Bezár

SZTE Magazin

Nyito_Szent-Gyorgyi_ujsagirokkal

Nobel-díjas médiaszemélyiségként népszerűsítette Szent-Györgyi a szegedi egyetemet

Nobel-díjas médiaszemélyiségként népszerűsítette Szent-Györgyi a szegedi egyetemet

2020. október 30.
6 perc

Filmhíradókban, dokumentumfilmekben is feltűnik Szent-Györgyi Albert alakja 1937. október 26., a Nobel-díj-jelölésről hírt adó első újságcikkeket követően. Az egyetemi tanárt és kutatót, a tudományszervezőt és ismeretterjesztőt, a társasági és politikai élet ikonikus alakját bemutató audiovizuális emlékek alábbi, első csokra Szent-Györgyi Albert szegedi korszakáé.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Újságírók, fotósok és filmhíradósok hada tudatta a hazai közvéleménnyel és a világgal: Szent-Györgyi Albert, a szegedi egyetem kutatója 1937. október 28-án értesült arról, hogy az 1937. évi fiziológiai és orvosi Nobel-díjat neki ítélte a stockholmi Királyi Karolinska Intézet orvosi fakultása „A biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért”.


Ujsagirokkal_Szent-Gyorgyi

 

A média érdeklődését magától értetődő természetességgel fogadta Szent-Györgyi Albert, aki így vitte jó hírét a szegedi egyetemnek Magyarországon és a világban.

 

 

Képriporttól a filmhíradókig

 

A Képes Pesti Hírlap öt fotóból álló képriportban a címlapján mutatta be 1937. október 30-án megjelent 221. számában a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albertet, munka közben. (Ezt az újságoldalt és sok egyéb fotót az SZTE Klebelsberg Könyvtár egyetemi gyűjteményét is reprezentáló, 2012-ben a SZAB-székházban rendezett tárlaton is közszemlére tették. Ennek az emlékkiállításnak a részletei online megtekinthetők az SZTE Szent-Györgyi Emlékoldalon. Például a Képes Pesti Hírlap címlapja a 19. dián jól látható.)


Szent-Gyorgyi_parikacnetrifugaval_j

Az ország akkoriban szinte egyetlen képesújságja 1937 novemberében és decemberében is fotókkal illusztrált beszámolót ad – többek között – Szent-Györgyi budapesti látogatásáról, felesége társaságában mutatja be a világhírűvé lett szegedi kutatót. A Képes Pesti Hírlap 1937. december 3-i számában készült fotón – az alatta olvasható szöveg alapján – Szeged „törvényhatósági bizottságának rendkívüli közgyűlése, amelyen Szent-Györgyi Albertet a város díszpolgárává választották…

 

A Filmhíradók online internetes oldalon 8 archivált mozgóképen láthatjuk Szent-Györgyi Albert alakját.

 

„Az egész ország büszke örömmel ünnepelte az első magyar Nobel-díjast, Szent-Györgyi Albert professzort, akinek a tudományos kitüntetést az elégetés élettani folyamatai körül tett felfedezéséért, a fumársav katalizációjáért és a C-vitaminnal elért eredményeiért ítélték oda. Ismeretes, hogy a C-vitamint a szegedi paprikából sikerült kivonnia” – mondta a narrátor, miközben a szivarozó professzort látjuk pihenni a Dóm téri egyetemi épület erkélyén, majd a pipázó kutatót laboratóriumi munka közben. Az 1937. novemberére datált Magyar Világhíradó „Szent-Györgyi Albert Nobel-díja” című 40 másodperces filmrészletben feltűnik a szegedi egyetemi épület a Gizella tér (ma Aradi vértanúk tere) és a Fogadalmi templom irányából is…

 

A rádió mikrofonja előtt 1937. november 6-án elmondta, annyi gratuláló levelet és táviratot kapott, hogy ha ezeket ő szíve szerint mind megválaszolná, akkor másra már nem is maradna ideje. „Tanácstalanságomban a rádió igazgatójához fordultam, hogy engedjen ide néhány percre a mikrofon elé, hogy így mondhassak köszönetet az én magyar testvéreimnek, akik az én örömömer és boldogságomat velem megsokszorozták…”


Eloadas_viragokkal


„Virágokkal köszöntötték a medikusok Szent-Györgyi professzort, aki a Nobel-díj odaítélése után hétfő délután tartotta első egyetemi előadását – adott részletes beszámolót Szent-Györgyi Albert népszerűségéről a fényképeket még nem közlő Délmagyarország 1937. november 9-i száma. – „A professzor elhárította a diákok ünneplését.” Azt mondta: „A Nobel-díjat a munkáért adták!” A szegedi egyetem Nobel-díjas tudósát és e köszöntést megörökítő fotókat is Liebmann Béla készítette.


19371109_j_dm_1937_255_pdf


 

Tudósítások Stockholmból

 

Vidáman mosolyog Szent-Györgyi Albert és leánya a német Nobel-díjas Hans von Euler-Chelpin professzor társaságában azon a sajtófotón, amely a stokholmi pályaudvaron készült. (E fénykép is megtekinthető az SZTE Szent-Györgyi Emlékoldal Virtuális kiállítása 48. diáján. E PowerPoint megörökítette az SZTE Klebelsberg Könyvtár egyetemi gyűjteményéből Pap Kornélia könyvtáros által összeállított 2012-es tablósorozatot.)


Mediasztar

A „Nobel-napok alatt Stockholmban tartózkodott Pálóczi Horváth György is, Az Est-lapok (Az Est, Pesti Napló, Magyarország) kiküldött munkatársa” és más újságírók, fotósok, filmesek, hogy tudósítsanak. Az Est 1937. december 10-i számában az is olvasható, hogy „A Jupiter-lámpák fényénél film készül a magyar tudósról, a tekercseket légipotára teszik és két nap múlva beillesztik a magyar filmhíradóba.”

 

Családja – felesége és lánya – körében mutatja be a Nobel-díj átadásra utazó szegedi tudóst aSzent-Györgyi Albert Stockholmba érkezett” című, 1937. decemberében készült 22 másodperces filmhíradó-részlet. A mosolygó Szent-Györgyi család a stockholmi Carlton szálló recepciójánál a bejelentkezéshez szükséges papírokat tölti ki.


Médiasztárként szerepeltetik a Nobel-díj átadó ünnepséget mkövetően is Szent-Györgyi Albertet.


Szent-Gyorgyi_Nobel-dij_j


A „magas tudományos kitüntetés” átvételét követő ünnepségről részletesebb 40 másodperces, narráció nélküli zenei aláfestésű közvetítés készült. A „Svensk Filmindustri” aláírású inzertszöveg szerint Szent-Györgyi Albert, a népszerű Nobel-díjas tudós nyújtotta át a ’királynői’ ékszert a Luca-napi választás győztesének Stockholmban”.

 

 

A rektor és közszereplő beszédei

 

80 évvel ezelőtt hangzott el a Filmhíradóban, hogy a szegedi Horthy Miklós Tudományegyetem egyhangúlag a Nobel-díjas tudóst választotta meg első rektorává. Az 1940 novemberi hír illusztrációjául Szent-Györgyi svédországi látogatásának felvételeit illesztették.


Rektor_j

 

A 75 éve készült filmkockák Szent-Györgyi közéleti szerepeiből adnak ízelítőt.

 

Az 1945. augusztusi „MAFIRT KRÓNIKA” szerint Dr. Szent-Györgyi Albert előadása a Szovjet-Magyar Tudományos Társaság első ülésén” az orosz tudományos életről beszélt.


Szent-Gyorgyi_es_Kodaly

 

Az Országos Nemzeti Bizottság alakuló üléséről készült másfél perces összeállításban mellékszerepben említették meg, hogy Szent-Györgyi is méltatta a testület megalakulását. A Heti Hírek 1945. szeptemberi összeállításának érdekessége, hogy feltűnnek a kor politikusai és közszereplői, például Kodály Zoltán is.

 

„A Nobel-díjas Szent-Györgyi professzor az izom működésével kapcsolatban Szegeden elkezdett kutatásait most a budapesti biokémiai intézetben folytatja” – tudatta 1945. októberében a MAFIRT KRÓNIKA. A több mint egyperces tudósítás képkockáin föltűnnek Szent-Györgyi tanítványai Az izom működését tesztelő kísérletei kerültek reflektorfénybe a filmhíradóban, amelynek címe: a „Szent-Györgyi professzor Budapesten folytatja kutatásait.

 

(Folytatjuk.)

 

SZTEinfo – Összeállította: H. Á. A. és Ú. I.

Archív fotók: Klebelsberg Könyvtár,

Somogyi-könyvtár,

Móra Ferenc Múzeum

 

 

További fotók Szent-Györgyi Albertről az SZTE honlapján itt, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszerében az SZTE Képtár és Médiatéka repozitóriumban.

 

További információk: SZTE Szent-Györgyi Albert Emlékoldalon.

 

 

Korábban írtuk:

 

Szent-Györgyi Nobel-díjával „világmárkává vált Klebelsberg szegedi egyeteme”

 

„15 perc zéróig”? – Szent-Györgyi Albert és a vírusok

 

A cikkeket és könyveket író Szent-Györgyi Albert „utcára vitte a tudományt”

 

Online képgyűjtemény az SZTE múltjáról

 

Szent-Györgyi Albert képeskönyve is bővül az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

 

„Szent-Györgyi Szegeden az egyetemi ifjúságnak is ideálja lett”

 

Szent-Györgyi Albert a „XXI. században”: története tükröt tart a jelennek

 

Ki volt Szent-Györgyi Albert? Filmpremier az SZTE Innovációs Héten

 

Könyvbe foglalták a legendás tudós, Szent-Györgyi Albert önéletrajzi értekezéseit

 

„Csodálattal és hálával” – dokumentumfilmet forgatnak Szent-Györgyiről

 

Szent-Györgyi személyes tárgyai érkeztek Amerikából az SZTE emlékszobába és az emlékkiállításra

 

Az SZTE Nobel-díjas rektora, Szent-Györgyi Albert embermentő levelére bukkantak

 

86. Ünnepi Könyvhét: Keresd a nőt! – érdekességek Szent-Györgyi Albertről és a Nobel-díjról

 

1+9 Nobel-díjas a Szegedi Tudományegyetemen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek