Bezár

SZTE Magazin

kzsdijnyito

Már a második állami kitüntetését kapta Kónya Zsófia, az SZTE hallgatója

Már a második állami kitüntetését kapta Kónya Zsófia, az SZTE hallgatója

2022. március 31.
2 perc

Az SZTE hallgatói közül Kónya Zsófia vehetett át Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából, a Parlament kupolacsarnokában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából a sport területén nyújtott kimagasló teljesítmény elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést nyújtotta át Kónya Zsófia rövidpályás gyorskorcsolyázónak, a Pekingben megrendezett XXIV. Téli Olimpiai Játékokon elért kiemelkedő eredménye, harmadik helyezése elismeréseként. A sikeres, olimpiai érmes sportolót, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar pszichológia szakos hallgatóját ennek apropóján kérdeztük.

 

- Mennyire érte váratlanul a díj?


 - Valamelyest váratlanul ért. A pyeongchangi (Dél Korea) olimpiai  4. helyezésért is kaptunk érdemkeresztet, akkor még „csak” ezüstöt, így számíthattam volna a kitüntetésre, de annyira elterelődött a figyelmem, hogy ezúttal meglepett.

- Milyen volt a ceremónia, hogy élte meg?


- Gyönyörű helyszínen vettük át a díjakat, a Parlament Kupolatermében, igazán megtisztelve éreztem magam. Nagyon izgalmas volt látni az előttünk Kossuth- és Széchenyi- díjjal kitüntetett különféle művészeket, professzorokat és Szilágyi Áront is, aki az egyik legnagyobb példakép sokunk számára a sportvilágban.  Egy kicsit meglepődtem, azon, hogy a Miniszterelnök Úr nemcsak gratulált, hanem meg is köszönte a munkámat.

 

- Hol kap helyet az elismerései között a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozat kitüntetése?


- Még nincs meg a pontos helye, de valószínűleg az olimpiai bronzérmem mellé fog kerülni. Eszmei értékében is közel egy szinten helyezem el őket.



Kónya Zsófia (balról) és Jászapáti Petra a díjjal. Mindketten a Szegedi Korcsolyázó Egyesület versenyzői.


konyazsofidijjp


- Hogyan reagáltak a családtagjai, sporttársai a kitüntetésre?


 -
A családom nagyon büszke volt rám. főleg a nagypapám. Napokkal, hetekkel a kitüntetés után is sokszor hangoztatták, hogy mennyire örülnek.

- Mire számít a közelgő short track világbajnokságon, milyen számokban indul?


- Ez egy nagyon hosszú és fárasztó szezon volt. Emiatt nem állítok magam elé óriási elvárásokat, szeretnék felszabadultan versenyezni. Még nem volt pontos csapathirdetés, de feltehetőleg az egyéni számokban, illetve a női váltóban fogok indulni.

 

- Mi vár önre az Egyetemen?

 

- Mivel még javában tart a szezon, így néhány hétig a sportra kell fókuszálnom, de hamarosan a tanulmányaim lesznek legfontosabbak.

 

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: Kónya Zsófia, Magyarock – Olimpiai Csapat

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek