Bezár

SZTE Magazin

pexels-anastasia-shuraeva-4406681

Karanténban: sorozatok sorozatban?

Karanténban: sorozatok sorozatban?

2021. április 09.
4 perc

Hány sorozatot nézel a Covid19-járvány harmadik hulláma idején? Erre a kérdésre az egyetemisták többsége minimum három filmcímmel válaszolna. A toplista mellett a sorozatnézés előnyeiről és hátrányairól is véleményt kértünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A streaming-paradicsomok korában aligha létezik olyan ember – főleg diák –, aki ne nézne sorozatokat a munkával vagy tanulással párhuzamosan. Akció, kaland, romantikus, vígjáték… Hosszasan lehetne sorolni a sorozatfilm típusokat. Egyetemistákat kérdeztünk.

 

 

Ahány ember, annyiféle sorozat

 

– Rajongok a disztópikus filmekért. Ezért szerintem a Black Mirror az a sorozat, amit mindenkinek érdemes látnia, aki egy kicsit is szereti az ilyenfajta műveket. Én már korábban megnéztem az összes évadot, de a karantén alatt újranéztem több részt is. Szerintem nagyon elgondolkodtatók azok a témák, amiket a sorozat bemutat. Például a mesterséges intelligenciával kapcsolatban vázol fel nagyon érdekes jövőképeket, máskor kiváló társadalomkritikát láthatunk – nyilatkozta az SZTE ÁJTK hallgatója, Móczár Dóra.

 

„Mindenki ösztönösen meg tudja találni azt, mire van éppen igénye, de élethelyzettől függően abszolút változhat az, ki milyen sorozatot fogyaszt – fogalmazott egy korábbi interjúban Tóth Dániel pszichológus. – Ha valaki unalmasnak és kiszámíthatónak találja a munkáját, annak nagyon üdítő tud lenni egy olyan sorozat, amiben van egy kis sci-fi, akció vagy szuperhős-vonal, valami, ami izgalmas és nem hétköznapi.”

 

– Gyorsan végigpörgetek egy minisorozatot, aztán egy másikat a következő alkalommal – árulta el a magát Áronnak nevező egyetemista. – Szeretem továbbá az animációs sorozatokat. Jelenleg is nézek párat, például a Family Guy legújabb évadját. Ahogy kijön egy új rész, meg is nézem.

 

 

Televízió vs. streaming

 

– Emlékszem arra a korszakra, még a gyerekkoromból, mikor türelmetlenül vártam a kedvenc sorozatom kezdési időpontját. Ha lemaradtam róla, dühös voltam. Sokszor nem is értettem a következő napi epizód történését, mert nem láttam az előző részt – idézte föl az előző évtized emlékképeit Áron. – Ma már alig találnánk valakit, aki ilyen problémákkal küszködik. Mikor lemarad egy epizódról, online bepótolja vagy alapból az interneten nézi az egészet.

 

– Még csak kutatnunk sem kell a streaming szolgáltatók után. Már egy YouTube videó előtti reklámban is az arcunkba tolják, hogy hol nézhetnénk olcsón, korlátlan mennyiségben, reklámok nélkül a sorozatokat – osztotta meg velünk tapasztalatát a kommunikáció szakos szegedi egyetemista.

 

– Lényegében az emberek már nem néznek tévét – összegzett Áron. – Nem csodálkoznék, ha húsz éven belül az új generáció már azt sem tudná, mi az a „tv”.

 

– Bevallom, én még azért a televízióban is követek pár sorozatot, műsort – vette át a szót Áron barátnője. – A legtöbben azonban már csak online követik a sorozatokat.

 

– A Covid19 járvány, a karantén ideje alatt előfizettem a Netflix szolgáltatóra. Egyáltalán nem bántam meg. Azóta képes vagyok egy sorozat egy-egy évadját egy nap alatt elfogyasztani – vallotta be Berecz Blanka. A szegedi egyetem hallgatója a streaming szolgáltatók híve.

 

 

A sorozatok rabságában

 

– A spanyol nyelvű sorozatokat azért nézem feliratosan, hogy a nyelvet is tanuljam – emelte ki Áron a sorozatfüggőség egyik előnyét.

 

– Sok esetben már a streaming platformra is egy azon napon kerül fel egy-egy sorozat teljes évada. Így szabályosan „eteti magát” a nézőkkel – hangoztatta. – Az epizódok végén található cliffhangereknek köszönhetően egyszerűen nem tudod abbahagyni pár rész után. Kíváncsi vagy, hogy folytatódik, ezért mindig elindítod a következő részt is. Így megy ez egészen addig, míg nem azon kapod magad, hogy beesteledett és az évadzáró epizódot nézed. Ugye ismerős?

 

– A Netflixen néztem egy sorozatot. Történelmi, a Romanovokról szólt. Egy nap alatt ki is végeztem mind a hat részt, mert annyira lekötött és éppen ráértem. Az ilyen típusú sorozatok kötnek le annyira, hogy a wifit is kikapcsolom alatta, nehogy megzavarjon valami – mesélte Szorcsik Borbála, kommunikáció szakos hallgató.

 

„Ha van bennünk egy űr, vagy nem szívesen vagyunk együtt a gondolatainkkal, érzéseinkkel, akkor nem igazán vagyunk motiváltak arra, hogy egy rész után ne nézzünk meg még egyet és még egyet – osztotta meg tapasztalatát Tóth Dániel pszichológus azzal kapcsolatban, hogy mi állhat a hátterében annak, ha egy nap ösztönösen több epizódot is megnézünk kedvenc sorozatunkból. – Ha veszem a lapot, hogy változásra vágyok, hogy egyébként tudok tenni azért, hogy a szociális vagy magánéletem tartalmasabb legyen, lehetőségem nyílik tanulni, fejlődni, munkahelyet vagy karriert váltani, hogy feldobjam az életem, akkor kifejezetten inspiráló hatással tudnak ránk lenni a sorozatok” – ismertette a pszichológus a sorozatnézés pozitív oldalát. Nem elég viszont hangsúlyozni, hogy filmsorozatok esetén is fontos a mértéktartás.

 

SZTEinfo – Hegedűs Ádám Alex

Illusztráció: internet, H. Á. A.

 

Forrás: https://pszichoforyou.hu/interju-toth-daniellel-sorozatfuggoseg/

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek