Bezár

SZTE Magazin

DSC_0880

Világhírű IT-s cégeknél az SZTE TTIK egykori hallgatója

Világhírű IT-s cégeknél az SZTE TTIK egykori hallgatója

2020. január 31.
5 perc

Egy évet a Facebooknál, két és félévet pedig a Prezinél töltött Novák Gábor, aki az SZTE Természettudományi-és Informatikai Karán végzett szoftverfejlesztőként. Mesterképzése alatt képfeldolgozás szakirányon tanult, ennek köszönhetően találkozott és kezdett el android fejlesztéssel foglalkozni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Már a mesterképzés alatt elkezdtem dolgozni. Egyik tanáromnak köszönhetően egy olyan céghez kerültem, ahol speciális szemüveg nélkül is használható 3D-s tévék szoftverfejlesztésében vettem részt. Ez a típus még elég kezdetleges, egyelőre csak reptereken reklámozásra alkalmazzák, de én hiszem, hogy a 3D-s megjelenítő technológia és a virtuális valóság a jövő – kezdte Novák Gábor.

 

A fiatal informatikus mesterképzése alatt Szingapúrban is járt, ahol kutatóként dolgozott. Itt találkozott az android fejlesztéssel, és ebből következően talált rá szakmájának arra a területére, ami a legjobban érdekli.

 

– Szingapúrban egy olyan alkalmazást fejlesztettünk, amivel a felhasználó hangulatát lehet detektálni. Az alkalmazás csak kutatási céllal indult el, így olyan felhasználók elérhették el, akik ebben hivatalosan részt vettek. Sajnos nem vált igazán sikeressé ez a kutatás, a hangulat mobilkészüléken nem igazán határozható meg – magyarázta a fejlesztő.

 

A mesterképzés befejezését követően Novák Gábor a CSA Software szoftverfejlesztő cégnél dolgozott, majd Pestre került és Magyarország egyik leghíresebb startup cégénél kapott feladatokat.

 

DSC_0871


– A Prezinél egy igazi álom volt dolgozni. Itt is android fejlesztéssel foglalkoztam, magának a Prezinek az alkalmazását fejlesztettem. Sokat tanultam náluk, hiszen itt nemcsak az alkalmazás létrehozása, hanem annak fenntartása is kihívást jelentett. Egy elég nagy volumenű applikációról beszélhetünk, 0-24-ben rendelkezésre kellett, hogy álljon a felhasználók számára. A cég alapvetése, amit nagyon-nagyon komolyan vettek, hogy hatalmas hiba, ha valaki, akkor, amikor éppen akar, nem tud hozzáférni a prezijéhez – emlékezett vissza a volt TTIK-s hallgató.

 

– New Yorkban részt vettem egy androidos konferencián, ami után megkeresett a Facebook, és álláslehetőséget kínált a londoni cégénél. Ez olyan ajánlat és lehetőség, ami egy életben csak egyszer adatik meg, így természetesen igent mondtam, és belevágtam az interjúkba, lesz, ami lesz alapon. Miután felvettek, a Messenger applikáción dolgoztam fejlesztőként. A feladatunk az volt, hogy az ártalmas embereket letiltsuk, illetve minimalizáljuk a fake felhasználókat. Elsősorban a prevenció volt a célunk, azonban ezekben az esetekben már legtöbbször csak utólagos kármentésről beszélhetünk, hiszen miután megtörtént a baj, akkor tudják jelenteni a felhasználók azt. Mi foglalkoztunk azzal is, hogy a rendszerek megfelelően működjenek és jelenteni tudják az ilyen káros cselekvéseket a felhasználók – magyarázta Novák Gábor.

 

Naponta több ezren regisztrálnak a Facebookon és a Messengeren, így sajnos nem lehet mindenkit szisztematikusan megvizsgálni. Gábor elmagyarázta, hogy egy 0-tól 100-ig terjedő százalékos skálán mérik, mennyire valószínű, hogy kártékony egy adott felhasználó. Ha 100%-osra értékeli az algoritmus a jelentett tartalmat, akkor zaklatásról beszélhetünk, és a közösségi oldalon szankcionálás következik. Ilyenkor például a Facebookon letiltják a kommentelés lehetőségét bizonyos időre, vagy a Messengeren nem lehet válaszolni. Ezek mellett folyamatosan dolgoznak a fejlesztők és a dolgozók új szankciók, lépések bevezetésén is.

 

DSC_0809


– Ha valaki például 10 ezer üzenetet küld egy nap alatt, az már gyanúsnak tűnik az algoritmusnak. Ilyenkor az üzenetek tartalmát nem látjuk, csak a tevékenység hívja fel magára a figyelmet. Ha valaki konkrétan az üzenet tartalmát jelenti sértőnek, akkor viszont azokat meg kell nézni. A cégen belül adottak azok az emberek, akik hozzáférést kaptak az üzenetekhez, de ez nagyon szigorúan szabályozott. A legkomolyabb esetekben egyébként a Facebook vezetője hozza meg a döntéseket, és ő is részt vesz a szankciók alakításában – vázolta fel a munkafolyamatot a Facebook volt dolgozója.

 

Nehéz meghatározni, hogy mi az, ami ténylegesen sértő vagy zaklató tartalom. Sokan gondolhatják, hogy semmit nem érnek majd el azzal, ha jelentik a sértő tartalmakat. Gábor felhívta rá a figyelmet, hogy minél többen jelentenek valamit, annál jobb eredményt kapnak majd a kivizsgálás eredményeként, hiszen, annál több figyelmet szentelnek egy-egy problémának.

 

– Szerencsére sikertörténetekkel is büszkélkedhetünk. Emlékezetes eset például az a lövöldözés az elmúlt egy évben, amelyet élőben közvetített a terrorista. Rengeteg felhasználó jelentette ezt a videót, így nagyon hamar le is tiltották és meg is tudták akadályozni, hogy visszakerüljön a közösségi oldalra. Az is nehéz kérdés, hogy mi a jó döntés, hiszen vannak esetek, amikor ez egyáltalán nem egyértelmű. Ilyen volt például a vietnámi háború ikonikus képe, amikor a Napalm kislány meztelenül, sírva szalad az úton, és mögötte égnek a fák. Ez egy történelmileg jelentős fotó, amely egy fordulópontot is jelképez, viszont mégis gyermekpornográf tartalomnak minősül. Ilyenkor vajon mi a jó döntés? Látható maradjon az oldalon, vagy távolítsuk el? – fogalmazta meg a dilemmát az android fejlesztő Novák Gábor.

 

SZTEinfo – Kocsis Bernadett

Fotók: Móczár Dóra


A fenti összeállítás szerkesztett változata megjelent a Szegedi Egyetem magazin lapcsaládhoz tartozó Alma Mater Magazin 2019-2020. évi 1. számában, amely letölthető az SZTE Hírportál SZTEmagazin aloldaláról, vagy lapozgatható formában itt is.


vilaghiru_it  


További cikkek az Alma Mater Magazin 2019-2020. /1. számából:


Generációk elismerése az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén

A jövő a kreativitás - interjú Hajnal Dániel filmvágóval

„I am Soyuz” Lili: „Mindenhol otthon érzem magam”

Alumni Uni – Tudásműhely: Újratervezés

Prima Primissima-jelölt Fülöp Ferenc akadémikus, az SZTE GYTK vegyész professzorra

Az „R&D 100 Díj” nyertesei között az SZTE és partnercége

Vámbéry nyomdokain járt, környezeti katasztrófa veszélyéről szól az SZTE geográfusa

Identitások fogságában – Radnóti Miklósra emlékezünk

Pro és kontra: A modernizált Bánk bánról

Rendhagyó Kávészünet az SZTE őszi fesztiváljának buliszínpadán

Az SZTE „Vers délben” programsorozatáról a magyar költészet napja alkalmából

Egyetemi kurzus a civil önkéntesség

Az SZTE MK legújabb díszpolgára a gépészmérnök dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke

Két szegedi tanár is megkapta a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek