Bezár

Televízió

2019.

1 2 3 (4)> (5)>| 
2019. december 18.
1 perc

Bekerült a 100 legjobb innováció közé a Szegedi Tudományegyetem fejlesztése, a Janáky Csaba kutatócsoportja és partnercégük által megalkotott hidrogéngenerátor. Ezzel elnyerték a tudomány Oscar díjának számító elismerést. Az R&D listáján először szerepel a szegedi egyetem innovációja, mely a hétköznapi életünkhöz kapcsolódó és az iparban létező problémák megoldásában jelentős.

2019. december 16.
1 perc

Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész másfél millió forint értékben ajándékozott két betegőrző monitort a szegedi Gyermekgyógyászati Klinikának. Bár a készülékek hivatalos átadása hétfőn délután volt, egyiküket már használatba is vették a gyermeksebészeti osztályon.

2019. december 16.
1 perc

A magyar irodalom egyik legkülönösebb géniusza volt Csáth Géza. Szabadkán született, Kosztolányi unokatestvére volt, aki Csáthot magánál sokkal tehetségesebbnek tartotta. Novellista volt, zenekritikus, de komponált és kitűnően rajzolt. Főképp a Nyugatban publikált. Szajbély Mihály irodalomtörténész régóta foglalkozik munkásságával, most egy összefoglaló monográfiát írt róla. A kötetet a Klebelsberg Könyvtárban mutatták be.

2019. december 10.
1 perc

15 évvel ezelőtt nyílt meg a Tanulmányi és Információs Központ, amely azóta az egyetem egyik jelképe lett. Az épületet nagy számok jellemzik, a hasznos területe 25 ezer négyzetméter, és az elmúlt másfél évtizedben majdnem 800 ezer ember fordult meg az üvegfalak között. A könyvtárban pedig összesen 1.7 millió dokumentumot tárolnak.

2019. december 09.
1 perc

A Diagnózisban szó lesz a a 26. Szent-Györgyi Napokról, mely a szegedi egészségtudománnyal, oktatással és gyógyítással foglalkozó karok legnagyobb éves rendezvénye. Az egyhetes programsorozatból kiemelkedik a Richter Tudós Klub, melynek idei központi témája a 21. század mentális csapdái voltak. Az adásban egy gyermekgyógyító is szerepet kap, aki a Szent-Györgyi Napokon vehette át a Hippokrates-díjat.

2019. december 04.
1 perc

Mikrosebészeti Oktató Központ kezdi meg működését az egyetem orvoskarán. Ehhez hasonló színvonalú gyakorlóhely Szegeden kívül csak egy van az országban. A legmodernebb eszközökkel felszerelt intézet révén alaposabban felkészült, és biztosabb kezű orvosok kerülhetnek a kórházakba.

2019. december 04.
1 perc

Két szegedi pedagógus kapott Rátz Tanár Úr Életműdíjat. Az idén 19. alkalommal adták át a világhírű magyar tudósok karrierjét is elindító legendás tanáregyéniségről elnevezett díjakat. Az elmúlt csaknem két évtizedben összesen 144 matematikát, fizikát, biológiát vagy kémiát tanító tanár kapta meg ezt az elismerést.

2019. november 29.
1 perc

Különleges énekórájuk volt ma szegedi diákoknak a Muzsikás Együttessel. A zenészekkel együtt csujogattak, énekeltek az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanulói. Kodály jó tanácsát is megfogadják, miszerint, akiknek a zene jelen van az életében, egészséges, békés, boldog emberek lesznek.

2019. november 28.
1 perc

Nyílt napot tartott a Szegedi Tudományegyetem középiskolások számára. Az egyetem 12 kara több mint 380 szakon kínál lehetőséget a továbbtanulásra nappali és levelező tagozaton, illetve távoktatás formájában. A rendezvényen azt is bemutatták, milyen ösztöndíjakra lehet pályázni és milyen nyelvi képzéseket lehet választani.

2019. november 28.
1 perc

Feleslegessé válhat-e az ember a digitális technológia térhódításával? Mi lesz velünk, ha mindent átvesznek a robotok és a gépek? Hogyan élhetjük túl a 21. század rohamos fejlődését? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Simó György, IT szakértő a Mentorháló legutóbbi előadásán.

2019. november 27.
1 perc

A Véradók Napján is legalább száz főt vártak a Szegedi Tudományegyetem és az Országos Vérellátó Szolgálat szerdai véradására. A József Attila Tanulmányi és Információs Központban reggeltől délutánig lehetett vért adni.

2019. november 26.
1 perc

A jó kutató tulajdonságairól és a munkában való kiégésről, illetve annak megelőzéséről tartottak előadásokat a Richter Tudós Klub idei rendezvényén. A gyógyszeripari vállalat minden évben Szegeden szervezi meg a hallgatók, orvosok, gyógyszerészek találkozóját, ahol mindig van egy kiemelt téma is. Ez idén a motiváció és a munkakedv megőrzésének módja volt.

2019. november 20.
1 perc

Ötven évvel ezelőtt, 1969-ben indult a speciális matematika tagozatos képzés, a matematikai tehetséggondozás szakmai műhelye a volt Ságvári-gimnáziumban. A tagozat különlegessége, hogy az országban mindössze hét iskola kapott engedélyt erre a képzésre. A fél évszázados évfordulót matematikus nappal ünnepelték a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában.

2019. november 19.
1 perc

Kitüntetéseket adtak át a Szent-Györgyi Napok mai ünnepi ülésén. Az egyetem dísztermében a három élettudományi kar vezetői és tanárai és a klinikai központ dolgozói gyűltek össze. Elhangzott: Szent-Györgyi Albert nemcsak múltunk karizmatikus része, de életműve ma is élő példa.

2019. november 19.
1 perc

A mesterséges intelligencia megkönnyíti az áruházakban a munkaszervezést, a repülőtereken pedig pontosan előre jelzi, mikor tud elindulni egy-egy gép. Többek között ez hangzott el kedden, az Agórában a másodszor megrendezett Informatika Napján. Többszáz fiatal hallgatta az előadókat, közöttük olyanokat, akik a Szegedi Tudományegyetemen végeztek és ma világcégeknél dolgoznak.

2019. november 15.
1 perc

Öt évvel ezelőtt meg kellett volna műteni azt a romániai kisfiút, akit a Rotary Gift of life programja mentett meg. Komoly beavatkozáson esett át a 6 éves gyermek és bár most nagyon jól van, további megpróbáltatások várnak még rá.

2019. november 15.
1 perc

Újabb gyógyszergyárral kötött együttműködési megállapodást a Szegedi Tudományegyetem. Az Abbvie Gyógyszerkereskedelmi Társasággal az onkológia, a neurológia és az immunológia területén végeznek közös kutatásokat.

2019. november 14.
1 perc

A Kvantum novemberi részében szó lesz a Magyar Tudomány Ünnepének szegedi eseményeiről, a lézertechnika felhasználásáról, és arról, hogy milyen veszélyei vannak a gabona fuzáriumfertőzésének. Az adás végén egy szegedi irodalomtörténész által bemutatjuk Kosztolányi Dezső utolsó szerelmeit.

2019. november 14.
1 perc

Mi a különbség a korosztály és a generáció között? Miért nem képesek megérteni egymást a fiatalok és az idősek? Áthidalhatatlanok-e a szakadékok az analóg és a digitális nemzedékek között? Erről, valamint párválasztásról, manipulációról és emberi kapcsolatokról mesélt Steigervald Krisztián generációkutató, marketingszakember a Mentorháló: Pedagógiai esték legutóbbi előadásán.

2019. november 14.
1 perc

Bár addig is cselekednünk kell, tizenkét évünk talán van még arra, hogy elkerüljünk a klímakatasztrófát. Ezért nagy mértékben csökkenteni kell a károsanyagok kibocsátását, hangzott el Az éghajlatváltozás elleni fellépés – Van még remény elnevezésű, magyar–francia együttműködéssel létrejött nemzetközi konferencián, amelyet a Europe Direct és az SZTE Frankofon Központja rendezett.

2019. november 14.
1 perc

Kínai írásjegyeket és tusrajzokat bemutató kiállítás nyílt az egyetem központi épületének aulájában. Az alkotók a Konfuciusz Intézet tanfolyamán sajátították el a több ezer éves keleti művészet alapjait, amelyben még az íróecset tartása és mozgatása is különleges feladat.

2019. november 12.
1 perc

Hivatalosan is átadták Szeged első Karate Dojo-ját. A Bodor Karate és Rekreációs Közhasznú Sportegyesület termének kialakításához a Honvédség és a Szegedi Tudományegyetem is hozzájárult. A dojo a későbbiekben többek között edzőtáborok és testnevelési kurzusok helyszínéül is szolgálhat.

2019. november 11.
1 perc

Az örökös semlegesség napját ünnepelték a szegedi Osztrák Konzulátus szervezésében, melyen jelen volt Elisabeth Ellison-Kramer osztrák nagykövet. Több mint hatvan éve Svájc példáját követve Ausztria is teljes függetlenséget vállalt, melyre ma is büszkék az osztrákok.

2019. november 11.
1 perc

A Diagnózisban szó lesz arról, hogy milyen szerepe lehet a daganatos betegségek gyógyításában a genetikai analízisnek, és arról is, milyen hatékonyan lehet átadni az újraélesztés alapjait egy rekordkísérleten. Az adás végén az év legsportosabb apukája kerül bemutatásra, aki foglalkozását tekintve gyermeksebész.

2019. november 11.
1 perc

Hatalmas volt az érdeklődés az első szegedi Stroke-napon. A Neurológiai Klinika munkatársai több száz emberen végeztek szűrővizsgálatokat, amelyek segítségével meg lehet állapítani, mekkora esélye van az agyvérzés kialakulásának. A szélütés ma már népbetegség, Szegeden havonta százötvenen kerülnek miatta kórházba. Az érintettek huszonöt százaléka tartós károsodást szenved, rokkanttá válik.

2019. november 07.
1 perc

A világ hálózatokból áll. A sejtjeink, a testünk, és a társadalmunk is. A hálózatokban a kutatások szerint a pozitív és a negatív érzelmek is képesek terjedni és változásokat okozni. Hogy hogyan működnek ezek az úgynevezett szeretethálózatok, arról Csermely Péter Széchenyi-díjas biokémikus, a hálózatkutatás legismertebb hazai szakértője mesélt a Mentorháló: Pedagógiai esték előadásán.

2019. november 06.
1 perc

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztes diákjainak nagy része a Szegedi Tudományegyetemen tanul tovább - mondta Dux László, a zsűri elnöke. Az idén összesen 45 határon túli és magyar csapat mérte össze tudását kémia, biológia, fizika tantárgyból. Szent-Györgyi Albert életéről, és az elmúlt évek Nobel-díjasainak munkásságáról is kérdezték a diákokat.

2019. november 06.
1 perc

Magas vérnyomás, cukorbetegség, érelmeszesedés, dohányzás és mozgásszegény életmód. Ezek mind növelik az agyvérzés kockázatát. A népbetegségnek számító stroke megelőzése a célja a Neurológiai Klinika által első ízben szervezett szűrőnapnak.

2019. november 05.
1 perc

Nobel-díjas tudós előadása nyitotta meg a nyolcadik alkalommal megrendezett Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. Mintegy 180 középiskolás diák és tanár érkezett az ország különböző településeiről, hogy kémiából, fizikából és biológiából mérje össze tudását. A Szent-Györgyi Albert élete és munkássága ihlette versenyt a Szegedi Tudományegyetem és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány szervezi.

2019. november 04.
1 perc

Január 1-jétől valószínűleg Szabó Gábor, az egyetem volt rektora lesz a szegedi lézerközpont igazgatója. Ez azon a mai konferencián derült ki, melyet az ELI egyik nagy kutatási témájáról rendeztek. A világszenzációnak igérkező tudományos munka során a nukleáris hulladék lézerekkel történő semlegesítését vizsgálják. A projektet, melyben a szegediek mellett amerikai és francia kutatók vesznek részt, a magyar kormány 3,6 milliárd forinttal támogatja.

2019. október 31.
1 perc

Egyetemi véradást tartottak ma a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az ehhez hasonló kitelepülős rendezvényekre azért van szükség, hogy felhívják a hallgatók figyelmét az önkéntes véradás fontosságára. Szeged havi 1000-1100 egység vér levételével tudja biztosítani a megfelelő ellátást.

2019. október 29.
1 perc

65 millió forintból létesítettek három készségfejlesztő termet az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán. A kar eddig is nagyon gyakorlatorientált képzést folytatott. Az új demonstrációs termekben főleg a légútbiztosítást és a vénás utak biztosítását fogják gyakorolni a hallgatók.

2019. október 25.
1 perc

Négy város közgazdászhallgatói versenyeznek abból az alkalomból, hogy húsz éves az egyetem Gazdaságtudományi Kara. A budapesti, pécsi, debreceni és a házigazda szegedi diákok erőpróbája húsz órán át tart. Az első három helyezett között félmillió forintot osztanak szét.

2019. október 25.
1 perc

Hatvan tanító és óvodapedagógus kísérletezett a legegyszerűbb anyagokkal, például szívószállal a Szereted Laborban. Az első alkalommal megrendezett műhelykonferencia célja, hogy szerethetővé tegye a természettudományokat az 5 és 12 év közötti gyermekek körében.

2019. október 24.
1 perc

Október 16-án hivatalosan is történelmi emlékhely lett a szegedi BTK legnagyobb terme. 1956. október 16-án az Auditorium Maximumban alakult meg a MEFESZ, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége. Sokan úgy vélik, emiatt a forradalom szikrája itt lobbant fel. Hogy mit jelent az, ha egy terem, épület, tér bekerül a történelmi emlékhelyek közé, arról Jancsák Csaba, a Juhász Gyula Pedagósusképző Kar oktatójával mesél, aki sokat tett azért, hogy az Aud. Max. része legyen ennek a körnek.

2019. október 24.
1 perc

Három új bemutatóval készül 17. évadára a Szegedi Egyetemi Színház. A műveket nézve, mintha most inkább a komédia felé nyitnának. Nemcsak változatos darabok, hanem változatos helyszínek is várnak a nézőkre, például egy cukrászda is színpaddá alakul.

2019. október 20.
1 perc

Az Aral-tó környezeti katasztrófájának hazai tanulságaira is felhívja a figyelmet Szilassi Péter. Az SZTE geográfusa, a Magyar Földrajzi Társaság alelnöke legutóbb Közép-Ázsiában járt, 3000 kilométernél is többet utazott, esetenként 50 fokos hőségben – Vámbéry, Ónody és Almásy nyomdokait követve.

2019. október 19.
1 perc

Vajon mi a boldogság receptje? Magasabb fizetés? Lottóötös? Laposabb has? Vonzóbb partner? Bármelyiket is választotta, téved. A legújabb pszichológiai kutatások ugyanis bebizonyították: boldogságunk egészen más dolgoktól függ. Szondy Máté a témával foglalkozó legfrissebb tudományos eredményeket ismertetve számos olyan elképzelést megcáfol, melyekre az utca embere korábban mérget vett volna. A pszichológus nem csodaszert ígér, mivel hite szerint nem létezik olyan módszer vagy technika, amely kivétel nélkül mindenkit boldoggá tenne.

2019. október 18.
1 perc

Harmadik alkalommal tartottak nemzetközi történészkonferenciát a Szegedi Tudományegyetem szervezésében. A téma ezúttal a globalizáció és a jelenkori migráció volt. A szakértők szerint a népvándorlás az emberiség történelmét végigkísérő folyamat, okait és hatásait érdemes tudományos szemmel is vizsgálni.

2019. október 17.
1 perc

Középiskolák vezetőinek rendeztek műhelybeszélgetést a Szegedi Tudományegyetemen. A program célja, hogy erősítsék az együttműködést, és minél több tehetséges diák jöjjön tanulni az egyetemre, később pedig a régióban találjon munkát, aki maradni akar.

2019. október 17.
1 perc

Ismét szegedi kutatónő lett az egyik L'Oréal UNESCO díjas. Hazánk egyik legrangosabb elismerését olyan nőknek ítélik oda, akik kiemelkedő teljesítményt érnek el tudományos területen. Fülöp Lívia az egyetem Orvosi Vegytani Intézetének docense, a kutatócsoportjával az Alzheimer-kór gyógyításán dolgozik. A Kvantum októberi részében 06.10-től.

2019. október 16.
1 perc

Történelmi emlékhelynek nyilvánították az Auditórium Maximumot. Az egyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi karának terme fontos helyszíne volt az '56-os forradalom kirobbanásának.

2019. október 14.
1 perc

Megkezdi 17. évadát a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ). A társulat azt ígéri, hogy szokásukhoz híven most is több különböző helyszínen fognak játszani Szegeden. A Szegedi Pinceszínházon és a BTK tornatermén kívül idén még egy cukrászdában is elő fogják adni darabjaikat, melyekre a komikum lesz a jellemző ebben az évadban.

2019. október 11.
1 perc

Megállapodott az összművészeti központ és az egyetem, hogy többféle módon is együttműködnek. A Bartók Béla művészeti kar hallgatóinak gyakorlati terep lehet a Szegedi Szabadtéri Játékok, illetve a Reök-palota. A fiatal művészek így már az egyetemi éveik alatt tevékenyen részt vehetnek Szeged kulturális életében.

2019. október 10.
1 perc

Rendszeresen, egy tanévben hétszer szervez véradást a Szegedi Tudományegyetem és az Országos Vérellátó Szolgálat. Ez is része annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet az országban elsőként kötött az OVSZ felsőoktatási intézménnyel. Szintén az országban elsőként vehette át a Véradásbarát Felsőoktatási Intézmény címet a Szegedi Tudományegyetem.

2019. október 09.
1 perc

Idén is az informatikus szakma a legkeresettebb – ez tükröződik a Szegedi Tudományegyetem őszi állásbörzéjén, ahol 70 cég, intézmény, szervezet képviseltette magát a régióból. A fiatalok egy része már a végzés utáni álláslehetőségek iránt érdeklődött, de sokan keresnek olyan céget, ahol gyakornokként tudnak elhelyezkedni az egyetemi évek alatt.

2019. október 07.
1 perc

Mostantól nincsen olyan idegsebészeti beavatkozás, amelyet Szegeden ne tudnának elvégezni – világszínvonalon. Ez hangzott el annak az úgynevezett hibrid műtőnek az avatóján, amelyet az új klinika 5. emeletén, az idegsebészeti osztályon alakítottak ki.

2019. október 03.
1 perc

A héten elkezdődött a 24. Őszi Kulturális Fesztivál és ez egyet jelent azzal, hogy Tajti Gabriella volt a Szeged Televízió vendége a Körútban. Tandi Flóra is elkísérte, aki fellép a fesztiválon.

2019. október 02.
1 perc

Fenyvesi Anna, egyetemi oktató fotókiállításával nyílt meg a 24. Őszi Kulturális Fesztivál. A november közepéig tartó rendezvénysorozat sokszínű programot kínál az egyetem polgárainak és minden szegedinek.

2019. október 02.
1 perc

Harmadik alkalommal ad otthont a Könyvkiadók Napjának a szegedi egyetem bölcsészkara. A kétnapos könyvünnepen találkoznak az irodalomkutatók, a könyvkiadók és az olvasók. A Könyvkiadók Napját előadás-sorozat kíséri, amelynek középpontjában ezúttal az élettörténet és az emlékezés kapcsolata áll.

1 2 3 (4)> (5)>| 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

 • *
  júl
  24
  6720 Szeged, Dugonics tér 13.
  18:30 - 22:00
  6720 Szeged, Dugonics tér 13.
  18:30 - 22:00

Kapcsolódó hírek