Bezár

SZTE Magazin

Nyito_Gairdner_2022_group01

Gyémánt és arany Kanadában is – Karikó Katalin kedvenc zeneszáma is felcsendült a Gairdner Tudományos Hét csúcspontján

Gyémánt és arany Kanadában is – Karikó Katalin kedvenc zeneszáma is felcsendült a Gairdner Tudományos Hét csúcspontján

2022. október 29.
7 perc

Vancouverben kezdődött Torontóban zárult Karikó Katalin kanadai előadókörútja. A Gairdner Tudományos Héten kanadai középiskolásoknak és egyetemistáknak, nőknek és kutatóknak is beszélt életútjáról és a csodálatos mRNS-molekulával kapcsolatos kutatási eredményeiről, a hírvivő-RNS terápiás fejlesztési lehetőségeiről. Előadásán Novák Katalin köztársasági elnök is részt vett. A programsorozat csúcspontján, a Canada Gairdner Awards díjátadó gálán fölhangzott a Gyémánt és arany című dal egy részlete is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„(…) a gyémánt és arany fénye szép / De tiéd ez a fény akkor lehet csak / Ha érte a mélybe lemész, érte mész / Hát indulj, és hozd fel onnan / Fénye kárpótol majd minden nehéz percért (…)” – Ez a dal is motiválta, tanulásra és a kutatómunka folytatására ösztönözte Karikó Katalint.

Gairdner_erem_j_IMG_3660

A magyar biokémikus több interjújában is elmesélte: a Gyémánt és arany című dalból áramló erő kisújszállási középiskolásként, szegedi egyetemistaként, a Szegedi Biológiai Központ munkatársaként és az amerikai egyetemi laboratóriumokban dolgozó kutatóként is átlendítette a nehézségeken. Karikó Katalin e magyar zeneszám rejtett üzeneteiről, illetve a biológiával kapcsolatos vágyairól és eredményeiről is beszélt 2022. október 24. és 28. között Kanadában a tapasztalataira kíváncsi kanadai középiskolásoknak és egyetemistáknak, kutatóknak és a tudomány eredményei iránt érdeklődőknek.

Az úttörő munkájáért kitüntetett 7 kutató között 3 olyan tudóst ünnepeltek, aki felfedezéseivel hozzájárult ahhoz, hogy a Covid-19 járvány pályájának íve megváltozott, s így lehetővé vált a kutatók és az új ismeretek iránt érdeklődők találkozása, a Gairdner Tudományos Hét program-sorozata.

 Kariko_a_Womenns_College_Hospitalban_FgANBO9WQAA9lFa

7 KITÜNTETETT 5 NAPON ÁT A TUDOMÁNYRÓL

A „University of Szeged”, vagyis a Szegedi Tudományegyetem mint Karikó Katalin alma materének neve nagyon sokszor elhangzott 2022. október 24. és 28. között Kanadában a Gairdner Science Week rendezvényein. Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora aktívan részt vett a Gairdner-díjasokat fókuszba állító tudománynépszerűsítő program-sorozaton.

A tudományos kutatás ünnepeként, az ismeretterjesztés jegyében szervezték meg Vancouverben és Torontóban a rangos kanadai kitüntetést, a Gairdner-díjat elnyert kutatók és tehetséges fiatalok találkozóit, az egészségügyi vezetőkkel közös szimpóziumokat, a mentorok összejöveteleit.

Oktober_27_FfcBT_aX0A46Mce

Mint arról 2022 áprilisában beszámoltunk: A Canada Gairdner Díjak nyertesei közé választották Karikó Katalint. Megírtuk, az mRNS-molekula terápiás lehetőségeivel foglalkozó, a Covid-19 járvány megfékezésében kulcsszerepű mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséhez felfedezéseikkel hozzájáruló három kutató – Karikó Katalin (University of Pennsylvania, SZTE), Drew Weissman (UPenn) és Pieter Cullis (University of British Columbia) – mellett Stuart Orkin hematológus (Harvard Medical School), John Dick őssejtbiológus (University of Toronto) is elnyerte a 2022-es Kanada Gairdner Nemzetközi Díjat. A Gairdner Awards csoportba tartozó John Dirks Canada Gairdner Global Health Award 2022. évi elismerését a táplálkozástudománnyal foglalkozó Zulfiqar Bhutta (University of Toronto) kapta, míg Deborah J. Cook (McMaster University) a Gairdner Wightman Díj idei kitüntetettje. Ez a 7 Gairdner-díjas kutató különböző találkozókon népszerűsítette a tudományt, tartott előadást a Gairdner Tudományos Héten.

A Gairdner Science Week „rekordere” lett Karikó Katalin azzal, hogy Vancouvertől kezdve Torontóig mind az öt napon többször is találkozott az érdeklődőkkel.

VANCOUVER EGYETEMÉN

„A koronaoltás alapját Karikó Katalin adta. Ma azt mondja: ’Senki sem akart velem dolgozni’ – A járvány óta Karikó biokémikus kap egy-egy kitüntetést, de a sikerhez vezető út nehéz volt – olvasható a Neue Zürcher Zeitung 2022. október 23-i számában Alisfa Fory interjúja. Az újságcikkhez hasonlóan inspiráló nyilvános előadásokat tartott 2022. október 24-én a University of British Columbia (UBC) hallgatósága előtt Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora. Több mint négy évtizedes kutatómunkája eredményei közül kiemelték: „úttörő munka” a nukleoziddal módosított mRNS és annak – a lipid nanorészecskékbe burkolása révén – gyógyszerként az élő szervezetbe juttatása. Méltatásában hangsúlyozták: a Covid-19 járványt megszelídítő, rendkívül hatékony mRNS-vakcinák alaptechnológiájáért nyerte el Karikó Katalin, két kutatótársával együtt a 2022. évi Kanadai Gairdner Nemzetközi Díjat.

UBC_Kariko_Orkin

Vancouverben előadótársa lett a thalassemia, az örökletes vérképzőrendszeri betegség különböző típusai mögött meghúzódó genetikai változásokat azonosító orvos, Stuart Orkin. Mindkét kutatót a Nobel-díj várományosok közé sorolják. Előadásuk iránt érdeklődtek a 10-12. évfolyamos diákok és tanáraik is, részt vehettek a Gairdner High School rendezvényén.

TORONTÓ TORNYAI KÖZÖTT

Kanada nyugati parti kikötővárosából, Vancouverből indulva szelte át az országot, s több mint 4 ezer kilométerrel távolabb, Torontóban folytatta előadókörútját Karikó Katalin. Rajzocskákkal élénkített oktatófilmen magyarázta el a Gairdner Tudományos Hétre hangoló videó, hogy a magyar biokémikus – a University of Pennsylvania laboratóriumaiban kutatótársává lett Drew Weissmannal együtt – miként juttatta el az instabil mRNS-t a világot megváltoztató vakcinákig.

Twitteren_20221026_Ff_2-IMXkAAZfDh

Nemzetközi szimpóziumot tartottak a vérképző őssejtről a legkiválóbb kutatók. Hogyan léphetünk előre a globális egyenlőtlenségek kezelésében? A kérdésre választ keresett a Gairdner Globális Perspektívák című program, a gyermekegészégügyet és a fenntartható fejlődési célokat összevető beszélgetés. 2022. október 26-án a Women of Gairdner Panel két vendége, Karikó Katalin és Deborah Cook beszélgetett. Karikó Katalin életútja fordulatairól szólva közérthetően bemutatta kutatási témáját is, majd tanácsokat adott a kanadai fiataloknak, a nőknek.

Gairdner_2022_39_j

Díjazott kutatótársaival együtt Karikó Katalin is részt vett október 27-én a Canada Gairdner Awards 2022 Laureates programon, előadást tartott az mRNS-terápia fejlődéséről.

Gairdner_2022_15_j

A Laureate Lectures programon a Gairdner Alapítvány kitüntetettjei mentorként találkoztak öt fiatal kutatóval. Ezek a tehetségek eddigi eredményeik keresztmetszetét adhatták a tárgyalt témakörökhöz kapcsolódóan.

 

Christine_Allen__Kariko_K__P_Cullis___Ff9kfBhXEAM34OQ
„Hálásak vagyunk a lehetőségért, hogy találkozhattunk Dr. Karikóval, aki igazi inspiráció és példakép a nők számára a tudományban” – írta Twitter oldalán dr. Christine Allen kanadai professzor, a Torontói Egyetem első alelnöke (balról). Dr. Karikó Katalin (SZTE) mellett dr. Pieter Cullis (UBC) és Gang Zheng (University of Toronto).

„… ÉRDEMES VOLT / HARCOLNOD ÍGY”

A Gairdner Science Week utolsó napján, október 28-án Pieter Cullis számolt be kutatási eredményeiről. Karikó Katalin a York Egyetemen Stuart Orkinnal együtt tartott prezentációt.

Kozepiskolasok_a_York_Egyetemen_j_IMG_3665

A York Egyetemen Karikó Katalin válaszolt az előadása után a diákok kérdéseire.

Karikó Katalin előadásán jelen volt Novák Katalin is.

Kariko_Katalin_es_Novak_Katalin
„Mi, magyarok, büszkék vagyunk Karikó Katalinra! Mi, szegediek, büszkék vagyunk arra, hogy a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból indulva ilyen sokra vitte...” – írta torontói találkozásukat követően Novák Katalin a közösségi oldalán.

A magyar köztársasági elnökkel beszélgetve szó esett a közös alma materről, a Szegedi Tudományegyetemről, valamint a rangos Gairdner Awards átadó ceremóniájának a különlegességeiről. Például arról, hogy Karikó Katalin köszönetet mondott azoknak, akik segítették és azoknak, akik megnehezítették az életét.

Gairdner_dijatado_magyar_zaszloval_IMG_3659_j

A 2022-es Canada Gairdner International Award elismerést Vass-Salazar Mária, Magyarország kanadai nagykövete adta át Karikó Katalinnak, az SZTE kutatóprofesszorának.

A Gairdner Awards gála hagyománya, hogy a díjazottak kiválaszthatják azt a zenét, amely „elkíséri” őket a pódiumhoz. Gairdner_erem_2_j_IMG_3660

A Covid-19 járvány útját befolyásoló három kutató közül Pieter Cullis, a Brit Columbia Egyetem biokémikusa a „You Can’t Alwas Get What You Want” (Nem kapod meg mindig, amit szeretnél) című Rolling Stones-számot választotta. Drew Weissman a University of Pennsylvania kutatórovosa a Take Five, a modern jazz egyik legismertebb darabjának ritmusára vonult be.

Karikó Katalin, az SZTE biokémikus professzora Zorán előadásában a Gyémánt és arany című dalt, Sztevanovity Dusan és Schöck Ottó szerzeményét érezte ide illőnek.

A díjátadón – az olimpiai közvetítésekről ismert minta alapján – a kitüntető Gairdner-aranyérmet elnyert Karikó Katalin tiszteletére himnuszként csendült fel az életét végig kísérő és motiváló dal részlete. „(…) Nem csak gyémánt és arany lehet szép / Téged tán egész más után hajszol most a vágy / Indulj hát, hidd el, nem lesz nehéz az út / Mit végigjársz, ha gondolsz rá / Hogy jön, mit úgy vársz / Érdemes volt / Akkor meglátod, hogy érdemes volt / Tudom, rájössz, érdemes volt / Harcolnod így.”

 

Gairdner_2022_07_j
A 2022-es Canada Gairdner International Award elismerést Vass-Salazar Mária, Magyarország kanadai nagykövete (jobbról) adta át Dr. Karikó Katalinnak. Az SZTE kutatóprofesszora mellett (balról) Heather Munroe-Blum kanadai akadémikus, a Gairdner igazgatótanácsának elnöke és Sommer Wedlock, a Gairdner Alapítvány ügyvezető alelnöke áll.

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: K. K., képernyőkép, internet

 

Korábban írtuk:

A Canada Gairdner Díjak nyertesei közé választották Karikó Katalint

2022. április 06.

 

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE weboldalán, hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek