Bezár

Televízió

Diagnózis - Fókuszban a tüdő

Diagnózis - Fókuszban a tüdő

2018. január 30.
2 perc

A Szeged Televízió regionális egészségügyi magazinjának ebben az adásában tüdőnk egészségével foglalkoztunk. A számok ugyanis elég riasztóak: a régióban nálunk a legmagasabb a tüdőrákban elhunytak aránya, kevesen járunk el szűrésekre, és még mindig nagyon sokan dohányoznak. Mit lehet ez ellen tenni? Talán az adás végére ez is kiderül!


A Nemzetközi Tüdőgyógyász Társaságok Fóruma tavaly ősszel tette közzé a Tüdő Egészsége Nyilatkozatot. A világ kilenc nagy nemzetközi tüdőgyógyász társasága több mint százezer tüdőgyógyász képviseletében azt a célt tűzi ki, hogy a jövőben erősítik a tüdőbetegségek megelőzésére, kezelésére és gyógyítására kialakított stratégiákat. A nyilatkozathoz a Magyar Tüdőgyógyász Társaság is csatlakozott. Hogy miért volt erre szükség, erről is beszélgettünk Somfay Attilával, az egyetem Tüdőgyógyászati Tanszékének vezetőjével.


- Megyénkben csak a lakosság egy negyede jár el az évenkénti ellenőrzésre annak ellenére, hogy nem fájdalmas és 40 év felett ingyenes. Az 1 percig sem tartó vizsgálaton azonnal kiderül, ha baj van: a TBC, a tüdő jó-és rosszindulatú daganata, de akár a szív körül levő elváltozások is jól kimutathatók a kevés sugárzással járó röntgenfelvételen.


- Negatív rekorderek vagyunk a régióban a daganatos megbetegedések terén, az Európai Unióban hazánkban halnak meg a legtöbben tüdőrákban. Bár erre a daganattípusra is igaz, hogyha időben felismerik, sokkal könnyebb kezelni, mint későbbi stádiumában. 2016 végén egy országos tüdőrákszűrési program indult, melynek során nem röntgennel, hanem CT-vel folynak a vizsgálatok.


- Egy új tüdőműtétet mutatunk be. „Minimálinvazív beavatkozás” - így hívják azokat a műtéteket, amelyek a lehető legkisebb mértékben terhelik meg a beteget és kevesebb fájdalommal is járnak, mint a hagyományos módszerek. Ezt legtöbbször a torakoszkóp, egy vékony csővel bevezetett kamera teszi lehetővé. A szegedi mellkassebészeten már a tüdőműtétek 60%-át végzik így. Pár hónapja még egy újdonságot is bevezettek: sokszor immár normál módon légző tüdőt is meg tudnak műteni így.


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek