Bezár

Televízió

2019.

|<(1) <(2) 3 4 5 
2019. február 21.

Csak most, csak itt, csak önöknek! És ebben most nem volt semmi túlzás. Első alkalommal rendezett villámkiállítást szerdán a megyei levéltár, ahol első világháborús monarchiabeli sapkajelvényeket mutattak be. A ritkaságokat mindössze egy órára tették közszemlére.

2019. február 21.

Együttműködést kötött a szegedi bölcsészkar és a vásárhelyi múzeum. A két intézmény már évek óta segíti egymás munkáját, most ezt erősítették meg hivatalosan is. A közös munka célja a tudomány- és művészetnépszírűsítés mellett a hallgatók szakmai ismereteinek gyakorlati tapasztalatokkal való bővítése.

2019. február 20.

Eredeti kínai játékok kipróbálásával bárki bepillanthatott egy kicsit Kínába a szegedi Konfuciusz Intézet lampionünnepén. A tavaszünnepen sokan érdeklődtek a távol-keleti kultúra iránt, ősztől pedig újabb általános iskolában tanítják a nyelvet az intézet tanárai.

2019. február 20.

Új típusú idegsejtet azonosítottak Szegeden - a világon elsőként. 10 éven belül hatalmas egészségügyi problémát okozhatnak a gyógyszerekkel szemben ellenállóvá váló szuperbaktériumok. A szupernovák vizsgálata bizonyítja, hogy a világegyetem gyorsabban tágul.

2019. február 18.

Előadónk a nagyon fiatal és még annál is tehetségesebb dr. Szalai Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Junior Prima-díjas csillagásza.

2019. február 18.

A stúdióban Lengyel Csaba professzor, az I. számú Belgyógyászati Klinika vezetője és Várkonyi Tamás egyetemi docens mesélnek az elhízás okozta problémákról. Arra keressük a választ, hogy milyen betegségek okozói lehetnek a felesleges kilók. Ma Magyarországon a statisztikai adatok szerint a felnőtt lakosság 45%-a küzd a kilókkal, sőt egyre több a túlsúlyos gyerek is.

2019. február 08.

Az idén is koncertekkel, előadásokkal és sok más programmal várja a közönséget a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE Kulturális Irodája ma ismertette a 2019-es programokat. Az Egyetemi tavasz rendezvényei mellett a három legnagyobb művészeti csoport, az énekkarosok, a szimfonikusok és a színjátszók is különleges eseményeket készítenek elő.

2019. február 07.

Nem éreznek magukban kellő hajlandóságot a véradásra a fiatalok. A Szegedi Vérellátó Központ munkatársai is ezt tapasztalják. Pedig nagy szükség lenne az utánpótlásra, hiszen egyre inkább elöregszik a véradó társadalom. Egy friss, szegedi felmérés szerint viszont szívesen nyújtják karjukat a fiatalok, igaz, szeretik, ha helybe mennek a központ munkatársai, például egy fesztiválra vagy más rendezvényre.

2019. február 04.

Évente mintegy 500 új megbetegedést okoz az amiotrófiás laterálszklerózis, az ALS. A ma még nem gyógyítható kór okait a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban külön team keresi. Nógrádi Bernát medikus, a Szegedi Tudós Akadémia ösztöndíjasa ennek a kutatócsoportnak a tagja. Itt végzett munkájáért 2018-ban a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványtól Kiváló Hallgató Díjban részesült.

2019. január 30.

Nemrég a Szegedi Tudományegyetem kancellárja arról beszélt a Szeged Televízió műsorában, hogy az egyetem klinikai központja 12 év óta először adósság nélkül kezdte az évet. A bejelentés hátteréről Fendler Judit kancellár asszonyt kérdeztük. Kozó Attila főszerkesztő kérdezőtársa Márok Tamás volt.

2019. január 29.

Nehezen látják át a pénzügyeket a fiatalok, nincsenek ismereteik a banki folyamatokról, ez pedig abból fakad, hogy hiányos a pénzügyi tudatosságra való nevelés. Ennek fejlesztése érdekében hívtak össze diákfórumot, ahol gazdasági és bankszakemberektől tanulhattak a középiskolások.

2019. január 28.

Új rendszer adagolja a betegeknek a gyógyszert a klinikán. Az intézmény központi gyógyszertára a különböző osztályok kérései alapján automatizálja az orvosságok kiosztását. Az eddig kézzel összekészített adagoknál voltak hiba lehetőségek, ám a beruházásnak köszönhetően szinte nulla lesz a tévedés esélye.

2019. január 28.

Olvasási vagy számolási zavarokkal a becslések szerint a népesség majdnem harminc százalékának kell nap mint nap megbirkóznia. A Szegedi Tudományegyetem két év óta külön képzést szervez a diszlexiával és hasonló gondokkal küzdő diákjai számára. Az egyetemen belül egy munkacsoport foglalkozik az érintett hallgatókkal.

2019. január 28.

Vajon miért eszünk akkor is, ha nem vagyunk éhesek? Az utóbbi 25 évben megduplázódott az elhízottak aránya. Pedig soha korábban nem tapasztalt fogyókúrahullám söpört végig a világon. A fogyás szándéka még érthető is a tömeges elhízás esetén, na de miért hízunk a fogyókúrák dacára?

2019. január 21.

Megismerkedhetnek egy elhivatott fiatal ápolóval és egy díjnyertes közösségi oldallal, aminek már a neve is sokatmondó: Cigiszünet. Szót ejtünk egy olyan betegségről is, ami egyre több gyereket érint. Az atópiás dermatitiszben érintettek Atópiás Klubot szerveznek, hogy sortársakkal és szakorvosokkal találkozhassanak.

2019. január 21.

Nyáry Krisztián a személyes hangú történetmesélés, irodalmi ismeretterjesztés kiemelkedő hazai alakja. Most a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit gyűjtötte egy csokorba, majd a tőle megszokott remek stílusban megírta keletkezésük történetét.

2019. január 16.

Az idei év első adásában visszapillantunk 2018 legérdekesebb, legfontosabb tudományos híreire. Megmutatjuk, miért Kondorosi Évának ítélték oda a Balzan-díjat, egy másik sikeres szegedi kutatónővel, Csapó Edittel is megismerkedhetnek, aki szintén egy rangos elismerést kapott, aztán megnézzük, milyen volt a szeptemberi kutatók éjszakája az ELI-ben, végül, visszatekintünk a Móra Ferenc Múzeum közel 100 ezer látogatót vonzó dinókiállítására.

2019. január 08.

Folytatódik a Mentorháló és az IH Rendezvényközpont Pedagógiai esték című sorozata. Az újabb évadban Boldizsár Ildikó mesekutató, Görög Ibolya protokoll-szakértő, Mácsai Pál színművész és Nyári Krisztián irodalomtörténész tart előadást az Ifjúsági házban. Több előadás már most teltházas.

2019. január 07.

Decemberben az év kiváló szakdolgozói közössége díjat kapott a szegedi klinikai központ sürgősségi betegellátó önálló osztálya. Az elismeréseket a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alapította azzal acéllal, hogy az ápolók, asszisztensek, nővérek áldozatos munkáját ismerje el. A szegedi SBO büszke arra a majd 90 fős közösségre, akik nemcsak a munkában, hanem a magánéletben is számíthatnak egymásra.

2019. január 07.

Nyolcadik éve Magyarország legzöldebb felsőoktatási intézménye a Szegedi Tudományegyetem. A világszerte végzett felmérésben most úgy javított több mint tíz helyet és került a 77. helyre az SZTE, hogy a korábbiakhoz képest újabb száz egyetem csatlakozott a felméréshez. Az intézmény vezetése szerint ez nem meglepő, hiszen évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos megoldásokra.

2019. január 07.

Az Amigos a Gyerekekért Alapítvány nyerte az év embere díjat az RTL Klub szavazásán. Budapesten kívül csak Szegeden működik ez az egyetemistákból álló önkéntes csoport, aminek a két városban mintegy száz tagja látogat rendszeresen gyerekeket a kórházakban. Szegeden tavasztól még többen vehetnek részt a munkában.

|<(1) <(2) 3 4 5 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek