Bezár

SZTE Magazin

food

Kettős nemzetközi siker az SZTE Mérnöki Karán

Kettős nemzetközi siker az SZTE Mérnöki Karán

2021. december 08.
2 perc

Első és második helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar két csapata az EIT Food Solutions DIG-IT 7 hónapos programjában. A cél, valós élelmiszeripari problémák megoldása volt, a digitalizáció nyújtotta lehetőségekkel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A DIG-IT program során 2021. áprilisa és novembere között hasznos kurzusokon, előadásokon vehettek részt a csapatok. Innovatív ötleteken, azok tökéletesítésén dolgozhattak a csapattagok, illetve mentorálásokon vehettek részt.

2021. november 30-án, online döntőt rendeztek, amelyen 7 perces pitch keretében kellett a csapatoknak öteleiket bemutatni, és a zsűri kérdéseire válaszolni. Korábbi feladatok voltak még többek között részletes business modell, 1 perces pitch videó elkészítése. A nemzetközi versenyen négy ország: az Egyesült Királyság, Dánia, Olaszország és Magyarország képviseltette magát.

Az EIT Food Solutions DIG-IT programjának első helyezését a Future Leaders csapata nyerte, akik egy élelmiszerpazarlást csökkentő applikációval álltak elő. A csapat tagjai: Berta Luca, Csík Dominik, Ludányi Balázs és Újvári Gréta.

futureleaders_csapatkep_w

Egy olyan komplex megoldást találtak ki a probléma megoldására, melyet boltok, szupermarketek és fogyasztók is egyaránt használhatnak, mindössze egy okoseszköz igénybevételével. Alapötletük egy okoseszközre telepíthető alkalmazás, ahol a készülék kamerájának használatával egyszerűen csak be kell olvasni 2 adatot, és ezen tárolt információkkal alkalmazásuk jelez, hogyha az adott élelmiszer lejárati ideje közeleg. Ezen termékek felhasználását szeretnék megkönnyíteni receptötletekkel, egyénre szabható igényekkel, hogy ténylegesen adjanak lehetőséget a vásárlóknak az élelmiszerek felhasználására, elkerülve a felesleges élelmiszerkidobást.

A második helyezést a Smarthousehold csapata érte el, amely még a 2020. évi Élelmiszeripari Modernizációs Hackathon keretében jött létre, ahol ötletükkel az első helyezést érték el. Ezen fellelkesedve jelentkeztek az EIT Food Solutions DIG-IT versenyre is. A csapat tagjai: Valaczkai-Rózsa Veronika, Takács Ágota, Illyés Nikolett Szilvia, Nagy László és Lennert József Richárd.

smarthousehold_csapatkep

A versenyre egy élelmiszerpazarlást csökkentő applikációt, illetve a hozzá tartozó rendszer kifejlesztését készítették el. Ehhez az iparban egyre inkább teret hódító RFID technológiát alkalmazták, amelynek segítségével az RFID taggel ellátott élelmiszerek akár direkt fényforrás jelenléte nélkül is folyamatosan monitorozhatóvá válnak. A rendszerhez tartozó RFID readert egy felhő alapú applikációval kötötték össze, amellyel a monitorozott egységben található élelmiszerek, illetve azok lejárati ideje bárhonnan nyomon követhetővé tehető. Ötletük a zsűritől, a „Facebook of customer’s fridge” azaz a vásárlók hűtőjének Facebook-ja elnevezést kapta.

Smarthousehold_latvanyterv

Hazánkból a Campden BRI Magyarország élelmiszeripari kutatófejlesztő intézet vett részt ipari partnerként. Egyetemi csapataink munkáját Kertész Zsófia; a vállalat fejlesztőmérnöke segítette. Ezúton is köszönjük segítségét!

Gratulálunk a díjazottaknak és további sok sikert kívánunk munkájukhoz!

Szöveg: Újvári Gréta

Fotók: nyitókép: www.eitfood.eu, csapatképek: versenyzők

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek