Bezár

SZTE Magazin

Kiemelt_Janaky_20200930

Az SZTE kutatói is segítik a hidrogén felhasználását a zöld gazdaságban

Az SZTE kutatói is segítik a hidrogén felhasználását a zöld gazdaságban

2020. szeptember 30.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem kutatói „és ipari partnereik egy saját fejlesztésű, energiahatékony, kizárólag vizet és szén-dioxidot felhasználó elektrolizáló technológiát dolgoztak ki, amellyel a világon elsőként sikerült átlépniük az 1 amper/négyzetcentiméter áramsűrűségi álomhatárt a szén-monoxid előállítása során” – olvasható a Janáky Csaba, az SZTE TTIK docense vezetésével elért sikerről az ITM közleményében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A zöld hidrogén nélkülözhetetlen eszköz a 2050-es klímasemlegességi cél eléréséhez, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) éppen ezért kiemelten fontosnak tartja a hidrogén- (és biometán-) technológiákon alapuló pilot projekteket – mondta Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár”, akit az ITM közleménye idéz.

 

 

A gazdaság zöldítése uniós cél

 

A klímaváltozás hatásai csak a gazdaság zöldítésével mérsékelhetők. A karbonmentes forrásból termelt villamos energia hosszabb távú tárolását lehetővé tevő technológiák egyre fontosabbá válnak. A napenergiával termelt elektromos áram rendelkezésre állása és a felhasználói igény időben és térben is eltérő. Ez az adottság az akkumulátorokon túlmutató tárolási eljárások fejlesztését, az áramtöbblet hatékonyabb felhasználását indokolja” – fejtette ki az államtitkár.

 

„A zöld hidrogénről szóló uniós kezdeményezés az Európai Bizottság 2020 júliusában közzétett hidrogén-stratégiájára építve azt tűzi ki célul, hogy a hidrogéngazdaság fejlesztése kiemelt figyelmet kapjon a koronavírus utáni időszak helyreállítási beruházásaiban, a klímabarát, fenntartható ipari szektor kialakításában” – olvasható az ITM 2020. szeptember 30-án az MTI-nek is eljuttatott sajtóközleményében.

 

 

A hidrogén jövőbeli szerepéről

 

„A zöld hidrogén hathatós megoldás lehet a különféle ágazatok szén-dioxid-mentesítésére, ezért ösztönözni és támogatni kell a kapcsolódó technológiák fejlesztését és alkalmazását. A magyar álláspont szerint a hidrogéngazdaság fejlesztésének területén az állami és a magánszféra partnerségén alapuló, széles körű nemzetközi együttműködéssel lehet eredményeket elérni” – hangsúlyozza az ITM.

 

„Kaderják Péter emlékeztetett rá, hogy Magyarország a Nemzeti Energia- és Klímatervben és az új Nemzeti Energiastratégiában is kitért a hidrogén jövőbeli szerepére. A magyar hidrogéngazdaság fejlődésének erőteljes lendületet adhat az idén megalakult Nemzeti Hidrogén-technológiai Platform, amely összehozza a kutatás és az ipar érintett szereplőit, és javaslatot tesz egy hazai hidrogén-stratégiára.”

 

 

Az SZTE kutatóinak úttörő jelentőségű a tanulmánya

 

„A zöld hidrogén előállításának alapját jelentő elektrolizáló technológiákkal kapcsolatban folyó magyar kutatások máris élenjáró eredményeket hoztak” – hangsúlyozza az ITM. – „Szegedi kutatók és ipari partnereik egy saját fejlesztésű, energiahatékony, kizárólag vizet és szén-dioxidot felhasználó elektrolizáló technológiát dolgoztak ki, amellyel a világon elsőként sikerült átlépniük az 1 amper/négyzetcentiméter áramsűrűségi álomhatárt a szén-monoxid előállítása során. A technológia innovatív megoldást kínál a villamos energia gáz formájában való tárolására. Az előállított szén-monoxid pedig a petrolkémiai értékláncban közvetlenül felhasználható, nagy értékű termékként hasznosítható.

 

A projekt Janáky Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének docense vezetésével, a ThalesNanoEnergy Zrt. és a W7Energy LLC együttműködésével valósult meg, a magyar kormány és az Európai Unió H2020 keretprogramjának a támogatásával. A kutatócsoport módszerét bemutató, úttörő jelentőségű közös tanulmány az energia- és környezettudomány vezető nemzetközi folyóiratában (Energy & Environmental Science) jelent meg” – közölte az az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

 

SZTEinfo

Forrás: MTI

Fotó: Bobkó Anna

 

Janáky Csaba és csoportja kutatási eredményeiről az SZTE Hírportálon korábban írtuk:

 

Újabb támogatást nyert Janáky Csaba az Európai Kutatási Tanácstól

 

„Találjuk fel a jövőt!” – Gábor Dénes-díjat kapott az SZTE kutatója, dr. Janáky Csaba

 

Az „R&D 100 Díj” nyertesei között az SZTE és partnercége

 

„Erdők” a kémények melletti cellákban: a füstben lévő szén-dioxidot hasznosítják az SZTE kutatói

 

Új eredmények - A napenergia kiaknázását elősegítő SZTE-kutatások Janáky Csaba irányításával

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek