Bezár

SZTE Magazin

Pálfy Anna, az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár munkatársa bemutatja a Karikó Katalin virtuális kiállítást a könyvtár weboldalán. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Szakmai konferenciákon bemutatott projekt lett az SZTE Klebelsberg Könyvtár Karikó Katalin gyűjteményéből

Szakmai konferenciákon bemutatott projekt lett az SZTE Klebelsberg Könyvtár Karikó Katalin gyűjteményéből

2024. február 19.
6 perc

Karikó Katalin kutatói portréját 2021 tavasza óta párját ritkító életrajzi és kutatástörténeti kiállítás mutatja be az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár weboldalán. Élő kutatóról ilyen gazdag és fejlődő gyűjtemény a tudósaik dokumentálásában hagyományosan erős amerikai egyetemeken sem igen található. Az elmúlt években a kiállításból szakmai előadásokon bemutatott könyvtárosi projekt fejlődött.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtárának Karikó Katalin kiállítása és a mögötte álló Karikó gyűjtemény nemzetközi viszonylatban is a legteljesebb képet nyújtja a Nobel-díjas kutatóbiológus életútjáról, elismeréseiről, tudományos előadásairól és munkájának sajtóvisszhangjáról. A gyűjteményben jelenleg mintegy 200 digitális fotó és dokumentum, számos kézzel írott jegyzet és személyes hallgatói emlék, valamint egyre bővülő számú archivált sajtómegjelenés áll a tudománytörténeti kutatók rendelkezésére.

Kiállítás egyetemi könyvtári és levéltári összefogással

A Karikó Katalinról szóló virtuális kiállítás a kutató életének egymást követő időszakait öt témakörben veszi végig. Megtalálhatók itt a vele készült legfontosabb sajtóinterjúk, podcast beszélgetések, videórészletek és frissülő válogatás olvasható a róla szóló itthoni és nemzetközi sajtómegjelenésekből. A kiállításban fellelhetők Karikó Katalin szakcikkei és előadásainak válogatott videófelvételei is. Az életrajzi anyag témaköreit az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár Médiatékájában is elérhető fotók illusztrálják; ezek egy részét Karikó Katalin küldte, másik részük pedig már korábban megvolt a könyvtár egyetemtörténeti anyagában.

A Klebelsberg Kuno Könyvtár Karikó kiállítása 2021 tavaszán egyetemi könyvtári-levéltári projektként szerveződött. A kiállítást Újszászi Ilona újságíró, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársa kezdeményezte, miután Karikó Katalinról folytatott tájékoztatási munkája során egyre több életrajzi fotót, dokumentumot kapott a Philadelphiában élő tudóstól. Rövidesen kiderült, Karikó Katalin maga is támogatja, hogy az amerikai egyetemek mintájára, de alma materében, a Szegedi Tudományegyetemen létesüljön hozzá kapcsolódó kutatástörténeti gyűjtemény.

Az Arte TV az SZTE Klebelsberg Könyvtár anyagából forgatott

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár és az SZTE Egyetemi Szaklevéltár munkatársai vállalták a hirtelen jött feladatot. Amikor 2021 májusában Karikó Katalin Szegedre látogatott és jelképesen megnyitotta a neten elérhető kiállítást, meglepetésre szegedi egyetemi éveinek tárgyi emlékeit, vázlatait, jegyzetfüzeteit is hozta magával és a könyvtárnak adományozta őket. A tárgyi gyűjteménynek ezt a részét az SZTE Klebelsberg Könyvtár Régi Könyvek Tárában Farkas Katalin könyvtáros kezeli. A könyvtár jóvoltából időközben a kiállítás angol, francia és német változata is elérhetővé vált.

Karikó Katalin szegedi egyetemi emlékei az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár Régi Könyvek Tárában.

Karikó Katalin szegedi egyetemi emlékei az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár Régi Könyvek Tárában. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Karikó gyűjtemény alapító-gondozóját Dr. Gausz Ildikót, 2021 októberében Pálfy Anna, a Klebelsberg Könyvtár Egyetemi Gyűjteményének könyvtárosa követte a kiállítás kurátori munkájában. Pálfy Anna elmondta, a gyűjtemény kezdi elérni a nemzetközi figyelem szintjét, ezt nemcsak a látogatóforgalom mutatja, hanem a nemzetközi megkeresések is; a francia-német Arte televízió például 2023 nyarán az SZTE Klebelsberg Könyvtár anyagának felhasználásával forgatott kétrészes dokumentumfilmet az mRNS-kutatás történetéről.

Karikó Katalin Nobel-díjának időszakában pedig a Nobel-bizottság hivatalos Instagram oldala is megosztotta a virtuális kiállítás egyes tartalmait - a könyvtárra vonatkozó hivatkozással együtt; ezek itt és itt érhetők el.

A Karikó gyűjtemény bővülése a kutató által elnyert díjak hatására felgyorsult. A könyvtárban eközben felismerték, hogy a bővülő fotógyűjtemény, a hang- és videóanyag, és főként a Karikó Katalinnal összefüggő médiatartalmak mennyisége kinőtte a virtuális kiállítás kereteit, ezért 2023-ban az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár az Országos Széchényi Könyvtárral közös arciválási projektet indított.

Az internetet is menteni kell

A gyűjtemény jövőjéről Dr. Kokas Károly, az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár informatikai főigazgató-helyettese úgy gondolja, már az is jelentős és állandó feladat, hogy a könyvtár közös kataszterbe gyűjti Karikó Katalin valamennyi említését az internetes térben, a világ minden részéről. A digitális anyag időtállóságához pedig ezeknek a tartalmaknak még a webarchiválása is szükséges.

- Ahogy telik az idő, a jelenleg még URL címmel elérhető tartalmak egyre nagyobb része fog eltűnni az internetről. A webarchiválás során az egyes weblapokat a beágyazott videókkal, képekkel és tartalommal együtt mentik le úgy, hogy az oldal az eredeti formáját megtartva fizikailag is egy archívum része legyen. A webet ugyanis nem arra találták ki, hogy offline el lehessen menteni az oldalait; az egyes webes tartalomtípusok mentésére más-más technológia kell. Gondoljunk arra, hogyan is mentenénk le egy Facebookon lezajlott érdemi vitát lájkokkal, hozzászólásokkal együtt, úgy, hogy az a tartalom később visszaadja a vita lényegét.

A virtuális kiállítás mellett az SZTE Klebelsberg Könyvtárban már 2021-ben elkezdték a Karikó Katalinról szóló internetes tartalmak archiválását. Az SZTE és az Országos Széchényi Könyvtár 2023 júliusában kötött megállapodása alapján ez a gyűjtés része lett az OSZK szélesebb projektjének, amely 2017 óta a magyar web archiválását tűzi ki célul. A Magyar Internet Archívum nevű projektet Drótos László javasolta először 2006-ban Mi a MIA című cikkében (Drótos a Magyar Elektronikus Könyvtár egyik alapítója, többek között a szegedi Dr. Kokas Károly mellett). Az évek során felhalmozódott módszertani tudással, a különböző kereső szkriptek, szűrők összetett használatával az OSZK ma a nemzetközi internet nagyszámú Karikó-megjelenését tudja feldolgozni a gyűjtemény számára.

Dr. Kokas Károly az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtárban

Dr. Kokas Károly az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtárban. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Ezzel párhuzamosan az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai hazai és nemzetközi sajtófigyelés alapján folytatják a Karikó Katalint érintő oldalak gyűjtését. A talált linkekkel folyamatosan frissítik a kiállítást, valamint ezeket a listákat beküldik az OSZK archiválási projektjébe. 2022 őszén Dr. Kokas Károly, 2023 őszén pedig Kiss Márta Éva és Pálfy Anna könyvtárosok számoltak be a gyűjtemény fejlődéséről az OSZK-ban rendezett beszédes nevű „404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?” konferencián. Adataik szerint 2023. november végéig már 60 országból látogatták meg a virtuális kiállítást.

Törekvések a Karikó-gyűjtemény könnyebb elérésére

A Karikó gyűjtemény teljes közzétételének csak bizonyos szerzői jogi kérdések szabnak határt. Az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtárban a Karikó Katalin által átadott fotók mindegyikéről felmérik szerzői jogi állapotát és ennek alapján dől el, hogy a fotó a gyűjtemény kutatási vagy nyilvános szolgáltatási szintjére kerül-e. Hasonló a helyzet a sajtó és audiovizuális tartalmakkal: szerzői jogi oldalról ugyanis ezeket akkor sem szabad engedély nélkül újraközölni, ha az eredeti oldal már el is tűnt a netről. Az archivált, de nem nyilvános weboldalak ezért csak erre kiválasztott gépekről tekinthetők meg a könyvtárakban.

A kutatói keresések megkönnyítésére az OSZK-ban a Karikó-gyűjteményt is felindexelik a SolrWayback nevű nyílt forráskódú könyvtári keresőszoftverrel. Ez teszi lehetővé, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban is megtalálható legyen az információ a Szegeden csak helyben megtekinthető képekről. Az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtárban olyan képernyőmegosztásos megoldáson is gondolkodnak, amely a távol élő kutatók számára megkönnyítené a teljes Karikó Katalin gyűjtemény elérését.

Panek Sándor

A borítóképen: Pálfy Anna, az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár munkatársa bemutatja a Karikó Katalin virtuális kiállítást a könyvtár weboldalán. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek