Bezár

Televízió

Diagnózis - Az anya és a magzat kapcsolata, és a szájüregi betegségek

Diagnózis - Az anya és a magzat kapcsolata, és a szájüregi betegségek

2018. május 10.
1 perc

A Születés Hete apropóján beszélgettünk az anya és a magzat kapcsolatáról. Megvitattuk, mi az oka annak, hogy olyan nehezen csökken hazánkban a szájüregi betegségek száma. Az adás végén pedig egy különleges műtétet mutattunk, aminek alanya most nem ember volt, de a beavatkozásnak vannak ránk nézve is tanulságai.


A Születés Hetén az Élet-Más-Képp Közhasznú Alapítvány szervezésében több előadás és beszélgetés szólt arról, hogy lehet szülővé válni, mit jelent gyereket várni, vagy éppen nevelni. Hogy hol kezdődik a kapocs anya és gyermeke közt. Ma már mérhető, hogy a magzat szívritmusa megváltozik, ha az anya hangosan beszélni kezd hozzá, de akkor is, ha csak gondol rá. Hogy ez mit jelent későbbi életünkre, erről is beszélgettünk Bucsai-Juhász Anikó klinikai szakpszichológussal, kapcsolat-analítikussal.


- 74 orvos szakmai szervezet fogott össze azért, hogy 2018-ban is tovább folytatódhasson Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja. A teljesen felszerelt szűrőkamionnal néhány hete Szegeden is találkozni lehetett. A program során nyolc év alatt 1500 helyszínen több, mint 6 millió vizsgálatot végeztek, 500 ezer látogatót fogadtak, a kitöltött kérdőívek száma elérte a 15 milliót. Az egyik támogató a Magyar Fogorovosok Egyesület és nyilván itt az elsődleges hangsúly a fogak és a szájüreg egészségén van. Erről beszélgettünk Pinke Ildikó fogorvossal.


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek