Bezár

SZTE Magazin

Junior_Akademia_IMG_4585

SZTEp by SZTEp: Lépj be az egyetem világába!

SZTEp by SZTEp: Lépj be az egyetem világába!

2019. december 18.
4 perc

Szolgáltatásokat nyújt a középiskolák, a középiskolások és más felvételizők számára, miközben az egyetemi hallgatók toborzását is segíti az SZTE Junior Akadémia. A Szegedi Tudományegyetem új egységéről az elnököt és az igazgatót kérdeztük. Elmagyarázták, mit jelent az SZTE Junior Akadémia középiskolásoknak és intézményeiknek tett ajánlata: „SZTEp by SZTEp: Lépj be az egyetem világába!”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Junior Akadémia azért jött létre, hogy segítse az egyetemre jelentkező középiskolásokat, fiatalokat a bejutásban.

 

A legnépszerűbb a Beugró program

Az SZTE Beugró Programunk a legnépszerűbb az SZTE Junior Akadémia eddigi kínálatából – újságolta Újvári Edit igazgató. – A 2019–2020. tanévben emelt szintű érettségire és nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamokat indított a szegedi egyetem. Ezzel azokat a diákokat és felnőtteket kívánjuk támogatni, akik még nem rendelkeznek ilyen fokozatú érettségivel és vizsgával, vagy nem kerültek még be a felsőoktatásba.

Biológia, kémia, matematika, történelem, magyar nyelv és irodalom tantárgyból, illetve német és angol nyelvből már elkezdődött a tanfolyam. De új tanfolyamok is indulnak: informatikából, turisztikai ismeretekből és olyan mérnöki tantárgyakból készülhetnek fel a tanulók az emelt szintű érettségire, mint gépgyártás-technológiai ismeretek, mechatronikai ismeretek, automatikai és elektronikai ismeretek, illetve épületgépészeti ismeretek. Jelentkezni 2020. január 10-ig lehet a juniorakademia@rekt.szte.hu email címen. A megszerzett tudást a tanfolyam végén próbaérettségin tesztelhetik a tanulók.

Visszakapja a tandíjat, azaz a 60 órás tanfolyam 30 ezer forintnyi önköltségét az a diák később, aki felvételt nyer és hallgatója lesz a Szegedi Tudományegyetemnek. Így az SZTE leendő hallgatói számára ingyenes az SZTE Junior Akadémia képzése – tette hozzá az elnök, Badó Attila professzor.

Az SZTE Junior Akadémia folyamatosan bővíti kurzuskínálatát és szolgáltatásait. Minden érettségi tárgyból hirdetnek tanfolyamot, ha a csoport indításához szükséges számban lesz jelentkező. A kurzuskínálathoz javaslatokat kaptak a tankerületi központoktól, szakképzési centrumoktól és a középiskoláktól.

– Ezzel is támogatjuk az SZTE olyan képzéseit, amelyeket kevéssé ismernek vagy preferálnak a fiatalok – árulta el az igazgató.

A jelentkezők és az érdeklődők az SZTE Junior Akadémia juniorakademia@rekt.szte.hu e-mail címére küldhetik a kérdéseiket és kéréseiket.

– Online kurzusok indítását is tervezzük, mert a Szeged közvetlen vonzáskörzetén kívüli településeken élő fiatalok részéről is nagy az érdeklődés – nézett a tanfolyamra járók névsorán a lakhely rubrikára az elnök. – Jelenleg Csongrádról és a Vajdaságból is ingáznak Szegedre és vissza a diákok. Így benépesíti hétköznapon délutánonként és szombaton egész nap az SZTE új, Szegeden a Kossuth Lajos sugárút 35. szám alatti épületét az SZTE Junior Akadémia.

 

Az SZTE Kalandor Programra hív

Osztálykirándulók, iskolai csoportok számára kínálja az SZTE Junior Akadémia a Kalandor Programot.

– Komplex, a Szegedi Tudományegyetem és a város megismerésére alkalmas csomagot állítunk össze, elsősorban a régión kívülről érkező diákok számára – mondta Újvári Edit igazgató. – Az osztályok kívánságára szabjuk a kínálatot, így abba az egyetemi karokkal való ismerkedés mellé az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjától kezdve az egyetemi Csillagvizsgálón és Füvészkerten át a laboratórium- vagy üzemlátogatásig sok-sok minden belefér. E programunk együttműködő partnere az SZTE Eötvös Kollégium, ahonnan hallgatók kísérik az egyetemet és Szegedet felfedező osztályokat, diákcsoportokat.

 

Előadás-sorozat, ösztöndíj, verseny és tábor színesíti a kínálatot

Ernyőszervezet az SZTE Junior Akadémia. Az SZTE Tehetséggondozó Tanácsának eddigi tevékenységére épül. Így a már meglévő programokat, például a tanulmányi versenyek közül az eddig csak egyetemistáknak meghirdetett prezentációs vetélkedőt a középiskolások számára is megnyitja – magyarázta Badó Attila elnök.

Az SZTE akadémiája népszerűsíti, illetve új formákkal bővíti ösztöndíj-programját. Ezek közül a diákok számára kínálja az „SZTE START Ösztöndíj – Hogy jól induljon az éved!” támogatást, valamint a városi „Esélyt a középiskolás tehetségeknek” ösztöndíjprogram bizottsági munkájában is közreműködik. Ugyanakkor minden egyetemi egységgel, karral összehangoljuk a középiskolásokat megcélzó programokat, szükség esetén támogatást nyújtunk – például tanulmányi versenyek, nyári táborok – szervezésében.

A workshopok szervezése mellett, 2019. december 4-én elindult az SZTE Junior Akadémiai Estek nevű programsorozat. Minden hónap első szerdáján izgalmas, látványos, interaktív és informatív előadásokra hívjuk elsősorban a középiskolás korosztályt, de szívesen látunk minden érdeklődőt. Legközelebb 2020. január 8-án Elsősegélynyújtás nem hétköznapi baleseteknél. címmel a Magyar Imitációs Egyesület tart előadást az SZTE Junior Akadémiai Estek sorozatban. Terveink szerint ezt a programot esetenként kivisszük a középiskolákba, ezzel is erősítve az egyetem és a gimnáziumok, szakiskolák kapcsolatát.

 

További és folyamatosan frissülő információk – az SZTE Junior Akadémiai honlapján és Facebook-oldalán érhetőek el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek