Bezár

SZTE Magazin

atmeretezett-001
„Petőfi Sándor korának rock sztárja volt”– mondta Nyáry Krisztián a Mentor(h)álóban

„Petőfi Sándor korának rock sztárja volt”– mondta Nyáry Krisztián a Mentor(h)álóban

2016. április 19.
3 perc

Szösszenetekkel kezdte, mára sikerkönyvekkel népszerűsíti a tudományt Nyáry Krisztián. A bestseller íróvá lett irodalomtörténész az SZTE Metor(h)áló programjának vendégeként tartott „továbbképzést” a pedagógusoknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A legnépszerűbb közösségi oldalon, irodalomtörténészként kezdte megosztani a neves személyiségek életrajzában fellelt csemegéket Nyáry Krisztián. Az Így szerettek ők 1–2., az Igazi hősök – 33 magyar és a Merész magyarok – 30 emberi történet című könyvek szerzője, a Magvető Kiadó igazgatója 2016. április 14-én a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Mentor(h)áló Szolgáltató és Kutató Központ meghívására találkozott a szegediekkel.


_MG_9606

 

 Párkapcsolati részletek és hősies cselekedetek


– Valós, izgalmas, de kevesek által ismert szerelmi és párkapcsolati történeteket ismerhettünk meg a 19-20. század író- és költőóriásainak életéből – ismertette a programot a Mentor(h)áló központ ügyvivő szakértője, Porkoláb Mihály. Példaként említette Petőfi, Ady, Krúdy, Babits, Kosztolányi életét, melynek fotós dokumentumaiból is bemutatott néhányat Nyáry Krisztián.

 

– A személyes döntéseik által „igazi hősökké” váló magyarok közül Papp Laci vagy Semmelweiss Ignác személyes történetei is tanulságokkal szolgálnak. Az olyan „merész magyarok” élettörténete, akik sorsfordító időkben is emberek tudtak maradni, mint például Teleki Blanka, Richter Gedeon, Hajós Alfréd vagy Márton Áron, méltán színesítheti az iskolai tananyagot – összegzett Porkoláb Mihály, a program szervezője. – A bemutatott korabeli dokumentumok, a gyönyörű régi fotók vetítésével színesített, remek stílusban tartott előadás a pedagógusok számára akár továbbképzésként is fölfogható.

 

Önmenedzselésből jeles és elégtelen


A több száz évvel korábban élt nagyságokkal szembeni távolságtartás fala ledönthető, ha ezeket az embereket érző emberként mutatják be az iskolai órán. Nyáry Krisztián bizonyította: Petőfi Sándor koránbak rock sztárja volt, nem pedig „szegény poéta”, ahogy az elavult irodalomtörténeti könyvekből kitűnik. Sőt: kiváló marketing szakembernek is tekinthetjük, aki például eredményesen tárgyalt a kiadókkal. Ebbéli tapasztalatait megosztotta Arany Jánossal is.

Ismerte a fénykép-beállítások előnyeit Ady Endre, aki korának legmodernebb marketing eszközeivel élt saját imidzse fölépítése érdekében – magyarázta az előadó.

A búskomorság Radnóti Miklósnak sem a fő jellemvonása – igazolta az irodalomtörténész a tragikus sorsú költő életének napos oldalait fölvillantó fényképek bemutatásával.

 

– A nők magyar irodalomtörténeti szerepével kapcsolatos fejtegetések új összefüggésekre mutattak rá – folytatta a Nyáry-előadás értékeinek kiemelését Porkoláb Mihály. – A csak múzsaként ismert nők közül többen irodalmilag is értékes szövegeket alkottak. Ám ezek ismerete a mai napig hiányzik a köztudatból.

 

Szolgáltatnak és kutatnak

A sikeres pályázati projekt lezárultával is folytatódik a Mentor(h)áló program, köszönhetően az SZTE JGYPK támogatásának. Így alakulhatott meg az SZTE JGYPK Mentor(h)áló Szolgáltató és Kutató Központ.


_MG_9579


– A Mentor(h)áló-projekt sikeres Pedagógiai esték sorozata folytatódik: Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója lesz a következő közismert vendég – hangsúlyozta Porkoláb Mihály. – A Mentor(h)áló Klub foglalkozásain, a különböző egyetemi épületekbebszervezett találkozókon a jó gyakorlatokat adják át egymásnak a pedagógusok. Újítás a Esti beszélgetések-sorozatunk, amelyet a Somogyi-könyvtár fogadott be. Itt legközelebb Gyarmathy Éva pszichológus a tanulási zavarokról tart előadást. Az egyetemi oktatók és hallgatók, a köznevelésben dolgozó pedagógusok, a szülők számára teremtettük meg és tartjuk életben a Mentor(h)álót mint fórumot.


SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek