Bezár

Televízió

A szakma és a város is vonzó

A szakma és a város is vonzó

2018. január 15.
2 perc

A jó kereseti lehetőség az egyik, ami az informatikus szakma felé tereli a középiskolásokat. Többek között ez derült ki az egyetem Természettudományi és Informatikai, valamint a Fogorvostudományi Karának nyílt napján. A továbbtanulás előtt álló diákoknak érdekes kísérletekkel, eszközbemutatók, laborlátogatássaal igyekeztek kedvet csinálni.

Hosszú sor kígyózott az Agórában szombaton. Az érdeklődő fiatalok a Természettudományi és Informatikai Kar nyílt napjára érkeztek. A jövő biológusai a kiwi DNS-t vizsgálhatták meg, a leendő matematikusok az inkább kínzóeszközre hasonlító ördöglakatokkal múlatták idejüket. Ezek a programok inspirációt adhatnak a továbbtanuláshoz, de voltak, akik már most konkrét elképzelésekkel érkeztek. Tóth Horgosi Miklós: „A biológia molekuláris része érdekel, tehát a molekuláris biológia, illetve azon belül a monoklonális antitestek a gyógyszerészetben.” Baranyai Richárd: „Egészen kiskorom óta vonz az új technikák, technológiák, a hálózati orientáció leginkább, valahogy így az új dolgok.” A legtöbben az informatikai képzés iránt érdeklődtek. A jó kereseti lehetőségek reményében sokan készülnek programtervező vagy mérnökinformatikus pályára. A természettudomáyi és informatikai kar tanárai azt tanácsolták a fiataloknak, ne csak a pénzt nézzék, az alapján válasszanak szakot, ami a leginkább vonzza őket. Palágyi Kálmán, közkapcsolati dékánhelyettes, SZTE TTIK: „Az a fontos, hogy mitől várnak élményt, mi érdekli őket, az talán az itteni élménybemutatókon jobban kikristályosodik.”


Ez már a FOK – azaz a Fogorvostudományi Kar nyílt napja. A jövendőbeli fogorvosok a tanlaborokba is bemehettek. A középiskolások választásánál szempont maga a város is. Lévai Ivett is Szabadkáról jönne a Tisza-parti városba. Lévai Ivett: „Szegednek nagyon jó egyeteme van, és közel van hozzánk, és úgy gondolom, hogy több esélyem van ahhoz, hogyha EU-s diplomát szerzek, mint pl. nálunk, ahol nincs rá lehetőség, és ezért szeretnék ide bekerülni.” Az öt éves képzés legfontosabb tudnivalói mellett azt is elmondták, kiket várnak fogorvosnak. Baráth Zoltán, oktatási dékánhelyettes, SZTE FOK: „Az alapképesség az nagyon fontos, nagyon elhivatott legyen, szeresse a betegeket, szeresse azt, hogy másik emberen segítsen. És hát nagyon fontos, hogy bizonyos szintű alapkészsége legyen, hiszen azért ez egy manuális szakma.” Míg a természettudományi kar akár 1000 új hallgatóra számít, a fogorvosképzésben közel 100 jövendőbeli fogászt vennének fel. Utóbbiaknak biztos helyük lenne a szakmában, mert a végzett fogászok folyamatos külföldre vándorlása miatt itt is nagy szakemberhiány, különösen az alapellátásban.


Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek