Bezár

SZTE Magazin

Nyito_Bek_Timur_j

Tanári hivatásra készül Bék Timur Debüt díjas költő, az SZTE hallgatója

Tanári hivatásra készül Bék Timur Debüt díjas költő, az SZTE hallgatója

2020. november 03.
3 perc

Debüt díjjal jutalmazta 2020 nyarán a Magyar Írószövetség Bék Timurt. Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatójának első verseskötete 2019-ben jelent meg Aszterión címmel. A szegedi bölcsészt a díjról és terveiről is kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Első kötetes szerzőket támogat a Magyar Írószövetség a 2019-ben alapított Debüt díjjal. Bruttó 1 millió forint pénzjutalom jár ezzel az elismeréssel és az alkotó a Magyar Írószövetség tagjává válik. „Más esetben a tagsághoz minimum két megjelent kötet, és két tag ajánlása és tagfelvételi eljárás szükséges” – helyezte összefüggés-rendszerbe a prae.hu a Debüt díj jelentőségét. Milyen lehetőségek nyíltak meg előtted a Debüt díjjal?


Bek_Timur_j


Tavaly, 2019-ben az írótáborban még csak debütánsként olvastam fel, idén már a díjat vehettem át Tokajban. Azt, hogy milyen lehetőségekkel jár az írószövetségi tagság, még nem tudom pontosan. A Magyar Írószövetség célkitűzése, hogy összefogja a kortárs szerzőket, támogatják a tagokat és rendezvényeket szerveznek. Az Írószövetség központja olykor az eseményeiknek is helyszínt biztosít.


Bek_Timur_2

 

Osztatlan képzésen magyar- és médiatanár szakos hallgatóként tanulsz a szegedi egyetemen. A szakválasztás hogyan kapcsolódik a költészethez?

A gimnáziumban természettudományos szakra jártam, emelt óraszámban tanultuk a matekot és a fizikát. Ahogy a személyiségem elkezdett megszilárdulni, kirajzolódni, úgy érdeklődés támadt bennem a humán művészetek iránt és elkezdtem foglalkozni az irodalommal. Ahogy a legtöbb gimis, verseket írtam, egyre inkább efelé orientálódtam. Úgy éreztem, ez fekszik nekem a legjobban, így jött a gondolat, hogy ezt is tanuljam az egyetemen. A tanári hivatást végtelenül nemes és alulértékelt szakmának gondolom és úgy érzem, jó lennék benne. De sok minden érdekel, fogékony vagyok dolgokra.


Bek_Timur

 

– „Kevés olyan debüt-kötetet láthatunk az irodalmi piacon, amelynél nemcsak a versek egyenletesen magas színvonala, de egy pazar szonettkoszorú is meggyőz arról, hogy az olvasói akarunk lenni. Ha vannak titkai Bék Timurnak, akkor azok klasszikus fajtájúak: el nem tékozolt tehetség, munka, erős önkritika, magas léc. Sorai mégis könnyed természetességgel olvastatják magukat. Világot teremtenek, olyant, amelyet magunk is tovább építhetünk felmerülő kérdéseinkkel” – méltatatta az Asterion című kötetedet a prae.hu művészeti portál. Milyen tervekkel készülsz a folytatásra?

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. ösztöndíjasa vagyok – három évig úgy, mint pályakezdő, most pedig első kötetes szerzőként. Mindez azzal jár, hogy egy év alatt össze kell állítanom egy kötetnyi anyagot, amely ha megfelel a minőségi kritériumoknak, kiadják. 2019-ben jött ki a debütáló kötetem, jelenleg pedig a cél az, hogy egy évvel később tudjak annyira messzire rugaszkodni tőle, hogy valami újszerű, mégis őszinte és belőlem fakadó művészi produktummal tudjak előrukkolni. Ez a kötet más lesz, mint az első volt. Olvasom a régi szövegeimet és az újakat, és szerintem az újak jobbak, de nyilván majd az olvasóközönség eldönti. Nem mintha össze lehetne hasonlítani ilyeténképpen verseket, hogy most ez a jobb vagy az… Számomra az a lényeg, hogy valahogyan önazonos legyen, valamiféle értéket képviseljen.

 

SZTEinfo – Lovai Szilvia

Fotó: Szabó Luca, prae.hu

 

Korábban írtuk:

Aszterion, a csillagközi vándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek