Bezár

Televízió

2017.

2017. november 17.

Aranyanyu lett dr. Maráz Anikó, aki a szegedi Onkológiai Klinikán látja el betegeit. A szakembert egyik betege jelölte a díjra kiemelkedő embersége és őszintesége miatt. A szegedi onkológus orvosnő kategóriában került a döntőbe. Internetes szavazás alapján dőlt el, ki kapja meg az elismerést.

2017. november 07.

Szegeden többféle segítséget is kínálnak a tanulási gondokkal küzdő diákoknak. A felsőoktatásban egyes szakokon a hallgatók egyharmada félbehagyja tanulmányait. A Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese szerint nem mindegy, hogy valaki kihagy egy-két félévet, vagy szakot vált, illetve diploma nélkül távozik a felsőoktatásból.

2017. november 03.

November 13-án kezdődik a 47. Vántus István Kortárs Zenei Napok. Az ország legnagyobb múltú kortárs zenei fesztiválja idén is több helyszínen, és összesen 48 zeneszerző műveivel várja a közönséget. A programban nagyzenekari és kamarakoncertek mellett kórusművek is helyet kaptak, továbbá újdonságokkal is készülnek a szervezők.

2017. október 25.

Új ultrahangkészüléket kapott a Klinikai Központ Neurológia Klinikája. Az adományokból és a Szegedi Tudományegyetem támogatásával megvásárolt készüléket a szélütést szenvedett betegek kivizsgálásában és kezelésében is tudják használni. A korszerű diagnosztikai berendezés már szolgálatba is állt a stroke-betegek ellátásában.

2017. október 11.

Rengeteg pénz érkezik a szegedi egyetemre. Az intézmény kancellárjával, Fendler Judittal arról beszélgettünk, milyen fejlesztési és kutatási támogatásokat kap az SZTE, és ezekből mi mindent fognak megvalósítani.

2017. július 30.

Tegnap este nyilvánosságra hozták az egyetemi ponthatárokat, így minden jelentkező megtudhatta, melyik intézménybe nyert felvételt. A Szegedi Tudományegyetem 21 és fél ezres hallgatói táborához több, mint 6500-an csatlakozhatnak ősszel. Az adatok nem véglegesek, mivel a pótfelvételin keresztül még több százan is esélyesek a továbbtanulásra.

2017. július 28.

Csaknem 106 ezren jelentkeztek idén főiskolára vagy egyetemre. A gazdaságtudományi, a műszaki és a tanári szakok voltak a legnépszerűbbek idén. Máté Roland tudósító Szegedről jelentkezett Karsai Krisztinával a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektor-helyettesével.

2017. július 25.

Gimnazisták járnak ezen a héten az SZTE Gazdaságtudományi Karjára. A nyári tehetséggondozó táborban a diákok színes szakmai és szabadidős programokon keresztül kapnak gazdasági ismereteket.

2017. július 25.

A szegedi egyetem idén második alkalommal szervezi meg kínai diákok számára a Magyarország és az Európai Unió joggyakorlatát bemutató nyári egyetemét. Az angolul folyó képzésen 20 sanghaji diák vesz most részt.

2017. július 25.

A Szegedi Tudományegyetem ökológiai tanszékén járunk. Lőrinczi Gábor és Módra Gábor az általuk begyűjtött hangyákat tanulmányozzák és gondozzák. Tisztán tartják a helyüket, valamint a számukra nélkülözhetetlen folyadékot pótolják.

2017. július 21.

Magyar nyelvet tanulni érkeztek Szegedre a világ minden tájáról fiatalok és idősek. Az SZTE Bölcsészettudományi Kara idén is elindította négyhetes kurzusát kezdőknek és haladóknak. A Hungarológiai Intézet nyelvórákkal és a kultúra ismertetésével tanítja meg magyarul beszélni a külföldieket.

2017. július 17.

Összesen 250 végzős vehette át oklevelét a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A jogászok szombaton, a jogi kar három másik képzésén végzett hallgatók pedig vasárnap ünnepeltek. A diplomaosztón elhangzott: ezzel a képzettséggel azonnal munkát kapnak a hallgatók.

2017. július 12.

Eddig 12 gyereket operáltak meg az SZTE szívsebészeti Osztályán a Rotary Club támogatásával. A határon túli betegeknek enélkül csak nyugat-európai klinikákon lenne esélyük a gyógyulásra. A Perti Gábor Klinikai Központban átadott új műtőblokk a szívsebészetnek is jelentősen javította a működési feltételeit. A Perti Gábor Klinikai Központban átadott új műtőblokk a szívsebészetnek is jelentősen javította a működési feltételeit.

2017. július 05.

A Le Mans-i világversenyre hét fős hallgatói csapat jelentkezett egy korábban tervezett és készített elektromos járművel.

2017. július 03.

Idén is sokan látogattak ki az SZTE Füvészkertbe a Levendula Napokra. A szokásos koncertek, játszóházak, kézműves vásár mellett idén bemutatták az intézmény gyógynövénykertjét, ahol az érdeklődők a bűvös füvek hatásával is megismerkedhettek.

2017. június 27.

A hétvégi programra nem csak a szegedi egyetem végzett hallgatóit és a dolgozókat, hanem azok családjait is várták.

2017. június 17.

Újabb szakaszába lépett a szegedi kommunikáció tanszék által indított Befutó ösztöndíj program. A 2015 óta működő kezdeményezéshez újabb szervezek csatlakoztak, így most már összesen tíz intézménynél és cégnél vállalhatnak gyakornoki munkát a szegedi kommunikáció szakos hallgatók.

2017. június 13.

Az együttműködés bővítéséről tárgyaltak Szegeden a világ egyik legnagyobb optikai cégének képviselői. A német Zeiss csoport eddig főként itteni agykutatókkal állt kapcsolatban, nekik szállított eszközöket. Most kiszélesítenék a közös munkát a Szegedi Tudományegyetemmel, és a lézerkutató központtal is terveket szőnek.

2017. május 26.

Május 23-án átadták az ELI-t, a szegedi lézerközpontot, ami az évtized egyik legnagyobb európai tudományos beruházása. Ennek kapcsán beszélgettünk a Szemközt legutóbbi adásában Szabó Gábor lézerfizikussal, az SZTE rektorával.

2017. április 13.

A szegedi gyermekklinika orvosai nagy sikerrel hajtották végre annak a román kislánynak a szívműtétjét, akit a Rotary Klub „Ajándékozz életet” elnevezésű programja által sikerült megmenteni. A kislány operációja súlya, és életkora miatt kockázatos volt, korábban a kolozsvári orvosok sem vállalták a szívbillentyű műtétet.

2017. április 11.

Vers délben – ez az elnevezése annak a programsorozatnak, amely az Egyetemi Tavaszt, azaz a Szegedi Tudományegyetem kulturális fesztiválját kíséri. A déli harangszót követően mától minden nap egy közismert szegedi, illetve az egyetem egyik hallgatója szavalja el a kedvenc költeményét a Dugonics téren.

2017. március 29.

Egyre mobilabbak a fiatal álláskeresők, egy jó állás miatt sokan akár más régióba is költöznének. Magasak a fizetési igények is, pályakezdőként is elvárják a legalább nettó 200'000 Ft-os fizetést. Az SZTE Tavaszi Állásbörzén az is kiderült, hogy az informatikusoknak és a mérnököknek a legkönnyebb elhelyezkedniük, de továbbra is kiemelt fontosságú a magas szintű nyelvtudás.

2017. március 17.

Különféle betegségeket okozó gombák vizsgálatára nyert több, mint félmilliárd forint Európai Uniós támogatást egy szegedi kutatócsoport. Az egyetem és a biológia központ szakemberei azt szeretnék kideríteni, hogyan tudna az emberi szervezet hatékonyabban védekezni a különféle gombás fertőzések ellen.

2017. március 13.

Másfél évtizedes múltra tekint vissza a Bartók Béla Zongoraverseny Szegeden, melyet március 20-25. között 7. alkalommal rendeznek meg. A művészeti megmérettetésre a zongoristának készülő vagy pályakezdő zongoraművészeket várják. A programok a szegediek számára is nyitottak: a versenyszámok mindegyikét meghallgathatják a komolyzene kedvelői.

2017. február 23.

Természettudományi Kar Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének kutatója, Tamás Gábor és munkatársai az agykérget vizsgálva jöttek rá, hogy vannak olyan egyedülálló jellemzői az emberi agynak, amelyek lehetővé teszik a kiemelkedő értelmi képességek létrejöttét.

2017. február 15.

A kormány oktatáspolitikájának egyik újdonsága volt, hogy az egyetemekre kancellárokat nevezett ki. Szegeden tavaly augusztus elsejével nevezték ki Fendler Juditot, aki már a második az egyetem kancellári posztján.

2017. február 06.

Február 15-ig jelentkezhetnek a középiskolások az egyetemekre, főiskolákra. A Szegedi Tudományegyetemen ezért nyílt napot tartottak, ahol a diákok tájékozódhatnak a hallgatói életről, a nyelvtanulási és sportolási lehetőségekről, a külföldi ösztöndíjakról és a kulturális kínálatról. A nyílt napon résztvevő középiskolások az online jelentkezési lap kitöltésében is segítséget kaptak.

2017. február 01.

Egyetemi színházi találkozó, kórushangverseny, Arany János-emlékév, Vers Délben és tavaszi fesztivál több száz programmal. Ezek várják azokat, akik tavasszal ellátogatnak a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája, a Szegedi Egyetemi Színház és az Universitas Szimfonikus Zenekar programjaira.

2017. január 23.

ssejteket és szöveteket tenyésztenek laboratóriumi körülmények között, így már nem kell állatok vagy betegek szöveteit a vizsgálatra felhasználni. Minderre 180 millió forintot nyertek.

2017. január 10.

stroke az agy valamely területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg vagy rosszabb esetben véglegessé váló funkciókárosodása. De a baj megelőzhető. Rendszeres testmozgással mi is tehetünk egészségünkért. Ehhez ad tippeket Gyuris László, az SZTE ETSZK főiskolai tanára.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek