Bezár

SZTEhírek

logoval_1

Pontosan egy hónap múlva kezdődik a hazai tudományos élet csúcseseménye, a Karikó Katalin nevével fémjelzett mRNS konferencia az SZTE-n

Pontosan egy hónap múlva kezdődik a hazai tudományos élet csúcseseménye, a Karikó Katalin nevével fémjelzett mRNS konferencia az SZTE-n

2024. október 07.
4 perc

Könnyen Nobel-díjasokkal lehet találkozni 2024. november elején Szegeden. Egy hónap múlva, november hetedikén kezdődik Karikó Katalin, Drew Weissman és az mRNS-technológia további jelentős szaktekintélyeinek részvételével az a nemzetközi konferencia, melynek a Szegedi Tudományegyetem ad otthont. Ebből az alkalomból az M5 televíziós csatorna Novum című ismeretterjesztő műsorának október 7-ei adása teljes egészében Karikó Katalinról szól majd.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2023-as év két fiziológiai és orvosi Nobel-díjasa, Karikó Katalin és Drew Weissman mellett a világ több más vezető mRNS-kutatója is részt vesz azon a tudományos konferencián, melyet a Novo Nordisk Alapítvány támogatásával rendeznek november 7-én és 8-án a Szegedi Tudományegyetemen.

– A téma iránt érdeklődők első kézből fognak az mRNS technológiára épülő fejlesztésekről, eredményekről, a legmagasabb szintű kutatásokat végző kutatóktól hallani. Ami pedig még talán ennél is fontosabb, az az, hogy betekintést nyerhetünk a konferencián abba is, hogy milyen elképesztő perspektívái vannak a jövőre nézve ennek a technológiának. Összegyetemi szinten pedig az egyetem láthatósága nagyon nagymértékben fog növekedni egy olyan szakmai körben, amely az orvosbiológiai kutatások elitjét képezi – mondta el Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese.

Karikó Katalin 2022 tavaszán nyerte el a dán gyógyszergyár, a Novo Nordisk Alapítványának elismerését kutatótársával.Fontos tudni, hogy a Novo Nordisk Alapítvány anyagilag is hozzájárul az mRNS konferenciához, az alapítvány díját négy kutató – Karikó Katalin, Drew Weissman, Uğur Şahin, Özlem Türeci – kapta meg, közülük három kutató vesz részt személyesen is a szegedi konferencián.

Az európai orvosbiológiai kutatásokat ösztönző kitüntetéshez 5 millió dán korona - mintegy 265 millió forint - támogatás járt. Ennek rá eső részét Karikó Katalin az SZTE-nek ajánlotta fel, aminek egy részét egy speciális állatház építésére fordítják, illetve az alapítvány támogatja egy-egy tudományos tanácskozás megszervezését is a kutatók “anyaintézményében”. Karikó Katalin Alma Materét, az SZTE-t választotta a tudományos csúcstalálkozó helyszínéül.

– Szegeden teljesen egyedülálló, de azt mondhatom, hogy Európában is kiemelkedő tudományos esemény lesz a konferencia. Nemcsak azért, mert két Nobel-díjas lesz itt, Drew Weissman és Karikó Katalin, hanem Uğur Şahin is eljön, aki a BionTech vezérigazgatója, és számos olyan egyéb kutató, aki ezen a területen abszolút meghatározó munkát végez. Ilyen Robin Shattock az Imperial College-ból, de meglátogat bennünket Pardi Norbert, itt lesz Kiss Tamás, tehát sok olyan kutató, akik meghatározóak ezen a területen – hangsúlyozta Prof. Dr. Gácser Attila, a Szegedi Tudományegyetem Biológia Intézetének intézetvezetője, a konferencia szakmai főszervezője.

mrns_konferencia

A konferencia honlapján az előadók és az előadások összefoglalói is megtalálhatók.

A Novum című ismeretterjesztő műsor is kiemelten foglalkozik a tudományos csúcstalálkozóval. Az október hetedikei, hétfői adás teljes egészében Karikó Katalinhoz és a konferenciához kapcsolódó tartalommal jelentkezik 15 óra 55 perctől az M5 televíziós csatornán. A műsorban például maga Karikó Katalin beszél arról, hogy hol tart jelenleg az mRNS technológia, a megújult Karikó kiállításról is érdekes riportot láthatnak a nézők. Ide kattintva az ajánló látható. Ismétlés: 2024. október 9-én (szerdán) 04 óra 15 perctől és 6 óra 27 perctől; október 11-én (pénteken) 11 óra 24 perctől; október 13-án (vasárnap) 5 óra 33 perctől. Az összeállítás utólag a mediaklikk.hu oldalon is megtekinthető.

A tanácskozás résztvevői választ keresnek és bizonyos területeken választ is adnak a következő kérdésekre: Miért nevezhetjük az mRNS-technológiát az orvostudományi fejlesztések "svájci bicskájának"? Hogyan segítheti a rák, az allergia és a fertőző betegségek elleni küzdelmet az mRNS? Mely területeken találkozhatunk először a forradalmian új eljárásokkal a betegellátásban? Mi az, ami már klinikai tesztelés fázisában tart és mi az, ami még az állatkísérletek szintjéig jutott el?

A Szegedi Tudományegyetem a konferencia előtti időszakban folyamatosan tájékoztatást ad a konferencia témáiról és előadóiról.

Lévai Ferenc

Az „mRNA Conference Szeged” programról írtuk:

Ordinary days in the extraordinary life of a Nobel laureate: Katalin Karikó talks about a park bench in Philadelphia and mRNA researchers

Egy Nobel-díjas hétköznapjai – Karikó Katalin egy philadelphiai parki padról és az mRNS kutatóiról

University of Szeged to host two-day conference on the ‘Swiss Army knife’ of medical science

Az orvostudományi fejlesztések svájci bicskájáról rendeznek kétnapos konferenciát az SZTE-n

 Top Researchers from Around the World will Present at the November 2024 mRNA Conference at the University of Szeged

A világ vezető mRNS kutatói tartanak előadást a Szegedi Tudományegyetemen a 2024. novemberi nemzetközi konferencián

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek