SZTE Info

2020.

[1] 2 
2020. szeptember 10.

A járvány első hullámában élesben tesztelték a Szegedi Tudományegyetemen azokat az automata gyógyszeradagolókat, amik racionálisabb gyógyszerfelhasználást tesznek lehetővé és teljes mértékben követhetővé válik a gyógyszer útja a terápia elrendelésétől addig, amíg a beteg megkapja a napi piruláit.

2020. szeptember 10.

Elmarad a 25. Őszi Kulturális Fesztivál – jelentették be a Szegedi Tudományegyetem honlapján. Az október 1-től november 10-ig tartó rendezvényt a járványügyi helyzet miatt nem tartják meg.

2020. szeptember 07.

Lovagkeresztet kapott a Szegedi Tudományegyetem művészeti karának dékánja, többek között oktatói tevékenységéért. Nátyi Róbert művészettörténész és 2007 óta a REÖK palota kurátora is.

2020. szeptember 01.

Szeged-szimulátort készítenek az SZTE és a Pázmány Egyetem kutatói, hogy minél hatékonyabban lehessen visszafogni a vírus terjedését. A városlakók mozgását modellezve ugyanis a második hullámban már nem kell például az összes iskolát bezárni, elég lesz csak azt az intézményt, sőt akár csak egy osztályt, ahol a fertőzés felütötte a fejét.

2020. szeptember 01.

Mit érzünk egy önvezető autóban? - erre keresi a választ a Szegedi Tudományegyetem kutatócsoportja. A tudományos projektben agyhullámos és szemkamerás vizsgálatokkal térképezik fel az önvezető autóban átélt pszichés folyamatokat. A kutatók legutóbb a szegedi repülőtér kifutópályáján végeztek méréseket. A Kvantum augusztusi adásában 16.13-tól.

2020. augusztus 28.

Ingyenes lesz az első koronavírus tesztje azoknak a külföldi vagy határon túli hallgatóknak, akik a napokban érkeznek meg a Szegedi Tudományegyetemre sárga vagy piros jelzésű országból. A vizsgálatok eredményét két karanténkollégiumban vagy saját albérletükben várhatják meg a diákok.

2020. augusztus 06.

Kecses, nagy szirmú rózsaszín virág, amely a buddhizmus egyik fő szimbóluma. Az ősi, keleti vallásokban a megtisztulás és az újjászületés jelképe. Ez az indiai lótusz. Legnagyobb egybefüggő állománya Kelet-Közép-Európában a szegedi Füvészkertben található. A hétvégén e virág ünnepe volt a kertben, de a csodaszép növény egész augusztusban virágzik még.

2020. augusztus 03.

Nem mindennapi látvány fogadja mostanában a szegedi Füvészkertbe érkezőket; most virágzik ugyanis az indiai lótusz. A Füvészkertben lévő lótuszállomány egyébként Közép-Európa legnagyobbja. A csodás rózsaszín virágokat egészen augusztus végéig meg lehet nézni.

2020. július 31.

A Szegedi Tudományegyetem tizenkét kara és Tanárképző Központja hirdet pótfelvételit 2020-ban. Azok, akik nem nyertek felvételt, vagy nem is jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, augusztus 9-éig pályázhatnak az SZTE képzéseire.

2020. július 30.

Gitárzenétől volt hangos a Wagner udvar. Két külföldi, de Szegeden tanuló fiatal zenész játszott, főleg reneszánsz melódiákat. Mindketten Pavlovits Dávid tanítványai, aki azért szervezte meg az estet a Szegedéért Alapítványnak, mert ők támogatják az októberi Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált.

2020. július 24.

Kiderültek a felsőoktatási ponthatárok, így csütörtök este mindenki megtudhatta, hogy felvették-e. A Szegedi Tudományegyetemen mintegy 5900 diák kezdi meg tanulmányait, ez nagyságrendileg ugyanannyi mint tavaly.

2020. július 15.

Egyetemi szerzők, kiadók és műhelyek előadássorozatunk egyik vendége februárban Prof. Dr J. Nagy László volt, akit a JATE Press Kiadónál megjelent Iszlám és Politika című könyvéről Dr. Ferwagner Péter Ákos kérdezett. Mindketten a Szegedi Tudományegyetem Történeti Intézetének, Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszékének oktatói.

2020. július 13.

Mostantól két diplomát szerezhetnek egy képzési idő alatt azok a francia szakos szegedi mesterhallgatók, akik egy félévüket a dél-nyugat franciaországi Limoges-i Egyetemen töltik. Ez annyiban tér el a hagyományos Erasmus képzéstől, hogy itt több kreditet kell majd szerezniük a diákoknak a befogadó egyetemen.

2020. július 02.

A koronavírus járvány alatt a Füvészkert sem volt nyitva, elmaradtak a tavaszi rendezvények. Egyik legnépszerűbb programjukat, a Levendulanapokat viszont már meg tudták tartani, sőt idén ezt kiegészítették a rózsák ünnepével is. Nem csoda, hogy rengetegen látogattak ki hozzájuk, hogy gyönyörködjenek a természetben és élvezzék a koncerteket, előadásokat.

2020. június 30.

A Szeged Tudományegyetem kancellárja, Fendler Judit volt a Szeged Televízió vendége a Híradó Extra című műsorban. A kancellárt Balogh Judit hírigazgató kérdezte.

2020. június 30.

Egész nyáron, minden hétköznap 8 és 16 óra között lehetőség lesz személyesen is kikölcsönözni a könyveket. Visszavárják azt a több mint 20 ezer kötetet, amelyek kint ragadtak a hallgatóknál a járványidőszak alatt.

2020. június 29.

A nosztalgikus idővel és levendulával tért vissza a nyár Füvészkertbe.

2020. június 29.

Még olajipari és autógyártó cégek is dolgoznak azért, hogy minél kevesebb károsanyagot bocsássanak ki a motorok a jövőben. Ebbe a munkába kapcsolódott be a Szegedi Tudományegyetem: az Audival és a MOL-lal közösen 4 milliárd forintból hoztak létre egy konzorciumot a Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ megvalósítására.

2020. június 26.

Az összes egészségügyi dolgozónál elvégzik a koronavírustesztet Szegeden. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ 4400 munkatársa közül már csaknem 4000-nél végezték el a vizsgálatot. Az eredmények azt mutatják, a fertőzésen átesettek száma nagyon alacsony.

2020. június 24.

A korábbinál nagyobb kapacitással, de még mindig nem a járvány előtti szinten működik az egészségügyi ellátás. A Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjának intézményeiben minden osztályon újraindult a munka és fogadják a betegeket. Bejutni azonban csak előre egyeztetett időpontban lehet és csak akkor, ha a páciens nem Covid-fertőzés gyanús.

2020. június 23.

Európában jelenleg Magyarországon az egyik legkedvezőbb a helyzet a koronavírusjárvány terjedésében, állítja Röst Gergely, a Bolyai intézet matematikusa. A balkáni térségben az esetek száma kismértékben nőni kezdett, Lengyelországban pedig még most is több száz fertőzöttet regisztrálnak naponta. Röst Gergely és kutatócsoportja által felállított matematikai modellek a járvány kezdetétől segítséget adtak az egészségügyi szakembereknek és a kormánynak is a pandémia kezelésében.

2020. június 23.

Az egyetem gyakorló gimnáziuma, a Ságvári lett a Szegedi Tudós Akadémia program harmadik Országos Középiskolai Képzési Központja. Az iskola közel kilenc millió forint értékben kapott laboratóriumi eszközöket, amelyeket ezután az ország minden pontjáról ideérkező tehetséges fiatal biológusok használhatnak majd kutatásaikhoz.

2020. június 15.

A korábbi magánszolgáltató szerződését július elsejével mondták fel. Az egyetem kancellárja szerint – a többi között azért bontották fel a szerződést, mert így jobban meg tudnak felelni az oktatási céloknak, ami egy magáncégtől nem várható el.

2020. június 10.

Továbbra is a Szegedi Tudományegyetem a legjobb felsőoktatási intézmény Magyarországon egy brit, felsőoktatást vizsgáló cég legfrissebb listája alapján.

2020. június 10.

Ingyenesen végzi el a Szegedi Tudományegyetem a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő hajléktalanszállókon a koronavírus szűrést. Mintegy 750 alkalmazottat és ellátottat vizsgálnak meg. A hajléktalanszállókban egyébként már feloldották a kijárási korlátozásokat, az intézményvezetők ennek ellenére fokozott óvatosságra intik az ott lakókat.

2020. június 05.

Azúr, denevér, zebra és Júlia. Ezek mind egy-egy trópusi lepkefaj nevei. A Szegedi Füvészkert idén is megörvendezteti látogatóit ezekkel a szemet kápráztató színes pillangókkal. Április közepén szoktak érkezni a bábok Costa Ricából, a koronavírus-járvány miatt most ez másfél hónapot csúszott.

2020. május 19.

Milyen egy lézerhárfa – többek között ezt is meg lehetne tudni a szegedi ELI látogatóközpontjában, amely most nyitott volna. A járványhelyzet miatt azonban egyelőre nem látogatható, így jelenleg csak virtuálisan járható be. Közben az ELI kérelmet nyújtott be Brüsszelhez, hogy megalapíthassák azt a nemzetközi konzorciumot, amely biztosítaná a kutatásokhoz szükséges berendezések beszerzését.

2020. május 14.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertet is érintették, ők sem fogadhattak látogatókat csaknem két hónapig. Bár május 8-án újranyitottak, a Szeged Televízió még a karantén ideje alatt látogatott el a parkba, hogy megnézze hogyan éled újjá a természet tavasszal. Látogatásuk oka az is volt, hogy a botanikus kert igazgatója, Németh Anikó megkapta a Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetést.

2020. május 12.

A Diagnózisban bemutatjuk, hogyan zajlik a nagy országos koronavírus teszt és mire lehet következtetni a kapott eredményekből. Röst Gergely matematikussal a járványmodellezésről beszélgetünk és arról, hogy ezek az információk hogyan használhatók fel a védekezésben. Harmadik témánk a cukorbetegség egyik súlyos szövődményének, a különböző fekélyeknek a kezeléséről szól. Egy szegedi felfedezés segítheti a hatékonyabb gyógyítást.

2020. május 11.

Május elsején kezdődött és a hét végéig tart a nagy országos koronavírus tesztelés, amelyben összesen mintegy 18 ezer embert szűrnek le. A dél-alföldi régióban a Szegedi Tudományegyetem végzi a mintavételt 15 munkacsoporttal, melyben orvosok, ápolók és rezidensek vesznek részt.

2020. május 08.

A kijárási korlátozok enyhítése miatt újra megnyitott az Egyetemi Füvészkert, ami reggel 9-től este hét óráig tart nyitva.

2020. április 28.

A legkritikusabb állapotban lévő koronavírusos betegek ellátására is alkalmas szuperkórházat alakítottak ki Szegeden, a lézerkutató központ területén. Itt mind a 118 ágynak külön oxigénelláta lesz és speciális szűrőberendezésekkel negatív légnyomást tudnak létrehozni, így a vírus semmiképpen nem juthat ki az intézményből.

2020. április 27.

Az adásban szó lesz egy olyan ígéretes kutatásról, amely az epilepsziás rohamokkal foglalkozik, illetve megmutatjuk operációk közben az egyetem hibrid-műtőjét. Az adás második felében szakértők segítségével arra keressük a választ, hogy a veszélyhelyzet miatti elzárkózásra hogyan reagál a lélek.

2020. április 14.

Várhatóan a járványhelyzet ellenére a tervezettnek megfelelően elkezdik építeni idén Szegeden az új Infektológiai Központot. Ennek a beruházásnak a jelenlegi koronavírus-járványhoz nincs köze, ezt már 2016-óta tervezik.

2020. április 05.

Tóth Árpád a Zeneakadémia Kodály Intézetében és a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában tanít, a pedagógusi pálya mellett pedig 2000 óta amatőr kórusokat vezényel, ezek közül jelenleg a budapesti Csíkszerda kórus a legismertebb. Hazai tevékenysége mellett a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának és a szintén felvidéki Csábi Szeder Fábián Dalegyletnek is karnagya. Rendszeresen tart továbbképzéseket Magyarországon, Németországban, Szlovákiában, valamint vendégtanárként Kínában és Dél-Koreában is. 2010-ben Artisjus-díjjal tüntették ki.

A felvétel 2019. december 3-án készült a szegedi IH Rendezvényközpontban.

2020. április 05.

Szabó András novemberi előadása az egyetemes művészettörténet egyik legismertebb és legjelentősebb alakja, Leonardo da Vinci előtt tiszteleg, halálának 500. évfordulója alkalmából. Az előadás csokorba szedi a Leonardóval kapcsolatos legújabb kutatások legérdekesebb eredményeit.

A felvétel a szegedi Ifjúsági Ház Rendezvényközpontban készült 2019. november 27-én.

2020. április 04.

Ma már tudjuk: a következő huszonöt-ötven évben nagyobbat változik majd a világ, mint előtte egy évezred alatt: hamarosan meg kell barátkoznunk azzal a gondolattal, hogy nem az ember lesz a legfejlettebb faj a Földön, hogy a digitalizációnak köszönhetően munkahelyek milliói szűnhetnek meg. De mi történik a "felesleges emberekkel"? Simó György nagyszerű előadásában túlélési stratégiákat fogalmaz meg a 21. századra.

A felvétel a szegedi IHRK-ban készült 2019. november 25-én.

2020. április 03.

Prof. dr. Csermely Péter a hazai tudományos élet kiemelkedő alakja, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács alapító elnöke. Az előadás a hálózatok kérdéskörét feszegeti és azokra keresi a válaszokat, mint például miért és hogyan válik önerősítő hálózatszervező körré a szeretet – és a gyűlölet is?

A felvétel 2019. október 28-án készült a szegedi IHRK-ban.

2020. március 31.

Öt évre 300 millió forint támogatást nyert az Élvonal – Kutatói Kiválósági Program pályázatán Berényi Antal agykutató. Az SZTE Általános Orvostudományi Karának munkatársa évek óta foglalkozik az epilepszia elektroterápiájával. Most előrejelzési lehetőségeket keres.

2020. március 27.

Az előrehozott tavaszi szünet után ettől a héttől kezdve indult el a távoktatás az egyetemeken. A felsőoktatási intézmények voltak az elsők, melyek a március 11-e veszélyhelyzet kihirdetése után kiürültek, a hallgatóknak még a kollégiumokat is el kellett hagyniuk. A Szegedi Tudományegyetemen Távoktatási Operatív Bizottság alakult, amely többféle módon segíti a második tanítási félév zökkenőmentes befejezését.

2020. március 25.

Szinte hihetetlen mértékben, kilencven százalékban csökkent az emberek közötti személyes kontaktus Magyarországon a veszélyhelyzet kihirdetése óta.

2020. március 20.

Elkészült a szegedi 2-es kórház járványkórházzá alakítása, hétfőtől már betegeket is fogadhat. A fertőzöttek fogadására és kezelésére a Kálvária sugárúti E épületszárnyat jelölték ki, egyrészt azért, mert jelenleg is itt működik a fertőző osztály, másrészt mert ez messzebb esik a többi épülettől. A részletekről telefonon nyilatkozott híradónk előtt nem sokkal az SZTE Coronavirus Ügyi Operatív Bizottságának elnöke.

2020. március 20.

Infúziós pumpákat, bronchoszkópos tornyot, valamint EKG készüléket adományozott az egyetemi klinikai központnak a Szegedi Vízmű Zrt. A klinikai központ vezetője szerint három lépéssel a járvány előtt járnak, így az egészségügyi intézmények felkészülten várják a fejleményeket.

2020. március 16.

Egy szegedi kutatási projektnek köszönhetően sikeresebbé válhat a szívinfarktus és a szívelégtelenség kezelése. Az SZTE és a Pharmahungary szakemberei új utat nyitottak az iszkémiás szívbetegség terápiájának fejlesztésében. Nemrégiben Szegeden a közép-európai régió legmodernebb biobankjának alapkövét tették le. Hogy ezt pontosan milyen mintákkal és milyen célból töltik majd fel Széll Márta professzorral, a Biobank vezetője beszél. Trójai falóként jellemezték a kutatók azt a molekulát, ami a sejtbe jutva magával viszi a fehérje alapú gyógyszereket. A szegedi tudósok szerint a világ számos pontján keresik azokat a megoldásokat, melyekkel át tudnának hatolni a sejtmembránon.

2020. március 11.

Egy-két hét múlva Kelet-Európa országaiban is ugyanolyan súlyos helyzet állhat elő a koronavírus kapcsán, mint Nyugat-Európában jelenleg – legalábbis ezt állítja Röst Gergely szegedi matematikus. A kutatócsoport hetek óta modellezi a járvány terjedését, az eredményekről vezetőjük a Szeged Televízió Fókuszban című műsorában beszélt.

2020. március 10.

Megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetem és a KÉSZ Holding Zrt. Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja részt vesz a mérnökképzésben, gyakorlati helyet biztosít a hallgatóknak, az egyetem pedig olyan tudással készíti fel a fiatalokat, amely a diploma megszerzése után jól hasznosítható a cégnél.

2020. március 05.

A tervek szerint jövőre elkészülhet a Szegedi Tudományegyetem új Atlétikai centruma. A mintegy másfél milliárd forintos beruházás jelenleg a tervezésnél tart. Az egyetem kancellárja szerint az új létesítmény egyedülálló lesz a Dél-Alföldi régióban.

2020. március 05.

Folytatódott a Mentorháló Pedagógiai esték tavaszi évada. A Változás varázsigéi címmel tartott előadást Mérő László matematikus, pszichológus az Ifjúsági Házban. A személyes varázsigék és a változás természetét mutatta be.

2020. március 05.

Azt mondják, a tánc megértéséhez nem szükséges nyelvtudás, az szavak nélkül is képes távoli tájak, eltérő kultúrák bemutatására. Ezzel bizonyára Alexa is egyetért. Ezt bizonyította a Horizont Rehabilitációs Alapítvány és az egyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék közös rendezvénye is, amely ezt a címet kapta: Táncolj a világgal!

2020. március 04.

Folytatódik a Szegedi Tudományegyetem mentorprogramja. A diákok négy hónapos időszakra jelentkezhetnek olyan volt hallgatókhoz, akik ma már szakmájuk elismert képviselői. A programmal segítik a végzett egyetemisták elhelyezkedését.

[1] 2 

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2020. szeptember 26.

Szte_Rovatfejek_konyv_B-BT_20200923

Egy írói életmű rejtett titkaira, az irodalomtörténész nyomozáshoz hasonló kutatási módszereire is fény derült a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatának egyik csúcspontján. A „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” című kötet szerzőjével, Bíró-Balogh Tamással, a Szegedi Tudományegyetemen oktató irodalomtörténésszel Újszászi Ilona újságíró beszélgetett „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *