Bezár

SZTE Magazin

mefob

SZTE-s éremeső a tollaslabda MEFOB-on

SZTE-s éremeső a tollaslabda MEFOB-on

2021. november 15.
3 perc

Egy első, két második és négy harmadik helyet szereztek az SZTE hallgatói a felsőoktatásban tanuló tollaslabdázók legnagyobb hazai megmérettetésén. A Szegedi Tudományegyetem tollaslabda múltjáról, a jelenlegi sikerekről és a tervekről az SZTE oktatóját, a Szegedi Tollaslabda SE vezetőedzőjét Hatvani Csabát kérdeztük, aki szemeszterenként tollaslabdakurzust tart az egyetem hallgatóinak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Milyen múltja van a szegedi felsőoktatásban a tollaslabdázásnak?

Hatvani Csaba: - Szegeden a tollaslabda az 1970-es évek első felében honosodott meg, orvostanhallgatók indítottak tollasedzéseket az Apáthy-kollégium apró tornatermében. Ennek fő mentorai, a ma is aktívan tollaslabdázó orvosok: Dr. Varró András és Dr. Veszprémi László. A 80-as években már a SZOTE-n kívül a JATE-nak és a JGYTF-nek is volt saját tollaslabda-szakosztálya. 2000-ben az egyetem-összevonáskor a sportegyesületek is fuzionáltak, így a megalakuló Universitas SC szakosztályaként élt tovább az egyetemi tollaslabdázás. 2012-ben az egyetemi klubból kivált a tollascsapat, és a tagok megalapították a Szegedi Tollaslabda SE-t. A tagságot 90%-ban hajdani és jelenlegi egyetemi polgárok alkotják. Az egyesület kiemelt célja a tollaslabdasport népszerűsítése minden korosztályban.

 - Milyen kiemelkedő eredményeket értek el az SZTE hallgatói ebben a sportágban?

- Tollaslabdában a Magyar Egyetemi–Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) sok évtizedes múltra tekinthet vissza. A szegedi egyetemek felsorolhatatlan számú érmet nyertek az évtizedek során mind a csapatversenyben, mind az egyéni számokban (női egyes, férfi egyes, női páros, férfi páros, vegyes páros).

A verseny presztízsét, erősségét jól mutatja, hogy a sportág legjobbjai is rendszeresen rajthoz állnak a bajnokságon, persze csak azok, akik éppen valamely egyetem hallgatói. A válogatott játékosok részvétele miatt a közelmúltban kétkategóriássá alakították a versenyt, a profik, azóta külön csoportban küzdenek az érmekért, így marad sikerélmény a hobbiszinten tollaslabdázóknak is.

 - Hogyan sikerült az idei MEFOB?

- Ebben a tanévben a Tollaslabda MEFOB-nak a budapesti Hodos Tamás Tollaslabdacsarnok adott otthont 2021. november 6-án. 10 egyetem hallgatói 10 pályán játszották a mérkőzéseket. A Szegedi Tudományegyetemet a következő hallgatók képviselték:

Bozsó Janka, SZTE ÁJTK nemzetközi tanulmányok, Luyu Chen, SZTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola, Majoros Viktória, SZTE BTK magyar-könyvtáros tanári, Ahmad Adha, SZTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola, Wahyu Damar, Albadi SZTE JGYPK nemzetközi program, Jónás Bence, SZTE ÁJTK jogász, Koczó József Márk, SZTE TTIK mérnökinformatikus, Milad Mehdizadkhani, SZTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskola, Cevin Andreas Niti Putra, SZTE GTK gazdálkodás és menedzsment.

mefob_vp

A hallgatók eredményei:

Luyu Chen – Majoros Viktória 1. hely, amatőr női páros

Bozsó Janka – Tárkány-Szücs Dóra (ELTE) 2. hely, profi női páros

Bozsó Janka – Jónás Bence 2. hely, amatőr vegyes páros

Luyu Chen – Milad Mehdizadkhani 3. hely, amatőr vegyes páros

Majoros Viktória 3. hely, amatőr női egyes

Milad Mehdizadkhani 3. hely, amatőr férfi egyes

Milad Mehdizadkhani – Ahmad Adha 3. hely, amatőr férfi páros

mefob_np_a

Az elért eredmények önmagukért beszélnek, minden edzői várakozást felülmúltak. A párosérmek értékét még növeli, hogy a párok alkalmilag álltak össze, a verseny előtt kevés idejük volt összeszokni.

 - Melyek a közeljövő céljai?

- A Szegedi Tollaslabda SE-nek nem fő profilja a versenyeztetés, így ezen a téren nincsenek elvárások, kitűzött célok. Sokkal fontosabbnak tartjuk a rendszeres, intenzív testmozgást és a közösségépítést.

 SZTEinfo – Lévai Ferenc

Fotó: Milad Mehdizadkhani, Facebook

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek