Bezár

Televízió

Diagnózis - a cukorbetegségről, az egészségügyi szakdolgozók tudományos életéről

Diagnózis - a cukorbetegségről, az egészségügyi szakdolgozók tudományos életéről

2018. július 10.
2 perc

Bemutatjuk a koraszülött gyermekeket nevelő családoknak segítő kora-mentorhálózatot, megtudjuk, miről tanácskoztak az egészségügyi szakdolgozók Szegeden, és szólunk arról is, milyen új módszerekkel segítik a cukorbetegeket.


- A cukorbetegség egy sor másik betegség előfordulási valószínűségét is növeli. Azt eddig is tudtuk, hogy veseelégtelenséget, érszűkületet és szembajt okoz, de most úgy tűnik, hogy a szív-, érrendszeri és az idegrendszeri elváltozások kockázatát is növeli. Erről is beszélt a SZAB székházban a Népbetegségek sorozatban Várkonyi Tamás, a Magyar Diabétesz Társaság főtitkára. Az újabb kutatások szerint nemcsak a sok cukor fogyasztása segíti elő a betegség kialakulását, hanem a túlzott kalóriabevitel is.


- 1970-ben Debrecenben tartották az egészségügyi szakdolgozók tudományos konferenciájának első programját, azóta minden évben más-más város kapta a rendezés jogát, Szegedre először 1997-re került a sor. Aztán 21 év telt el, hogy ismét a város fogadhassa az ország egészségügyi dolgozónak kiválóságait. A június végi eseményen 10 témában 105 előadás hangzott el. Erről beszélgetek vendégeimmel, a kongresszus főszervezőjével, Vidáné Fábián Valériával és Balogh Dénessel, a Klinikai Központ főápolójával.


- Mentorok segítik a koraszülött babák szüleit az intenzív osztályon, Szegeden. A Korábban Érkeztem Alapítvány olyan segítőket képzett az elmúlt fél évben, akik szintén álltak már az inkubátorok mellett, hiszen az ő gyermekük is idő előtt jött világra. Az önkéntesek miután feldolgozták saját traumájukat, képesek olyan támogatást nyújtani, ami nemcsak a gyakorlati teendők terén, hanem lelkiekben is erősíti az érintett szülőket a nehéz időszakban. A képzés folytatódik, így egyre több ilyen mentor lesz a szegedi Gyermekklinika Koraszülött Intenzív Osztályán is.


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek