Bezár

Televízió

2020.

1 2 3 
2020. december 24.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének tíz tapasztalt szakembere százötven napot töltött Mohácson, a Nemzeti Történeti Emlékhelyen, hogy segítsék az egyik tömegsír feltárását. A munkaterületet november végén téliesítették. A tervek szerint a kutatást tavasszal folytatják.

2020. november 19.
1 perc

Hatásosak a maszkok a koronavírus ellen – erre jutottak szegedi fizikusok. Az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszéken azt találták, hogy még az egyszerű sebészeti maszk is kiszűri a levegőből a vírusok 95 százalékát, a legjobb eszközöknél pedig ez az arány 99,5 százalék. Korábban hasonló eredményre jutottak a San Franciscói Egyetem kutató is.

2020. november 17.
1 perc

Hétfőtől online oktatásra állt át a Szegedi Tudományegyetem is. Az intézmény bővítette szerverkapacitását és jelenleg 4000 kurzus érhető el online az SZTE 21 ezer hallgatója számára. A kollégiumokban csak azok maradhattak, akik erre külön engedélyt kaptak.

2020. november 13.
1 perc

Már majdnem félezer szegedi egyetemista jelentkezett a koronavírus elleni védekezésben önkéntes munkára. A Szegedi Tudományegyetem korábban arra kérte a felsőbb éves orvostanhallgatókat, segítsék az Országos Mentőszolgálatot a mintavételezésben. Más, nem egészségügyi szakokon tanulókat az adminisztrációs feladatok ellátására várnak.

2020. november 12.
1 perc

Dr. Gyurkó Szilvia nemzetközi elismertségű gyermekjogi szakember, az UNICEF Magyarországi Bizottságának korábbi gyermekjogi igazgatója. Több éven keresztül az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársaként is dolgozott, így kellő rálátással rendelkezik a gyermekek bántalmazásának hazai és nemzetközi állapotára. Évek óta a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány keretein belül igyekszik munkatársaival meggyőzni a társadalom különböző szereplőit, szülőket, pedagógusokat, döntéshozókat a gyermeki jogok fontosságáról. Mit tesz a net a gyerekkel? c. előadásában is a szülői/felnőtti tudatosságról, a digitális szülőségről beszél. Már az újszülöttekre is hatnak a digitális eszközök, ezért nem lehet elég korán kezdeni a nethasználattal kapcsolatos szülői tudatosságot. Persze a problémák jó részével csak akkor találkozik a szülő, ha a gyereke már kamasz lett, de azért akkor sem vagyunk teljesen eszköztelenek, ha segíteni szeretnénk. A támogatási és beavatkozási lehetőségekről, az "elég jó digitális szülőségről", kortárs online zaklatásról és iskolai netes konfliktusokról is szól az előadás. A felvétel Szegeden, az IH Rendezvényközpontban készült 2020. november 3-án.

2020. november 05.
1 perc

A szegedi és pécsi tudományegyetem kutatói közösen vizsgálják, van-e valamilyen genetikai magyarázat arra, hogy valaki hogyan vészeli át a koronavírus fertőzést. A kutatásba 1000 covidos beteget vonnak be.

2020. november 05.
1 perc

Szinte mindenkinek van online személyisége ezért nagyon tudatosan kell használni a virtuális felületeket. A gyerekeknek különösen fontos, hogy minél kisebb legyen az úgynevezett digitális lábnyomuk. Erről beszélt az ismert gyermekjogi szakértő a Mentorháló legutóbbi estjén. Gyurkó Szilvia azt tanácsolja a szülőknek, hogy legalább az étkezések és az alvás ideje alatt tiltsák el gyermeküket a netezéstől.

2020. november 04.
1 perc

„Nem az az ünnep ami a naptárban benne van, hanem az amit én annak tartok” A Pedagógiai esték eddigi történetének talán legsikeresebb előadója, Magyarország vitathatatlanul legtapasztaltabb és legnépszerűbb protokoll szakembere, Görög Ibolya. Előadásában részletesen körbejárja, hogy miket is ünneplünk, hogyan ünnepeljünk, kit, mikor és hogyan köszöntsünk, hogyan adjuk és miként fogadjuk az ajándékokat? Hogyan viselkedjünk, amikor vendégségbe megyünk és levegyük-e cipőnket? Hogyan hívjunk meg és várjunk vendégeket? A felvétel Szegeden, az IH Rendezvényközpontban készült 2020. október 19-én. Készítette a Szeged Televízió.

2020. október 24.
1 perc

A 8. Lav Mirski Nemzetközi Énekversenyen Horvátországban, Eszéken nemrég Kiss Attila Andor, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti karának másodéves egyetemi hallgatója a legfiatalabbak kategóriájában indult el és első díjat nyert.

2020. október 21.
1 perc

Az előadás először foglalkozik azzal, hogy az utóbbi évben felpörgött sajtófigyelem a problémára mennyire megalapozott: hol tart most az éghajlatváltozás, és mire számíthatunk? Előadónk Prof. dr. Ürge-Vorsatz Diána, a klímakutatás világhírű szakembere, a CEU professzora, a CEU Éghajlatváltozási és Fenntartható Energiapolitikai Központjának (3CSEP) igazgatója, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke. Az IPCC tevékenységét 2007-ben Nobel-békedíjjal ismerték el. Óraadóként hazai és nemzetközi oktatási intézmények tevékenységét is segíti. 2008-ban tudományos munkásságáért a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapta. Hét gyermek édesanyja. A felvétel a szegedi IH Rendezvényközpontban készült 2020. szeptember 28-án.

2020. október 21.
1 perc

SASmob véradást tartottak szerda délelőtt a József Attila Tudományos és Információs központban. Tavasszal a Nagy SZTE véradás az egyetem bezárása miatt elmaradt, most viszont egy hónap alatt két kitelepülős véradást is szerveztek a TIK-ben. Az Országos Vérellátó Szolgálat régióigazgató főorvosa szerint a kitelepülések népszerűsítik a véradást, sokan először nyújtják ilyenkor a karjukat.

2020. október 02.
1 perc

Az előadás felvétele a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban 2020. szeptember 11-én készült.

2020. október 01.
1 perc

Egy pár, közel harminc év. Együtt körülbelül huszonöt könyv, na és persze színdarabok meg sok-sok műfordítás. Két filmes cameoszerep. Utazások ketten és külön, fejben és a nagyvilágban. Két dudás, két gyerek, egy csárda. Vajon hogy férnek meg együtt, hogy osztják el, meg, be, ki, szét? Vannak-e trükkjeik? Tippjeik? Na és receptjeik? Szópárbaj, anekdoták, felolvasás! A felvétel Szegeden, az IH Rendezvényközpontban készült 2020. szeptember 21-én.

2020. szeptember 29.
1 perc

Vért adtak ma az egyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. Ez a tizedik alkalom, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat ide kitelepül, de idén, a vírus miatt kevesebben jelentkeztek. Azonban nagy szükség van az önkéntes véradókra a járvány idején főleg, hogy a hiányzó véregységeket pótolni tudják.

2020. szeptember 10.
1 perc

A járvány első hullámában élesben tesztelték a Szegedi Tudományegyetemen azokat az automata gyógyszeradagolókat, amik racionálisabb gyógyszerfelhasználást tesznek lehetővé és teljes mértékben követhetővé válik a gyógyszer útja a terápia elrendelésétől addig, amíg a beteg megkapja a napi piruláit.

2020. szeptember 10.
1 perc

Elmarad a 25. Őszi Kulturális Fesztivál – jelentették be a Szegedi Tudományegyetem honlapján. Az október 1-től november 10-ig tartó rendezvényt a járványügyi helyzet miatt nem tartják meg.

2020. szeptember 07.
1 perc

Lovagkeresztet kapott a Szegedi Tudományegyetem művészeti karának dékánja, többek között oktatói tevékenységéért. Nátyi Róbert művészettörténész és 2007 óta a REÖK palota kurátora is.

2020. szeptember 01.
1 perc

Szeged-szimulátort készítenek az SZTE és a Pázmány Egyetem kutatói, hogy minél hatékonyabban lehessen visszafogni a vírus terjedését. A városlakók mozgását modellezve ugyanis a második hullámban már nem kell például az összes iskolát bezárni, elég lesz csak azt az intézményt, sőt akár csak egy osztályt, ahol a fertőzés felütötte a fejét.

2020. szeptember 01.
1 perc

Mit érzünk egy önvezető autóban? - erre keresi a választ a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportja. A tudományos projektben agyhullámos és szemkamerás vizsgálatokkal térképezik fel az önvezető autóban átélt pszichés folyamatokat. A kutatók legutóbb a szegedi repülőtér kifutópályáján végeztek méréseket. A Kvantum augusztusi adásában 16.13-tól.

2020. augusztus 28.
1 perc

Ingyenes lesz az első koronavírus tesztje azoknak a külföldi vagy határon túli hallgatóknak, akik a napokban érkeznek meg a Szegedi Tudományegyetemre sárga vagy piros jelzésű országból. A vizsgálatok eredményét két karanténkollégiumban vagy saját albérletükben várhatják meg a diákok.

2020. augusztus 06.
1 perc

Kecses, nagy szirmú rózsaszín virág, amely a buddhizmus egyik fő szimbóluma. Az ősi, keleti vallásokban a megtisztulás és az újjászületés jelképe. Ez az indiai lótusz. Legnagyobb egybefüggő állománya Kelet-Közép-Európában a szegedi Füvészkertben található. A hétvégén e virág ünnepe volt a kertben, de a csodaszép növény egész augusztusban virágzik még.

2020. augusztus 03.
1 perc

Nem mindennapi látvány fogadja mostanában a szegedi Füvészkertbe érkezőket; most virágzik ugyanis az indiai lótusz. A Füvészkertben lévő lótuszállomány egyébként Közép-Európa legnagyobbja. A csodás rózsaszín virágokat egészen augusztus végéig meg lehet nézni.

2020. július 31.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem tizenkét kara és Tanárképző Központja hirdet pótfelvételit 2020-ban. Azok, akik nem nyertek felvételt, vagy nem is jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, augusztus 9-éig pályázhatnak az SZTE képzéseire.

2020. július 30.
1 perc

Gitárzenétől volt hangos a Wagner udvar. Két külföldi, de Szegeden tanuló fiatal zenész játszott, főleg reneszánsz melódiákat. Mindketten Pavlovits Dávid tanítványai, aki azért szervezte meg az estet a Szegedéért Alapítványnak, mert ők támogatják az októberi Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált.

2020. július 24.
1 perc

Kiderültek a felsőoktatási ponthatárok, így csütörtök este mindenki megtudhatta, hogy felvették-e. A Szegedi Tudományegyetemen mintegy 5900 diák kezdi meg tanulmányait, ez nagyságrendileg ugyanannyi mint tavaly.

2020. július 15.
1 perc

Egyetemi szerzők, kiadók és műhelyek előadássorozatunk egyik vendége februárban Prof. Dr J. Nagy László volt, akit a JATE Press Kiadónál megjelent Iszlám és Politika című könyvéről Dr. Ferwagner Péter Ákos kérdezett. Mindketten a Szegedi Tudományegyetem Történeti Intézetének, Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszékének oktatói.

2020. július 13.
1 perc

Mostantól két diplomát szerezhetnek egy képzési idő alatt azok a francia szakos szegedi mesterhallgatók, akik egy félévüket a dél-nyugat franciaországi Limoges-i Egyetemen töltik. Ez annyiban tér el a hagyományos Erasmus képzéstől, hogy itt több kreditet kell majd szerezniük a diákoknak a befogadó egyetemen.

2020. július 02.
1 perc

A koronavírus járvány alatt a Füvészkert sem volt nyitva, elmaradtak a tavaszi rendezvények. Egyik legnépszerűbb programjukat, a Levendulanapokat viszont már meg tudták tartani, sőt idén ezt kiegészítették a rózsák ünnepével is. Nem csoda, hogy rengetegen látogattak ki hozzájuk, hogy gyönyörködjenek a természetben és élvezzék a koncerteket, előadásokat.

2020. június 30.
1 perc

A Szeged Tudományegyetem kancellárja, Fendler Judit volt a Szeged Televízió vendége a Híradó Extra című műsorban. A kancellárt Balogh Judit hírigazgató kérdezte.

2020. június 30.
1 perc

Egész nyáron, minden hétköznap 8 és 16 óra között lehetőség lesz személyesen is kikölcsönözni a könyveket. Visszavárják azt a több mint 20 ezer kötetet, amelyek kint ragadtak a hallgatóknál a járványidőszak alatt.

2020. június 29.
1 perc

A nosztalgikus idővel és levendulával tért vissza a nyár Füvészkertbe.

2020. június 29.
1 perc

Még olajipari és autógyártó cégek is dolgoznak azért, hogy minél kevesebb károsanyagot bocsássanak ki a motorok a jövőben. Ebbe a munkába kapcsolódott be a Szegedi Tudományegyetem: az Audival és a MOL-lal közösen 4 milliárd forintból hoztak létre egy konzorciumot a Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ megvalósítására.

2020. június 26.
1 perc

Az összes egészségügyi dolgozónál elvégzik a koronavírustesztet Szegeden. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ 4400 munkatársa közül már csaknem 4000-nél végezték el a vizsgálatot. Az eredmények azt mutatják, a fertőzésen átesettek száma nagyon alacsony.

2020. június 24.
1 perc

A korábbinál nagyobb kapacitással, de még mindig nem a járvány előtti szinten működik az egészségügyi ellátás. A Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjának intézményeiben minden osztályon újraindult a munka és fogadják a betegeket. Bejutni azonban csak előre egyeztetett időpontban lehet és csak akkor, ha a páciens nem Covid-fertőzés gyanús.

2020. június 23.
1 perc

Európában jelenleg Magyarországon az egyik legkedvezőbb a helyzet a koronavírusjárvány terjedésében, állítja Röst Gergely, a Bolyai intézet matematikusa. A balkáni térségben az esetek száma kismértékben nőni kezdett, Lengyelországban pedig még most is több száz fertőzöttet regisztrálnak naponta. Röst Gergely és kutatócsoportja által felállított matematikai modellek a járvány kezdetétől segítséget adtak az egészségügyi szakembereknek és a kormánynak is a pandémia kezelésében.

2020. június 23.
1 perc

Az egyetem gyakorló gimnáziuma, a Ságvári lett a Szegedi Tudós Akadémia program harmadik Országos Középiskolai Képzési Központja. Az iskola közel kilenc millió forint értékben kapott laboratóriumi eszközöket, amelyeket ezután az ország minden pontjáról ideérkező tehetséges fiatal biológusok használhatnak majd kutatásaikhoz.

2020. június 15.
1 perc

A korábbi magánszolgáltató szerződését július elsejével mondták fel. Az egyetem kancellárja szerint – a többi között azért bontották fel a szerződést, mert így jobban meg tudnak felelni az oktatási céloknak, ami egy magáncégtől nem várható el.

2020. június 10.
1 perc

Továbbra is a Szegedi Tudományegyetem a legjobb felsőoktatási intézmény Magyarországon egy brit, felsőoktatást vizsgáló cég legfrissebb listája alapján.

2020. június 10.
1 perc

Ingyenesen végzi el a Szegedi Tudományegyetem a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő hajléktalanszállókon a koronavírus szűrést. Mintegy 750 alkalmazottat és ellátottat vizsgálnak meg. A hajléktalanszállókban egyébként már feloldották a kijárási korlátozásokat, az intézményvezetők ennek ellenére fokozott óvatosságra intik az ott lakókat.

2020. június 05.
1 perc

Azúr, denevér, zebra és Júlia. Ezek mind egy-egy trópusi lepkefaj nevei. A Szegedi Füvészkert idén is megörvendezteti látogatóit ezekkel a szemet kápráztató színes pillangókkal. Április közepén szoktak érkezni a bábok Costa Ricából, a koronavírus-járvány miatt most ez másfél hónapot csúszott.

2020. május 19.
1 perc

Milyen egy lézerhárfa – többek között ezt is meg lehetne tudni a szegedi ELI látogatóközpontjában, amely most nyitott volna. A járványhelyzet miatt azonban egyelőre nem látogatható, így jelenleg csak virtuálisan járható be. Közben az ELI kérelmet nyújtott be Brüsszelhez, hogy megalapíthassák azt a nemzetközi konzorciumot, amely biztosítaná a kutatásokhoz szükséges berendezések beszerzését.

2020. május 14.
1 perc

A koronavírus-járvány miatti korlátozások a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertet is érintették, ők sem fogadhattak látogatókat csaknem két hónapig. Bár május 8-án újranyitottak, a Szeged Televízió még a karantén ideje alatt látogatott el a parkba, hogy megnézze hogyan éled újjá a természet tavasszal. Látogatásuk oka az is volt, hogy a botanikus kert igazgatója, Németh Anikó megkapta a Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetést.

2020. május 12.
1 perc

A Diagnózisban bemutatjuk, hogyan zajlik a nagy országos koronavírus teszt és mire lehet következtetni a kapott eredményekből. Röst Gergely matematikussal a járványmodellezésről beszélgetünk és arról, hogy ezek az információk hogyan használhatók fel a védekezésben. Harmadik témánk a cukorbetegség egyik súlyos szövődményének, a különböző fekélyeknek a kezeléséről szól. Egy szegedi felfedezés segítheti a hatékonyabb gyógyítást.

2020. május 11.
1 perc

Május elsején kezdődött és a hét végéig tart a nagy országos koronavírus tesztelés, amelyben összesen mintegy 18 ezer embert szűrnek le. A dél-alföldi régióban a Szegedi Tudományegyetem végzi a mintavételt 15 munkacsoporttal, melyben orvosok, ápolók és rezidensek vesznek részt.

2020. május 08.
1 perc

A kijárási korlátozok enyhítése miatt újra megnyitott az Egyetemi Füvészkert, ami reggel 9-től este hét óráig tart nyitva.

2020. április 28.
1 perc

A legkritikusabb állapotban lévő koronavírusos betegek ellátására is alkalmas szuperkórházat alakítottak ki Szegeden, a lézerkutató központ területén. Itt mind a 118 ágynak külön oxigénelláta lesz és speciális szűrőberendezésekkel negatív légnyomást tudnak létrehozni, így a vírus semmiképpen nem juthat ki az intézményből.

2020. április 27.
1 perc

Az adásban szó lesz egy olyan ígéretes kutatásról, amely az epilepsziás rohamokkal foglalkozik, illetve megmutatjuk operációk közben az egyetem hibrid-műtőjét. Az adás második felében szakértők segítségével arra keressük a választ, hogy a veszélyhelyzet miatti elzárkózásra hogyan reagál a lélek.

2020. április 14.
1 perc

Várhatóan a járványhelyzet ellenére a tervezettnek megfelelően elkezdik építeni idén Szegeden az új Infektológiai Központot. Ennek a beruházásnak a jelenlegi koronavírus-járványhoz nincs köze, ezt már 2016-óta tervezik.

2020. április 05.
1 perc

Tóth Árpád a Zeneakadémia Kodály Intézetében és a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában tanít, a pedagógusi pálya mellett pedig 2000 óta amatőr kórusokat vezényel, ezek közül jelenleg a budapesti Csíkszerda kórus a legismertebb. Hazai tevékenysége mellett a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának és a szintén felvidéki Csábi Szeder Fábián Dalegyletnek is karnagya. Rendszeresen tart továbbképzéseket Magyarországon, Németországban, Szlovákiában, valamint vendégtanárként Kínában és Dél-Koreában is. 2010-ben Artisjus-díjjal tüntették ki.

A felvétel 2019. december 3-án készült a szegedi IH Rendezvényközpontban.

2020. április 05.
1 perc

Szabó András novemberi előadása az egyetemes művészettörténet egyik legismertebb és legjelentősebb alakja, Leonardo da Vinci előtt tiszteleg, halálának 500. évfordulója alkalmából. Az előadás csokorba szedi a Leonardóval kapcsolatos legújabb kutatások legérdekesebb eredményeit.

A felvétel a szegedi Ifjúsági Ház Rendezvényközpontban készült 2019. november 27-én.

1 2 3 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

 • *
  júl
  24
  6720 Szeged, Dugonics tér 13.
  18:30 - 22:00
  6720 Szeged, Dugonics tér 13.
  18:30 - 22:00

Kapcsolódó hírek