Bezár

Televízió

2020.

1 2 3 
2020. április 04.

Ma már tudjuk: a következő huszonöt-ötven évben nagyobbat változik majd a világ, mint előtte egy évezred alatt: hamarosan meg kell barátkoznunk azzal a gondolattal, hogy nem az ember lesz a legfejlettebb faj a Földön, hogy a digitalizációnak köszönhetően munkahelyek milliói szűnhetnek meg. De mi történik a "felesleges emberekkel"? Simó György nagyszerű előadásában túlélési stratégiákat fogalmaz meg a 21. századra.

A felvétel a szegedi IHRK-ban készült 2019. november 25-én.

2020. április 03.

Prof. dr. Csermely Péter a hazai tudományos élet kiemelkedő alakja, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács alapító elnöke. Az előadás a hálózatok kérdéskörét feszegeti és azokra keresi a válaszokat, mint például miért és hogyan válik önerősítő hálózatszervező körré a szeretet – és a gyűlölet is?

A felvétel 2019. október 28-án készült a szegedi IHRK-ban.

2020. március 31.

Öt évre 300 millió forint támogatást nyert az Élvonal – Kutatói Kiválósági Program pályázatán Berényi Antal agykutató. Az SZTE Általános Orvostudományi Karának munkatársa évek óta foglalkozik az epilepszia elektroterápiájával. Most előrejelzési lehetőségeket keres.

2020. március 27.

Az előrehozott tavaszi szünet után ettől a héttől kezdve indult el a távoktatás az egyetemeken. A felsőoktatási intézmények voltak az elsők, melyek a március 11-e veszélyhelyzet kihirdetése után kiürültek, a hallgatóknak még a kollégiumokat is el kellett hagyniuk. A Szegedi Tudományegyetemen Távoktatási Operatív Bizottság alakult, amely többféle módon segíti a második tanítási félév zökkenőmentes befejezését.

2020. március 25.

Szinte hihetetlen mértékben, kilencven százalékban csökkent az emberek közötti személyes kontaktus Magyarországon a veszélyhelyzet kihirdetése óta.

2020. március 20.

Elkészült a szegedi 2-es kórház járványkórházzá alakítása, hétfőtől már betegeket is fogadhat. A fertőzöttek fogadására és kezelésére a Kálvária sugárúti E épületszárnyat jelölték ki, egyrészt azért, mert jelenleg is itt működik a fertőző osztály, másrészt mert ez messzebb esik a többi épülettől. A részletekről telefonon nyilatkozott híradónk előtt nem sokkal az SZTE Coronavirus Ügyi Operatív Bizottságának elnöke.

2020. március 20.

Infúziós pumpákat, bronchoszkópos tornyot, valamint EKG készüléket adományozott az egyetemi klinikai központnak a Szegedi Vízmű Zrt. A klinikai központ vezetője szerint három lépéssel a járvány előtt járnak, így az egészségügyi intézmények felkészülten várják a fejleményeket.

2020. március 16.

Egy szegedi kutatási projektnek köszönhetően sikeresebbé válhat a szívinfarktus és a szívelégtelenség kezelése. Az SZTE és a Pharmahungary szakemberei új utat nyitottak az iszkémiás szívbetegség terápiájának fejlesztésében. Nemrégiben Szegeden a közép-európai régió legmodernebb biobankjának alapkövét tették le. Hogy ezt pontosan milyen mintákkal és milyen célból töltik majd fel Széll Márta professzorral, a Biobank vezetője beszél. Trójai falóként jellemezték a kutatók azt a molekulát, ami a sejtbe jutva magával viszi a fehérje alapú gyógyszereket. A szegedi tudósok szerint a világ számos pontján keresik azokat a megoldásokat, melyekkel át tudnának hatolni a sejtmembránon.

2020. március 11.

Egy-két hét múlva Kelet-Európa országaiban is ugyanolyan súlyos helyzet állhat elő a koronavírus kapcsán, mint Nyugat-Európában jelenleg – legalábbis ezt állítja Röst Gergely szegedi matematikus. A kutatócsoport hetek óta modellezi a járvány terjedését, az eredményekről vezetőjük a Szeged Televízió Fókuszban című műsorában beszélt.

2020. március 10.

Megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetem és a KÉSZ Holding Zrt. Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja részt vesz a mérnökképzésben, gyakorlati helyet biztosít a hallgatóknak, az egyetem pedig olyan tudással készíti fel a fiatalokat, amely a diploma megszerzése után jól hasznosítható a cégnél.

2020. március 05.

A tervek szerint jövőre elkészülhet a Szegedi Tudományegyetem új Atlétikai centruma. A mintegy másfél milliárd forintos beruházás jelenleg a tervezésnél tart. Az egyetem kancellárja szerint az új létesítmény egyedülálló lesz a Dél-Alföldi régióban.

2020. március 05.

Folytatódott a Mentorháló Pedagógiai esték tavaszi évada. A Változás varázsigéi címmel tartott előadást Mérő László matematikus, pszichológus az Ifjúsági Házban. A személyes varázsigék és a változás természetét mutatta be.

2020. március 05.

Azt mondják, a tánc megértéséhez nem szükséges nyelvtudás, az szavak nélkül is képes távoli tájak, eltérő kultúrák bemutatására. Ezzel bizonyára Alexa is egyetért. Ezt bizonyította a Horizont Rehabilitációs Alapítvány és az egyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék közös rendezvénye is, amely ezt a címet kapta: Táncolj a világgal!

2020. március 04.

Folytatódik a Szegedi Tudományegyetem mentorprogramja. A diákok négy hónapos időszakra jelentkezhetnek olyan volt hallgatókhoz, akik ma már szakmájuk elismert képviselői. A programmal segítik a végzett egyetemisták elhelyezkedését.

2020. március 03.

Egyre többen járnak pszichológushoz hazánkban is. Erről is szó volt az Agórában a pszichológia napján. Idén a művészet és a kreativitás volt az esemény középpontjában.

2020. március 02.

A szorongás és a félelem önmagában még nem betegség, sőt a szakemberek szerint az evolúció során fontos szerepet játszott a fajok túlélésében. Ha valaki nem szorong, az szintén probléma, hiszen a szorongásra való képességünk az, ami segít felismerni a környezetben lévő veszélyeket, és felkészíti a szervezetet a szembenézésre vagy menekülésre. Az élettani és a kóros szorongás közötti átmenet sem élés, így a diagnózis felállítása sem egyszerű. Erről a témáról beszél Kaczvinszky Emília, az egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Ifjúságpszichiátria Osztályának klinikai főorvosa. A Diagnózis adásában 31.30-tól.

2020. március 02.

Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem a Honvédelmi Minisztériummal. Toborozhatnak majd egyetemi rendezvényeken és minden szakon választható tantárgy lesz a honvédelmi ismeretek. Az egyetemen jelenleg 50 tartalékos katona tanul.

2020. február 28.

Megünnepelték az ápolók napját az egyetem klinikai központjában. Az eseményen megkoszorúzták az első országos főápolónő, Kossuth Zsuzsanna emléktábláját. 2014 óta az ő születésnapján ünneplik hazánkban az ápolókat.

2020. február 28.

Megtartotta éves közgyűlését a Szegedi Akadémiai Bizottság. Itt adták át a médiadíjakat és az MTA SZAB Elnöksége által alapított Pro Scientia Életműdíjat. Ez utóbbit első alkalommal nyújtották át a hosszú időn át végzett tudományos, oktatói tevékenység elismeréseként.

2020. február 27.

Dr. Somody Imre hosszú ideig szerepelt a leggazdagabb magyarok toplistáján, neve összeforrt a vagyonát megalapozó Plusssz pezsgőtablettával. Volt az én menedzsere és az év embere, és megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is. Aztán a sikeres üzletembert egyre több anyagi kudarc érte, elvált és megbetegedett. Végül megtért. A Pedagógiai Esték rendezvénysorozatában Siker-kudarc-hit címmel tartott előadást.

2020. február 26.

Szeged önkormányzatával tárgyal egy új iroda kialakításáról az a világcég, amely egészségügyi képalkotó programokat fejleszt nálunk. Most több mint 60 embernek adnak munkát a városban, és azt tervezik, hogy az új központjukba még több dolgozót vesznek fel. A Szegedi Tudományegyetemmel a két évtizedes együttműködést kibővítő megállapodást írt alá a vállalat.

2020. február 20.

Az építőipari anyagok és a munkaerő drágulása miatt lelassultak a Szegedi Tudományegyetemen folyó fejlesztések. Ez érinti a Vasas Szent Péter utcai volt SZTK épületét, a régi Sebészeti Klinikát és a Művészeti Kart is. Fendler Judit kancellár bízik benne, hogy 3-4 hónapon belül megoldódnak a finanszírozás kérdései és végre elkezdődhetnek az építkezések.

2020. február 20.

A Diagnózis mostani adásában szó lesz a szervátültetés magyarországi helyzetéről, és megtudhatjuk, hogyan működik a szegedi szívsebészeti központ, ahol gyerekek és felnőttek veleszületett szívrendellenességét is műteni tudják.

2020. február 14.

A szegedi informatikushallgatók is egyre nagyobb számban vesznek részt duális képzésben. A speciális, az elemélet mellett a külső cégeknél szerzett gyakorlatot is a képzésbe beemelő oktatási forma népszerűsítésére első ízben szerveztek börzét az egyetemen.

2020. február 13.

Kilencvenöt éves a Szegedi Egyetemi Énekkar. A Körút vendége a kórus vezetője, Száz Krisztina és az énekkar egyik tagja, Korcsmáros Réka volt.

2020. február 13.

A természetfilmezés történetéről és saját tapasztalatairól tartott előadást Széll Antal a Bagolyvári Estéken. Az ismert alkotó évek óta Dévaványán dolgozik természetvédelmi őrként, de gyerekkorától érdekelte a fényképezés és a természetfilmezés.

2020. február 11.

Idén is számos kulturális programot kínál a Szegedi Tudományegyetem: 17. alkalommal rendezik meg az Egyetemi Tavaszt. A hagyományos vers-, dráma és fotópályázat mellett, ezúttal a jövőre 100 éves szegedi egyetem szlogenjére is lehet pályázni, hangzott el a Kulturális Iroda sajtótájékoztatóján. Az Egyetemi Énekkar 95 éves, novemberben nagy koncerttel és kiállítással ünnepelnek.

2020. február 10.

Február 15-éig, ezen a héten péntekig lehet jelentkezni a felsőoktatásba. A Szegedi Tudományegyetem szülői értekezletet tartott szombaton, hogy segítse a felvételizőket a döntésben és megismertesse velük a tizenkét kar kínálatát. Az idei felvételi legnagyobb változásása, hogy minden alapszakra vagy osztatlan képzésre legalább egy emelt szintű érettségi kell, ugyanakkor a kötelező nyelvvizsgát végül nem vezették be.

2020. február 06.

Szegeden létesül Magyarország, sőt a régió első biobankja. A széndioxid napenergia segítségével való hasznosítását vizsgálja az egyetem kutatócsoportja. Matematikusok modellezték a Zika-vírus terjedését. 10.-11. századi Kárpát-medencei temetők regionális jellemzőit vizsgálta az SZTE Régészeti Tanszékének vezetője.

2020. február 03.

A Parkinson-kór világszerte a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség. Valamivel több férfit érint, mint a nőt. Jellemzően 60 év felett jelentkezik, bár az utóbbi időben már minden tizedik beteg 50 év körüli. Ma még a gyógyíthatatlan kórok közé tartozik, de kezelhető. A terápiás lehetőségek közül leglátványosabban a műtéti eljárások fejlődnek. Nemrégiben a szegedi klinikai központ hibridműtőjében egy olyan új eszközzel végeztek operációt, amit az egész világon is mindössze néhány hete kezdtek el használni. Az úgynevezett O-arm elektronikus műszerrel végzett szegedi agyműtét az ötödik volt a világon, Közép-Európában pedig az első. A Diagnózis februári adásában 10.35-től.

2020. január 31.

Hamarosan megnyílik a Szegedi Tudományegyetem 3D nyomtatási központja. Ehhez összesen félmilliárd forint értékben érkeznek modern eszközök Szegedre, amelyek használatát most sajátítják el az egyetemen dolgozó kutatók, oktatók és klinikusok. A 3D nyomtatókat az oktatásban és a gyógyításban is jól lehet használni.

2020. január 30.

Matematikusok dolgoznak a Szegedi Tudományegyetemen az új koronavírus terjedésének modellezésén. A kutatócsapat folyamatosan elemzi a járvánnyal kapcsolatos információkat: a megbetegedések számát, a betegség megjelenését a Kínán kívüli országokban és a megelőzés érdekében bevezetett intézkedéseket.

2020. január 29.

Az Európai Kutatási Tanács támogatásával vizsgálja a szén-dioxid hatékony felhasználásnak lehetőségeit Janáky Csaba csoportja. Az SZTE fiatal kutatója már több támogatást is elnyert ebben a témakörben.

IMG_0659

2020. január 27.

Új szintre emelkedett az agyi pacemaker terápia az SZTE Idegsebészeti Klinikán 2020. január 22-én elvégzett műtétnek köszönhetően. A világon ötödikként, Közép-Kelet-Európában pedig elsőként Szegeden ültették be azt a navigációs alapú mély agyi stimulációs implantátumot egy Parkinson-kóros beteg agyába, amely – az eddig elérhető hasonló rendszerektől eltérően – nemcsak stimulálni képes az agy megfelelő részeit, hanem az aktivitásokat regisztrálni is.

IMG_0379

2020. január 24.

Világszínvonalon látja el a Szegedi Tudományegyetem biológiai mintatárolási kapacitási igényeit a 2020 tavaszára elkészülő biobank. Az épületbe egy 19 millió minta tárolására alkalmas, több mint 3 milliárd forint értékű robotizált berendezés kerül. A beruházásnak és a BBMRI-ERIC tagságnak köszönhetően az SZTE-n megteremtődik az egyik legfontosabb feltétele a személyre szabott orvoslás és a hatékonyabb onkológiai kezelések kutatás-fejlesztésének.

2020. január 24.

Hazánk a világelső a vastagbélrákos megbetegedések számában, évente 5000-ren halnak bele, míg méhnyakrákban minden évben 500 nő veszíti életét. Ez is elhangzott a betegeknek és a hozzátartozóknak rendezett felvilágosító fórumon, amit a szegedi klinika szakemberei tartottak. A súlyos betegségek megelőzésére, a szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel a figyelmet.

2020. január 23.

Országos szakmai konferencián értékelték a pedagógusok minősítési rendszerének eredményeit Szegeden. A Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézet rendezvényén az Oktatási Hivatal munkatársa és iskolaigazgatók, intézményvezetők számoltak be az elmúlt hét év tapasztalatairól.

2020. január 23.

A Himnusz, amelynek tegnap ünnepeltük a születésnapját, egykor politikai barométerként működött. Napjainkban a legismertebb magyar műalkotás. A Kölcsey-életmű csúcsának tekintik, pedig maga a költő nem is tartotta jó versnek. Többek között erről is beszélt Nyáry Krisztián irodalomtörténész a Pedagógiai Esték nyitórendezvényén.

2020. január 23.

Lassan mindenkinek, aki szeptembertől felsőoktatási intézményben szeretne tanulni, döntenie kell, hova is jelentkezzen. Ebben segít a középiskolásoknak a Szegedi Tudományegyetem új egysége, az SZTE Junior Akadémia. Hogy pontosan mi módon, erről mesél az akadémia igazgatója, Újvári Edit és elnöke, Badó Attila.

2020. január 22.

Közép-Európában először Szegeden végeztek agyműtétet úgynevezett O-arm elektronikus eszköz segítségével. Ezzel a mobil képalkotó eljárással műtét közben is ellenőrizhetik az orvosok, pontosan járnak-e el. A Szegedi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján szerdán délelőtt egy Parkinson-kóros férfi agyába ültettek elektródákat, hogy tüneteit jelentősen enyhítsék. Az új készüléket az egész világon csak egy hete kezdték használni.

2020. január 22.

Magyar-szerb egészségügyi egyezményt írtak alá Szegeden, amely a magyarországi és a vajdasági intézmények közötti szakmai tapasztalatcserét helyezi előtérbe.

2020. január 21.

Letették a szegedi Biobank alapkövét. A Szegedi Tudományegyetemen létrejövő központban a rákkutatáshoz kapcsolódó szövetmintákat tárolnak majd nagy mennyiségben. Az egyetem egyben Magyarországon elsőként csatlakozott az európai biobanki és biomolekuláris kutatások konzorciumához. A tervek szerint tavasszal már meg is kezdi működését a központ.

2020. január 20.

A téma nemcsak orvosi, hanem társadalmi szempontból is fontos. Olyan betegségek jelentek meg az utóbbi években a fejlett országokban, amikről a védőoltások általánossá válásával azt hittük, már magunk mögött hagytunk. Eközben pedig újra fellángolt a vita arról, hogy kellenek-e vagy sem a kötelező védőoltások. - Az utóbbi években többször is kanyarójárvány volt Romániában és Ukrajnában, idén áprilisban pedig New York Brooklyn negyedében kellett emiatt egészségügyi szükséghelyzetet hirdetni, néhány éve Angliában szamárköhögésben haltak meg csecsemők. Ezek olyan betegségek, melyek ellen létezik védőoltás, de vagy nem kötelező vagy a szülők ellenkezése miatt nem adják be például Romániában. Nemrégiben a Tisza-parti Gyermekgyógyászati Esték sorozatban vitát szerveztek „Hogyan védjük az oltást?” címmel. A beszélgetés kezdeményezője Bereczki Csaba, a Gyermekgyógyászati Klinika vezetője volt. A Diagnózis mostani adásában megnézhetjük, hogy az előadók, hogyan érveltek, milyen főbb kérdéseket vetettek fel vagy válaszoltak meg a kötelező védőoltásokkal kapcsolatban, illetve hogy a vitában milyen érdekes felvetések jelentek meg.

2020. január 16.

5 éves lett a Mentorháló vagy más néven Pedagógiai Esték sorozata. Kezdetben pedagógusoknak, egyetemi oktatóknak és szakembereknek szóltak az előadások, de egyre több "laikus" is megfordul az előadásokon. Öt év alatt a 93 előadást 36 ezer néző látta. Ebben a félévben a 100. előadást is megünneplik.

2020. január 14.

Nem kellett felnyitni a mellkasát, mert katéteres szívműtétje volt a Gift of Life program legutóbbi kisbetegének. Szőcs Hanna volt az első, akit ilyen módon operáltak meg. A Rotary világszervezet programjában ő már a 40. határon túli gyermek, akit Szegeden műtöttek.

2020. január 14.

Január 21-én folytatódik a Mentorháló Pedagógia esték sorozata az Ifjúsági Házban. Az érdekes témákat fölvonultató rendezvénysorozat rendkívül népszerű. Nemcsak Szegedről, de az ország sok pontjáról érkezik a közönség, csakúgy mint az előadók.

2020. január 13.

Nemcsak a magyar, hanem a kelet-közép európai felsőoktatási intézmények közül is elsőként jelent meg a világ legnagyobb online képzési felületén a Szegedi Tudományegyetem. Péntektől érhető el magyarul a Coursera felületén egy olyan képzés, melynek tananyagát és az önellenőrző teszteket is az egyetemen munkatársai fordították le. A távoktatási lehetőséget nemcsak egyetemi hallgatóknak ajánlják.

2020. január 10.

Néhány éve világhírű volt a Zika-láz, amely az influenzához hasonló tünetekkel jár, és a betegséget okozó vírust szúnyogok terjesztik. A Szegedi Tudományegyetem matematikusai modellezték a vírus terjedését. Azt is vizsgálták, milyen okok vezettek oda, hogy valahol viszonylag hamar eltűnt a kór, míg másutt évekig jelen volt. Munkájuk egy rangos természettudományos szaklapban is megjelent.

2020. január 09.

Különleges bemutatóval tartottak elsősegélynyújtó tanfolyamot tegnap a Szegedi Tudományegyetem Junior Akadémiájának szervezésében. Emellett a felsőoktatásba készülőket az emelt szintű érettségire felkészítő tanfolyamokkal, versenyekkel és ösztöndíjakkal is segítik. Előadásaikat szeretnék a szegedi középiskolákba is elvinni.

2020. január 07.

A mezőgazdaság vagy akár a textilipar szennyező anyagait is képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát a Szegedi Tudományegyetemen készítették el. A Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat indiai kutatókkal közösen dolgozott az új víztisztító eljáráson. Most pedig az ipari partnerek felé szeretnének nyitni.

1 2 3 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek