Bezár

SZTEhírek

Johan Bergedorf filmet forgat Karikó Katalinról

Így csinálják a svédek: ismeretterjesztő filmjük nyitánya és csattanója a magyar Nobel-díjas kutatóké

Így csinálják a svédek: ismeretterjesztő filmjük nyitánya és csattanója a magyar Nobel-díjas kutatóké

2023. december 07.
5 perc

Animációk és archív filmfelvételek színesítik az idei Nobel-díjas tudósok tévés portréját. A kutató életének felemelő, drámai és sportos pillanatait is érzékelteti az 59 perces film. Az ismeretterjesztő összeállítás első húsz percében Karikó Katalin az életének jeles helyein, többek között szegedi egyetemi helyszíneken is sétál és mesél… Az 54. perctől Krausz Ferenc fut és magyaráz. Két magyar kutató sztorija keretezi az idei Nobel-díjasokat ünneplő, az STV2 műsorára tűzött filmet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A stockholmi Nobel-hétre kiküldött tudósítóink – Újszászi Ilona és Sahin-Tóth István – beszámolója:

8 Nobel-díjas osztozik 59 percen –A lehető legjobb dokumentumfilmet szerette volna elkészíteni a 2023. évi Nobel-díjasokról a svédországi SVT2 stábja. Három tudományterület és kutatási téma bemutatására vállalkozik a „Nobel: Új vakcinák, színes pöttyök és az elektronok világa” című film.

Nobel 2023 film

https://www.svtplay.se/video/8Wv6pkZ/nobel-nya-vaccin-fargprickar-och-elektronernas-varld

Az mRNS világa

A Covid19 pandémia sötét és tragikus pillanatainak a felidézésével kezdődik Karikó Katalin és Drew Weissman kettős portréja, majd látjuk a legendás tévéfelvételt: az mRNS-alapú oltóanyagok kifejlesztését felfedezéseikkel megalapozó kutatók, Karikó Katalin és Drew Weissman megkapják munkájuk eredményét, a Covid-elleni vakcinát.

Karikó Katalin életének fontos helyszínei, a kisújszállási családi ház és a Szegedi Tudományegyetem tűnik föl a felvételeken. A sok-sok és hosszú, fekete-fehér archív fölvétel, az időbeli cikázás érzékelteti az életút drámai fordulatainak helyét, idejét és színét.

Titkosrendőrség. Plüssmaciba varrt valuta. Krimiszerűen mutatja be a film a fiatal Karikó Katalin Magyarországát, ahonnan távozott. Az amerikai kutatótárssal folytatott időszak újrajátszása után Karikó Katalin és Francia Béla lánya, a kétszeres olimpiai bajnok Francia Zsuzsanna is megszólal.

Forgatas_Johan Bergedorf

A Szegedi Tudományegyetem auditórium maximumában írta felvételi vizsgadolgozatát Karikó Katalin

„Találkozunk a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjas Karikó Katalinnal és Drew Weissmannal. Ők állnak a Covid-19 vakcinák kifejlesztése és technológiája mögött. Egy ideig szinte senki sem értette az mRNS-technológiájukban rejlő lehetőségeket – publikációjuk visszhangtalan maradt. De végül az ő módszerük bizonyult a leggyorsabb útnak a hatékony vakcinák felé” – folytatódik az STV2 film. Érdekes és szemléletes animációk magyaráznak el kulcsfogalmakat.

Forgatas_Johan Bergedorf

Karikó Katalint az első munkahelyére, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba is elkísérte a tévés stáb

A Johan Bergedorf szerkesztő és riporter által vezetett csapat mozgósította és hasznosította a Szegedi Tudományegyetem, az MTVA, a Geofilm és a University of Pennsylvania rendelkezésére álló cikkeket és interjúkat, fotókat és videóanyagokat. A Magyarországról korábban készült és archív filmrészleteket a Nobel-díjas Karikó Katalin szegedi alma materében 2023. október 15-én friss felvételekkel egészítette ki Daniel Hols operatőr.

Forgatas_Johan Bergedorf A Virág cukrászda fél évszázaddal ezelőtt is kedvelt találkahelynek számított. A Nobel-díjas Karikó Katalin és egykori egyetemi csoporttársa, Boros Imre, az SZTE professzora régi fotókat böngészett

A csattanók

Amikor Stockholmban kint -17 fokot mutat a hőmérő, a kellemesen meleg hotelszobában is kedvvel váltogattuk a tévécsatornákat. Tapasztaltuk: a svéd televíziók közül a SVT2 is fontosnak tartja a Nobel-díjjal elismert kutatási témák bemutatását

Az 59 perces dokumentumfilmük közepén Moungi Bawendi, Alakszej Ivanovics Jekimov és Louis E. Brus is föltűnik. A három kutató a kvantumpontok felfedezéséért és gyártásuk megalapozásáért kapta az idei Nobel-díjat. Itt nem kapjuk meg az élttörténet olyan apró részleteit, mint a Karikó – Francia házaspár esetében. Ellenben megtudjuk: az orgonasípok hangjai miért ábrázolhatók színes hullámvonalakkal.

Krausz Ferenc után Anne L’Huillier és Pierre Agostini tűnik föl a képkockákon: a film harmadik harmada animációkkal is érzékelteti az attoszekundum mibenlétét.

Az egyelőre svéd nyelven elérhető, az SVT2 csatornán 2023. december 4. óta elérhető film képkockái és animációi „beszédesek”. Segítenek megérteni: az élettudományok, a kémia és a fizika Nobel-díjjal elismert eredményeinek lényegét.

Nézze meg Ön is itt!

Kisebb falatokban

A svéd filmkészítő módszer sajátosságaként egy-egy tudományos csoport portréját önállóan kisfilmként is közzéteszik.

Iskolai rendhagyó tanórán is megtekinthető az Ismerje meg a Nobel-díjasokat! svéd kisfilm-sorozat az STV2 honlapján. Íme a filmcsokor:

Nobel 2023 portréfilm

https://www.svtplay.se/video/j16goY5/nobel-portratten/medicinprisportrattet?info=visa

A Karikó – Weissman kutatópáros kisfilmjének ajánlója kiemeli: Egy ideig szinte senki sem értette az mRNS-technológiájukban rejlő lehetőségeket – csend fogadta a kutatóit. De végül az ő módszerük bizonyult a leggyorsabb útnak a hatékony vakcinák felé. Karikó Katalin kiútjáról is hallunk Magyarországról, az ország titkosrendőrségén túl, plüssmackóba csempészett valutával.”

A kémiai Nobel-díjon osztozó három kutató közül főszereplővé lépteti elő a kisfilm Moungi Bawendi kutatót, aki belső bizonytalanságait is kemény fizikai edzéssel kezeli. A kvantumpontok felfedezése színt ad a számítógépek és mobilok képernyőinek. Találkozunk társaival, Aleksej Yekimov-val és Louis Brus-szal is.

A fizikai Nobel-díjas csapatból a filmben főszerepet kap a francia-svéd Anne L'Huillier, aki „eszközöket adott nekünk, hogy betekinthessünk az elektronok rendkívül kicsi és gyors világába – az atomok és molekulák belsejébe. A felfedezés utat nyithat a gyorsabb és a kisebb elektronikák számára egyaránt.” Társdíjasként kezeli a film Pierre Agostinit és Krausz Ferencet.

Kutyasétáltatás közben mutatja be a Nobel-díjas Claudia Goldint és a Harvard Egyetemen végzett munkáját az ötödik kisfilm. A közgazdász arra kereste a választ, hogy Miért kapnak többet a férfiak, mint a nők? És be lehet-e fektetni a családi életbe pénzveszteség nélkül?

Találkozhatnak „az idei irodalmi díjas Jon Fosse-val a norvégiai Vestlandetben található irodalmi környezetében. Az alkotó elvisz minket a fjord melletti szülőfaluba, Fosse-ba, ahol költői világa tele van esővel és sötétséggel, angyalokkal és fénnyel, és ahol a szavak elszállnak a hegyek között…”

A börtönben töltött mindennapokról, a gyerekek utáni vágyakozásról is beszél a békedíjas Narges Mohammadi. aki naponta fizet a küzdelmeiért…

*

A svéd ismeretterjesztési módszer sajátja, hogy a filmből cikk is született:

Karikó Katalin elmondta, hogy a Szegedi Tudományegyetemen egy csapat dolgozik a candida fertőzés (egy gombás betegség) elleni vakcinán. Szívet melengető a téli Stockholmban arról olvasni, hogy születőben a jövő a szegedi egyetemen.

Újszászi Ilona

Fotók: Sahin-Tóth István

További cikkek a 2023-as Nobel-hetekről szóló oldalunkon.

Karikó Katalin, Krausz Ferenc, valamint a többi Nobel-díjas stockholmi előadása és a Nobel-díjátadó élő közvetítései itt követhetők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek