Bezár

Televízió

Diagnózis - A kenguru módszer, a Gift of Live progtram és a SKILL labor

Diagnózis - A kenguru módszer, a Gift of Live progtram és a SKILL labor

2018. július 24.
2 perc

A Diagnózis most következő fél órájában beszélgetünk a Gift of Life programról, amely határon túli szívbeteg gyerekeknek segít megfelelő ellátáshoz jutni. Megmutatjuk, mire képes koraszülött gyerekeknél a kenguru módszer és mit tanulhatnak az orvostanhallgatók a SKILL laborban.


- Nils Bergmannak hívják azt az orvost, aki felfedezte a korai bőrkontaktus jelentőségét, és kidolgozta a Kenguru-módszert. Erről tartott nemrégiben előadást a Gyermekklinikán, ahol arról is beszélt, hogy az újszülött tökéletesen képes biztosítani saját szükségleteit az anyjával való bőrkontaktus révén. Azt is elárulta, milyen hatása lesz a gyermek személyiségfejlődésére, ha az anya és csecsemőjének bőre minél hamarabb és minél többet érintkezik.


- Magyarországon 2010-ben Pálfi Boróka szívműtétűje volt az első, amit a nemzetközi és a hazai Rotary Klubok támogatásával végeztek el. Szegeden az első Gift of Life műtét 2014-ben volt, a 12 éves vajdasági Szalai Viktor aortaszűkületét szüntették meg. Azóta már több mint tíz ilyen beavatkozást végeztek el városunkban és a következő években még 20-at terveznek. A programról Katona Márta professzorral, aki koordinátorként vesz részt benne, Elekes Zoltánnal, aki a programot finanszírozó Rotary Klubot képviseli és bemutatjuk az az egyik támogatót, Kovács Pétert.


- Szegeden 2013 óta van önálló Orvosi Készségfejlesztési Központ az egyetemen. Az úgynevezett skill-laborban élethű bábukon tanulhatják meg az orvosi beavatkozásokat a hallgatók, és a gyakorlati képzéseken szakdolgozók is részt vehetnek. Az oktatási központ szinte folyamatosan és teljes kihasználtsággal működik. Ezért egy országos programban, pályázati támogatással bővítik és még több felszereléssel látják el a központot. A következő két évben összesen 800 millió forintot költenek új, valósághű eszközökre.


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek