Bezár

Televízió

2018.

1 2 
2018. december 19.

Kun Emma, az SZTE TTIK tanára, kutatója, nemrégiben Junior Príma díjat kapott. A galaxisok központját vizsgálja a rádiócsillagászat módszereivel.

A hulladékcsökkentés lehetőségeiről tanácskoztak a Tanulmányi és Informatikai Központban november végén a Szegedi Tudományegyetem tanárai és hallgatói.

2018. december 18.

Több mint kétszáz kitűnően dolgozó egyetemi polgárt díjaztak ma a Szegedi Tudományegyetemen. A Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját azok a hallgatók, doktorjelöltek, illetve fiatal oktatók, kutatók kapták meg, akik nem csak a tanulmányaikban, hanem a kutatásban vagy más téren is kitűnően teljesítenek.

2018. december 18.

Az egykori orosz laktanya épületeinek bontásával megkezdték a lézerközpont mellett a tudományos ipari park építését. Oda költözhetnek be azok a cégek, amelyek az Eli-Alps Kutatóközpont eredményeit akarják használni a fejlesztéseikhez. Melléjük olyan gazdasági társaságokat is várnak, amelyeknek vonzerőt jelent a Szegedi Tudományegyetem szellemi tőkéje.

2018. december 12.

Erős város nincs erős egyetem nélkül és fordítva – mondta a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese azon a városházi ünnepségen, ahol 100 hallgató kapott városi ösztöndíjat. Ezt a támogatást minden évben tanulmányi eredmény alapján ítélik oda. Szeged önkormányzata emellett további 200 közép- és felsőoktatásban tanulónak nyújt segítséget, összesen 27 millió forint értékben.

2018. december 11.

Család egykor és ma címmel tartottak konferenciát az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológia Tanszékén. Az előadások áttekintették a többi között a családok működésének történelmi változásait, a néprajzi sajátosságokat, és a házasodási hagyományok átalakulását.

2018. november 29.

Nyílt napot tartott a Szegedi Tudományegyetem továbbtanuló középiskolásoknak. A felsőoktatási intézmények között verseny van a hallgatókért, mivel országszerte csökken a diákok száma. 2005-ben még a teljes magyar népesség 4,2 százaléka volt egyetemista és főiskolás, mára kevesebb, mint 3 százalék lett az arányuk.

2018. november 29.

Hulladékcsökkentési hetet rendeztek az egyetemen. Előadást tartottak és kiállítást is rendeztek arról, hogyan élhetnénk kevesebb szeméttel, és ami mégis létrejön, azzal mit lehet kezdeni. Egy ócska farmernadrágba például virágot ültettek.

2018. november 29.

Nívódíjat kapott a szegedi lézerközpont épülete. Az egyik legrangosabb hazai ingatlanfejlesztési elismerést az ipari kategóriában érdemelte ki. A zsűri szerint az ELI-t magas építészeti és műszaki színvonalon valósították meg.

2018. november 17.

Szegedre látogatott az idén fizikai Nobel-díjjal kitüntetett francia lézerfizikus, az ELI-projekt kezdeményezője. Gérard Mourou decemberben veheti át két társával együtt a tudományos élet legrangosabb elismerését Svédországban. Az általa megálmodott szegedi lézerközpontban pedig csütörtökön ennek tiszteletére avattak idővonalkövet.

2018. november 12.

Oktatók és kutatók teljesítménye előtt tisztelegtek a Szegedi Tudományegyetem napján. Ilyenkor az intézmény jogelődje, a Kolozsvári Egyetem 1872-es megalapításának évfordulójára is emlékeznek. A jeles alkalomból ünnepi ülést tartottak, amelyen külföldi és hazai tudósok vehettek át elismeréseket a rektori hivatal dísztermében.

2018. november 09.

Szegedre látogatott a hétvégére Izrael állam nagykövete, aki pénteken az egyetem rektorával találkozott. Az együttműködés régi, mindkét ország profitál a közös munkából: az Izraelből érkezett kutatók az ELI-ben végeznének tudományos tevékenységet, a szegedi egyetem az ottani csúcstechnológiai kutatásokba kapcsolódna be.

2018. október 31.

A hazai felsőoktatásba felvett diákoknak majdnem egynegyede idejekorán hagyja félbe a tanulmányait. Van, aki sosem fejezi be az egyetemet, van, aki másikat választ, és van, aki csak halaszt néhány félévet. Egy keddi konferencián a hallgatói lemorzsolódás megelőzésére tett erőfeszítésekről számoltak be.

2018. október 16.

Huszonnyolc tablón ötven ritka, eddig nem publikált fotóval állít emléket Magyarország máig egyetlen irodalmi Nobel-díjas írójának az a kiállítás, amely október végéig látható az egyetem rektori épületének átriumában. Az ismeretlen Kertész Imre című válogatást az író életművének gondozására létrehozott intézet hozta el Szegedre.

2018. október 16.

Szegedi egyetemi hallgatók kezdeményezték a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének megalakítását 1956. október 16-án. Erre a több mint 60 évvel ezelőtti eseményre, a forradalom lángját fellobbantó szegedi egyetemisták bátorságára is emlékeztek a SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ melletti emlékműnél, valamint a SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Auditorium Maximumában.

2018. október 05.

Ahány kiállító, annyi perspektíva. Alkotásaikkal mutatkoztak be az SZTE fotográfus képzés másodéves hallgatói a TIK-ben. Ezzel megkezdődött a 23. Őszi Kulturális Fesztivál. A színvonalas összművészeti rendezvénysorozaton komoly- és könnyűzenei hangversenyek, koncertek, film- és könyvbemutatók, színházi előadások, kiállítások, irodalmi-közéleti beszélgetések is lesznek.

2018. október 05.

Megújítaná a Szegedi Tudományegyetem az együttműködést a helyi és az országos sajtóval, hogy minél gyakrabban adjanak hírt az intézményről. Az új közkapcsolatokért felelős rektorhelyettes, Zakar Péter ezért találkozóra várta az újságírókat.

2018. október 05.

Újabb külföldi egyetemmel kötött megállapodást az SZTE Gazdaságtudományi Kar. Jövő szeptembertől Varsóban tanulhatnak egy éven át a nemzetközi gazdálkodás szakos hallgatók, így a kétéves mesterképzés végén kettős diplomát vehetnek majd át.

2018. október 05.

A TIK-ben másodjára rendezték meg az egyetemi vérdadást. Az Országos Vérellátó Szolgálat célja, hogy minél több fiatalt toborozzon, mert egyre kevesebb az utánpótlás. Van, akinél családi hagyomány az ilyen önzetlen segítség.

2018. október 05.

Duális képzésben, azaz két helyről szerezhetik meg a szakmájukhoz szükséges tudást az egyetem mérnökhallgatói. Az órák látogatásán túl cégeknél vállalhatnak munkát, így nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is megtanulják a szakmájukat. Ez a képzési forma egyre népszerűbb a hallgatók körében.

2018. szeptember 28.

Ezt hirdette meg az Európa Tanács 2001-ben, amikor kijelölte a nyelvek európai napját, szeptember 26-dikát. Idén a szegedi bölcsészkarra jött el a Nyelvi Koktélbár. Az érdeklődők képzési lehetőségekkel is ismerkedhettek.

2018. szeptember 21.

A Virtus Vállalkozáskatalizátor Program célja, hogy támogassák a vállalkozni kívánó hallgatókat. A programban részt vevő egyetemisták ipari cégek életébe kapnak betekintést, és akár bele is szólhatnak a vállalatok működésébe.

2018. szeptember 17.

A C-vitamin felfedezője, de az izomműködés terén elért eredményei alapján akár egy másik Nobel-díjat is kaphatott volna. Imádta a nőket, de legalább ennyire szerette az autókat és a repülőket. A II. világháború alatt tevékeny részt vállalt az ellenállásban, 1947-ben azonban végleg elhagyta Magyarországot. Szent-Györgyi Albert, a talán legismertebb magyar tudós Szeged egyetlen Nobel-díjasa 125 éve született. Rá emlékeztek szobra előtt az egyetem Dugonics téri főépületénél.

2018. szeptember 14.

Szegeden találkoznak a fül-orr-gégészeti és a fej-, nyaksebészeti szakma képviselői. Több mint 800 szakorvos érkezett a városba, hogy négy napon át tárgyaljon a terület legújabb vívmányairól, technikáiról és eljárásairól.

2018. szeptember 10.

Ünnepélyes tanévnyitón fogadta az új külföldi hallgatókat a Szegedi Tudományegyetem. A 2018/19-es tanévben 1200 távoli országból érkezett diák kezdi meg tanulmányait, legtöbbjük fizetős képzésen. A legnépszerűbb az orvosi és a gyógyszerész szak.

2018. szeptember 10.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Petőfi sugárúti épületét összesen 20 millió forintból festették ki, és kicserélték a bejárati ajtót is. A karon szeptembertől 15%-kal több hallgató tanul majd, mint az előző tanévben.

2018. szeptember 10.

„Mindenütt bölcs polgár” – ezzel a címmel rendezett konferenciát az egyetem Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszéke a nyári szünet végén. Az ókor kutatása ma nem a legnépszerűbb területek egyike, ezért is jelentős siker, hogy a tanácskozásra évről évre eljön Szegedre 30-35 fiatal kutató a világ számos országából.

2018. szeptember 10.

Egy hét múlva kezdődik a tanév a Szegedi Tudományegyetemen. Több mint hatezer új hallgatót vettek fel, akik a következő napokon be is iratkoznak. Az idén a korábbinál nagyobb mértékben növekedett a külföldről érkezett egyetemisták száma.

2018. szeptember 10.

A legmodernebb hallásjavító implantátumot ültették be a Szegedi Tudományegyetemen egy 3,5 éves kisfiúnak. Áron születése óta él 80%-os halláskárosodással. Az új eljárásnak köszönhetően egy év múlva már várhatóan úgy működik majd a füle, mint ép társaié.

2018. szeptember 09.

Július elsején kezdte meg rektori munkáját Rovó László a Szegedi Tudományegyetem élén. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára 2022. június 30-áig vezetheti az intézményt. A tervekről, a célokról és a lehetőségekről beszélgettünk vele a nyári szünet utáni első Szemköztben. Kozó Attila főszerkesztő kérdezőtársa Timár Kriszta, a Délmagyarország újságírója volt.

2018. szeptember 05.

Most zajlik az egyetem elsős külföldi diákjait segítő orientációs hét. Szeptemberben 17 országból összesen 200 új Erasmus-ösztöndíjas hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Önkéntes diákok segítik őket abban, hogy minél könnyebben és gyorsabban be tudjanak illeszkedni. Szállást azonban nehéz találni a városban.

2018. augusztus 13.

Az egyetemi autonómia súlyos megsértése a társadalmi nemek szakának rapid kormányzati megszüntetése – írja állásfoglalásában az Oktatói Hálózat. Előkészítetlensége és az egyetemi önrendelkezés megsértése szempontjából szegedi egyetemi oktatók is aggályosnak találják a döntést. A genderkutatások a többi között a nők társadalmi, munkaerőpiaci esélyegyenlőségével, a férfiak és nők családban betöltött változó szerepével foglalkoznak.

2018. augusztus 09.

Az egyetem Orvosi Készségfejlesztési Központjában élethű bábukon tanulhatják meg a beavatkozásokat a hallgatók, és a képzéseken szakdolgozók is részt vehetnek. Az úgynevezett skill labor szinte folyamatosan és teljes kihasználtsággal működik. Ezért pályázati támogatással bővítik a központot, erre két év alatt összesen 800 millió forintot költenek.

2018. augusztus 08.

Még augusztus 9-ig jelentkezhetnek a gólyák a kollégiumi helyekre a Szegedi Tudományegyetem online felületén, a Modulóban. Az SZTE nem csak saját diákotthonaiban tud férőhelyet biztosítani hallgatóinak, hanem a város más intézményeiben, például a Márton Áron vagy a Szent Imre Katolikus Szakkollégiumokban is kínál lakhatási lehetőséget. Az, hogy kiből lehet a jelentkezők közül kollégista, egy pontrendszer alapján döntik el.

2018. augusztus 01.

A gép nem csak fájdalommentesen figyeli a kis betegek életfunkcióit, hanem probléma esetén azonnal riasztani is tudja a nővéreket.

2018. július 26.

Ismét egy kisgyereknek adtak új életet a rotarysták a Gift of Life program segítségével. Kiss Andrea szívpitvarrendellenességgel született, szegedi orvosok műtötték meg. A 13 éves erdélyi lány Böjte Csaba gálospetri otthonában él, így szerdán az atya is meglátogatta.

2018. július 26.

A szerda este kihirdetett eredmények alapján több mint 5800 elsőéves kezdi meg tanulmányait Szegeden. A külföldről érkezőkkel együtt ez a szám elérheti a hétezret. A csütörtöki sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy szinte minden nappali képzési területre több hallgatót vettek fel, mint tavaly, de nőtt a távoktatást választók száma is.

2018. július 24.

A Diagnózis most következő fél órájában beszélgetünk a Gift of Life programról, amely határon túli szívbeteg gyerekeknek segít megfelelő ellátáshoz jutni. Megmutatjuk, mire képes koraszülött gyerekeknél a kenguru módszer és mit tanulhatnak az orvostanhallgatók a SKILL laborban.

2018. július 23.

Innováció: közhely, vagy a jövő záloga? – Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE leköszönő rektora, fizikus, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke 2018. június 4-én, a Pedagógiai esték sorozatban megtartott előadásának televíziós változata.

2018. július 13.

Többek között fagott, trombita, kürt, hegedű és hárfa hangszereken is hirdetett mesterkurzust az egyetem Zeneművészeti Kara, és ének szakosok is jöttek tanulni. A 14. Nyári Akadémia a tanárok hangversenyével kezdődött és a növendékek előadásával zárult.

2018. július 10.

Bemutatjuk a koraszülött gyermekeket nevelő családoknak segítő kora-mentorhálózatot, megtudjuk, miről tanácskoztak az egészségügyi szakdolgozók Szegeden, és szólunk arról is, milyen új módszerekkel segítik a cukorbetegeket.

2018. július 09.

Mérnöki alkotásokat bemutató kiállítás nyílt a Szent István téri víztoronyban. A szakmai kamara ezzel is népszerűsíteni igyekszik a pályát, mert még mindig kevés a mérnök a munkaerőpiacon. A szegedi egyetemen bővítik a képzés kínálatát, hamarosan logisztikai mérnöknek is lehet tanulni.

2018. július 02.

Szegeden zajlik az egészségügyi szakdolgozók országos kongresszusa. Több száz ápoló érkezett a konferenciára, ahol szó esett a betegellátás alulfinanszírozottságáról és a munkaerőhiányról is.

2018. július 02.

Majdnem ezer üres műanyagpalackot gyűjtöttek össze szegedi egyetemisták, amiből most egy alkalmi tutajt építettek, amivel vízre szállnak a Tiszán. A Kaszap István Kollégium néhány lakója ezzel a különleges akcióval szeretné felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

2018. július 02.

A lézerközpont mellett kialakítandó tudományos park első beruházásának, az SZTE Járműipari Kompetencia Központnak az alapkövét is lerakták.

2018. július 02.

A hagyományos programok mellett érdekes koncertekkel várták a hét végén az egyetemi füvészkertben az V. Szegedi Levendula Napok vendégeit. Kínáltak olajokat, szappanokat, süteményeket, de ismeretterjesztő előadásokat is és persze levendulát is lehetett venni.

2018. június 25.

Nemrég diagnosztikai áttörésről számolt az Alzheimer-kór vizsgálatában az Európai Nukleáris Medicina Társaság. Ma hazánkban mintegy 200 000 embert érint ez a rettegett kór. Az új eljárás számukra is elérhető szegedi egyetem Nukleáris Medicina Intézetében, ahol a vizsgálatra alkalmas berendezésből kettő is van.

2018. június 12.

A Diagnózis ebben az adásában elsőként egy ma még ritkának mondott bőrbetegséggel, röviden HS-ként emlegetett kórral foglalkozunk. Mivel nehéz diagnosztizálni, az utóbbi években jelentős társadalmi kampány indult azért, hogy minél többen tudjanak róla. Az adás második felében az ezerarcú kórként emlegetett sclerosis multiplex legújabb kezelési módjait mutatjuk be. Ehhez kapcsolódik az az elismerés is, amelyet néhány hete a Helyi Televíziók Országos Találkozóján vehettünk át.

2018. június 07.

Körülbelül három hétig még Dr. Szabó Gábor professzor a Szegedi Tudományegyetem rektora. Ma este az eltelt nyolc év mérlegének elkészítésre teszünk kísérletet vele. Vendégünk Dr. Szabó Gábor. A kérdezőtárs Timár Kriszta, a Délmagyarország újságírója.

2018. június 06.

Az énekversenyt egykori szegedi főiskolai énektanárával, Sinkó György Érdemes művésszel együtt, mint frissen kinevezett magánének tanszékvezető, Prof. Dr. Temesi Mária alapította 1998-ban. A Simándy József Énekverseny, amely születése óta óriási tömegeket vonz, mára Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező énekversenyévé vált. E közel húsz éve rendszeresen megrendezésre kerülő, klasszikus énekes tehetségkutató verseny olyan ifjú énekes előadóművészeket fedezett fel mindannyiszor, akik közül sokan ma már a hazai és nemzetközi operaélet ifjú sztárjaiként ismertek.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek