Bezár

SZTE Magazin

Kiemelt_Kozjo-22

A 91. Ünnepi Könyvhét és az SZTE GTK: Botos Katalin a közgazdaságtan emberi arcát mutatja meg

A 91. Ünnepi Könyvhét és az SZTE GTK: Botos Katalin a közgazdaságtan emberi arcát mutatja meg

2020. szeptember 17.
2 perc

A közjó apostolai címmel jelent meg Prof. Dr. Botos Katalin legújabb könyve a Kairosz Kiadó gondozásában. Bemutatója a 91. Ünnepi Könyvhét keretében zajlott, amelyhez egyetemünk az „SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében csatlakozott. A kötet a XX-XXI. század történelemformáló közgazdászainak munkájával, életével és ma is aktuális üzenetével foglalkozik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Botos Katalin, az SZTE Gazdaságtudományi Kar professzorasszonya, 2020. szeptember 15-én délután mutatta be új kötetét Gébert Judit adjunktus asszonnyal beszélgetve. A könyvbemutató nem csupán ízelítőt adott a nagyközönség számára írt műből, de számos személyes történetet is megismerhettünk mind a szerző, mind a könyv főszereplőinek gazdag életútjából. Így egyfajta párhuzam rajzolódott ki a szerző és a könyvben megjelenő, a közjó apostolaiként tevékenykedő közgazdászok motivációi és érvei között.


Kozjo-22

 

A mű kilenc olyan embert mutat be, többégükben közgazdászokat, akiket a nagyközönség talán kevésbé ismer. Néhányan a természetvédelem korai képviselői (mint Joseph Kumarappa, Ernst Schumacher vagy Rachel Carson), mások a szociális igazságtalanság elleni küzdelem markáns harcosai, a szegények és elnyomottak felemelői (mint Alva és Gunnar Myrdal, Amartya Sen, vagy Albert Schweitzer).

 

A közgazdaságtan egy olyan (emberi) arcát tárja Botos Katalin könyve a nagyközönség elé, amely mindig is jelen volt, de csak ritkán kerülhetett reflektorfénybe. A szerző hangsúlyozta, hogy mindenki számára megadatik a lehetőség a közjó javítására, melyet nem szabad elszalasztani, és Schweitzer szavai segítségével emlékeztetett arra, hogy „ha hatást akarunk gyakorolni másokra, a példamutatás nem csupán a legfontosabb, de az egyetlen célravezető dolog”.

 

A járványhelyzetre való tekintettel a könyvbemutatót online is követhették az érdeklődők, miközben az eseményen a szükséges biztonsági intézkedésekre kiemelt figyelmet fordítottak a szervezők.

 

SZTEinfo – Szöveg és fotó: SZTE GTK


A 91. Ünnepi Könyvhéten az SZTE NKI által szervezett programok ajánlója megtalálható az SZTE Hírportálján az Eseménynaptárban.

A 91. Ünnepi könyvhét szegedi programjainak főszevezője a Somogy-könyvtár: a könyvünnep honlapja részletesen informál a rendezvényekről.


A 91. Ünnepi Könyvhét SZTE-hez kötődő programjairól írtuk:

Megnyílt a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozata: minden 4. program „egyetemi”

Online Európa és az SZTE kötelékébe tartozó Europe Direct Szeged

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek