Bezár

SZTE Magazin

pexels-andrea-piacquadio-3757374

Két különleges kurzust indított az SZTE a Testkultúra Koncepció jegyében

Két különleges kurzust indított az SZTE a Testkultúra Koncepció jegyében

2022. szeptember 30.

Komoly érdeklődés mellett, maximális létszámmal indította el két különleges egyetemi szabadon választható kurzusát az SZTE JGYPK Alkalmazott Egészségtudományi és Környezeti Nevelés Intézete. Az „Egészséges gerinc: a biomechanikailag helyes testtartás kialakítását, automatizálását és fenntartását elősegítő speciális tartáskorrekció” és a „Testmozgásfókuszú egészségnevelés kortárscsoportban I.” elnevezésű kurzusok célja, hogy a hallgatók a megszerzett ismereteikkel a saját és a Szegedi Tudományegyetem polgárainak egészségfejlesztéséhez is hozzájáruljanak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Testkultúra Koncepciójának lényege, hogy rövid időn belül az SZTE legyen Magyarország legegészségesebb egyeteme. Ennek keretében több stratégiai ponton is elindult a fejlesztés. A hallgatók mellett a dolgozók, oktatók kutatók és minden egyetemi polgár, sőt a régió lakossága is profitálhat a koncepció kedvező hatásaiból.

Az SZTE JGYPK Alkalmazott Egészségtudományi és Környezeti Nevelés Intézete most ennek szellemében hirdette meg két népszerű kurzusát. Mindkettő kurzus a meghirdetetett maximális létszámmal telt be.

Az „Egészséges gerinc: a biomechanikailag helyes testtartás kialakítását, automatizálását és fenntartását elősegítő speciális tartáskorrekció tantárgy célja, a biomechanikailag helyes testtartás kialakítását, automatizálását és fenntartását szolgáló speciális mozgásanyag gyakorlati elsajátítása, hogy ezáltal a hallgatók saját egészségük érdekében képessé váljanak rendszeres alkalmazására. A kurzuson kiemelt figyelem jut a gerinc- és ízületkímélet elméletére és gyakorlatára is. A kurzus olyan elméleti ismereteket ad, mint a biomechanikailag helyes testtartás definíciója, a testtartásért felelős izmok egyensúlya, tónusos és fázisos izmok jellemzői, illetve a gerinc- és ízületvédelem a mindennapokban, a sportban, a testnevelésben. A felkínált gyakorlati ismeretek is szerteágazóak: a helyes testtartás és az azt létrehozó izomműködések. A testtartásért felelős izmok erejét és nyújthatóságát fejlesztő és felmérő gyakorlatok testtájanként. A láb boltozatát tartó izmok erősítése. Törzs-stabilizáló gyakorlatok a hétköznapokra. A gyakorlati ismeretek elsajátításához a mozdulatok, a mozgásanyag pontos végrehajtásának saját élménye, az izomtudat kialakulása szükséges, ezt szolgálja a mozgásanyag pontos végzésének gyakorlása.

tklogo

 

A Testmozgásfókuszú egészségnevelés kortárscsoportban I. elnevezésű kurzus célja a résztvevők felkészítése olyan hallgatói öntevékeny csoportok vezetésére, melyek révén minél több egyetemi hallgató ismerheti fel azt, hogy az egészségfejlesztő célú testmozgás nemcsak örömteli tevékenység, nemcsak felüdítő kikapcsolódás a szellemi kihívások után, hanem olyan hosszútávú befektetés is egyben, amely egyre több egészségben töltött életévben kamatozhat. A testmozgás holisztikus egészségre gyakorolt hatásainak mélyebb megértése és hasznosítása érdekében a kurzuson olyan témaköröket érintenek, mint a fiatal felnőttkor pszichés változásai; a szokások jelentősége a személyiség fejlődésében, vagy az egészségfejlesztési feladatok és módszerek az egyetemi életben. A hallgatók megtudhatják, hogy milyen hatása van a fizikálisan aktív szabadidős tevékenységeknek a lelki egészségre, vagy hogy mi a szabadidő fogalma, jellemzői és milyenek a magyar fiatalok szabadidő-eltöltési szokásai. A kurzus folytatása Testmozgásfókuszú egészségnevelés kortárscsoportban II. címmel kerül meghirdetésre a tavaszi szemeszterben. A két féléves kurzust az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 projekt keretében dolgozták ki a szakemberek.

 

SZTEinfo

Fotó: Pexels.com

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek