Bezár

SZTE Magazin

nyito

Biológiai terápiás készítmények tesztelésére alkalmas módszereket fejleszt az SZTE és a SOLVO

Biológiai terápiás készítmények tesztelésére alkalmas módszereket fejleszt az SZTE és a SOLVO

2022. július 11.
3 perc

Biológiai terápiás készítmények teszteléséhez kapcsolódó, kutatás-fejlesztés indul útjára Szegeden 2022. február 1. és 2025. január 31. között. A projekten a SOLVO Biotechnológiai Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem közösen dolgozik, uniós támogatással.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Egy projekt nyitórendezvénye mindig örömre ad okot, hiszen ez egy olyan mutató, amely a tudománymetriai eredmények mellett szintén reprezentálja a kutatócsoport, konzorcium és az intézmények sikerességét. Különösen igaz ez akkor, amikor egy akadémiai és egy ipari partner konzorciuma elkötelezi magát, hogy egy közös cél érdekében egyesítse erőforrásait, kompetenciáját és know-howját is. Az ilyen típusú együttműködések esetén az ipari és akadémiai partnerek legtöbbször különböző technológiákkal, attitűddel, problémamegoldással és vállalati kultúrával rendelkeznek, melyet kihívás összehangolni. Ugyanakkor ez egy lehetőség is arra, hogy a konzorciumi partnerek kicseréljék tudásukat, megosszák ismereteiket, így az ilyen együttműködések mindenki számára nagyon hasznosak lehetnek. A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján működő, IKIKK Regeneratív Medicina és Celluláris Farmakológiai Laboratóriumnak ez már a második kollaborációja a SOLVO Biotechnológiai Zrt.-vel, ami több szempontból is fontos mind a két fél számára. A legfontosabb talán mégis az, hogy tanulni akarunk egymástól és ez a 2022. februárjában útjára indult projekt kapcsán sincs másként – osztotta meg gondolatait Dr. Veréb Zoltán, a kutató laboratórium vezetője.

 IMG_8561

Ezt követően Dr. Kis Emese, a Solvo Biotechnológiai Zrt. – Charles River Company Tudományos igazgatója ismertette a projekt legfontosabb tudnivalóit és céljait.

 IMG_8609

- Az elmúlt évtizedekben két jelentősebb trend figyelhető meg a gyógyszerek alkalmazásában a világ fejlettebb régióiban: az egyik a polifarmácia jelensége; a fejlettebb országok idősödő társadalmában ugyanis egyre több az olyan krónikus beteg, akiknél egyidejűleg több gyógyszer szedése szükséges. Mindez az úgynevezett gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatások előfordulásának kockázatát drasztikusan növeli, ezáltal a fejlesztési folyamat során egyre hangsúlyosabb szerepet kap ezen interakciók tesztelése. A másik megfigyelhető trend, a gyógyszerfejlesztésben, az elmozdulás a hagyományos kismolekulás hatóanyagoktól a biológiai terápiás anyagok – antitestek, hormonok, növekedési faktorok, enzimek, oligonukleotidok, vakcinák és egyéb makromolekulák – irányába. Az utóbbi évtizedben az FDA által engedélyezett új hatóanyagok körülbelül negyede már biologikum volt. A biologikumok, és ezekkel egyidőben szedett más gyógyszerek között is létrejöhetnek gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatások. Elmondható azonban, hogy ez jellemzően nem direkt, hanem az immunrendszer által közvetített, így a korábban alkalmazott kísérleti módszerek nem nyújtanak kellően pontos információt – mondta el a tudományos igazgató.

 IMG_8605

Kiemelte: a projekt célja olyan kísérleti rendszerek kidolgozása és piacra vitele, amely alkalmas a biologikumok kiváltotta, immunreakciók által előidézett gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatások in vitro kimutatására.

- A projekt kutatási szakmai hátterét a résztvevők korábbi, sejtbiológia, immunológia, in vitro eljárás fejlesztés terén elért eredményei, üzleti hátterét a SOLVO, mint piacvezető gyógyszeripari szolgáltató üzletfejlesztési és szolgáltatási tapasztalata adja. A kifejleszteni kívánt szolgáltatásunk célcsoportja azok a gyógyszeripari, biotechnológiai vállalatok, kutatócsoportok, amelyek piacra szánt biologikumok, bioszimilárisok fejlesztésével foglalkoznak – fogalmazott Dr. Kis Emese.

Zárásként Dr. Veréb Zoltán bemutatta az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika/IKIKK Regeneratív Medicina és Celluláris Farmakológiai Kutató Laboratóriumot, annak történetét, infrastruktúráját valamint azokat a kutatásokat, közös projekteket, amelyeken munkatársaival közösen dolgoznak.

 IMG_8619

A SOLVO Biotechnológiai Zrt. és Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium 60,62 %-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című pályázati kiíráson. A „Biologikum által kiváltott gyógyszer-gyógyszer interakció azonosítására alkalmas tesztek fejlesztése” című GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00043 azonosító számú projektben gyógyszeriparhoz kapcsolódó biotechnológiai kutatás-fejlesztési tevékenység valósul meg.

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek