Bezár

SZTE Magazin

STEP

Közösséget épít a SZTEP egyesület

Közösséget épít a SZTEP egyesület

2022. november 15.
4 perc

A Szegedi Politológus Hallgatók Egyesületének elnökével Monori Marcellel és alelnökével Szöllősi Gergővel beszélgettünk. Mindketten elsőéves politológus mesterszakos hallgatók és teljes erővel azon dolgoznak, hogy egyesületükkel a világjárvány korlátozásai miatt széttagolódott ÁJTK-s évfolyamokat összetartó közösséggé kovácsolják, megadva az alattuk járó évfolyamoknak azt a közösségi élményt, mint amit ők a lezárások előtt tapasztalhattak meg. Meséltek szervezetük céljairól, programjairól, szakmai kínálatáról és arról miért jó SZTEP-esnek lenni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Miért döntöttetek úgy, hogy a koronavírus-járvány után kissé visszaesett aktivitású SZTEP-et újjáélesztitek?

— Szöllősi Gergő: Amikor mi kerültünk be az SZTE-re, rendes tanításban csak fél évet töltöttünk el, mert ekkor jött a Covid-járvány és durván három félévre bezárt az egyetem. Emiatt az akkori SZTEP elnökség nem nagyon tudott nekünk eseményeket szervezni és elmaradt az igazi közösségépítés a szakon. Miután véget értek a korlátozások, szerettük volna a saját lelki békénket is helyreállítani azzal, hogy az alattunk lévő politológus hallgatóknak megadjuk a lehetőséget, hogy egy rendes közösségben érezzék jól magukat az egyetemi éveik alatt.

Monori Marcell: Legfőképpen szeretnénk megadni az alattunk lévő hallgatóknak azt, amit mi élvezhettünk fél évig, immáron több lehetőséggel a közösség építésre, szakmai fejlődésre. Legelsősorban a közösségépítés a célunk, mivel a Covid alaposan megnyirbálta az évfolyamokat ezen a téren, szeretnénk visszahozni az egyetemet az egyesületbe.

Milyen eseményeket szerveztetek eddig?

Marcell: Legelőször egy éves, hagyományőrző eseményt, a Gólyaavatót rendeztük meg. Ezen alapozzuk meg az első évfolyamosoknak, hogy mire számíthatnak az elkövetkezendő években a közösség szempontjából. Összekovácsoljuk őket, végigkísérjük őket a városon, ahol különböző játékos feladatokon keresztül megismerhetik egymást és Szegedet. Az idei különlegesen jól sikerült, mindenki élvezte és azóta is látom, hogy együtt bandázik a sok-sok ember, akiket egy csapatba raktunk, szóval borzasztóan megérte a belefektetett munkát.

Gergő: Ezután az Aulich-vitakör első vitaestjét szerveztük meg, ami egy hosszútávú eseménysorozat lesz. Még az alapképzésünk alatt a politológia szakon alakítottunk egy kisebb vitakört, ezt szerettük volna az Aulich-vitakörrel szervezeti szintre emelni. A lényeg az, hogy egy olyan információ cserés felületet alakítsunk ki a SZTEP zászlaja alatt, ahol a fiatalok, az egyetemisták és főleg a jogi karon tanulók fejleszthetik a vitakészségeiket, változatos társadalmi és politológiai témákon keresztül szerezhetnek gyakorlatot a publikus beszédben, az érvelésben, a retorikában. Az esemény Szegedet tekintve is egyedülálló, a tanszékvezetőnk mondta, hogy rég nem volt már ilyen kezdeményezés a városban.

vitaest Karsai Krisztina

Marcell: Az a megtiszteltetés ért minket, hogy az első alkalomra Prof. Dr. Karsai Krisztina készített fel minket, megtanította hogyan kell egy vitában moderátorként helytállni. A felkérésünket hatalmas örömmel fogadta, az első vitakört ő nyitotta meg és vezette le. Elmondhatatlanul hálásak vagyunk neki mindezért. Az első alkalomra több mint 25-en jöttek el. Mindenki nagyon jól érezte magát, a félénkebbek is megszólaltak, jókat vitáztunk és nevettünk családias hangulatban. Hiszen nem az a cél, hogy összevesszünk, hanem hogy meggyőzzük egymást és minél többet megtudjunk a másik álláspontjáról.

Gergő: Tipikus SZTEP-es esemény még a szakest, amit fél évente rendezünk meg. Meghívjuk a kar oktatóit, tanszékvezetőit, hogy zsűriként szerepeljenek, illetve a politológia szak 3 évfolyamából vállalkozó kedvű fiatalokat, hogy politikai jellegű vetélkedőben mérjék össze a tudásukat és együtt mulassanak. Bár a szakest elsősorban polisoknak szól, a nemzetközi tanulmányok szakos hallgatóknak is készülünk feladatokkal, tulajdonképpen bárkit szeretettel várunk, aki szeretne eljönni.

vitaest

Hogyan támogatjátok a hallgatók szakmai fejlődését?

Gergő: Egyrészt rendszeresen teszünk ki a SZTEP oldalára szakmai jellegű posztokat, ezek könyvajánlók, olvasmányok, illetve ötletek szak- vagy évfolyamdolgozathoz, hirdetések különböző szakmai gyakorlati programokról. Olyan dolgok, amik ahhoz kellenek, hogy egy politológus vagy akár egy nemzetközis hallgató minél könnyebben és minél kisebb erőbefektetéssel szerezzen minél nagyobb tudást. Szeretnénk mi becsatornázni nekik milyen lehetőségeik vannak a szakmai fejlődésre. Illetve a jövőben különböző kirándulásokat tervezünk tartani, például egy kétnapos budapestit politológus és nemzetközis hallgatóknak, ahol egy országgyűlési képviselő vezetésével ismerhetik meg az Országház belső működését.

Kiknek ajánljátok az Egyesületet?

Marcell: Az egyesületünk neve Szegedi Politológus Hallgatók Egyesülete, de az évek során ez kibővült, így minden ÁJTK-s hallgatót bátorítunk a belépésre. Az eseményeinket mindenkinek ajánljuk az egyetemen, és az egyetemen kívül is. Azoknak, akik fogékonyak a politikára, egy jó vitára, szakmai előadásra, vagy akár egy mainstreamebb hangulatú képregény kvízestre és arra, hogy jól érezzék magukat.

Miért előnyös a hallgatók számára a belépés?

Marcell: A SZTEP lehetőséget biztosít azoknak, akik belépnek, hogy tudást, szakmai tapasztalatot és élményeket szerezzenek, amik egész életünk alatt fontosak. Ez a három legfontosabb dolog, amivel szolgálni tudunk a tagjainknak és azoknak, akik ellátogatnak az eseményeinkre. Akik szeretnének jobban belelátni az egyetemi szervezetek működésébe, vezetői tapasztalatot szerezni, azért érdemes belépni, mert később bekerülhetnek a rotációs elnökségbe. Tőlünk megtanulhatják, hogyan kell vezetni egy egyesületet és eseményeket szervezni. És hogy miért jó SZTEP-esnek lenni? A tudásért, a szórakozásért, az élményekért és a szakmai tapasztalatokért.

Bartha Karina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek