Bezár

SZTE Magazin

Az_SZTE_frissdiplomasa_bekerult_az_Europai_Urugynokseg_ESA_kulonleges_programjaba_01

Az SZTE frissdiplomása bekerült az Európai Űrügynökség (ESA) különleges programjába

Az SZTE frissdiplomása bekerült az Európai Űrügynökség (ESA) különleges programjába

2024. július 22.
4 perc

Antal Levente 1 hónapot tölthet el Belgiumban a „CubeSat Summer School” program keretein belül, ahol az ESA munkatársai és külső szakértők előadások és gyakorlati tevékenységek sorát tartják majd meg a több mint 20 országból érkező egyetemisták elit csoportjának.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Antal Levente a pályázatra való jelentkezéskor az utolsó félévét töltötte a Természettudományi és Informatikai Kar, villamosmérnöki szakán, amelyet azóta sikeresen elvégzett, így jelenleg friss diplomásként várja élete eddigi talán legnagyobb kalandját. Az Európai Űrügynökség olyan egyetemi hallgatóknak írt ki pályázatot, akik nemcsak érdeklődnek az űrkutatás iránt, de valamely területén már komoly ismeretekre is szert tettek. Érthető módon a fiatalok körében nagyon népszerű az egy hónapos lehetőség, mely során Belgiumban a legújabb projektekkel és fejlesztésekkel ismerkedhetnek meg és bekapcsolódhatnak a végtelen kozmoszt vizsgáló intézmény munkájába is. Éppen ezért óriási siker, hogy az SZTE frissdiplomása bekerült a kiválasztott elit csoportba.

alka

Antal Levente (balra) és Kiss Ádám az SZTE TTIK Műszaki Informatika Tanszéken, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Levente az űrkutatással Kiss Ádámon keresztül került kapcsolatba, az MRC-100 kisműhold diák moduljának fejlesztése során. Ezután a helyi diák műholdvevő állomás építésében is részt vett, majd szakdolgozat témájaként egy űrkutatásban használt magaslégköri ballon vezérlő moduljának fejlesztésén dolgozott. Jelenlegi kutatómunkája során egy kisműhold redundáns energiaellátó rendszerének tervezésén munkálkodik. A tervezési munkálatok mellett a kollégiumi űrmakettezés kurzus megtartásában is segítségére volt Kiss Ádámnak.

Levente mentora, Kiss Ádám, a műholdak területén hazai szaktekintély, így természetesen nem lepődött meg a pályázat sikerén.

– A siker a munkát tudja követni. A Szegedi Tudományegyetemen lehetőség van részt venni kutatásokban, amelyekből – ahogy most is láthatjuk –, nemcsak tanulni lehet! Stabil szakmai alapokon, kellő elszántsággal és a megszerzett tapasztalatokkal nemzetközi támogatásokba is kapaszkodhatunk. A magam részéről büszke vagyok rá, hogy a mentorált hallgatóm, Levi, már itt tart, azonban nem felejthetem: neki is van tovább, és más diákoknak is nyitott a lehetőség, hogy alkossanak – mondta el Kiss Ádám, akinek műholdakkal kapcsolatos tevékenységéről korábban már beszámoltunk.

Az űrügynökség nem adott hivatalos információt a pályázók számáról, de megerősítették, hogy a nagy számú jelentkező miatt csúszott sokat az elbírálás. A pályázaton azok vehettek részt, akik betöltötték a 18. életévüket, az ESA tagállamainak, Kanadának, Lettországnak, Litvániának, Szlovákiának vagy Szlovéniának állampolgárai és a 2023-2024-es tanévben egyetemre járnak harmad- vagy negyedéves alapképzésen, mesterképzésen vagy doktori képzésen. Továbbá, valamilyen szakmai tapasztalattal már rendelkeznek a tudományos, mérnöki vagy egyéb űrrel kapcsolatos területeken, és mérnöki, fizikai vagy üzleti tanulmányokat folytatnak. A felvételt nyert hallgatók számáról nem közöltek hivatalos információt, de az előző éveket alapul véve lehet becslésekbe bocsátkozni, amely szerint ez körülbelül 20-30 embert jelenthet.Levente éppen edzésre tartott, amikor megkapta az e-mailt a sikeres pályázatról. A felvétel híre váratlanul érte, de óriási örömmel töltötte el.

al

Úgy gondolom, hogy a siker egy többváltozós egyenlet. Szükséges volt a szakmai projektek lehetőségének megteremtése, a projektek ideje alatti támogatás biztosítása. Nagy segítséget nyújtott, hogy az egyetemen a szükséges eszközök már elérhetőek voltak. Szükséges volt továbbá egyfajta elszántság a tanulmányok melletti kutatómunka fenntartásában is. Pontos programtervezetet még nem kaptunk, azonban a számos szakmai előadás és gyakorlat mellett megismerkedhetünk a műholdas küldetés teljes projekt-életciklusával, a tervezéstől az ellenőrzésig. Információt szerzünk majd továbbá az űrprojektek jogi, kiberbiztonsági és gazdasági vonatkozásairól is. A jövőben is szeretnék aktívan részt venni az SZTE-n zajló űrkutatási projektekben, különös tekintettel az alapkutatásokra. Célom, hogy mélyebb ismereteket sajátítsak el az űrkutatás különböző területein, és hozzájáruljak a tudományos közösség előrehaladásához – mondta el Antal Levente az eredmény összetevőit, jövőbeli terveit, és amit eddig tudni lehet a nagy kalandról.

KJA-Number-7856

– Ez a tábor nem zsákutca a szakma csúcsán, hanem retúrjegy a nemzetközi űripar munkaerőpiacára. Innen fogja Levi hazahozni Szegedre az ott szerzett tudást már szeptemberben – összegezte Kiss Ádám.

KJA-Number-7880

Antal Levente Európai Űrügynökségben szerzett tapasztalatairól, élményeiről beszámolunk majd a Szegedi Tudományegyetem honlapján.

Lévai Ferenc

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

  • *
    júl
    24
    6720 Szeged, Dugonics tér 13.
    18:30 - 22:00
    6720 Szeged, Dugonics tér 13.
    18:30 - 22:00

Kapcsolódó hírek