SZTE magazin

Az SZTE BTK IV. Magyar Könyvkiadók Napja – Nemes Z. Márió Ektoplazma című könyvének bemutatója

A hungarofuturista mozgalom ismert alakját, Nemes Z. Máriót Ektoplazma című könyvéről Bartók Imre író és Cserna-Szabó Endre fotóművész kérdezte az SZTE BTK IV. Magyar Könyvkiadók Napja online programján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A virtuális térbe költözött idén az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar IV. Magyar Könyvkiadók Napja. Az SZTE BTK online kávézójához, az Odu Facebook-csoporthoz csatlakozók utólag is megtekinthetik a 2020. szeptember 23-i és 24-i könyves program-sorozat részleteit.

 

A Határ/határtalanság címmel hirdetett SZTE BTK IV. Magyar Könyvkiadók Napja bekapcsolódott a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatba. Az SZTE BTK online kávézójában, Az Oduban és a Pro Philosophia Szegediensi oldalán megtekinthető könyves programokat Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja nyitotta meg.

 

A IV. Magyar Könyvkiadók Napja nyitányaként Nemes Z. Márió, Sziveri János-díjas, Hazai Attila Irodalmi Díjas költő, művészetteoretikus, az ELTE BTK Esztétika Tanszékének oktatója, valamint Cserna-Szabó Endre médiaművész, az Utca & Karrier underground magazin szerkesztője és Bartók Imre író, műfordító, esszéista beszélgetésében a budapesti kulturális szcéna változásairól, a különböző műfajban alkotók határairól is szó esett.

 

Nemes Z. Márió Ektoplazma (Képzőművészeti írások) című kötete idén mutatkozott be a Symposion Kiadó gondozásában, harmincnégy, már korábban megjelent vagy elhangzott szöveggel. A könyv a szerző elméleti írásainak gyűjteményeit tartalmazza, csakúgy, mint 2014-ben kiadott műve, A preparáció jegyében. Az Ektoplazma fejezetei azonban – az előbbivel ellentétben – főleg képzőművészeti témákról való gondolkodásra hívják az olvasót.

 

Az írói, költői lét melletti erős elméleti tevékenységre és a műnemek közötti átjárásra kérdezett rá Bartók Imre, mintegy visszautalásként a rendezvényfüzért összekapcsoló határ, határtalanság mottóra. Ehhez Nemes Z. Márió egy, a 2010-es évek elején született szövegéből idézett, miszerint „a kortárs művészetben egyre inkább előtérbe kerülnek a politika és a közéleti kritika különböző formái, a képzőművészet ebből a szempontból már évekkel ezelőtt beelőzte például az irodalmat”.

 

Hogyan értelmezhetjük tehát az irodalmat és a képzőművészetet egymás tükrében? „Hajlamos vagyok a különböző szcénákat összehasonlítani. (…) Az irodalom felől tekintem magát a képzőművészetet is, de visszanézek a képzőművészeti szcénából az irodalomra, és próbálok kiemelni hasonlóságokat, analógiákat, eltéréseket. Több szöveg foglalkozik az Ektoplazmában is ezzel a kérdéssel, hogyan tudjuk ezeket egymás mellé helyezni, a határokat mondjuk elmosni vagy áthágni, vagy ezeket a feszültségeket kijátszani, feltérképezni. Van bennem egy szinoptikus – együttlátó – szándék a különböző művészeti ágakat, művészeti rendszereket tekintve, és talán ezt is leképezik a szövegek, amik a kötetben olvashatóak” – magyarázza Nemes Z. Márió.

 

Miért egy könyv, és nem csupán válogatás? – vetődött fel a kérdés. „A szándék az volt, hogy felmutasson autonóm alkotói tevékenységeknek koherens belső irányait, tendenciáit. A hívószó többek közt a groteszk, a test és a test politikái. (…) Eklektikus történet, de vannak olyan kiszögellések, súlypontok, amik mellett ezek elhelyezkednek, a kötetben ezeket a manifesztumokkal próbáltam jelezni. Fontos volt strukturálnom az egészet.”

 

*

 

Az SZTE BTK programját követően érkezett a hír, hogy idén Nemes Z. Márió kapja a Fiatal Írók Szövetsége Csáth Géza-díját.

 

A IV. Magyar Könyvkiadók Napjának eseményei az SZTE BTK csoportjához, Az Oduhoz való csatlakozás után követhetőek, visszanézhetőek:


SZTEinfo – Lovai Szilvia


A 91. Ünnepi Könyvhét SZTE-hez kötődő programjairól írtuk:

A cikkeket és könyveket író Szent-Györgyi Albert „utcára vitte a tudományt”

*

Megnyílt a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozata: minden 4. program „egyetemi”

A 91. Ünnepi Könyvhét és az SZTE – Mi a televíziós műsorkészítés titka?

A 91. Ünnepi Könyvhét és az SZTE GTK: Botos Katalin a közgazdaságtan emberi arcát mutatja meg

A 91. Ünnepi Könyvhét és az SZTE: Mire való a kreatív írás?

Online Európa és az SZTE kötelékébe tartozó Europe Direct Szeged

91. Ünnepi Könyvhét: Interjúkötet a hajléktalanságról

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01