Bezár

SZTE Magazin

Csupor_Dezso_nyito

Tudományos blöff a szervezet lúgosítása

Tudományos blöff a szervezet lúgosítása

2020. január 30.
3 perc

Az elmúlt évtizedek legnagyobb hatású tudományos blöffjének, divatos tévhitének a szervezet és a vér elsavasodása elleni küzdelem „forradalmian új megoldását”, a lúgosítást tartja Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar docense. A sokakat megtévesztő módszer nemhogy teljesen értelmetlen és hatástalan, de szélsőséges esetben még halált is okozhat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Lúgos csepp koncentrátumot napjainkban is lehet vásárolni, amelyből – állítja az ismertető – pár csepp is elég a vízben, és helyreállítja szervezetünk sav-lúg egyensúlyát, ugyanis: „… betegségeink nagyrészt az elsavasodás következményeként alakulnak ki! Lúgosítson!” Ez azonban nem igaz. - Elsavasodás nem létezik, ezért nincs is értelme a szervezetet lúgosítani. A szervezet pH-értéke nagyjából állandó, viszont a különböző testfolyadékok kémhatása eltérő lehet, és a szervezet állandó munkával fenntartja ezt a kényes egyensúlyt. Ha ebbe a folyamatba drasztikus eszközökkel beavatkozunk, akár halált is okozhat – hívja fel a figyelmet Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar docense. Mint mondja, a népszerű étrendek és kúrák féligazságai sok követőre találnak. A lúgosítónak kikiáltott, növényekben gazdag étrendekkel nincs is különösebb gond, mivel sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani kifejezetten egészséges.


Csupor_Dezso


A károkozásban persze vannak fokozatok, a hígítás nélkül alkalmazott lúgoscsepp, illetve az intravénásan beadott szódabikarbóna életveszélyes lehet. Pár éve Magyarországon is tartott előadásokat az a dr. Tullio Simoncini, aki a daganat legjobb ellenszerének a szódabikarbónát hirdette, és újfajta terápiaként infúzió formájában ötszázalékos szódabikarbónát juttatott az érbe. A Csupor Dezső által szerkesztett ködpiszkáló blog (kodpiszkalo.blog.hu) is leleplezi a több ember haláláért felelős doktort: a bíróság csalásért és gondatlanságból elkövetett emberölésért három év börtönre ítélte, valamint az orvosi hivatás gyakorlásától is eltiltotta. Robert Young amerikai természetgyógyász és internetes kuruzsló, a nagy sikerű, A pH csoda című bestseller szerzője sem kerülhette el a sorsát, ugyanis 105 millió dolláros büntetést szabott ki rá a San Diego-i bíróság. Young azt állította többek között, hogy a betegségek oka a vér elsavasodása, ami természetesen tudományosan teljesen alaptalan, ugyanis a vér kémhatása szigorúan szabályozott, nagyon szűk intervallumon belül mozoghat, és ha ettől eltér, akár halálos is lehet. A vérrel szemben a vizeletet lehet táplálkozással lúgosítani, azonban annak semmiféle gyógyhatása nincsen. A sok gyógyulni vágyó embert megtévesztő eszme sikeres térhódítása azért is felháborító, mert épp azokat csapja be áltudományos dogmáival, akik törődnek magukkal, és a különféle készítmények, étrendkiegészítők, lúgos vizek és cseppek borsos árát megfizetve reménykednek a jobb egészségben.


Részlet az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság közreműködésével megjelenő Klinika Magazinból.


lugositas


SZTEinfo - Lévay Gizella

Fotó: Bobkó Anna


A Szegedi Egyetem Magazin lapcsalád tagjaként negyedévente jelentkező Klinika Magazin nyomtatott változata az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ járó- és fekvőbeteg egységein, az ambulanciákon érhető el. A Klinika Magazin letölthető a Szegedi Egyetem Magazin honlapjáról.


További cikkek a Klinika Magazin 2019/őszi számából:

Forró nyomon a vitaminok után

A nevetés belső kocogás, avagy a humor és jókedv hatása a testre és a lélekre

A kardiológus és a színésznő titkos szívügyei

Az „okos sport” gyógyszer: Mozgással az anyagcserezavaros betegségek megelőzéséért

Stroke-ot kapott az egykori válogatott sportoló

A „kirakatnéző betegség” veszélyei

Színpompás érvédők – a flavonoidok



Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek