Bezár

SZTEhírek

Nyito_Agrippina

Hatalomról és szerelemről szól, a pandémiáról is üzen az Agrippina

Hatalomról és szerelemről szól, a pandémiáról is üzen az Agrippina

2020. július 10.
5 perc

Operával nyit a Szegedi Szabadtéri Játékok a koronavírus-pandémia miatt rendhagyó 2020-i évadban. Händel: Agrippina című műve szegedi bemutatóján három olyan művész – Görbe Norbert, Gyüdi Eszter, Varga Anna – is fellép, aki a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar hallgatója – derült ki a REÖK-beli, jó hangulatú, nyári színházra hangoló közönségtalálkozón.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A problémából erény lett! Megmentettük az opera műfaját a rajongók számára azzal, hogy a Dóm tér helyette az újszegedi színpadra terveztük Händel: Agrippinájának a bemutatóját – közölte ifj. Harangozó Gyula. A Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója hangsúlyozta: követik a hagyományt, operával nyit a Szegedi Szabadtéri Játékok a koronavírus-pandémia miatt rendhagyó 2020-i évadban. – A produkciók zömének az újszegedi szabadtéri színpad ad otthont, s ezzel megmentettük a szegedi nyári színházi fesztivál hírét.


Vidam

 

 

Az aktualizált barokk

 

A Szegedi Operabarátok Egyesülete nevében Gyémánt Csilla, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar színház- és zenetörténetet oktatója vezette a Reök-palotában azt a zenei betétekkel tűzdelt beszélgetést, amelyen a Georg Friedrich Händel: Agrippina című művét 2020. július 17-én és 18-án az újszegedi szabadtéri színpadon bemutató alkotókkal megismerkedhetett a közönség.


Pal_Tamas

 

– Óriási siker volt több mint 300 éve, 1709-ben Velencében az Agrippina. Fantasztikus csillogást tett lehetővé az énekesek számára a 42 szám – árulta el a barokk opera szegedi színre vitelében többszörösen szerepet játszó Liszt Ferenc-díjas karnagy. Pál Tamás ugyanis az olasz nyelvű áriák és szövegbetétek magyar fordítását is elkészítette, s a művet a rendezővel, Pányik Tamással együtt lerövidítette. – Nem az a nehéz e darabban, hogy a néző beleélje magát a korba. Problémának azt láttuk, hogy mit kezdjünk az eredetileg három és fél órás előadás zömét adó secco recitativóval, amikor az énekesek egy kissé emelt hangon és csembaló kísérettel „beszélnek”. A kort jellemző commedia dell’arte sztorijait improvizációval, a mai kor áthallásaival, humorával helyettesítettük rövidített párbeszédben. A barokk operát jellemző túlburjánzó vokalitás vagy az áriák túldíszített visszaismétlése helyett az énekesi művészi teljesítményt – áriával, duettel, sanzonnak, siratóval – hangsúlyoztuk. Így sikerült egy elfogadható méretű és tartalmú előadást létrehozni.

 

 

Keresd a nőt!

 

A laza erkölcsű Rómában, Claudius idején játszódó operát maguknak érezték a velenceiek. A csatából hazatérő római császárt megformáló Cseh Antal elmondta: ő is először vesz részt barokk opera színpadra állításában…


Agrippina_j


– A férje ellen szövetkező császárné, Agrippina okos asszony – fogalmazott a fiuk, Néró trónra jutásáért minden lehetséges eszközt bevető, valójában hatalomra éhes nőt a színpadon megjelenítő Mester Viktória.

Néró figurájában Hanczár György azt a fiút mutatja be, aki szereti az anyját és nagyon jó császár szeretne lenni…


Intrikus


Az udvari intrika Pallasz és Nárcisz személyében okoz bonyodalmat. Az eltérő személyiségből is fakadó konfliktusos helyzetet érzékelteti a két énekművész, Ludovik Kendi és Bocskai István „összevarrt duettje”.


rendezo


A hatalomhoz való viszonyról üzen ez az opera, amelyben a nők azok, akik számára fontos, hogy ők fogják össze a szálakat, irányítsanak – fogalmazott Pányik Tamás. – Agrippina az a megalomán őrült, aki minden erejével azon dolgozik, hogy a fia, Néró kerüljön a trónra. Ám a szépséges Poppea is kész és alkalmas arra, hogy szövetkezzen Agrippina ellen a hatalomért. Mindez humorral fűszerezve – magyarázta a rendező. – A mi előadásunk tanulsága az, hogy e harc közepette Leszbosz szolgáló alakjában végig jelen van Juno istennő, aki vigyáz a csapatra, mert amikor eldurvulna a harc, akkor közbe avatkozik. Így a végén beköszönt a béke. Mint ahogy reméljük, a kéthónapos krízis után, amin mindannyian túl vagyunk, ugyancsak eljön a megnyugvás.

Ez az isteni gondviselés.

 

 

Egyetemisták a színpadon

 

Igaz érzelem: a szerelem, amelyet a Poppeát alakító Gyüdi Eszter és az Ottóként önálló szerepben először színpadra lépő egyetemista, Görbe Norbert duettje hitelesített a közönségtalálkozón is. Tanára, Gyémánt Csilla kérdéseire válaszolva Görbe Norbert elmondta: nagy kihívás számára e bemutató, mert eddig énekkari tagként vett részt színházi produkciókban. Gyüdi Eszter pedig megerősítette: korábban kacérkodott a gondolattal, hogy úgynevezett régi zenét szeretne tanulni.


Tanitvanyok


Az SZTE BBMK harmadik hallgatója, Varga Anna beszéd helyett dalban mondta el, milyennek képzeli Juno istennő szerepét: „Csend legyen, Róma népe!...”


koreografus

 

Modern mozgásvilággal hozom közel a mához az operát – hangsúlyozta a koreográfus, Barta Viktória. – Az utcai táncokból származtatható stílust hozom be az operába is. Bár e műfaj számomra is új, de célom, hogy a fiatalokat bevonzzam a színház csodálatos világába. El kell jönni, meg kell nézni az Agrippinát!

 

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Újvári Gréta


Korábban írtuk:

 

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2020 nyári produkcióiról:

„Nagyon erős a pillanatnak a hatalma…” – interjú Balog Józseffel

„Az emberiség nehézségei csak a szellem erejével győzhetők le” - interjú Herczeg Tamással

„Aranykapu, amin keresztül be lehet lépni az arisztokráciába” – Úrhatnám polgár a szegedi szabadtérin


*

 

További információ – A Szegedi Szabadtéri Játékokok 2020-as műsora:

Július 17., 18. – Georg Friedrich Händel: Agrippina (operajáték) – Újszeged, Erzsébet-liget.

Július 24. – Akárki (moralitás-játék) – Szeged, Dóm tér.

Július 24., 25. – Szente Vajk: Legénybúcsú (vígjáték két részben) – Újszeged, Erzsébet-liget.

Augusztus 7., 8. – Moliére: Úrhatnám polgár (komédia) – Újszeged, Erzsébet-ligat.

Augusztus 15. – Ajándékkoncert (szimfonikus koncert) – Szeged, Dóm tér.

Augusztus 21., 22. – Kocsák Tibor – ifj. Harangozó Gyula: Hófehérke és a hét törpe (családi mesebalett) – Újszeged, Erzsébet-liget.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek