Bezár

SZTEhírek

KJA-4644

Karikó Katalin Nobel-díjának másolatát is megtekinthetik az idei Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre érkező diákok és pedagógusok

Karikó Katalin Nobel-díjának másolatát is megtekinthetik az idei Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre érkező diákok és pedagógusok

2024. augusztus 29.
2 perc

Szeptember 15-ig lehet nevezni az idei Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre, amelyet november 5–6-án rendeznek meg az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A Szegedi Tudományegyetem háromfős, középiskolásokból álló csapatok jelentkezését várja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem 2024. november 5–6-án rendezi meg az egyetem egykori Nobel-díjas rektora, Szent-Györgyi Albert előtt tisztelgő tanulmányi versenyt, amelynek zsűrije a hagyományoknak megfelelően az SZTE elismert oktatóprofesszoraiból áll. A kérdéseket biológia, kémia és fizika tantárgyakból az egyetem elismert oktatói állítják össze. Az idei verseny fő témakörei: Szent-Györgyi Albert élete és munkássága; Az elmúlt 5 év (2019-2023) orvosi-élettani, fizikai, kémiai Nobel-díjai és díjazottjai; Magyar gyógyszerészet-magyar gyógyszergyártás.

A versenyre hazai és határon túli magyar nyelvű középiskolák háromfős csapatai jelentkezhetnek, egy iskolából maximum két csapatot várnak a szervezők. A jelentkezési határidő 2024. szeptember 15., éjfél.

A versenyre jelentkező csapatok részt vehetnek a hozzá kapcsolódó kreatív pályázaton is, ennek témája: A magyar gyógyszergyártás nagy pillanatai, műfaja pedig slam poetry.

A pályaművek beadási határideje: 2024. október 15., 12.00 óra.

A versenyre érkező diákok és tanáraik számára a Szegedi Tudományegyetem teljes ellátást – szállást, étkezést, valamint szakmai és szabadidős programokat – biztosít. A részvétel ingyenes, nevezési díj nincs.

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny és a programok helyszíne az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ, amelynek földszinti kiállítóterében idén áprilisban Prof. Dr. Karikó Katalin ünnepélyesen elhelyezte Nobel-díjának hiteles másolatát.

A verseny döntősei ösztöndíjat és értékes ajándékcsomagot nyernek, a döntőbe nem jutott csapatok közül pedig több iskola laborgyakorlaton vehet részt 2025 tavaszán. A Szegedi Tudományegyetem ebben az évben is elismeri azon pedagógusok munkáját, akik évek óta tevékenykednek a tehetséggondozásért.

A döntős versenyzők a 2025-ös felvételi eljárásban intézményi többletpontot kapnak a Szegedi Tudományegyetemre való jelentkezésükkor.

Mindezek az egyetem együttműködő partnereinek támogatásával valósulnak meg.

Fő támogató: Richter Gedeon Nyrt.

Arany fokozatú együttműködő partner: Akadémiai Kiadó Zrt.

Bronz fokozatú együttműködő partner: Fototronic Kft.

További támogatók: Maxim Könyvkiadó Kft., Pick Szeged Zrt.

 

Még nem késő nevezni, az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versennyel kapcsolatos összes információ a verseny hivatalos oldalán tekinthető meg: https://u-szeged.hu/szgytv/felhivas

SZTEinfo
Borítókép: Kovács-Jerney Ádám
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

  • *
    sze
    7
    József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi Terem (6720 Szeged, Ady tér 10.)
    10:00 - 12:00
    József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi Terem (6720 Szeged, Ady tér 10.)
    10:00 - 12:00

Kapcsolódó hírek