A napi munkahelyi rohanás közben elfelejtünk inni. Nyáron, a kánikula megérkezésével erre még inkább oda kellene figyelnünk, hiszen ilyenkor több folyadékot veszít a szervezetünk. A Szegedi Tudományegyetem szakembere, Dr. Nagy-Grócz Gábor, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánhelyettese, az Alkalmazott Orvostudományi Szakcsoport vezetője, megoldást kínál erre a problémára.
- Miért fontos, hogy eleget igyunk?
- A normál anyagcsere működtetéséhez elengedhetetlen a megfelelő folyadékmennyiség pótlása. A kiválasztás, vagyis a vizeletképzés akkor működik jól, ha a normál folyadékfogyasztás megtörténik. A szükséges mennyiség függ az életkortól, a fizikai aktivitástól, illetve a hőmérséklettől. Azt szokták mondani, hogy télen 2 liter az az átlagos napi folyadékmennyiség, amit el kell fogyasztani, nyáron ez akár 3-6 liter között is lehet.
A leginkább elfogadott szám véleményem szerint a napi 2-3 liter, ami átlagban szükséges lenne. Ez egy télen és nyáron megcélzott középérték az átlagember viszont nem fogyasztja el ezt a mennyiséget. Jó példa: az előadásokon, szemináriumokon a hallgatóink jelentős részén azt látom, hogy van előttük egy palack víz, amiből a másfél órás előadások alatt többször is isznak. Erre, tehát a folyamatos folyadékpótlásra fontos lenne odafigyelnünk.
- Milyen eloszlásban érdemes ezt a 2-3 litert meginni?
- Segítheti a megfelelő folyadékpótlás nyomonkövetését, ha délelőtt és délután is elfogyasztunk egy-egy liter folyadékot. A legideálisabb, ha a nap folyamán többször iszunk kevesebbet, például fél óránkét. Ez segíthet abban, hogy elkerüljük a vízhiány tüneteit.
- Okozhat-e fejfájást a vízhiány a hőségben?
- A dehidratáció tüneteként megjelenhet akár a szédülés, valamint a fejfájás. Ezek biztos jelei annak, hogy folyadékot kell fogyasztani. Kutatásaink során állatkísérleteket végzünk, és az elsődleges fejfájások közé tartozó migrén kialakulását vizsgáljuk. A fejfájások azon csoportját, ahol van kiváltó oka a fájdalomnak, másodlagos fejfájásnak nevezzük. Okozhatja ezt a magas vérnyomás, de akár a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is.
- Van-e negatív hatása, ha egyszerre túl sokat iszunk?
- Nagyobb megterhelést jelent a szervezet számára a hirtelen, nagy mennyiségben elfogyasztott folyadék. Mindenképpen jobb megoldás, ha tudatosan, kis mennyiségben, folyamatosan biztosítjuk a szervezetünk számára szükséges folyadékmennyiséget.
- Mit érdemes tennünk, hogy a párologtatás során elvesztett ásványi anyagokat pótolni tudjuk?
- Magyarországon a vezetékes víz minősége a legtöbb településen megfelelő. A csapvíz mellett a nagyobb ásványianyag tartalommal rendelkező ásványvizek fogyasztása is megfelelő lehet. Alkalmanként, például intenzív sportolás közben, főleg nyáron érdemes lehet a magasabb ásványianyag tartalommal rendelkező ásványvizek, illetve izotóniás italok fogyasztása is. Többen javasolják, hogy az ásványvizeket érdemes néhány havonta váltogatni, ne mindig ugyanazt a márkát fogyasszuk, hiszen a különböző vizeknek más és más az ásványianyag tartalma-tette hozzá az SZTE oktatója.
- A hideg italok csak hirtelen hűtenek le vagy védekezhetünk vele a hőség ellen?
- Nálunk közkedvelt a hideg italok fogyasztása, de több trópusi országban a meleg folyadékokat részesítik előnyben, kánikulában is. A meleg folyadék a szervezetet hőleadásra készteti, ami izzadásban, tehát párologtatásban valósul meg.
-Mi számít bele a napi folyadékbevitelbe?
- A folyadékfogyasztásunkba minden elfogyasztott étel és ital beleszámít. Vízszükségletünk 20-30 százalékát élelmiszerek, ételek fogyasztásával fedezzük. Részesítsük előnyben a nagy víztartalmú élelmiszerek fogyasztását. A teák közül nyáron inkább a gyümölcsteát és a zöldteát érdemes előnyben részesíteni. A kávéval kapcsolatban érdemes odafigyelni, mert a koffein nagy mennyiségben vízhajtó hatású lehet. A mértéktartó kávéfogyasztásnak nem lehetnek komoly, a vízháztartásunkra gyakorolt negatív hatásai egészséges embereknél.
Hasznos tippek a megfelelő folyadékfogyasztáshoz:
- Fontos, hogy többször igyunk keveset, nem egyszerre sokat.
- A legjobb választás a víz: azért, hogy ne legyen unalmas, ízesíthetjük mentával, citrommal, lime-al, gyömbérrel. Izgalmassá tehetjük akár gyümölcsök levével is 1:1 arányban. Fontos, hogy ebben az esetben 100%-os gyümölcstartalmú italt használjunk.
- Használhatunk vizeink ízesítésére teafüvet, nyáron részesítsük előnyben a zöld teát és a gyümölcsteákat.
- Egy színes vagy díszített űrmértékkel ellátott kulacs is motiválhat a folyamatos folyadékpótlásra, különösen gyerekeknél.
- Legyen szem előtt a víz otthon, és a munkahelyen is!
- Az étkezéseinket mindig egészítsük ki folyadékkal!
- Fogyasszunk naponta többször lédús gyümölcsöt és zöldséget! Ez egyszerre járul hozzá a folyadékbevitelhez, a rost-és vitaminfogyasztáshoz.
SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám
Fotó: Bobkó Anna