Bezár

SZTE Magazin

szteevezos1

Egy hajóban eveztek az SZTE bajnokai

Egy hajóban eveztek az SZTE bajnokai

2023. január 10.
6 perc

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói, Király Miklós (SZTE-ÁJTK) és Szabó Gábor (SZTE-MK) 2022-ben országos bajnokságot nyertek kormányos kettesben, valamint az U23-as Európa-bajnokságon negyedik helyezést értet el együtt. Korábban sikeresen szerepeltek ifjúsági világbajnokságon és olimpiai reménységek versenyén is. A sport szeretetéről, fontosságáról és az evezés hátteréről kérdeztük őket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Király Miklós a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának jogász hallgatója, Szabó Gábor pedig a Mérnöki Karon Ipari termék- és Formatervező szakos hallgató, akik tanulmányaik mellett kitűnő sportolói teljesítménnyel is büszkélkedhetnek. Mindketten általános iskolában ismerkedtek meg és szerettek bele sportágukba, az evezésbe, ám elsősorban nem maga a sport tartotta ott őket az edzéseken, hanem a baráti légkör, amely az MVM Szeged Vízisport Egyesületben uralkodik.

– Engem abszolút a társaság fogott meg az elején, amiatt maradtam, viszont később egyre jobban a versenyzés iránti szeretet tartott ott. A versenyzés a lételemem, mindig nagy volt bennem a versenyszellem – mondta el Szabó Gábor.

A két hallgató egyetért abban, hogy nem lehet sportolni rossz légkörben. Ahhoz, hogy valaki eredményes legyen és az edzésen is megfelelően helyt álljon, olyan pozitív emberekre van szükség, akik támogatják és motiválják is egymást.

– Minden sportban nagyon fontos a jó társaság. Az élsportolók minden nap edzenek és mindenkinek van olyan napja, hogy semmihez nincs kedve. Nekem is hetente többször, számtalan edzésemet mentették meg a többiek – mondta Király Miklós az SZTE-ÁJTK hallgatója.

szteevezosnegyes

Király Miklós és Szabó Gábor balról az első és a második helyen, egy négyes hajóegységben Fotó: Czucz Bálint

Az evezés versenyszezonja a tavaszi és nyári hónapokban zajlik, de az edzés sem a hidegben, sem a versenymentes hónapokban nem maradhat el.

– Szeptembertől február végéig tart a téli alapozás és felkészülés. Télen addig szoktunk edzeni, amíg nem fagy be a Tisza. Más időjárási körülmény nem gátol meg bár tény, hogy ilyen hidegben kevésbé van kedvünk hozzá, de akkor nem szoktunk kimenni a vízre, amikor már jégtáblák vannak – osztotta meg edzési szokásaikat a jogász hallgató.

2022-ben Király Miklós és Szabó Gábor részt vettek az U23-as Európa bajnokságon és karrierjük egyik legjobb eredményét érték el, negyedik helyezést, négyesben. Egy ilyen nemzetközi versenynek – tapasztalataik szerint - komolyabb és más hangulata van, mint egy hazainak. A nemzetközi porondon az ellenfelek között megtalálhatóak olimpikonok, világbajnokok és felnőtt Európa bajnokok.

– Amikor vízen vagyunk, akkor már sikerül magunkra koncentrálnunk és hogy a legjobb eredményt érjük el. Ha valaki nem figyel oda, könnyen bele tudja magyarázni magába, hogy ennek nincs értelme, mert sokkal erősebbek az ellenfelek, de szerintem ez nem akkora probléma. Akinek van mentális ereje, könnyen ki tudja zárni az ilyen zavaró tényezőket – osztotta meg belső gondolatait Király Miklós.

A mentális erősítésben sok segítséget nyújt, ha csapatszinten és az edzővel sokat tudnak beszélgetni arról, hogy kinek mi a dolga a hajóban és ne a riválisokra figyeljenek, hanem egymásra és önmagukra, ugyanis mind a kettőre ugyanolyan szinten szükség van. Minél kisebb a hajóegység, annál nagyobb problémát okoz a koncentráció hiánya.

– Nyolcasban, ha egy ember nem húz, mert nincs ott fejben a futamban, akkor az kevésbé látszódik meg. Viszont, ha valaki egyedül versenyez, már féltávnál le fog maradni. Evezésben, a futam indulása előtt a rajtban koncentrálni kell arra is, hogy jól oszd be az erődet, együtt mozogj a csapattal és figyelj a többiekre. Magadra is kell figyelni, ezzel a kettővel játszani kell, hogy nekem éppen mire van erőm és a csapat mit tervezett el, hogyan építi fel a pályát – tette hozzá a jogász hallható.

Elmondásuk szerint a legnagyobb kihívás éppen a megfelelő fókusz megtalálása.

– Idén elég jól sikerült úgy versenyeznünk, hogy elindultunk, magunkra figyeltünk és hátrányból tudtunk feljönni a célig. Ott tudtuk a legjobb teljesítményt hozni, ahol a legnagyobb erősségünk megmutatkozik, vagyis a finisben – fejtette ki technikájukat Szabó Gábor.

A 2022 augusztusi országos bajnokságon nyolcasban negyedikek lettek, négyesben harmadikak és kormányos kettesben elsők. Ez utóbbi az egyik leglassabb hajóegység, hiszen a két evezősön kívül van egy kormányos is, aki Király Miklós húga, Király Anna volt. A 2000 méteres távon a kormányos irányítja a hajót és mindkét evezősnek csak egy lapátja van, egyiknek a jobb oldalon, másiknak a bal oldalon. Ebben a számban csak az országos bajnokságon indultak és régi hajójuk ellenére is győzedelmeskedtek, a futamot élvezettel evezték végig. Az egyetemi és sportolói életet különböző módon hangolják össze, de egyetértenek abban, hogy a kettőt magas szinten együtt végezni komoly kihívás.

szteevezosdobogo

Aranyérmes páros, kiegészülve a kormányossal, Király Annával (középen) Fotó:Czucz Bálint

– Nem mondanám, hogy sportoló vagy tanuló vagyok, hanem hogy mind a kettő. Igazából attól függ, kivel beszélek és milyen témáról. Szerintem lehetne mind a kettőt egész emberként csinálni. Áldozatokat kell hozni, én vizsgaidőszakban például többet tanulok, kevesebb energia jut az edzésre, szorgalmi időszakban pedig inkább az edzésre koncentrálok és akkor a tanulás szorul a háttérbe. Minden más ezen kívül, a barátok és szórakozás, akkor fér bele, amikor éppen tehetem – mesélte Király Miklós, majd hozzá tette, hogy a kettő összehangolása tervezést igényel, ami külön stresszfaktor.

Szabó Gábornak nagy döntést kellett meghoznia, hiszen sem az evezést sem a tanulást nem tudta olyan magas szinten végezni, ahogy az ideális lett volna számára.

Én most már inkább tanuló vagyok, a válogatott versenyzést abbahagytam az egyetemre való tekintettel. Mindkettőből lejjebb adtam kicsit, így egyik sem volt az a fölső kategória, amit szerettem volna, úgy éreztem, hogy döntenem kell és a tanulást választottam. Szerintem ahhoz, hogy valakiből jó evezős legyen, jó eredményekkel, nagy szerencse is kell, nem csak a befektetett energia mennyisége számít. Nekünk sok szerencsénk nem volt az elmúlt években bár elég sok energiát beletettünk. Most már úgy érzem, hogy a tanulással tudom biztosítani a jövőmet, de már most hiányzik például az edzőtáboros hangulat. Nagyon nehéz döntés volt, nem könnyű dolog ezt így abbahagyni, de sokat segített, hogy ezt az évet jó eredménnyel és nagyon jó versenyzésekkel tudtuk lezárni.

tklogo

Bár Szabó Gábor abbahagyta a nemzetközi versenyeken való indulást és a válogatottban való szereplést, egyetemi versenyeken továbbra is indul. Legutóbb Király Miklóssal együtt a Dunai Regattán képviselték a Szegedi Tudományegyetemet, ahol nyolcasban második helyezést értek el. A két SZTE hallgató legközelebbi célja a vizsgaidőszak eredményes zárása és a következő évben való újabb sikerek elérése.

 

Lénárt Dóra

Fotó: Czucz Bálint

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek