Bezár

SZTE Magazin

smnyito

Fúrás és fotózás – kiállítás nyílt a fogorvosnak tanuló hallgató képeiből

Fúrás és fotózás – kiállítás nyílt a fogorvosnak tanuló hallgató képeiből

2021. október 05.
3 perc

Salga Máté műveiből, a 25. Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül nyílt fotókiállítás a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az SZTE Fogorvostudományi Kar, végzős hallgatójának képei október 15-ig minden nap megtekinthetők. A fotóssal első szegedi kiállítása kapcsán beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Salga Máté az SZTE Fogorvostudományi Kar végzős hallgatója, aki a fényképezéssel aktívan viszonylag későn, nagyjából öt éve kezdett el foglalkozni, de a vizualitás mindig fontos szerepet töltött be az életében. Munkáiban elsősorban a nagyvárosi élet és életkörnyezet jelenik meg. Első szegedi kiállítását, október 4-én nyitották meg, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kiállítási terében.


- Miért kezdtél el fotózni?


- Sosem állt távol tőlem a fényképezőgép, mindig tervben volt, hogy egyszer majd beruházok egy komolyabb felszerelésbe. Aktuálissá akkor vált ez a szándék, mikor fölismertem, hogy az analóg gépek között rengeteg jól felszerelt, automatikától mentes, esztétikailag is izgalmas eszköz van a piacon, elérhető áron. Azóta persze mellé került a digitális technika is, de a kezdőlökést ez adta meg –tudtuk meg Salga Mátétól.


smeb3


- Mennyire fér bele, hogyan egészíti ki a fogorvosi tanulmányokat a fotózás?


- Egyelőre kevés átfedés van a kettő között, egymás mellett férnek meg, némi időszakos váltakozással. Vizsgaidőszakokban, stresszesebb hónapokban a fotó háttérbe szorul, csak kikapcsolódásra szolgál; majd nyugalmasabb, ráérősebb időkben több kép készül, tudatosabb tevékenységgé válik ilyenkor a fényképezés. A jövőben szeretném a két terület határát felfedezni és kiaknázni, a fogászati fotózás sok lehetőséget rejt, és kíváncsi vagyok, bele tudok-e vinni valamennyit a saját, absztrakt látásmódomból.


- Mik a legnagyobb kihívások a streetfotózásban?


- Erről talán órákat tudnék beszélni, de alapvetően úgy szűkíteném le, hogy mindenek felett átszellemülést igényel. Egy nagyon érzékeny, megfigyelői látásmódra van szükség, amely mellett mégsem maradhat passzív a fotós. Nincs tökéletes módszer ennek az állapotnak az elérésére, és azt sem mondhatom, hogy nekem mindig sikerülne átszellemülnöm, mégis emiatt szeretem csinálni, ettől lesz egyszerre kihívás és kikapcsolódás.


smweb1


- Hallgatótársaid, oktatóid ismerik ezt a szenvedélyed, a fotóidról mi a véleményük?


- Azt gondolom Instagramról és egyéb online felületekről egészen sokan ismerik. Ha kaptam visszajelzést, az mindig pozitív volt, de nem mondanám ezt gyakori témának. Főleg olyan hallgatótársakkal szokott szóba kerülni, akiknek szintén van fotós érdeklődésük.


smweb2


- Fotóztad már hallgató társaid, oktatóid?


- Előfordult már, hogy volt oktatóm, vagy hallgatótársaim felkértek profilkép, vagy ballagós csoportkép készítésére. Ezeket kihívásnak veszem, és törekszem ilyenkor is a saját látásmódomat megmutatni, de nem ezeket tartom az alkotói tevékenységem gerincének.


- Milyen érzés hogy saját kiállításod nyílik?


- Megtisztelő, bár tulajdonképpen nem új érzés. Kiállításaim korábban is nyíltak, csoportos kiállításon is voltak kint képeim. Ami újdonságot jelent, hogy Szegeden még nem voltak bemutatva munkáim, így egyetemi ismerőseim eddig csak online felületeken láthatták képeimet.


- Vannak távlati terveid a fotózással?


- Egy nagy, körvonalazott tervem nincs, azt tervezem folytatni, amit eddig csináltam. Szeretnék prezentáció terén fejlődni, képeimet a hosszútávú fizikai létbe átemelni, fotókönyv vagy zine (kis, nyomtatásban megjelenő, független fotós gyűjtemény) formájában- zárta gondolatait Salga Máté.


Salga Máté kiállítása megtekinthető október 15-ig, hétköznapokon 08.00–22.00 óráig, szombaton 09.00–20.00 óráig.

 

Kép és szöveg: SZTEinfo/Lévai Ferenc

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek