Bezár

Internet

Online - 2015. február

Online - 2015. február

2015. február 20.
130 perc

 

8. hét

2015. február 16.-február 22.

Átnevezhetik a Szegedi Tudományegyetem gyakorló gimnáziumát

Rétvári Bence szerint sem elfogadható, hogy Ságvári Endre nevét viseli a szegedi köznevelési intézmény, ezért a Szegedi Tudományegyetemnek át kell neveznie a fenntartása alatt működő gimnáziumot. Az egyetem megteszi a szükséges lépéseket.

“Személyes véleményem és a hatályos jogszabályok szerint sem elfogadható, ha Ságvári Endréről állami köznevelési intézmény van elnevezve, különös tekintettel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének az utcanév-változtatások során Ságvári Endréről kialakított egyértelmű állásfoglalását követően” – írta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Szávay István jobbikos képviselő kérdésére válaszolva, amit a Magyar Hírlap online idézett fel.

A Szegedi Tudományegyetem mint a Ságvári Gyakorló Gimnázium intézményfenntartója keddi sajtóközleményében úgy reagált, tévesek azok a hírszerzések, miszerint az universitas nem tette meg a szükséges lépéseket a névváltoztatás felé. A közlemény szerint “az SZTE vezetése felvette a kapcsolatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatási Államtitkársággal és jelezte, hogy az átnevezést illetően a szegedi intézményre vonatkozó esetleges feladatokban együttműködik az államtitkársággal”.

Ahogyan arról portálunk is beszámolt korábban, Szabó Gábor rektor 2013-ban a mellett foglalt állást, a gimnázium nevéből csak az Endrét kellene száműzni, a Ságvári az évtizedek alatt ugyanis “védjegye” lett az intézménynek. Bor Zsolt, a Ságvári-gimnáziumban végzett fizikus akadémikus szerint elég a “mondvacsinált kommunista hősből”, itt lenne az ideje a névváltoztatásnak. Javaslata szerint Klebelsberg Kunó nevének felvétele lenne indokolt, a kultuszminiszter ugyanis különösen sokat tett Szeged városáért: ő telepítette le az egyetemet a Tisza-parti városban, a Dóm tér és a fogadalmi templom, a szabadtéri játékok, valamint a Hősök kapuja is az ő ötlete nyomán született meg.

Korábbról

Mint ismert, 2013 óta közterület, 2014. januártól pedig már cég, civil szervezet, sajtótermék és közintézmény sem viselheti olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be. A tilalmi rendelkezés szerint kétes esetekben az MTA állásfoglalása alapján kell eljárni. Ságvári nevének használatát az MTA a “nem javasolt” kategóriába sorolta.

Forrás: szegedma.hu

Link: http://promenad.hu/cikk/atnevezhetik-a-szegedi-tudomanyegyetem-gyakorlo-gimnaziumat-151352

 

*

Az ipari internet alapját hozzák létre

Orvosi berendezések és a legkülönfélébb alkalmazások csatlakozhatnak majd a GE Healthcare magyarországi fejlesztőközpontjában készülő platformhoz, amelynek első eredményeire már nem kell sokat várni.

Az év végére olyan fázisába jut a GE Healthcare budapesti fejlesztőközpontjában közel egy éve indított munka, hogy a részeredményeket egy őszi chicagói radiológiai konferencián a szakmai nagyközönség előtt is bemutatják. A globális piacra készülő egészségügyi informatikai rendszer – ipari internetplatform – célja, hogy a különféle gyártók, különféle célú, más-más szoftverrel működő orvosi berendezéseit nyílt, globális hálózatba kapcsolja, illetve lehetővé tegye az ezen gépekben keletkezett adatok összegyűjtését és feldolgozását. A távlati célok többrétűek: a hatékonyabb információáramlással az egészségügyi személyzet munkájának könnyítése, a betegségek megelőzése, a berendezések jobb kihasználása, illetve ezeken keresztül az országok egészségügyi kiadásainak csökkentése.

A 11 milliárd forint (6 milliárd a magyar kormánytól, 5 milliárd a GE-től) befektetéssel indított, 4 éves kutatás-fejlesztési projektben mintegy 200 magyar informatikus dolgozik. A munkában a GE Healthcare partnere a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és az Országos Onkológiai Intézet. A cég ebben a témában csak Magyarországon, Indiában és az Egyesült Államokban fejleszt új technológiákat.

A globális egészségügyi projekt során olyan, az egész ipari internet alapját jelentő, nyílt platformot fejlesztenek, amelyhez egyrészt az orvosi berendezések, másrészt a legkülönfélébb alkalmazások csatlakozhatnak a későbbiekben. Az alkalmazásfejlesztésben számos lehetőség nyílik majd a magyarországi kis- és középvállalkozások számára is – mutatott rá Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke. Már vannak e téren élő kapcsolatok, de a GE további hazai cégekkel is szívesen felvenné a kapcsolatot.

Az egészségügy legnagyobb kiadásait világszerte a krónikus betegségekben szenvedők, valamint a beteg idősek ellátása jelenti. A tendencia folytatódik, hiszen a populáció idősödik, miközben az egészségügyi kiadások nőnek. Átlagos nemzetközi adat, hogy az elmúlt 15 évben az egy főre eső egészségügyi kiadások megháromszorozódtak, míg ez idő alatt 5 évvel nőtt a várható élettartam. A GE-nél készülő ipari internet olyan eszköz, amely hozzájárul egy komplex és alapvetően drágán működő rendszer egységesítéséhez, egyszerűsítéséhez és költséghatékonyabbá tételéhez.

Mallász Judit

Link: http://www.gyartastrend.hu/cikk/nyilt_ipari_internetplatform

 

*

Nincsenek veszélyes késésben az ELI építői

Szeged - Mintegy 300-an dolgoznak folyamatosan a szegedi lézerközpont épületein, szerdán megnéztük, hogyan haladnak.

– Semmi sem fenyegeti a beruházást – mondta Lehrner Lóránt az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaság szerdai cikkére reagálva. A napilap arról írt, hogy a kormányzat közzétette a palyazat.gov.hu oldalon a 2007-2013-as ciklus uniós forrásaiból finanszírozott állami projektek listáját, ahol a projektgazdák késésben vannak a támogatási szerződésben a megvalósításra vállalt határidőkhöz képest. Arról írtak, hogy az állam elállhat a listán szereplő, támogatást nyert pályázatoktól, melyeknél az illetékes szaktárcák úgy látják, hogy már biztosan nincs esély arra, hogy az adott projekteket év végéig befejezzék.

Lehrner Lóránt elmondta, hogy még 2014 szeptemberében tárgyalásokat kezdeményeztek arról, hogy az előző uniós ciklus 36 milliárd forint keretéből 6 milliárd forint átcsoportosításra kerülhessen a 2014-2020 között futó időszakra, annak érdekében is, hogy a beruházás első fázisának 2015. december 31-éig történő pénzügyi befejezése minél kisebb kockázattal járjon. Egy beruházásnál ugyanis nem lehet kizárni, hogy az alvállalkozók későn szállítanak, késve számláznak, ami az év végi elszámoláshoz közeledve fejtörést okozna – mondta az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Lehrner Lóránt kiemelte, a kedvező időjárásnak köszönhetően az építkezésen számottevő csúszás nincs.

Hozzátette, a pénzügyi tranzakció lényege, hogy a lézeres kutatóközpont várhatóan a 2007-2013-as ciklusra 36 milliárd forint helyett 30 milliárd forintot számol el, míg a következő időszakra 34 milliárd forint jutna.
A lézerközpont már a Budapesti útról is jól látható. Magasba nyúlnak a kutatóhelyiségeknek helyt adó 6400 négyzetméteres A épület oszlopai és rácsos acél tartószerkezete, valamint a többi épület falai is.


A rezgésmentesítést több rétegben oldják meg: a vakpincére egy 7 centiméter vastag parafa réteg, majd egy 106 centiméter vastag vasbeton lemez kerül. Az ELI építkezésen jelenleg közel 300-an dolgoznak, szinte egyszerre épül a kutatókat kiszolgáló egység és az irodáknak, konferenciaközpontnak helyet adó épületrészek.

Az épület alapozásába 75 ezer tonna beton került beépítésre, az A épület egyetlen pillérje 40 tonnás. A 80 méteres fesztávú tetőszerkezetet közepén alátámasztották. Minden rezgést okozó gépészeti rendszert a szomszédos B épületbe telepítenek. A kutatásra használt lézerek kísérleti helyiségei két darab 1 illetve 2 méter fal- és födémvastagságú betonbunkerbe kerülnek.

Megírtuk, a lézerközpont A épülete 2015 év végégre készül el, az első lézerek 2016-ban érkeznek. A kutatáshoz használt egységek közül 4-nek már megvan a szállítója, egy lézer beszerzése még aláírás előtt áll.

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nincsenek_veszelyes_kesesben_az_eli_epitoi/2418320/

 

*

Veszélyben a Csongrád megyei uniós támogatású projektek? – az ELI-nél nincs ok aggodalomra

Nyilvánosságra került a késésben lévő uniós támogatású magyar fejlesztések listája, melyek ha kicsúsznak a határidőből, elveszthetik a támogatást. A felsorolt projektek között mintegy hatvan Csongrád megyei tervezetet találhatunk, köztük az ivóvízminőség-javító projekteket, iskolafejlesztéseket és az ELI lézerkutató-központot is.

A kisebb települések, mint Mórahalom, Fábiánsebestyén, vagy Baks helyi fejlesztései, különböző felújítások, napelem-telepítések, útjavítási tervek, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ számos iskolai fejlesztése is felbukkannak a napokban nyilvánosságra hozott, az európai uniós pályázatok határidejéből kicsúszó projektek között, valamint a Szegedi Tudományegyetemen több tervezete és az ELI lézerközpont beruházása is megtalálható a felsorolásban, azonban nem minden esetben van ok aggodalomra – tudta meg a SZEGEDma.hu.

A teljes országos lista ITT olvasható.

Félreértett kockázatcsökkentés az ELI-nél

Az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. neve is szerepel a csúszásban lévő EU-s projektek között, azonban Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója nyugalomra int.

„Nem került veszélybe a projekt, ahogy lényeges csúszásról sincs szó” – fejtette ki Lehrner Lóránt hírportálunknak. „Az idei év utolsó hónapjának kifizetendő számláit átütemeztük a következő év első hónapjára, ez azt jelenti, hogy nem a 2007-2013 közötti, hanem 2014-2020 közötti költségvetési forrásból fogjuk ezt megoldani” – tette hozzá. Az ügyvezető igazgató szerint a beruházás finanszírozását illetően egy átcsoportosítás történt, az egyik oldalon csökkent, a másik oldalon ugyanekkora összeggel növekedett a projekt költsége.

„Kockázatcsökkentést csináltunk” – mondta el Lehrner Lóránt. A projekt két pályázati forrással rendelkezik, az egyik a 2007-2013 közötti pályázati periódus, a másik pedig a 2014-2020 közötti pályázati periódus. Az történt, hogy a korábbi periódusból levettek egy összeget, a most decemberig kifizetendő számlát, és a 2014-2020 között kifizetendő számlák közé helyezték át. Az összeget ugyanúgy decemberben tervezik kifizetni, csak nagyobb a biztonság, mert így a lejárati idő nem december, hanem a másik támogatási szerződés határideje.

Mindemellett Lehrner Lóránt arról is tájékoztatott, hogy a jó időnek köszönhetően a beruházás szépen halad, jelenleg jelentős csúszás nem várható, ami veszélyeztetné a projektet, a tervek szerint zajlanak a munkálatok.

Link: http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/02/veszelyben-az-unios-tamogatasu.html

 

*

Megalézerrel és minibolygókkal indult A fény éve

A természettudományok fontosságára is felhívják a figyelmet A fény nemzetközi éve programjai, amelyekről csütörtökön, az eseménysorozat magyarországi nyitányán számoltak be a szervezők Budapesten.

Az ENSZ az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére, az UNESCO támogatásával nyilvánította 2015-öt A fény nemzetközi évének. A kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott. “A kormány a Nemzeti Tehetség Programból 10 millió forinttal támogatja A fény nemzetközi éve magyarországi programsorozatát, a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből pedig 30 millióval" - mondta a programokról tartott sajtótájékoztatón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki szerint a programsorozat sokat tehet a természettudományok népszerűsítéséért.

A fény utat nyithat a tudománynak

A programsorozat egyik támogatója és házigazdája a Magyar Tudományos Akadémia. Lovász László, az MTA elnöke elmondta, hogy nemcsak előadások, bemutatók lesznek az akadémián a fény éve alkalmából a következő hónapokban, hanem iskolákat, diákokat, tanárokat is mozgósítani akarnak, hogy használják ki a lehetőséget, "egy jól eltalált fogalommal, a fénnyel nagyon sok mindent be tudnak mutatni".

Kiss László csillagász, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora hallgatja Kroó Norbert fizikus, akadémikus, a Fény Nemzetközi Éve Programbizottság elnökét

Forrás: MTI/Kovács Tamás

“A tudomány népszerűsítését célzó újfajta hazai elképzelések találkoztak A fény nemzetközi éve kezdeményezéssel. A fény témájának alapos körbejárása nemcsak a tudomány, hanem a művészetek, de az egész társadalom számára lehetőségeket biztosít, és jó alkalom az emberi kultúrával megismerkedni a fizikában, a biológiában, az orvostudományban, a művészetekben és más területeken" - mondta Lovász László.

Iskolák, egyetemek jelentkezését várják

Az oktatási célú programjavaslatokat az MTA partneriskola-hálózatán keresztül várják a szervezők. A javasolt programot és a támogatási igényt az itt felsorolt partneriskolákhoz lehet eljuttatni.

A tudományos tartalmú javaslatokat, egyetemi workshopok, konferenciák terveit a fenyeve@titkarsag.mta.hu címen fogadják. Ezekről a rendszeresen ülésező Programbizottság hoz döntést, és lehetőségéhez mérten igyekszik támogatni az elképzeléseket.

Az elfogadott programok megjelennek A fény éve eseménynaptárában.

Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke szerint 2015 jeles év a fény megismerésének történetében, hiszen 50 éve fedezték fel például a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást, illetve fektették le a száloptika alapjait, Einstein 90 éve ismerte fel a fényelektromos jelenséget, 80 éve pedig megfogalmazta az általános relativitáselméletet.

Kroó Norbert fizikus, akadémikus, a Fény Nemzetközi Éve Programbizottság elnöke

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Fekete György, a programsorozatot 10 millió forinttal támogató Magyar Művészeti Akadémia elnöke megjegyezte, hogy a rendezvény az MMA és a Magyar Tudományos Akadémia kapcsolatában is fontos állomás.

Fizikabusz, fényszimpózium, napfogyatkozás-nézés az Akadémia előtt

Kroó Norbert, A fény nemzetközi éve programbizottságának elnöke elmondta: a rendezvénysorozat fő pillérei a tudomány, az oktatás, az ipar, a művészet és a nemzetközi kapcsolatok lesznek.

A programok között említette a Sokszínű Fizika Autóbusza országjáró előadásait és bemutatóit, a Csáji Attila Műcsarnokban megrendezett életműkiállításához kapcsolódó nemzetközi fényszimpóziumot, valamint a március 20-i részleges napfogyatkozás megfigyelését az MTA székháza előtt. Március végén Debrecenben rendeznek nemzetközi konferenciát, novemberben pedig ismét Budapesten ülésezik a Tudomány Világfóruma, amelyen külön szimpóziumot tartanak a fényről.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora

Fotó: Gilicze Bálint - Origo

Megalézer, minibolygók

A sajtótájékoztatót követően két előadást is meghallgathattak a kíváncsi egybegyűltek. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora beszámolt az ultragyors fizikai folyamatok vizsgálatára alkalmas európai lézerfizikai kutatóintézet, az ELI történetének és építésének részleteiről, Kiss L. László csillagász pedig a Naprendszerünk két távoli, de annál izgalmasabb objektumáról, a Ceresről és a Plútóról beszélt, melyeket idén közelít meg a Dawn, illetve a New Horizons űrszonda.

Az MTA által is jelentős összeggel támogatott rendezvénysorozat részletes programja a fenyeve.hu honlapon érhető el.

Link: http://www.origo.hu/tudomany/20150219-a-feny-eve-magyar-tudomanyos-akademia-mta-unesco.html

*

Orbán sem tudta, mire jó a szegedi szuperlézer – most kiderül

Budapestről mint a fény városáról szóló videómontázzsal vette kezdetét a Fény Nemzetközi Évének magyarországi eseményeit felvezető sajtótájékoztató a Magyar Tudományos Akadémián. A drónokkal készített látványos felvételekhez lekapcsolták a világítást, így stílszerűen sötétben indult a fény éve, utána viszont a közelmúlt legjobb tudományos ismeretterjesztő programsorozatának beharangozóját hallottuk. Valljuk be, ennek vagy annak a nemzetközi éve általában kevés izgalmat tartogat – most szerencsére nem ez a helyzet.

A sorozat a tavaly akadémiai elnökké választott Lovász László első nagy projektje, nem véletlenül: a világhírű matematikus az ismeretterjesztést tekinti elsődleges küldetésének. A csavar a történetben azonban az, hogy a tudomány mellé a művészetet is behozta a programsorozatba: a sajtótájékoztatón ott ült mellette a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete György is. S az MMA által működtetett Műcsarnok rögtön látványos programokkal világítja meg a fény művészeti jelentőségét: március 7-én nyílik meg Csáji Attila fényművész Fényút című kiállítása nagyszabású lézerinstallációkkal, s a megnyitó idején kétnapos Nemzetközi Fényszimpóziumot is rendeznek a kiállítóhelyen.


Csáji Attila egyik fényinstallációja

Hogy miért most van a Fény Éve, annak több oka is van: 50 éve fedezték fel a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást és fektették le a száloptika alapjait, Einstein 90 éve fogalmazta meg a fényelektromos jelenséget, 80 éve pedig az általános relativitáselméletet. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a fény teológiai jelentőségére fókuszált, Fekete György a művészettörténeti korok fény-értelmezését boncolgatta, de a megnyitó legizgalmasabb része a lézerekkel volt kapcsolatos. (A lézer, ha valaki nem tudná, egy különleges fényforrás, ami vékony, kis széttartású, nagy energiasűrűségű fénynyalábot bocsát ki.)

Amint Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora fogalmazott, a lézerek ugyanúgy a spájzban vannak, mint az oroszok: ha holnap leállna az összes lézer, a vonalkód-leolvasóktól a CD-lejátszókig egy sor használati tárgyat kidobhatnánk. De ami igazán izgalmas, hogy egy olyan lézer is épül éppen hazánkban, amihez hasonló viszont sehol a világon nincs. Pont egy éve tették le az alapkövét az ELI-ALPS kutatóintézetnek. A „szegedi szuperlézerről” szinte mindenki hallott már az országban, de bizonyára kevesen értik, mi is épül az egykori szovjet laktanya helyén. Szabó Gábor felidézte: maga Orbán Viktor is elismerte az alapkőletételen, hogy ugyan fogalma sincs, mire jó a berendezés, de ha ő mondja, elhiszi, hogy fontos.

Szabó most elmondta, miről van szó. Az ELI egy páneurópai kutatóintézet, aminek három berendezése közül egyet hoznak létre Szegeden (a másik kettő Prágában és Bukarestben épül). A szegedi a világ első attoszekundumos lézere lesz, ami azt jelenti, hogy attoszekundumonként fog kibocsátani egy fényimpulzust. Az attoszekundum nagyon rövid idő, úgy aránylik a másodperchez, mint az egy másodperc a világegyetem korához (ami körülbelül 14 milliárd év). Míg a fény egy másodperc alatt 7,5-szer kerüli meg a földet, egy attoszekundum alatt alig néhány atomnyit mozdul el. Pont ezért hasznos a tudósoknak egy olyan fényforrás, amivel ilyen rövid időközönként tudnak megfigyelni egy folyamatot. Tegyük fel például, hogy a rúdugrásról csak fél percnyi felbontással készítünk képeket: ez egyiken még azt látjuk, hogy egy ember rúddal a kezében fut, a másikon azt, hogy hanyatt fekszik egy szőnyegen. Ha tudni akarjuk, mi történt a kettő között, rövidebb időközönként kell felvételt készíteni. Minél rövidebbek az időközök, annál pontosabban tudjuk, mi történt. Egy nátrium és egy klóratom egyesülésekor például látjuk a végeredményt, a NaCl-molekulát (a konyhasót), de még nincsenek eszközeink a folyamat részletes megfigyelésére, arra, hogy pontosan hogyan viselkedik a két atom elektronfelhője az egyesülése során. Most majd lesz.


A szegedi ELI science park látványterve

A szuperlézer nem is a fizikusok számára lesz a legnagyobb segítség, hanem azoknak a tudósoknak, akik a segítségével akarnak kutatni valamit. Például az élet alkotóelemeivel foglalkozó biofizikusoknak, szerves kémikusoknak. Szabó felidézte: már Szent-Györgyi Albert megsejtette, hogy a DNS viselkedésében az elektronok játsszák a főszerepet: akár száz bázispárnyi távolságra képesek letapogatni a molekulán a hibákat és a felcsavarodásokat, ami az élethez szükséges egyik alapvető mechanizmus. A sejtést azonban kísérletileg eddig nem lehetett igazolni, mert csak most lesz olyan eszközünk, amivel látni is fogjuk, ahogy az elektronok atomról atomra szállítják a töltést. Már javában folyik a világ kutatóintézeteiben a kísérletek tervezése, Szabó azonban arra is rámutatott, hogy egy ilyen lézert nem lehet csak úgy bekapcsolni, akár egy évig is eltarthat a fokozatos beüzemelése.

Link: http://valasz.hu/itthon/orban-sem-tudta-mire-jo-a-szegedi-szuperlezer-most-kiderul-109781

 

*

 

Magyarországon is megkezdődött A Fény Nemzetközi Éve

 

Az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére, az UNESCO támogatásával a 2015-ös évet a Fény Nemzetközi Évének nyilvánította az ENSZ. A kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott. A tudománynépszerűsítő programsorozat egyik támogatója és házigazdája a Magyar Tudományos Akadémia.

 

A Fény Nemzetközi Éve Programbizottság által szervezett rendezvénysorozat öt fő pillére a tudomány, az oktatás, az ipar, a művészet és a nemzetközi kapcsolatok. A tudomány témakörében elsősorban az MTA intézetei szerveznek programokat, művészeti területen többek között a Műcsarnok ad otthont kiállításoknak, rendezvényeknek. Az ipari pillér jelenlétével elsősorban a „fényipar" képviselőit kívánják a program mellé állítani, az oktatás terén pedig a tanórákon, iskolai rendezvényeken, különböző szervezésű versenyeken adnának hangsúlyosabb szerepet a fénynek. Az esemény nemzetközi vonatkozását elsősorban az Európai Fizikai Társulat által ebben az évben átadott „EPS Történelmi Emlékhely" budapesti helyszíne adja. Az egyes területekről bővebben a http://fenyeve.hu oldalon olvashat.

 

A programsorozat házigazdája és egyik finanszírozója a Magyar Tudományos Akadémia. Lovász László, az MTA elnöke a magyarországi megnyitón elmondta: nemcsak előadások, bemutatók lesznek az akadémián a fény éve alkalmából a következő hónapokban, hanem az iskolákat, diákokat, tanárokat is mozgósítani szeretné a program, ugyanis "egy jól eltalált fogalommal, a fénnyel nagyon sok mindent be tudnak mutatni". Lovász László szerint a tudomány népszerűsítését célzó újfajta hazai elképzelések találkoztak A Fény Nemzetközi Éve kezdeményezéssel.

 

"A kormány a Nemzeti Tehetség Programból 10 millió forinttal támogatja a programsorozatot, a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből pedig 30 millióval" - mondta a programokról tartott sajtótájékoztatón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

 

Kroó Norbert, a Programbizottság elnöke elmondta: az akadémiai forrást elsősorban tudományos, az EMMI forrását pedig oktatási célokra szánják. Az egyes programokhoz ipari nagyvállalatok támogatása is kilátásban van" - mondta az akadémikus.

 

Az oktatási célú programjavaslatokat az MTA partneriskola-hálózatán keresztül várják a szervezők. A 24 iskolából álló országos hálózat résztvevőinek listája megtalálható az esemény honlapján, illetve a mellékletben. Ha bármely iskola szeretne a programhoz csatlakozni, akkor a javasolt programját és támogatási igényét egy partneriskolának kell megküldenie.

 

A tudományos tartalmú javaslatokat a fenyeve@titkarsag.mta.hu címre küldhetik a programjukkal (workshopokkal, kisebb konferenciákkal) csatlakozni kívánó egyetemek. A beérkező javaslatokról a rendszeresen ülésező Programbizottság hozza meg döntését, és a lehetőségekhez mérten igyekszik támogatni őket.

 

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora előadást tartott a ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projektről. Ennek célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása Szegeden. A kísérleti berendezéseket befogadó rezgésbiztos épület csúcstechnológiával épül fel 2015-ben, miközben Európa vezető lézerfizikai laboratóriumai már azokat az eszközöket fejlesztik, amelyeket 2016-tól itt tesztelnek. A várhatóan 2017-ben induló kutatások nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai, orvosi és anyagtudományok terén is kiemelkedő eredmények elérését teszik majd lehetővé.

 

Két új világ fénye a horizonton című előadásában Kiss L. László csillagász a Naprendszer kutatásának idei kiemelkedő eseményeiről beszélt. Ötven éve léteznek bolygókról készített képek, de a csillagászok most két kisebb égitest fotóit várják lélegzet-visszafojtva: a Dawn űrszonda a Ceres, a New Horizons pedig a Plútó törpebolygó felé halad. 2015-ben két új világ tárul fel a Naprendszerben: az eddigi szürke foltokból hegyek, völgyek, szakadékok bontakoznak ki előttünk, ahogyan azt nemrég a Rosetta űrszonda üstökösénél is átélhettük. Ezeknek az égitesteknek a vizsgálata közelebb visz bennünket saját csillagrendszerünk és bolygónk keletkezésének megértéséhez.

 

Az egész éves rendezvénysorozat már megszervezett programjai között fotópályázatok, fiataloknak szóló nyári táborok, valamint kutatóintézeti események vannak. Központi szervezésű esemény lesz az év első felében a március 20-i részleges napfogyatkozás megfigyelése az MTA Székháza előtt, április 23-án a Wigner Jenő-emléktábla és az „EPS Történelmi Emlékhely" felavatása a Budapesti Fasori Gimnáziumban, június elején a fiataloknak szóló nyílt nap a fényről az MTA Székházának Dísztermében, valamint június 15-én a femtolézerek szemsebészeti jelentőségéről szóló tudományos előadás-sorozat.

http://fenyeve.hu

Link: http://euroastra.hu/node/88512

 

 

*

 

Az ELTE szerepelt legtöbbet a sajtóban

Február 15-én éjfélig kellett leadni a jelentkezéseket a felsőoktatási intézményekbe. Az IMEDIA a január 15 és február 15 közötti időszakban vizsgálta az egyetemek médiaszereplését.

A Szegedi Tudományegyetem említésével több, mint 1200 cikk látott napvilágot a vizsgált egy hónap alatt; míg az ELTE megnevezésével a felnőtt lakosság egy tagja átlagosan 20 alkalommal találkozhatott - áll az IMEDIA elemzésében.

A szegedi és a pécsi intézmények népszerű sportcsapataik és a sportszponzorációk miatt generáltak ezer fölötti megjelenésszámot, a cikkek között azonban több százas nagyságrendben láttunk helyi forrásokat, melyek az országos médiumoknál jelentősen kevesebb olvasóhoz értek el.


Forrás: IMEDIA


A felnőtt magyar lakosság legtöbb alkalommal az ELTE-vel találkozhatott a sajtóban. Az egyetem médiaképét valamelyest árnyalja, hogy a Maksa-ügy miatt a gólyatábori erőszak a felvételi jelentkezés előtti hetekben újra napirendre került. Az ezzel kapcsolatos cikkek száma azonban meg sem közelítette a korábbi csúcsokat, néhány tucat írásról van csak szó. Az egyetem legtöbb megjelenése nyílt napjához, a különböző rangsorokban elfoglalt helyéhez, illetve oktatóihoz és tudományos projektjeihez kapcsolódott. Az ELTE 900 cikkben szerepelt, elérése megközelítőleg 460 millió fő.

Az felsőoktatási rangsorokban kiemelkedő Semmelweis Egyetem médiaszereplésének túlnyomó többsége klinikáin keresztül volt látható (összesen körülbelül 700 cikk és 110 millió fős elérés). A jelentkezők között legnépszerűbb Corvinus Egyetem és a Műegyetem, médiaszereplésük alapján csak a 6. és a 7. helyre kerültek.

Link: http://www.mediainfo.hu/hirek/article.php?id=35696&referer_id=rss

 

*

 

Szegedi sikerek

Egy magyar molekuláris medicina kiválósági központ létrehozásáról és az IIASA-SHIBA minőségfejlesztési díj ismételt elnyeréséről is beszámolnak a szegedi egyetem honlapján.

Első körben több mint 150 millió forint uniós támogatást nyert el a Horizont 2020 program úgynevezett Teaming akciója keretében a Szegedi Tudományegyetem részvételével megalakult konzorcium. E csoport célja: egy magyar molekuláris medicina kiválósági központ létrehozása, illetve az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának elősegítése.

– Egy hazai molekuláris orvostudományi kiválósági központot fogunk létrehozni. E virtuális centrum a Magyarországon molekuláris orvostudománnyal foglalkozó legkiválóbb kutatócsoportokat köti egy hálózatba. A Szegedi Biológiai Központ és az European Molecular Biology Labolatory (EMBL) által közösen beadott pályázatban közreműködő partnerek egymást erősítve dolgoznak – mutatja be a Horizon 2020 Teaming programjában elért magyar siker hátterét Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese az egyetemi honlapon

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja második alkalommal nyerte el az IIASA-SHIBA minőségfejlesztési díjat – számol be cikkében az u-szeged.hu.

Link: http://www.medicalonline.hu/cikk/szegedi_sikerek

További hasonló tartalom: Lánchíd Rádió

*

 

32 milliárdért hirdetett meg pályázatokat a kormány!

 

Nemcsak amiatt volt jelentős nap a múlt péntek a magyar fejlesztéspolitika életében, mert öt Operatív Programunkat elfogadta Brüsszel, hanem amiatt is, hogy a kormány rögtön 15 fejlesztési célra meg is hirdetett pályázati kiírásokat. Ezek keretösszege együtt 32 milliárd forintot tesz ki, amelyből messze a legnagyobb az innovatív iskolák fejlesztésére fordítható (14,5 milliárd forint) fejlesztési forrás. A legtöbb friss kiírás köz-, illetve felsőoktatási intézmények, valamint egyházi fejlesztési elképzelések finanszírozására alkalmas. Érdemes azonban a kutatás-fejlesztési területen mozgó vállalkozásoknak is megnézni az egyik kiírást, hiszen egy uniós keretprogramra való felkészüléshez lehet támogatást nyerni. Egyes kiírásoknál a pályázatok benyújtási lehetősége már rögtön adott, míg más pályázatoknál még 2-3 hetet várni kell erre.

Az új pályázati rendszer indulásáról, a főbb fejlesztéspolitikai keretekről és a legfontosabb pályázati változásokról is szól a Portfolio Uniós források 2015 című konferenciája, amelyet március 12-én rendezünk meg. További részletek:


Az alábbiakban az egyes pályázati kiírásoknak csak a legfontosabb információit mutatjuk be, a részletekért érdemes az egyes linkekre kattintani.

 

Struktúraváltáshoz kapcsolódó képzést és foglalkoztatást támogató felhívás


A Széchenyi 2020 keretében megjelent a "Struktúraváltáshoz kapcsolódó képzést és foglalkoztatást támogató fejlesztés" című (TÁMOP-6.2.4.B/14/2 kódszámú) könnyített elbírálású pályázati felhívás.

A konstrukció célja az egészségügyi ellátórendszer hatékony működéséhez szükséges humánerőforrás biztosításához való hozzájárulás.

A rendelkezésre álló keretösszeg: 1.315.643.037 forint.

A pályázatok benyújtása a kitöltőprogram megjelenését követő második munkanaptól számítva 15 napig lesz lehetséges. A kitöltőprogram megjelenéséről közleményben fog tájékoztatást nyújtani a hivatalos kormányzati pályázati oldal.

A pályázat részletes kiírása itt érhető el.


A tudományos képzés műhelyeinek támogatását célzó felhívás


A Széchenyi 2020 keretében megjelent a "Tudományos képzés műhelyeinek támogatása" című (TÁMOP 4.2.2B-15/1/Konv kódszámú) pályázati kiírás.

A pályázati kiírás célja olyan komplex feltételek megteremtése a felsőoktatási intézményekben, amelyek lehetőséget biztosítanak a kutatói tevékenységbe aktívan bevonódni kívánók számára mind az egyéni, mind a közösségi fejlődésre.

Ennek része az intézményen belüli tehetségsegítő programok működtetése, fejlesztése, amelyek egyrészt az arra érdemes hallgatóknak lehetőséget biztosítanak a kutatói készségek és ismeretek fejlesztésére, másrészt azokat az oktatókat, kutatókat támogatják, akik aktívan rész vesznek az utánpótlás nevelésében és a kutatói utánpótlás biztosításában.

A rendelkezésre álló keretösszeg 2 milliárd forint, amely kizárólag a konvergencia régiókban használható fel.

A pályázatok benyújtása 2015. február 16-tól 2015. február 27-ig lehetséges. A pályázatok benyújtása és elbírálása egy szakaszban történik.

A pályázat részletes kiírása itt érhető el.


Az egészséges táplálkozás elterjesztését támogató felhívás


A Széchenyi 2020 keretében megjelent a TÁMOP 6.1.2.B-14/1 kódszámú, "Egészséges táplálkozás elterjesztése a közétkeztetésben" című kiemelt projekt felhívás.

A konstrukció célja a közétkeztetésben érintett szolgáltatók (élelmezésvezetők) felkészítése annak érdekében, hogy maradéktalanul teljesíteni tudják a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendeletben és más táplálkozás-egészségügyi előírásokban megfogalmazott követelményeket, s ezzel hozzájáruljanak az egészséges táplálkozás közétkeztetésben történő megvalósításához, elterjesztéséhez.

A rendelkezésre álló keretösszeg: 500 000 000 forint

A projektjavaslatok benyújtása a felhívás megjelenésétől számított 30 napig, azaz február 13-tól március 15-ig lehetséges.

A pályázat részletes kiírása itt érhető el.


Az interdiszciplináris kutatói teamek felkészítését támogató felhívás a nemzetközi programokban való részvételre az alapkutatás és a célzott alapkutatás területén


A Széchenyi 2020 keretében megjelent az "Interdiszciplináris kutatói teamek felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre az alapkutatás és a célzott alapkutatás területén" című (TÁMOP 4.2.2.D-15/1/KONV kódszámú) felhívás.

A pályázati kiírás közvetlen célja a felsőoktatási intézményekben működő kutatói teamek közreműködésével megvalósuló komplex kutatási projektek előkészítése, illetve a kapcsolódó kutatásmenedzsment kapacitások fejlesztése.

A kiírás keretösszege 3 milliárd forint, amely kizárólag a konvergencia régiókban használható fel.

A pályázatok benyújtása 2015. február 16-tól 2015. február 26-ig lehetséges. A pályázatok benyújtása és elbírálása egy szakaszban történik.

A pályázat részletes kiírása itt érhető el.


Az Iskola a természetben című felhívás


A Széchenyi 2020 keretében megjelent az "Iskola a természetben" című (TÁMOP-3.3.17-15/1 kódszámú) pályázati felhívás

A 600 millió forint keretösszegű kiírás célja a hátrányos helyzetű kistérségekben, településeken élő tanulók társadalmi beilleszkedése a helyi természeti adottságban rejlő lehetőségekre, különös tekintettel a mezőgazdasági ismeretekre támaszkodva. A tevékenységek a szakmai ismeretek megszerzésére irányulnak, amelyek hozzájárulnak a fiatalok életesélyeinek javításához.

A projektek keretében a tanórán kívüli programokkal a gyermekek társas és szociális kompetenciának, valamint koncentrációs képességeinek fejlesztése, emellett tanulási, problémamegoldó és döntési kompetenciáik erősítése valósul meg.

A konstrukció hozzájárul a felelős állampolgárrá válás folyamatainak előmozdításához, a felelősségvállalásra, a megfelelő értékrend kialakítására és magatartásformák megválasztására való felkészítés és az önkéntesség elterjesztése által.

Pályázatonként 150-329 millió forint támogatás nyerhető el.

A pályázatok benyújtása 2015. február 16. és 2015. március 16. között lehetséges.

A pályázat részletes információi ide kattintva érhetők el.


A versenyképes IKT szektor fejlesztését támogató felhívás


A Széchenyi 2020 keretében megjelent a "Versenyképes IKT szektor fejlesztése" című (GOP-2015-3.3.4 kódszámú) pályázati felhívás.

A kiírás célja, hogy az IKT, vagy informatikai témájú K+F+I projekteket fejlesztő vállalkozások - elsősorban KKV-k - nemzetközi piaci lehetőségei bővüljenek, és az Európai Unió Horizon 2020 programjában való aktív részvételük növekedjen. A pályázat keretében vállalkozások számára a Horizon 2020 program megismerésére, innovációs tanácsadás igénybevételére és marketing tevékenység támogatására nyílik lehetőség.

A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 1 milliárd forint a 2015-ös évre. A támogatott pályázatok várható száma: 110-140 db, a vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 5.000.000 Ft, maximum 20.000.000 Ft.

A pályázatok benyújtása 2015. március 2. - 2015. március 12-ig lehetséges.

Részletes információk a pályázatokról ide kattintva érhetők el.



A gazdaságban esélyegyenlőségi célcsoportokat támogató felhívás


A Széchenyi 2020 keretében megjelent az "Esélyegyenlőségi célcsoportok a gazdaságban - megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató vállalkozások támogatása" című (GOP-2015-3.5.1/A kódszámú) pályázati kiírás.

A pályázat célja a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvénnyel, valamint a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI törvénnyel összhangban a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató nonprofit vállalkozások különféle belső fejlesztéseinek (pl. eszközvásárlás, ingatlan-beruházás, marketing) támogatása az átlagos foglalkoztatási színvonal növelése érdekében, valamint a munkalehetőség kínálati oldalának támogatásával egyenlő esélyek teremtése a munkaerő-piaci elhelyezkedésben és munkavégzésben.

A program keretében 500 millió forint áll rendelkezésre.

A pályázatok benyújtására 2015. március 2-től március 16-ig van lehetőség.

A pályázat részletes kiírása itt található.


Az egyházak köznevelési feladatainak támogatását célzó felhívás


A Széchenyi 2020 keretében megjelent "Az egyházak köznevelési feladatainak támogatása" című (TÁMOP-3.1.17-15 kódszámú) pályázati felhívás.

A 2 milliárd forint keretösszegű kiírás célja, hogy a bevett egyházakhoz tartozó köznevelési intézményekben azonos integrált fenntartói és irányítási rendszer alakuljon ki, különösen minőségirányítás, adminisztráció, humán erőforrás gazdálkodás, vezetői információs rendszerek és egyéb informatikai rendszerek tekintetében.

A támogatás segítségével az intézményekben végzett oktatási-nevelési tevékenységek mind eredményesebben és hatékonyabban hozzájárulnak a gyermekek és fiatalok nevelésének kiteljesítéséhez. A konstrukció keretében az ehhez szükséges tartalmi és módszertani fejlesztésekre kerülhet sor az intézményfenntartói feladatok ellátó bevett egyházak által fenntartott intézményekben.

Pályázatot egyházi fenntartású nevelési-oktatási intézmények (általános iskolák, többcélú intézmények) nyújthatnak be. A támogatás összege a bevont feladat-ellátási helyek száma szerint differenciáltan változik, pályázónként akár 900 millió forint támogatás is elnyerhető.

A pályázatok benyújtása 2015. február 16. és 2015. március 16. között lehetséges.

A pályázat részletes kiírása ezen a linken érhető el.


A felsőfokú szakirányú és ágazati továbbképzés fejlesztése az informatika területén című kiemelt projekt felhívás


A Széchenyi 2020 keretében megjelent a "Felsőfokú szakirányú és ágazati továbbképzés fejlesztése az informatika területén" című (TÁMOP-4.1.2.F-15/1 kódszámú) kiemelt projekt felhívás.

A 600 millió forint keretösszegű kiírás célja, hogy a felsőoktatási képzések és azokban használható tartalmak spektrumának bővítésével és módszertani fejlesztésével hozzájáruljon az informatikai területeken tanulók és végzettek számarányának növeléséhez.

A konstrukció angol és magyar nyelvű online képzési központ kialakítását és fejlesztését támogatja; alapképzések szakirányaihoz, kiegészítő moduljaihoz, felsőoktatási szakirányú képzésekhez, valamint ágazati képzésekhez igazodó informatika tárgyú továbbképzésekben egyaránt használható tartalmi modulok és digitális taneszközök kidolgozására, átdolgozására és adaptálására nyílik lehetőség.

A projektjavaslat benyújtása a felhívás megjelenését követő 30 napon belül lehetséges.

A pályázat részletes kiírása ezen a linken érhető el.


Az egyházi fenntartásban lévő szociális szolgáltatók és intézmények alap- és szakellátási feladatainak fejlesztését támogató felhívás


A Széchenyi 2020 keretében megjelent "Az egyházi fenntartásban lévő szociális szolgáltatók és intézmények alap- és szakellátási feladatainak fejlesztése" című (TÁMOP-5.4.12-14/1 kódszámú) pályázati felhívás.

A pályázat célja a szociális alap- és szakellátások fejlesztése, működési hatékonyságának javítása olyan szolgáltatás-fejlesztéssel, szolgáltatás-koordináció kialakításával, mely a lakosság problémáira komplex megoldást nyújt, a felmerülő igényeknek megfelelően működő, probléma centrikus, rövid reakcióidejű szolgáltatások kialakításával.

Szintén cél a modernizációs folyamatba bevont szolgáltatások körének bővítése (szociális és szolgáltatások/szolgáltatási elemek), illetve a projekt időszak alatt hatékony szolgáltatási, tervezési és elosztási struktúra kialakítása.

A rendelkezésre álló keretösszeg 2 milliárd forint a konvergencia régiókban.

A pályázatok benyújtása 2015. február 16-tól 2015. március 13-ig lehetséges.

A pályázat részletes kiírása ezen a linken érhető el.


A felsőfokú szakirányú és ágazati továbbképzés fejlesztése az informatika területén című kiemelt projekt felhívás


A Széchenyi 2020 keretében megjelent a "Felsőfokú szakirányú és ágazati továbbképzés fejlesztése az informatika területén" című (TÁMOP-4.1.2.F-15/1 kódszámú) kiemelt projekt felhívás.

A kiírás célja, hogy a felsőoktatási képzések és azokban használható tartalmak spektrumának bővítésével és módszertani fejlesztésével hozzájáruljon az informatikai területeken tanulók és végzettek számarányának növeléséhez.

A konstrukció angol és magyar nyelvű on-line képzési központ kialakítását és fejlesztését támogatja; alapképzések szakirányaihoz, kiegészítő moduljaihoz, felsőoktatási szakirányú képzésekhez, valamint ágazati képzésekhez igazodó informatika tárgyú továbbképzésekben egyaránt használható tartalmi modulok és digitális taneszközök kidolgozására, átdolgozására és adaptálására nyílik lehetőség.

A projektjavaslat benyújtása a felhívás megjelenését követő 30 napon belül lehetséges.

A pályázat részletes kiírása ezen a linken érhető el.


Az egyházi fenntartásban lévő szociális szolgáltatók és intézmények alap- és szakellátási feladatainak fejlesztését támogató felhívás


A Széchenyi 2020 keretében megjelent "Az egyházi fenntartásban lévő szociális szolgáltatók és intézmények alap- és szakellátási feladatainak fejlesztése" című (TÁMOP-5.4.12-14/1 kódszámú) pályázati felhívás.

A pályázat célja a szociális alap- és szakellátások fejlesztése, működési hatékonyságának javítása olyan szolgáltatás-fejlesztéssel, szolgáltatás-koordináció kialakításával, mely a lakosság problémáira komplex megoldást nyújt, a felmerülő igényeknek megfelelően működő, probléma centrikus, rövid reakcióidejű szolgáltatások kialakításával.

Szintén cél a modernizációs folyamatba bevont szolgáltatások körének bővítése (szociális és szolgáltatások/szolgáltatási elemek), illetve a projekt időszak alatt hatékony szolgáltatási, tervezési és elosztási struktúra kialakítása.

A rendelkezésre álló keretösszeg 2 milliárd forint a konvergencia régiókban.

A pályázatok benyújtása 2015. február 16-tól 2015. március 13-ig lehetséges.

A pályázat részletes kiírása ezen a linken érhető el.


A Kora-gyermekkori program a megfélemlítés megelőzésére című kiemelt projekt útmutatója


A Széchenyi 2020 keretében megjelent a "Kora-gyermekkori program a megfélemlítés megelőzésére" című (TÁMOP 5.2.10-15/1 kódszámú) kiemelt projekt útmutatója.

A kiemelt kiírás célja olyan nemzetközi program adaptációja, amely a gyermekek, szülők és a gyermekek nevelésében részt vevő pedagógusok, dajkák számára lehetőséget biztosít elsajátítani barátságos társas környezet kialakításának képességét és kellő ismeretet biztosít a bullying (zaklatás) felismeréséhez és megelőzéséhez.

A rendelkezésre álló keretösszeg 452 millió forint, amely kizárólag a konvergencia régiókban használható fel.

A projektjavaslatok benyújtása a felhívás megjelenésétől számított 30. napig lehetséges.

A projektjavaslatok benyújtása és elbírálása egy szakaszban történik.

A pályázat részletes kiírása ezen a linken érhető el.


Az innovatív iskolák fejlesztését támogató felhívás


A Széchenyi 2020 keretében megjelent az "Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem" című (TÁMOP-3.1.4.C-14 kódszámú) pályázati felhívás.

A konstrukció céljaiban illeszkedik a Társadalmi Megújulás Operatív Program célrendszeréhez, vagyis elősegíti a sikeres munkaerő-piaci alkalmazkodáshoz szükséges készségek, ismeretek kialakítását, a megszerzett tudások, kompetenciák folyamatos fejlesztését.

A munkaerő-piaci sikeresség érdekében cél az oktatás és képzés minőségének és hatékonyságának javítása, kiemelten az idegennyelv-tudás, digitális írástudás, vállalkozói-, életpálya-építési, életviteli, és egészségfejlesztési készségek, környezettudatosság és aktív állampolgárság területén.

A konstrukció hozzájárul az egész napos iskolai nevelés és foglalkoztatás elterjesztéséhez, illetve a gyógypedagógiai intézményekben elérhető szolgáltatások minőségének javításához.

A rendelkezésre álló keretösszeg 14.500.000.000 forint.

A pályázatok benyújtása 2015. február 20-tól 2015. március 20-ig lehetséges.

A pályázatok benyújtása és elbírálása egy szakaszban történik.

A pályázat részletes kiírása ezen a linken érhető el.


Az egészségtudományi, egészségipari innovációs környezet fejlesztése, szakmai hálózatosodás elősegítését támogató felhívás


A Széchenyi 2020 keretében megjelent az "Egészségtudományi, egészségipari innovációs környezet fejlesztése, szakmai hálózatosodás elősegítése" című (TÁMOP-4.2.6-15/1 kódszámú) felhívás.

A pályázat célja az egészségügyi, illetve egészségiparhoz kötődő kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeinek erősítése, a szakmai hálózatosodás, valamint tudásmenedzsment és tudástranszfer tevékenységek elősegítése az egészségügyi, felsőoktatási, akadémiai, non-profit gazdasági és civil szervezetek együttműködésében.

A rendelkezésre álló keretösszeg 1 milliárd forint a konvergencia régiókban.

A pályázatok benyújtása 2015. február 16-tól 2015. március 16-ig lehetséges.

Link:
http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/palyazatok/32_milliardert_hirdetett_meg_palyazatokat_a_kormany.210247.html

*

 

Csapdahelyzet a magyar gyógyszerészképzésben

Az ideiglenes működési engedély elfogadását fenyegetéssel akarják kikényszeríteni

CIKK | FEBRUÁR 16, 2015 - 19:59 | BEKÜLDŐ: BODOLAI GYÖNGYI

 

A kilátásba helyezett szankciók helyett a MOGYE Gyógyszerészeti Karának akkreditációja (működési engedélye) körül kialakult botrányosan igazságtalan, a törvényes előírásoknak, a kormányfő, az érintett minisztériumok és a felek közötti egyezségnek ellentmondó helyzetet kellett volna feloldania az egyetem szenátusának tegnap délben tartott ülésén, de ez sajnos nem történt meg. Bár ezúttal a sorozatos igazságtalanságok miatt kivonult magyar szenátusi tagok is részt vettek az ülésen, érdemben megoldás mégsem született. Így hát továbbra is függőben maradt, hogy indul-e magyar nyelvű oktatás az idén ősztől a gyógyszerészeti karon. Hogy mire jó az egyetem, a tisztségben levő miniszterelnök, valamint kormányának a tekintélyét csorbító botrány? Nos, valószínűleg az a cél, hogy a magyar felvételizőket, akik olyan eredményeket értek el, hogy fizetős helyeket is elfoglalhattak a gyógyszerészeten, elbizonytalanítsák. Magyar vonatkozásban így néz ki a múlt hét végén indult országos kampány, amellyel hallgatókat toboroznak az egyetemre. Ha megtörténne az a csúfság, hogy az ősztől nem indulna magyar nyelvű gyógyszerészképzés, akkor a román tagozat akkreditációja is érvényét kellene veszítse, s nem indulhatna román nyelvű képzés sem.

A tegnapi szenátusi ülést, majd a magyar tagozat képviselőinek megbeszélését követően dr. Szabó Béla professzor, a tagozat megválasztott vezetője a következőket nyilatkozta:

– Konkrét döntés nem született. Mi, a magyar tagozatot képviselő szenátusi tagok annak idején az akkreditáció miatt vonultunk ki az egyetem vezetőségéből, ugyanis egészen másképpen értelmeztük a vonatkozó törvényt, mint a román fél. Most hasonló helyzet állt elő a gyógyszerészeti karral kapcsolatosan is, ezért határoztunk úgy, hogy azon az ülésen, amelyen a szenátus napirendre tűzte a kar ügyét, kifejtjük a véleményünket. Legnagyobb meglepetésünkre a szenátus elnöke bejelentette, hogy csak tájékoztatni szeretné a testületet. A Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Hatóság (ARACIS) sugallatára kialakult helyzetben két lehetőség áll fenn: egy közös akkreditáció, amely szerint egy román oktatási vonalat akkreditálnak, s azon belül lábjegyzetben esetleg ott szerepelne a magyar is, vagy egy külön akkreditáció, ami a szenátus elnökének magyarázata szerint ideiglenes lenne, mert teljesen új programra vonatkozna. Ha a magyar tagozatra külön engedélyt akarunk, akkor egy új eljárást kell kezdeményezni. Ez azonban nem jelentené azt, hogy mind az elmélet, mind a gyakorlat magyar nyelven folyna, hanem maradna minden a régiben, az előadás külön a román és a magyar diákok számára, a gyakorlat együtt, mert véleménye szerint olyan kevés az oktató a magyar oldalon, hogy veszélyezteti a diáklétszámot. Elhangzottak érvek és ellenérvek, s mi elmondtuk, hogy nem osztjuk ezt a félelmet, mert ha az ARACIS ugyanazt a mércét alkalmazza, mint a román tagozat esetében, akkor a hármasszabály alapján minket is megilletne 65 hely, ami a jelenlegi diáklétszámnak felel meg, ezért nem félünk attól, hogy diákokat kellene elküldeni. Kérdésemre, hogy a közös gyakorlat ötlete szintén az ARACIS-tól származik-e, az volt a válasz, hogy nem, de másképpen nem lehet megvalósítani. A helyzet tehát az, amivel az elmúlt három év óta folyamatosan szembesülünk: az egyetem vezetősége állítólag a legmesszebbmenően támogatja, hogy a magyar tagozat maradjon meg, ami az ellenőrző hatóság miatt nem lehetséges. Ha azonban teljesen külön működési engedélyt szeretnénk magyar nyelvű gyakorlattal, mivel csak ideiglenes engedély jár nekünk, abba az egyetem nem egyezik bele. Tehát mindig a másik fórum a hibás, s közben a szakminisztérium mossa a kezeit. A szenátus tehát nem hozott döntést, csak tájékoztatni akartak arról, ami úgyis magasabb szinten dől el. Tehát marad az a helyzet, hogy ránk akarnak erőltetni két olyan változatot, amely közül egyik sem felel meg a magyar tagozatnak. A tanügyi törvénynek ellentmond a közös akkreditáció, a törvény által előírt külön akkreditációt pedig nem engedi az egyetem. Ebből a csapdából saját erőnkből nem tudunk kilépni.

Emlékeztetni szeretnék arra, hogy a múlt év januárjában az egyetem vezetősége megszavazta a végleges akkreditációt mindkét tagozat számára. Májusban kiszállt az akkreditációs bizottság, és akkor kezdték hangsúlyozni, hogy a magyar tagozatnak csak ideiglenes akkreditáció jár, amely azt jelentette volna, hogy marad minden a régiben. Ezt nem fogadhattuk el, mivel ellentétes az érvényben levő tanügyi törvénnyel, s a bizottság dolgavégezetlenül távozott. Azon híresztelésekkel ellentétben, hogy a magyar vezetőség kivonult a szenátusból, és nem tesz semmit, el kell mondanom, hogy amióta a magyar főtanszékek önállósodásáról szóló hétpontos egyezséget aláírtuk, több beadványt intéztünk a rektor úrhoz, az RMDSZ megfelelő tisztségviselőihez és az ARACIS-hoz, s hétszer fordultunk írásban iktatott kéréssel az oktatási minisztériumhoz, de írásbeli válaszra egyik fórum sem méltatott. Jelenleg is ezzel szembesülünk, s nyílt levélben fogunk állásfoglalást kérni az ARACIS-tól. Időközben a román tagozat állítólag száz helyre megkapta a működési engedélyt, amire azt tudjuk mondani, hogy az oktatói létszám alapján, és a közös oktatói bázist használva, a hármasszabály elve alapján 65 hely minket is megillet. Ha mi leválunk a román tagozatról, akkor az ő programjuk is újnak tekinthető, és akkor nekik sem járna a végleges akkreditáció.

Véleményünk szerint a működési engedélyt illetően is jogunk van az egyenlő bánásmódhoz, s ráadásul lévén csupán laboratóriumi gyakorlatról szó, itt az sem merül fel, hogy a beteggel románul kellene beszélni.

Érdeklődésünkre Szabó professzor elmondta, hogy a szenátusi ülésen újra elhangzott a fenyegetés, hogy akik nem állították össze az új dossziét, ami a rektor szerint ugyanazt kell tartalmazza, mint a jelenlegi, csak a végleges helyett az ideiglenes akkreditációs kérve, azok felelni fognak. Majd feltette a kérdést, hogy nem jelent-e diszkriminációt, hogy ugyanazon a gyakorlati órán ugyanazzal az oktatóval hogyan részesülhet a román diák véglegesen, a magyar diák csak ideiglenesen akkreditált képzésben.

Az ideiglenes akkreditációt, amely azt jelentené, hogy nyolc évig nem szervezhetnének magyar nyelven államvizsgát, elfogadnák, ha az valóban a magyar tagozat függetlenségét jelentené, de azzal a feltétellel, hogy minden marad a régiben, nem egyezhetünk bele – hangsúlyozta.

A Szabó Béla professzor által mondottakat a gyógyszerészeti kart képviselő dr. Nagy Előd egyetemi docens is megerősítette.

Link: http://www.e-nepujsag.ro/op/article/csapdahelyzet-magyar-gyógyszerészképzésben

 

*

 

 

Nincs is túltermelés bölcsészekből

KÖLLŐ JÁNOS, MTA KRTK KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET

2015.02.16. 13:18 Módosítva: 2015-02-16 13:36:24

A bölcsészek és a mérnökök között majdnem pont ugyanakkora a dolgozók aránya (magas), valamint a munkanélküliek vagy a segélyből élők aránya (nagyon alacsony). A dolgozó bölcsészeknek és a dolgozó mérnököknek hasonlóan jó munkahelyük van, mindkét kategória 71 százaléka dolgozik diplomás foglalkozásban vagy vezetőként. Hamisnak tűnik tehát a közvélekedés, hogy túltermelés van bölcsészekből.

Politikusaink rendszeresen sugallják, hogy túl sok bölcsészt képez az ország, pedig sokkal könnyebb jó állást kapni mérnökként. Orbán Viktor például romkocsmák félhomályában merengőállástalan diplomásokról beszél, és a himihumi képzések kigyomlálását igéri. Palkovics László felsőoktatási államtitkár még direktebben fogalmaz, mikor a viccet idézi, mely szerint

Mit kérdez az elhelyezkedett bölcsész az állástalan bölcsésztől? ­ – Adhatom nagyobb kólával és nagyobb krumplival?

De vajon tényleg nehezebb bölcsészdiplomával jó munkát találni?

A blogról

A Defacto blog szerzői közgazdászok, szerkesztői Kézdi Gábor, Kondor Péter, Koren Miklós, Kőszegi Botond, és Szeidl Ádám, a Közép-európai Egyetem kutatói.

Defacto

Választ Magyarország legnagyobb rendszeres munkaerőpiaci adatfelvételének, a KSH Munkaerő-felmérésének adatai alapján kaphatunk. A felmérésben szereplők között létrehoztam egy tágan értelmezett “bölcsész” kategóriát amely a művészeti, bölcsésztudományi és egyes társadalomtudományi (de nem közgazdasági vagy üzleti) diplomával rendelkezőket; valamint egy “mérnök” kategóriát ami a mérnöki és tervezői diplomával rendelkezőket tartalmazza. A pontos definíciók és az ábrák adatai elérhetőek itt.

Ezeket a kategóriákat használva, az első ábra a 2011-13 időszakban mutatja a mérnökök és bölcsészek között a foglalkoztatottak arányát a 24-62 éves korosztályban.

Mindkét nemet tekintve a bölcsészeknek 79 százaléka, a mérnököknek pedig kicsit magasabb aránya, 83 százaléka dolgozik. Azonban nemekre lebontva változik a kép. A bölcsész nők a mérnök nőknél nem kisebb, hanem nagyobb, a bölcsész férfiak pedig a mérnök férfiakkal majdnem pontosan egyező arányban dolgoznak. A két nemet együtt tekintve csak azért látunk kis különbséget a mérnökök javára, mert közöttük sokkal több a férfi. Összességében: azonos neműek között nem dolgoznak nagyobb arányban a mérnökök mint a bölcsészek.

Vajon vannak különbségek a nem dolgozók között? Hogy választ kapjunk, a második ábrán a munkanélküliség és az állami juttatások szerepét mutatom be.

A bölcsészek közül többen vannak gyesen---érthető, hiszen sok közöttük a nő---a mérnökök közül pedig korai nyugdíjban. De sem munkanélküliségben, sem segélyekben nincs érdemleges különbség: mindkettő nagyon alacsony mindkét kategóriában. A nem dolgozók körében nincs tehát arra utaló jel, hogy a bölcsészek nehezebben boldogulnának.

Esetleg arról van szó, hogy - mint a gyorséttermes vicc is sugallja - a dolgozó bölcsészek rosszabb munkákat végeznek?

A harmadik ábra szerint a diplomás foglalkozásban vagy vezetőként dolgozók aránya a bölcsészek és a mérnökök között ugyanakkora, 71-71 százalék. Pontosan egyforma, 15 százalékos arányban végeznek felsőfokú képzettséget nem feltétlenül igénylő technikusi vagy asszisztensi munkát. A bölcsészek között többen dolgoznak irodai foglalkozásokban, a mérnökök között viszont többen végeznek szak- vagy segédmunkát. Összességében nincs érdemi különbség az elvégzett munka típusa szerint sem a munkapiaci sikerességben.

Vajon a különbségek csak a fiatalok körében jelentősek, és ezért nem látszanak az ábrákon?Megnéztük: a bölcsészek és a mérnökök helyzete foglalkoztatás, munkanélküliség és az elvégzett munka típusa szerint hasonló a 30-34 éves korosztály esetében is.

Mindez részben annak köszönhető, hogy a bölcsész végzettség sokféle foglalkozásban hasznosítható. Az ábrákhoz felhasznált, 2011-2013-as adatfelvételi hullámok az összesen 146-ból 99 diplomás foglalkozásban találtak bölcsész végzettségűeket. Az újságírótól a rendszergazdáig, a polgármestertől az adótanácsadóig.

A keresetekről nem áll rendelkezésre hasonló minőségű információ, csak a végzés utáni harmadik év béradatait ismerjük. Ekkor, azonos nemű munkavállalókat összehasonlítva, a bölcsészek a mérnököknél 25 százalékkal kevesebbet keresnek. Azonban a bölcsész állások sokszor nyújtanak más előnyöket: kötetlen munkaidőt, hosszabb nyári szünetet, intellektuálisan vonzóbb közeget, és a vágyott hivatással járó örömet. Ezekért cserében a bölcsésznek álló fiatal elfogadhatónak tarthatja az alacsonyabb jövedelmet.

A bölcsészek foglalkoztatási problémáiról szóló nézetek többnyire ipari nagyvállalatoktól, az őket képviselő kamaráktól, vagy az őket kiszolgáló fejvadászoktól származnak. Valószínű, hogy az ipari nagyvállalatoknak tényleg jobban kell a mérnők, de a gazdaságnak más területei is vannak. Az oktatás, a média, a kultúra és a szórakoztatóipar ugyanúgy keresletet szolgál ki, és rengeteg bölcsész végzettségűnek nyújt tisztes megélhetést. A Defacto szerint - bármilyen határozottan állítják is azokat - sem a kormánynak, sem a közvéleménynek nem kellene elhinnie a bölcsészekről szóló téves nézeteket.

Link: http://index.hu/gazdasag/defacto/2015/02/16/nincs_is_tultermeles_bolcseszekbol/

*

 

Gyakornoki ösztöndíjra lehet pályázni

Feltöltve: 2015-02-16 09:19:54Kategória: HelyiForrás: tatabanya.hu

Folyamatosan - a gyakornoki pozíciók betöltéséig – pályázhatnak azok a közép- vagy felsőoktatási intézményének nappali tagozatos hallgatói, akik a meghirdetett gyakornoki pozícióknak megfelelő képzésben vesznek részt. A gyakornoki ösztöndíj mértéke havonta harmincezer forint.

A Stúdium Közalapítvány a Kóta József Gyakornoki Program keretében gyakornoki pozíciókat hirdet a tatabányai munkáltatóknál közép- és felsőfokú, nappali tagozatos tatabányai fiatalok tanulmányainak támogatására és a későbbiekben munkáltatónál történő elhelyezkedésük segítésére. Az ösztöndíj támogatást biztosít a tanulmányok elvégzéséhez, a diploma megszerzéséhez és a tanulmányok befejeztével a pályakezdő munkavállaló számára munkahely biztosításával. A város célja, hogy a korosztály tagjai megtalálják boldogulásukat Tatabányán.

A megpályázható gyakornoki pozíciók: mechatronikai technikus, gépi forgácsoló, hegesztő, szerkezeti lakatos, gépgyártás technológus/technikus, villanyszerelő, szerszámkészítő, villamosmérnök, gépészmérnök.

A jelentkezőket az alapítvány közvetíti ki az érintett cég felé, ahol a személyes találkozó után választják ki a támogatni kívánt fiatalt, ezt követően háromoldalú megállapodást köt a gyakornok, a munkáltató és a Stúdium Közalapítvány. A gyakornoknak az alapítvány havonta harmincezer forint gyakornoki ösztöndíjat folyósít a szerződés megkötésétől, aktív tanévenként 10 hónapon keresztül a szeptembertől júniusig tartó időszakra, a szakképesítés megszerzéséig, a gyakornokkal kötött megállapodás szerint.

A pályázás feltétele, hogy a tatabányai állandó lakcímmel rendelkező fiatal az ország bármelyik közép- vagy felsőoktatási intézményének nappali tagozatos hallgatója legyen és 30. életévét a jelentkezés időpontjáig még nem töltötte be.

Részletek és a jelentkezési adatlap letölthető ahttp://tatabanya.hu/fooldal/gyorskereso/palyazatok/kota_jozsef_gyakornoki_program oldalon, vagy személyesen átvehető a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán (2800 Tatabánya, Fő tér 8.)

 

Link: http://www.infotatabanya.hu/hir_olvas/permalink:gyakornoki-osztondijra-lehet-palyazni-2015-02-16-091954

 

*

 

Nagy sikere van az "Általános bűnmegelőzési ismeretek” kurzusnak

Mintegy ötven főiskolai hallgató vette fel a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság által meghirdetett „Általános bűnmegelőzési ismeretek” elnevezésű prevenciós kurzust a 2014/15-ös tanév második félévében.

A Szegedi Tudományegyetemmel való együttműködés alapján immár tizenötödik esztendeje hallgathatnak a legfontosabb prevenciós témákban előadásokat a jövő pedagógusai.

A 26 órás, 13 alkalmas előadássorozat tematikája az elmúlt időszakban több alkalommal is módosult, aktualizálódott, alkalmazkodva a változó hallgató igényekhez, megfelelve a kor legújabb kihívásainak. Olyan területekről - fiatalkori bűnözés, családon belüli erőszak, áldozatvédelem, iskolai erőszak, az internet veszélyei, környezetünk védelme, biztonságos közlekedés – szerezhetik meg az ismereteket a hallgatók, melyek majdani szakmai feladatuk magas színvonalú ellátásához jelentős segítséget nyújtanak.

A kurzus helyszíne szerda délutánonként a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Link: http://promenad.hu/cikk/nagy-sikere-van-az-altalanos-bunmegelozesi-ismeretek-kurzusnak-151243
További tartalomként megjelent: http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/02/bunmegelozesi-kurzust-hirdettek-a-megyei-rendorok-az-szte-n.html

 

*

 

'Gazdálkodj okosan!'-pályázat középiskolásoknak

[Iránytű] 2015.02.16 08:00

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar tehetséggondozó programja keretében pályázhat valamennyi hazai és határon túli középiskola nappali tagozatos tanulója. A megadott témakörök bármelyikéről minimum 10 oldalas esszét várnak. A legjobb esszékért a pályázók ingyenes nyelvvizsga lehetőséget nyernek angol vagy német nyelvből. Benyújtási határidő: 2015. március 13.

Az alábbi témakörökben, egyéni cím megadásával várnak a szervezők minimum 10 oldalas esszéket, illetve esettanulmányokat:
- Fűben-fában orvosság, hazai termesztett és gyűjtött gyógynövények feldolgozása, forgalmazása, felhasználása.
- Genetikailag módosított növények (GMO-k) termesztésének kilátásai hazánkban - Sem velük, sem nélkülük?
- Egészséges élelmiszertermelés, segítőtársaink - mikroorganizmusok az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban - Miért váltak veszélyessé egyes élelmiszerek?
- Ökológiai (bio-) termesztésről, biotermékekről – reálisan - Csak tiszta forrásból.
- Ahol víz, ott élet is van.
- Szabadföldi és fedett technológiák hatékonyságának elemzése adott kertészeti kultúrában - Mindenhol jó, de…
- Ökofalu előnyei a várossal szemben - Hogyan terveznéd meg egy falu energiaellátását és élelmiszertermelését környezettudatosan?
- Környezetterhelés csökkentése a farmon vagy az otthonunkban. - Hogyan csökkentenéd egy farmon vagy egy önálló lakóépületben élő család háztartásának, életvitelének, közlekedésének környezetterhelését? Hol tudsz újrahasznosítást alkalmazni, és hogyan?
- Állatok szerepe a gyomnövények terjesztésében.
- Természetvédelem, vadgazdálkodás és vadászat összehangolása - Szükség van-e napjainkban a vadászatra?
- Vadállatok megjelenése a városban - Mi az oka és mi a megoldás?
- Szakszerűség és felelősség társ- és hobbiállatok tartásánál - Megfelelő ajándék-e az élőállat?
- Társállatok, mint az emberi test és lélek gyógyítói - Mire jók a terápiás célból tartott állatok?
- Kihívások és válaszok a válság idején, a mezőgazdasági vállalkozások sikerességének feltételei.
- Mezőgazdaság szerepe az ipari termékek előállításában, a nem élelmiszeripari célú termelés sajátosságai.
- Importot vagy hazait? Feloldható-e a dilemma a mezőgazdasági alapanyagok és élelmiszerek kiválasztásánál?
- Nyerünk vagy veszítünk? Hogyan állunk helyt az európai versenyben? Magyarország uniós csatlakozásának eddigi tapasztalatai.
- Milyen lesz a jövő mezőgazdasága, milyen termelési technológiákat fognak használni 50-100 év múlva?
- Milyen vállalkozásban lehet leginkább a sikeresség kulcsa? Hogyan hoznád létre saját vállalkozásod?
- Hogyan képzeled el településed fejlődését? Mit fejlesztenél saját környezeteden?

Az esszéket, illetve esettanulmányokat magyar nyelven, gépelve, igény szerint illusztrálva kérik elkészíteni a mellékelt, „Szempontok a dolgozatpontozás bírálatához” c. dokumentum egyes pontjait figyelembe véve max. 20 oldal terjedelemben. A dolgozatokat Winword 7.0 (vagy hasonló és konvertálható) szövegszerkesztő programmal, Times New Roman CE betűtípussal (12-es betűnagysággal), szimpla sorközzel, sorkizárt formában, A/4-es méretben kérjük elkészíteni. Ha a téma jellege kívánja, az írott dolgozat kiegészíthető multimédiás módszerekkel (fotó, animáció, hang, videó) is, de nem helyettesíthető.

A pályaművek benyújtásának lehetséges módjai:
- Elektronikus levél mellékleteként (tehetseg@mgk.u-szeged.hu)
- Nyomtatott formában vagy CD-n vagy DVD-n postázva, illetve személyesen benyújtva (Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar, 6800 Hódmezővásárhely Andrássy u. 15. „Gazdálkodj okosan!” megjelöléssel)

Benyújtási határidő: 2015. március 13. (péntek)
A pályázatok benyújtása ingyenes, egy pályázó több különböző pályaművet is benyújthat. A beérkezett munkákat egyetemi oktatókból álló szakértő zsűri fogja értékelni. A legjobb pályázatokat díjazzák.

A legjobb esszékért a pályázók ingyenes nyelvvizsga lehetőséget nyernek angol vagy német nyelvből, melyet a SZTE Mezőgazdasági Kar Akkreditált ECL Nyelvvizsga Központjában szerezhetnek meg. Ezen kívül az 1. helyezett 100.000 Ft, a 2. helyezett 75.000 Ft, a 3. helyezett 50.000 Ft ösztöndíjat nyer, melyet a Kar hallgatójaként fog megkapni. Amennyiben nem érkezik be kellő számú színvonalas pályamű, a zsűri a díjakat részben vagy egészében visszatarthatja.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjak átadására 2015 áprilisában kerül sor, amelyre meghívjuk a nyerteseket, felkészítő tanáraikat és iskolájuk igazgatóját.

A pályamunka fedőlapján az alábbi információkat kérik feltétlenül feltüntetni:
- A pályázó neve, címe
- A pályázó telefonszáma és e-mail címe
- Középiskolájának neve és pontos címe
- Iskolaigazgató neve
- Ha van felkészítő tanára, annak


OrientPress Hírügynökség (OPH)

 

Link: http://orientpress.hu/139466

 

*

 

Konferencia a tanárképzésről

Konferencia a tanárképzésről - © Fotó: unideb.hu

Debrecen - A tanárképzés aktuális kérdései voltak napirenden azon a konferencián, amelyet hét felsőoktatási intézmény részvételével rendezett az egyetem.

Az új, 2013-ban indult képzési forma számos részletkérdése vár még finomításra. Ennek egyik fontos állomása volt február 13-14-én az a kétnapos találkozó, amelyen több, mint 80 résztvevő - az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az egri Eszterházy Károly Főiskola és a Nyíregyházi Főiskola -, az intézmények tanárképzési főigazgatói és oktatási dékánhelyettesei vitatták meg - többek között - az általános és középiskolai tanárképzés szétválasztása, a régi és új típusú képzések közötti átjárhatóság szabályozása, a kétszer féléves gyakorlótanítás keretrendszerének kidolgozása kapcsán felmerülő problémákat.

- Örvendetes, hogy ilyen szép számban elfogadták meghívásunkat, mert ez azt jelenti, hogy sokan tekintik szívügyüknek az átalakuló tanárképzés felvetődő kérdéseit. A mostani alkalom lehetőséget teremt arra, hogy beszéljünk a részletkérdésekről, a gyakorlatban felmerülő problémákról, a törvényi szabályozás nyújtotta lehetőségekről, és elsősorban megismerjük az egyes intézményekben alkalmazott módszereket - mondta köszöntőjébenMaticsák Sándor, a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának főigazgatója.

Fotó: unideb.hu ©

A program résztvevői előadásokon ismerhették meg a különböző intézmények Tanárképzési Központjaiban zajló munkát.

A program szombaton kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, amelyen a résztvevők abban állapodtak meg, hogy a felmerülő gyakorlati problémákat - mikor zárulhat a harmadik év?, milyen típusú intézményben taníthat a 4+1, vagy 5+1-es képzésen végzett hallgató?, hogyan kell elvégezni a tanítási gyakorlatot?, lehet-e háromszakos a tanárképzés, van-e átjárhatóság a különböző képzési formák között? -, az elmúlt évek tapasztalatai alapján összegzett módosító indítványaikat közösen juttatják el a Magyar Rektori Konferenciához azzal a kéréssel, hogy tárgyaljanak a Tanárképző Központok által közösen megfogalmazott ajánlásokról és juttassák el azt a törvényalkotókhoz.

Link: http://www.erdon.ro/konferencia-a-tanarkepzesrol/2764639

 

*

 

Mit tudnak az alternatív rákterápiák?

2015. február 16. 10:27

Nyomtatás

Mivel etikus megkísérelni a rákbetegek gyógyítását? – elevenít fel egy klassszikus vitát a Délmagyarország.

Kapcsolódó cikkek

„Marhaság, hogy nincs alapja a népi gyógyászatnak. Az még a klinikai kutatásoknál is előrébb jár” – idézi a lap a gyógygombakészítményeiről ismert Varga Gábort, akit a közelmúltban a termékei reklámozása miatt büntetett meg a versnyhivatal, mivel azt állította, azoknak gyógyhatásuk van.

A Délmagyar írásának apropója, hogy Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének vezető professzora legújabb szakmai publikációjában az alternatív rákterápiákat vette górcső alá, és ahogyan korábban más alternatív gyógymódokat, ezeket is kendőzetlenül bírálja. Gyógygombáktól a lúgosításon és gyógyteákon át a deutériumcsökkentett vízig mindenről ugyanaz a véleménye: hatástalan terápiák – olvasható a delmagyar.hu-n.

Link: http://www.pharmaonline.hu/cikk/mit_tudnak_az_alternativ_rakterapiak

 

Ezekkel a videókkal csábítják a diákokat Szegedre

Már csak egyet kell aludni, és lejár a jelentkezési határidő a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. Megnéztük, milyen videókkal igyekeznek kívánatossá tenni magukat a Szegedi Tudományegyetem karai.

MUNKATÁRSUNKTÓL - 2015.02.12. 15:42

Az otthont adó városon, a képzés minőségén és a karrierben rejlő lehetőségeken túl számos szempont alapján választanak felsőoktatási intézményt a diákok és szüleik. Az egyetemi élet legalább olyan fontos, mint a fent említett szempontok. Ezért az egyetemek és karaik igyekeznek "színes-szagos" fotókkal és videókkal is elcsábítani a diákokat. Lássuk a legérdekesebbeket!

Vitathatatlanul a szegedi Gazdaságtudományi Karé a legmenőbb videó. Egészen friss, hiszen tavaly készült. Szerepel benne minden, ami a sikerhez kell: ötletes zenék, kedves emberek, csinos lányok és egy hatalmas plüssmackó. Íme:




A kar idén is készített egy videót. Hangulatos, érzelemdús, és bár hatásvadász, de még bőven belefér.




2013-ban készült a Bölcsészettudományi Kar imázsfilmje, amelyből kiderül, hogy Szeged barátságos, mosolygós, élhető és szép, az egyetemisták paradicsoma. Az is kiderül, hogy sok helyen "kávézhatunk" és "bölcselkedhetünk" egy-egy fárasztó nap után. Remek képi megoldások, igényes munka. Az embernek ingere lenne feltenni a kérdést: járunk?




Ütős mozi lett a szegedi jogi kar videója is. Történetet mesél, tulajdonképpen egy flashback, magyarul visszatekintés az egész: egy talárját felöltő fiatalember emlékezik az egyetemi évekre. Tábortűz, foci, buli, bunyó, romantika, "malom alja, fokos".




Aki hiányolja a tanuló fiatalokat, annak itt a jogi kar másik filmje:




Tévés megoldásokkal, de minőségi anyag a Természettudományi és Informatikai Kar filmje is. A 2013-as videóból kiderül, hogy projektalapú oktatási módszereket használnak, ipari partnerek bevonásával. Tényleg.




2012-es a legfrissebb film a Mérnöki Karról. A stílusa szintén inkább tévés, a tartalma rendben van, a zenéjével viszont ölni lehetne. De legalábbis kínozni.




Ide nekem egy darab földed, hadd művelem meg! - nagyjából ilyen érzése támadhat annak, aki megnézi az SZTE Mezőgazdasági Karának tavaly készült filmjét. Tudták, hogy a karnak saját étterme van? Mutatjuk:


Link: http://www.delmagyar.hu/szte/ezekkel_a_videokkal_csabitjak_a_diakokat_szegedre/2417514/

*

 

 

 

 

Valentin napi ajándék az SZTE hallgató operettje

Zeneszerző és szövegíró, miközben a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán másodéves magánének szakos hallgató. Ő Iván Sára, akinek az Ez történt Bécsben című operettje újra hódít a Szegedi Nemzeti Színházban – legközelebb 2015. február 15-én, Valentin napon.

2015. február 12.

„17 éves volt, mikor bemutatták az Ez történt Bécsben című operettjét” – hallottuk Iván Sáráról. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar ének szakos hallgatóját arra kértük, mondja el mesébe illő történetét!

 

 

Katarzis a nézőtéren

 

„Áldom a pillanatot” – mondja Iván Sára, mikor fölidézi a 2010. január 22-i színházi élményét. „A szereplők? Anger Ferenc rendezése? Vagy a díszlet? Az illat miatt? Nem tudom. De Rossini vígoperája, az Ory grófja szegedi előadásán született meg bennem az elhatározás: ’Ezt szeretném csinálni!’ Vagyis a színházat, az éneklést, a zeneszerzést választottam – érzékelteti a katarzisnál is nagyszerűbb érzést, az elhatározás létrejöttét. Így fordított az életén az addig humán tagozatos osztályba járó gimnazista.

 

 

Gyerekkóristából zeneszerző

 

„Varázsfuvola, Háry János, Othello – a Szegedi Nemzeti Színházban, no meg Turandot, Carmen… – a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán.” Mindez csak ízelítő abból a milliónyi emlékfoszlányból és tapasztalatból, amelyet Iván Sára – mint a szegedi gyermekkórus oszlopos tagja – begyűjtött az elmúlt években. Azt mondja, sokat köszönhet színházbarát családjának: édesanyja a színházi kórusból, míg édesapja, Iván László, az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika docense az énekesek hangszálainak gyógyítójaként is ismert. Amikor a diáklány döntött, hogy melyik útra lép, a családtagok és a barátok is mindenben támogatták.

 

 

„Operácska” a rock és pop helyett

 

Könnyűzenésznek indult, dalokat írt és énekelt Iván Sára. Ezeket a zsengéket is szakemberhez vitte megmérettetni. Kapott dicséretet és útmutatást, mégis más műfaj felé kezdett kacsintgatni.

„Az operettet mindig is szerettem” – lep meg kijelentésével az egyetemista lány. Magyarázatként pedig hozzáteszi, hogy az érzelmek szabad áramlásának teret engedő virtus, a széles zenei skála, a szerelmi történet köré szövődő, de aktuális problémákra is választ adó sztori a műfaj általa kedvelt jellemzője.

„Kirándulás a múltba az operett” – mondja, amikor a „bécsies jelmezekre”, illetve a primadonna és a bonviván, a szubrett és a táncoskomikus klasszikus négyesére, vagy a nézőtér átlagéletkorára utalunk. „Az 1800-as évek jellemzőit idézve és operettes karakterekkel is el lehet mondani egy mának is szóló történetet” – érvel.

 

 

Lázadó lány a főszereplő

 

„Egy lázadó lány a főszereplőm, aki ki mer állni a saját véleménye mellett” – jellemzi a 17 éves korában írt Ez történt Bécsben című operettje mondandójának lényegét Iván Sára.

Mi a módszerem? – kérdez vissza. Válaszként pedig elárulja: „Képekből indulok ki. Elképzelem az érzést, a cselekvést. Rögzítem a dallamfoszlányokat, a szókapcsolatokat, lejegyzem, ha olyan személlyel találkozom, akinek egy-egy jellemvonása illeszkedik a mozaikkockákból összeálló darabomba.”

Segített a színpadra állításakor a darab kiteljesítésében a rendező, Toronykőy Attila és a részben SZTE ZMK hallgatóiból verbuválódott szereplőgárda is – halljuk a szövegek és a dallamok szerzőjétől. Ahttps://www.youtube.com/watch?v=-oSFda5i3i8 riportfilmben pedig „slágergyanús dallamokról” beszélnek, sőt: Szeged Huszka Jenő utáni második operettszerzőjének nevezik Iván Sárát, aki elárulja: új darabon dolgozik.

 

 

Szerelmes dallamok

 

Vizsgaelőadásként mutatták be először Iván Sára művét. Az Ez történt Bécsben aSzegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar zárt világából a Szegedi Nemzeti Színház-Kisszínházába költözött 2013 júniusában:https://www.youtube.com/watch?v=Yw3hKSfgXEg

A szerelmes dallamokból építkező operett Miskolci Operafesztiválon is sikert aratott. „Az építő kritikákból igyekeztem tanulni, apró momentumokon változtattam is” – meséli a „színházi iskolai egyszeregyet”.

2015 januárjában pedig a Szegedi Nemzeti Színház, a Szeged Első Lions Klub, a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club, a Szegedi Soroptimist Club, a Nemzeti Kulturális Alap és a Szegedi Tudományegyetem közös produkciójaként került ismét színre, Molnár László vezényletében.:http://www.szinhaz.szeged.hu/sznsz/szindarab/ez-tortent-becsben

Egy fiatal lány képes naivan édes dallamokból szerelmes operettet írni? Igen! Aki nem hiszi, járjon utána! Két előadásból is megtudhatjuk, hogy Ez történt Bécsben 2015. február 15-én – Valentin napon –, Iván Sára 20. szülinapján!

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Link: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2015-februar/valentin-napi-ajandek

*

 

Termelni tudnak, eladni nem


Forrás: nyugatijelen.com

Kedden, február 10-én került sor a Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Iparkamara, valamint az Aradi Magyar Gazdák Egyesülete által megszervezett szemináriumra. A nyitóbeszédet a CCIA alelnöke, Gheorghe Leucuţa és városunk alpolgármestere, Bogár Levente tartotta. Mindketten kiemelték a gazdák szerepének fontosságát, és fontosnak tartják az együttműködést, hogy egyre hatékonyabb gazdálkodást végezhessenek, melyek egyben az EU szabványainak is megfelelnek. Ugyanitt felszólalt a Csongrád megyei Agrárgazdasági Kamara elnöke, Juhász István is, aki bemutatta az ottani kamara működését. Az előtte beszélőkhöz hasonlóan együttműködésre törekszik mindazokkal, akik hasonló célokat tűztek ki maguk elé.

Ezután az Orosházi Gazdakör és a Kárpát Medencei Megbékélési Fórum részéről Szabó Csaba szólalt fel, aki a vidékfejlesztés fontosságát húzta alá. Szerinte ezzel nem csak a gazdaságot tehetjük hatékonyabbá, de az emigrációt is megállíthatjuk. Monica Nadia az Arad Megyei Gazdasági Igazgatóság főnöke szerint gondot jelent az, hogy nincs külön mezőgazdasági (vagy agrárgazdasági) kamara, mivel Arad megye ilyen téren jelentős potenciálját nem tudják teljességgel kihasználni.

Ezek után Horváth József, a Szegedi Tudományegyetem dékánja bemutatta a Hódmezővásárhelyen található Mezőgazdasági Kart, és ismertette a tanmenetet valamint a főbb tudnivalókat, így azt is, hogy a Dél-alföld legnagyobb szakkönyvtára található meg náluk, mintegy 50 000 kötet. A teremben többen is voltak, akik ott végezték tanulmányaikat, ami jó példa az intézmény színvonalának bemutatására.

A „Vasile Goldiş” Egyetem részéről dr. Nicuşor Boja érkezett, hogy bemutassa az oktatási területeket. Náluk nincs kifejezetten mezőgazdasági oktatás, a Természettudományi, Mérnöki és Informatikai Karon olyan szakok találhatók, mint biológia, földrajz és geológia, informatika, valamint erdészet és szőlészet. Ezen szakok hallgatói már több alkalommal vettek részt közös kutatáson agármérnöki vagy hasonló szakos hallgatókkal.

Gáll Mihály ismertette a finanszírozási lehetőségeket és pályázatokat, melyek elérhetőek lesznek a gazdáknak a 2014–2020-as időszakban. Tőle hangzott el az is, hogy jók az itteni és magyarországi gazdák, hiszen termelni tudnak. A probléma ott van, hogy eladni sokkal nehezebb. Végül, de nem utolsó sorban dr. Somogyi György és Bráj Róbert beszélt a jelenlévőknek a Szegedi Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft. felépítéséről és működéséről. Dr. Somogyi György kiemelte, hogy nem mindig a mennyiség a lényeg, még ha sokszor úgy is tűnik. A szegedi paprika azért lett híres és azért lehetett belőle Hungarikum, mert a minőségre fektették a hangsúlyt.

November eleje óta dr. Somogyi Norbert a kutatóközpont elnöke, valamint minisztériumi alkalmazott is. Szerinte oda kell figyelni a mediterrán térségek gazdáira és módszereikre, melyek kevesebb vizet igényelnek. Most van víz, több is, mint kéne, de lehet, hogy egyszer elfogy. Kifejtette, hogy nem csak a klimatikus változásokat kell nyomon követni, hanem a szociológiai változásokat is, hiszen nagyon sok esetben összefügg a kettő.

A találkozót Gheorghe Leucuţa zárta néhány jókívánsággal. Reméli, hogy mindenki jól érezte magát, és hasznosnak érezte az eltöltött időt Aradon.

Gál Zoltán
nyugatijelen.com

Link: http://erdely.ma/gazdasag.php?id=181320

 

*

 

Gift of Life: Az ötödik szívbeteg gyermeket operálták meg Szegeden

Egy újabb erdélyi szíve doboghat immár egészségesen a Gift of Life – Ajándékozz életet! nemzetközi program jóvoltából. A hatéves Teona Mária jól viselte a beavatkozást, így immár az ötötödik, a kezdeményezés keretében Szegeden megoperált gyermek hagyhatja el a gyermekklinikát.

„Lassan már hagyomány, hogy havonta összejövünk és azt ünnepeljük, hogy a rotary segítségével sikerül megmentenünk egy gyermeket” – fogalmazott Hartyánszky István gyermekszívsebész professzor. Elmondta, hogy a Lugosról érkezett kislánynak veleszületett szívrendellenessége volt, a két kamrát elválasztó sövényen lyuk alakult ki, ami több problémát is okozhat. Egyrészt a lyukon keresztül nagy mennyiségű vér juthat át a bal kamrából a jobb kamrába, ami megterheli a szívet. Másrészt a tüdőbe is eljuthat a vér, és a megnövekedő nyomás tönkreteheti a tüdőt, harmadrészt pedig a fő ütőér eredésénél elhelyezkedő lyuk a billentyűt károsította. Hartyánszky professzortól megtudtuk, ez erdélyi kislány esetében ez a harmadik probléma jelentkezett. „Úgy ítélem meg, hogy jó időben operáltuk meg a gyereket, mert bizonyos esetekben ezek a lukak maguktól elzáródnak, ezért szoktak várni ezzel a beavatkozással. Az sem mindegy, hogy három hónapos korban műtünk meg egy gyermeket vagy ötéves kora körül” – tette hozzá.

„A három órahosszáig tartó műtét életemnek legnehezebb, leglassabban eltelő órái voltak” – fogalmazott örömkönnyeivel küszködve Georgiev Erzsébet, a gyermek nagymamája. Már a kis Mária születésekor közölték a szülőkkel, hogy lukas a szíve a kislánynak, először Temesváron vizsgáltatták meg specialistával, majd Marosvásárhelyre irányították őket, ahol évente két alkalommal ellenőrizték a gyermek állapotát, és azt javasolták, hogy halasszák el a műtétet, amíg nagyobb lesz. „Később viszont nem volt pénz a műtétre, miközben egyre rosszabbul érezte magát Teona Mária. Hallottunk Katona Márta professzor asszonyról, és megkerestük az SZTE gyermek-kardiológiai osztályának vezetőjét, aki megvizsgálta és elvállalta az unokámat” – mondta el portálunknak Georgiev Erzsébet. Megtudtuk, hogy a hat és fél éves gyerek jelenleg előkészítő osztályba jár nulladik évfolyamra, szeptemberben pedig kezdi az első osztályt. Azt, hogy gyors a felépülése Teona Máriának jól mutatja, hogy Katona Márta engedélyezte, hogy két hét múlva újra járhat az előkészítőbe a gyerek.

„A műtétet annak a programnak a részeként végezték el, ami idén tavasszal zárul. Várhatóan további 2-4 gyermeken tud segíteni a Gift of Life, attól függően, hogy mennyibe kerül a beavatkozás, hiszen a kereteink végesek” – tudtuk meg Szabó Tibortól, a Budapest-Tabán Rotary Klub tagjától. Hozzátette, egyre inkább valószínű, hogy a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club fogja a jövőben koordinálni a programot, így a szegedi klinikán még több gyermeket műthetnek meg a program keretében. Szabó Tibor hangsúlyozta, a Gift of Life! minden rotary klubnak a közös ügye, így nemcsak Amerikából támogatják, hanem több magyarországi klub is hozzájárul anyagilag a gyerekek műtétéhez.

A Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagja, Farkas András arról tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t, hogy eddig Szegeden öt szívműtétet hajtottak végre a Gift of Life! keretében. „A hatodik operáció február második felében várható Szegeden, és további két gyermek vár arra, hogy időpontja legyen. A nemzetközi program harmadik ciklusára – ami egész Közép-Európát érinti – már hat műtétre való pénz gyűlt össze” – közölte. Farkas András biztatónak nevezte, hogy már az indulás előtt több operációra elegendő forrással rendelkeznek, de továbbra is várják a rotarysták az adományokat, hogy minél több gyermek szívműtétjét tudják finanszírozni.

A Gift of Life – Ajándékozz életet! nemzetközi program célja – melyet minden országban a rotarysták koordinálnak és biztosítják a szükséges anyagi fedezetet –, hogy olyan gyermekeket gyógyítsanak meg, szó szerint ajándékozva nekik az életet, akiket hazájukban nem tudnak megfelelő színvonalon ellátni. A magyar rotarysták 2014 nyarától a környező országokban élő szívbeteg gyermekeken segítenek, Erdélyből és immár a Vajdaságból is fogadtak gyerekeket, de munkájukat Kárpátaljára is szeretnék kiterjeszteni.

Link: http://promenad.hu/cikk/gift-of-life-az-otodik-szivbeteg-gyermeket-operaltak-meg-szegeden-151120

 

*

 

A Marssal szerződött az SZTE

Csongrád–Bokros, Szeged - Együttműködési szerződést kötött a Szegedi Tudományegyetem mérnöki kara és a bokrosi Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft.

Ennek az a célja, hogy képezzék az egyetemistákat, fejlesszék a végzettek tudását, valamint segítsék elhelyezkedésüket. A Mars Kft. ösztöndíjat alapít a tehetséges hallgatóknak, programot indít a végzősöknek, és segítséget nyújt a mérnöki kar fejlesztéséhez. Az egyetem felajánlja a szaktanácsadási, képzési, kutatási lehetőségeit.


Fotó: DM

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_marssal_szerzodott_az_szte/2417431/

*

 

Jótékonysági bált rendez a TIK-ben a Lions Klub

2015. február 12., csütörtök

Szombat este hét órától a József Attila Tanulmányi és Információs Központ aulájában tartja jótékonysági bálját a Szeged Első Lions Klub. A rendezvényen fellépnek a Virtuózok című tehetségkutató felfedezettjei, illetve nyolcszázezer forintos támogatást is átnyújtanak több szervezetnek.

A Szeged Első Lions Klub hagyományos jótékonysági bálját 2015. február 14-én, este 19 órai kezdettel rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központ aulájában. Szeged kiemelkedő társasági rendezvényén a klub tagjain és családtagjaikon kívül részt vesznek a klubbot támogató szervezetek képviselői, a város jelentős közéleti személyiségei, valamint a támogatott szervezetek vezetői, és Szeged adományozó közösségei is. A szervezők több mint 320 vendéget várnak a szombat esti rendezvényre.

Az idei bálon a klub szellemiségét hangsúlyozandóan a “Virtuózok” versenyén feltűnt fiatal tehetségek biztosítják a vendégek szórakoztatását, ezzel is segítve a pályakezdő művészek megismertetését. A bálon adják át a jószolgálati munkával gyűjtött adományokat a kiválasztott szervezetek részére. Ezúttal a Korinta Alapítvány, az Odú Fejlesztő Központ, a Korábban Érkeztem Alapítvány és a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány részesül 800-800 ezer forintos adományban.

“Nagy hagyománya van már a Szeged Első Lions Klub jótékonysági báljának, melyet idén tizenegyedik alkalommal rendezünk meg. Szegeden már 2001 óta tevékenykedünk” – mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére Nemesi Pál soros elnök. A Magyarországi Lions Klub tavaly év végén ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját, az évtizedek alatt pedig számtalan civil szervezetet, egyesületet támogattak. Ma már 46 klub működik országszerte egyre nagyobb tagsággal, és a jószolgálati munkának is köszönhetően évről évre több rászorulónak tudnak segíteni. Hazánk mellett a világ 205 másik országában is működik a Lions, melyet a világ legnagyobb civil szervezésű jótékonysági szervezeteként tartanak számon.

 

Link:http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/02/jotekonysagi-balt-rendez-a-tik-ben-a-lions-klub.html

Mi rendezzük az idei Országos Vegyész Labdarúgó Tornát!

Február 14-15-én, hatodik alkalommal rendezik meg a Szegeden útjára induló sporteseményt, ezúttal Budapesten, ELTE-s szervezéssel, a BEAC-on.

Becsei Attila2015. február 12. | Utolsó módosítás: 2015. február. 12. 13:57

Nincs komment | Hozzászólok

Abban a megtiszteltetésben van részünk, hogy ebben az évben mi láthatjuk vendégül a kétnapos labdarúgótornát. A rendezvényt Budapesten az ELTE vegyészhallgatói szervezik a BEAC centerpályáján.

A hagyományosan februárban megrendezésre kerülő esemény az MKE Fiatal Kémikusok Fóruma támogatásával és a Szegedi Tudományegyetem vegyészhallgatói szervezésében indult útjára 2010-ben. Először Szegeden, 2011-ben Miskolcon, 2012-ben Budapesten (a BME szervezésében), 2013-ban Pécsen, 2014-ben Debrecenben rendezték meg a rangos eseményt. Most végre rajtunk a sor. A rendezvényt támogatja az ELTE, az MKE, az ELTE TTK HÖK és az ELTE TTK Hallgatói Alapítványa.

A kétnapos hétvégi tornán az alábbi vegyészek, vegyészmérnökök, vegyiparban dolgozók csapatait láthatják a helyszínre kilátogatók:

– Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

– Debreceni Egyetem

– Pécsi Tudományegyetem

– Szegedi Tudományegyetem

– MOL TKD FC.

– EGIS Gyógyszergyár ZRt

– TVK Nyrt.

– Eötvös Loránd Tudományegyetem

Link: http://elteonline.hu/rovidhirek/2015/02/12/mi-rendezzuk-az-idei-orszagos-vegyesz-labdarugo-tornat/

Kevesebb egyetemi vezetővel számol a kancellár

Újság: Dunántúli Napló - Rovat: Egyéb - Oldalszám: 1,2. oldal - Dátum: 2015.02.13 - Szerző Fülöp Zoltán

Szöveges változat Képes változat

Exportálás Word

PÉCS Hivatalosan január tizedike óta dolgozik a Pécsi Tudományegyetem kancellárjaként Jenei Zoltán. Hogy mennyire pörgős napokat hozott neki ez az egy hónap, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mi is csak most tudtunk beszélni vele. Interjúnkból az is kiderül, hogy a szervezeti változás valószínűleg pozíciók megszüntetését is magával hozza majd, illetve hogy az egyetem 2015. december 31-ig minden tartozását rendezni szeretné

„A hátteret én biztosítom”
KANCELLÁR Jenei Zoltán minden tartozást rendezni akar év végéig
PÉCS Hivatalosan január tizedike óta dolgozik a Pécsi Tudományegyetem kancellárjaként Jenei Zoltán. Hogy mennyire pörgős napokat hozott neki ez az egy hónap, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mi is csak most tudtunk beszélni vele.
– Immár egy hónap telt el a kinevezése óta. Nagyjából lezajlott már az átadás-átvétel bonyolult procedúrája?
– Dehogy! Én úgy számolok, vagyis inkább abban bízom, hogy július elsejéig sikerül mindenkivel beszélnem, mindent átlátnom, mindent átvennem. Gyakorlatilag éjt nappallá téve ezen dolgozom.
– Merthogy az egész struktúra megváltozik?
– Igen. Részint a törvény is ezt írja elő, részint meg én is szeretném a saját elképzeléseimet megvalósítani. Masszív alapokat kell lefektetni, mert csak akkor indulhat el az építkezés, amihez a hátteret majd én biztosítom. A stabilizáció elengedhetetlen, ezért célom, hogy 2015. december 31-ig az egyetem az összes kifizetetlen számláját rendezze, nullszaldósak legyünk. Sőt, elárulom: én annak örülnék igazán, ha egy kis tartalékunk is lenne már addigra.
– Szép kihívás, tagadhatatlan.
– Tudom, de erre kell törekedni. Azt egy hónap munka után is világosan látom, hogy sok olyan terület van, ahol bőven nyílik lehetőség az előrelépésre.
– Néhányat azért áruljon el, ne hagyjuk az olvasókat kétségek között!
– Akár többet is. Az egyik, ha úgy tetszik, a legevidensebb: a párhuzamosságok megszüntetése. Ez egy óriási intézmény, ahogy szoktam mondani, a Dél-Dunántúl legnagyobb „vállalata”, amelyben azonban a hagyományok miatt egy sor olyan részegység működik, amelynek a feladatát máshol is el lehet látni. Ez pedig nem jó, nem gazdaságos.
– Igen, de ez óhatatlanul is elbocsátásokat hoz.
– Nem feltétlenül, sőt, arra törekszem, hogy mindenkinek találjunk munkát az átszervezés után is. Lehet, hogy más feladatokat kell majd végezni, de nem szeretnénk senki kezét elengedni.
– A régebb óta emlegetett párhuzamosságok felszámolása mellett ön szerint miben fejlődhet még az egyetem?
– Az imázst kell megerősíteni. Amikor kiderült, hogy idekerülök, több ismerősöm is beszélt a pécsi egyetemről, s bizony nem szépeket mondtak. Pedig néhányan nem is ismerik különösebben a PTE-t – egyszerűen a hírekre hagyatkoztak. Ezt a negatív képet nagyon gyorsan el kell tüntetni.
A pécsi egyetemben óriási lehetőségek vannak: nézze csak meg a minden szempontból világszínvonalú Szentágothai János Kutatóközpontot, vagy éppen az épületként is gyönyörű Tudásközpontot – hogyhogy erről nem tud mindenki az országban?
– Azok az egyetemi vezetők, akikkel eddig sikerült találkoznia, mit szóltak az elképzeléseihez?
– Tudja, egyelőre azt érzem, hogy pozitívan állnak hozzám, érzik, hogy egy kicsit leveszem a vállukról a terhet.
Tőlem pedig mindenki megkapja a bizalmat, de azt is világossá teszem, hogy senkinek nincsen bérelt helye.
Az említett párhuzamosságok felszámolása bárkire vonatkozhat. Például azt már szinte biztosan kijelenthetem, hogy a mostaninál kevesebb vezetővel számolok. – De azt azért tudja, hogy ezekkel a döntésekkel nem lesz egy népszerű ember? – Az én népszerűségem teljesen másodlagos ebben a kérdésben. Meg aztán, ha az egyetem gazdaságilag stabil lesz, s ez a folyamat az én nevemmel kapcsolódik össze, én maximálisan elégedetten dőlök majd hátra.

Kaposvárról jár be mindennap az új munkahelyére
BÁR ARRÓL, hogy a kancellárokat a különböző felsőoktatási intézmények élére mi alapján választották ki, vajmi keveset tudunk, egy szempont azért háttérbeszélgetésekben többször elhangzott. Eszerint a minisztérium olyan vezetőket keresett, akik az adott intézményhez nem kötődnek. Nos, Jenei Zoltánt ebből a szempontból nem érheti kritika: a Pécsi Tudományegyetem kancellárja ugyanis Kaposváron él, hosszú éveken keresztül ott is dolgozott. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon a gazdasági igazgatóságot vezette, innen került fel a fővárosba, az ORFK-hoz, hasonló munkakörbe. „Mindig az erőforrás-gazdálkodás érdekelt, tehát az, hogy miként tudom biztosítani egy szervezet megfelelő működéséhez a hátteret” – mondta ennek kapcsán lapunknak Jenei Zoltán. A PTE új vezetője hivatalosan január tizedike óta tölti be pozícióját, s azóta ingázik kaposvári otthona és pécsi munkahelye között. „Szigetvár felé megyek, s most már mondhatom, hogy elég jól ismerem az útvonalat”, árulta el a kancellár.
KA:„Tőlem mindenki megkapja a bizalmat, de senkinek nincsen bérelt helye”

 

 

7. hét

2015. február 11.

 

Molekuláris kiválósági központ alakulhat az SZTE részvételével

Első körben több mint 150 millió forint uniós támogatást nyert el a Horizont 2020 program úgynevezett Teaming akciója keretében a Szegedi Tudományegyetem részvételével megalakult konzorcium. E csoport célja: egy magyar molekuláris medicina kiválósági központ létrehozása, illetve az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának elősegítése.

 

Egy hazai molekuláris orvostudományi kiválósági központot fogunk létrehozni. E virtuáliscentrum a Magyarországon molekuláris orvostudománnyal foglalkozó legkiválóbb kutatócsoportokat egy hálózatba köti. A Szegedi Biológiai Központ és az European Molecular Biology Labolatory (EMBL) által közösen beadott pályázatban közreműködő partnerek – közte a Szegedi Tudományegyetem kutatói is – egymást erősítve, egymással szoros együttműködésben dolgoznak – adja hátterét a Horizon 2020 Teaming programjában elért magyar – és részben szegedi – sikernek Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese. Hozzáteszi: a pályázat előkészítése 2014 nyarán, vagyis akkor kezdődött, amikor megbízták az SZTE rektorhelyettesi feladataival.

 

A kiválóság terjesztése

 

A H2020 Teaming programjára benyújtott élvonalbeli magyar projekt közül az egyikben konzorciális partner az SZTE-t is. E nyertes intézményi együttműködésben részt vett – Szegedi Tudományegyetemen kívül – a Debreceni Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), a Semmelweis Egyetem és a német European Molecular Biology Laboratory (EMBL).

A „Kiválóság terjesztése, a részvétel szélesítése” alprogram keretében elkészített, „A molekuláris medicina magyar kiválósági központjának létrehozása” („Creating The Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine”, HU-MOLMEDEX) pályázatot a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) koordinálásával nyújtotta be a konzorcium.

 

Az SZTE 69 ezer eurója

 

Az első szakaszban nyertes konzorciumok egyenként 200-500 euró közötti támogatást kaphatnak egy évre, hogy kidolgozzák a kiválósági központok felállítását előkészítő stratégiai tervet.

A HU-MOLMEDEX projekt csaknem a maximálisan adható támogatási összeget nyerte el, összesen 496 860 eurót. Ebből az SZTE mint konzorciumi tag 69 ezer eurót kap anélkül, hogy ez saját költségvetési forrást érintene.

Nagyságrendjében és jelentőségében a Horizont 2020 program úgynevezett Teaming akciója keretében elnyerhető uniós és kormányzati támogatást Nemzeti Agykutatási Programhoz hasonlította Kemény professzor. Ugyanis a Teaming akció második fázisában az elkészült részletes stratégiai terveket értékelik, és a legjobb pályázók további, 20-30 millió euró (körülbelül 6 milliárd forint) közötti támogatást nyerhetnek el terveik tényleges megvalósítására. Így az uniós és a kormányzati támogatással együtt 12 milliárd forintos programmá nőhet a molekuláris medicinát támogató projekt.

 

Német segítség, (nem csak) magyar haszon

 

Tehát vadonatúj, molekuláris medicinával foglalkozó kiválósági központ kiépítésében segíti a magyar partnereket a német EMBL. E laboratórium az első helyen áll a kutatói teljesítmények alapján összeállított ranglistákon a nem amerikai intézmények közül, illetve a világ hét legjobbja között is ott az EMBL

A legkorszerűbb eszközöket használhatják majd a magyar kutatók is! Erre ad lehetőséget a német kutatóintézet bevonása a konzorciumba. A közös PhD kézés pedig a fiatal kutatóknak kínál esélyt arra, hogy nemzetközi kutatócsoportokba integrálódjanak – sorolja az előnyöket Kemény Lajos.

Transzlációs projekt előkészítésére kaptak lehetőséget az e konzorciumban résztvevők, ami az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának ad teret a molekuláris medicina területén. Itt az SZTE erőssége például a gyulladásos és az immunológiai betegségekkel való foglalkozás – tudtuk meg Kemény professzortól.

További célja a HU-MOLMEDEX programnak: a tudományos hálózatok kialakítása, az esetleges piaci lehetőségek kiaknázása, az intenzív technológiatranszfer, a klinikai kutatói tréningek. Az SZTE rektorhelyettese kiemelte: az orvosbiológiai kutatásokban nagy a jelentősége a betegből, illetve betegségekből származó biológiai minták kontrollált összegyűjtése, az úgynevezett biobankok elkészítése, vizsgálata.

 

Magyar sikerkovácsok

 

A H2020 Teaming programjára összesen 169 pályázat – közte 9 magyar terv – érkezett. Ezek közül31-et választottak ki, közte 3 magyar konzorciumot. A magyar intézmények közül három összesen több mint 1,3 millió eurós támogatást nyert el, így 33,3%-os sikerarányával Magyarország az egyik legeredményesebb szereplője a Teaming programnak – olvasható a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal közleményében.

A hazai tudósok, köztük az SZTE kutatóinak pályázati sikerességének mértékét jelzi, hogy a 31 támogatást nyert projektjavaslat közül mindössze 8 kötődik az orvos- és élettudományhoz.

 

SZTEinfo

Korábban írtuk:

Az SZTE is sikert ért el a H2020 Teaming pályázatán

Az uniós Horizon 2020 programról tájékoztattak az SZTE-n

 

Híradás a „hármas magyar sikerről”:

Magyar siker a Teaming programban
Magyar siker a Horizont 2020-ban

Jelentős magyar siker a H2020 Teaming pályázatokon

Hármas magyar siker a H2020 programban

 

Link: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2015-februar/molekularis-kivalosagi

 

*

12 kreditpont jár 24 jó válaszért

A Medical Tribune idei első számának vezető témáját a neurológia adja, de fő újdonsága az, hogy a lap olvasása közvetlenül fel készít egy a honlapunkon elérhető 12 kreditpontos kvíz sikeres kitöltésére is.

Az akkreditált kvíz kitöltőinek különösen is ajánlunk a lapszám néhány cikkét:

  • Neurológiai betegségek pszichiátriai megnyilvánulásai (Dr. Harcos Péter, Szent Imre Egyetemi Oktatókórház)
  • Az ischaemiás stroke kezelése (Dr. Csiba László egyetemi tanár, Debreceni Egyetem, Neurológai Klinika)
  • Sclerosis multiplex – nagy erőkkel folynak a kutatások (Prof. Dr. Komoly Sámuel egyetemi tanár, klinikaigazgató, PTE ÁOK – Klinikai Központ, Neurológiai Klinika)
  • A Parkinson-kór gyógyszeres kezelésének lehetőségei (Dr. Takáts Annamária, Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Neurológiai Klinika)
  • Új felismerések, új alcsoportok (Dr. Kovács Tibor PhD, Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinika)
  • A migrén korszerű diagnosztikája és terápiája (Dr. Tajti János, Dr. Szok Délia, Prof. Dr. Vécsei László, SZTE ÁOK Neurológiai Klinika)
  • Az epilepszia korszerű terápiája (Dr. Gyimesi Csilla med.habil., PTE ÁOK – Klinikai Központ, Neurológiai Klinika)

Ha még nem fért hozzá a lapszámhoz, itt elektronikusan megvásárolhatja, s hogy máskor ilyen elő se fordulhasson, itt elő is fizethet a lap elektronikus kiadására

Link: http://www.medicalonline.hu/cikk/12_kreditpont_jar_24_jo_valaszert

 

*

Az ötödik szívbeteg gyermeket operálták meg Szegeden

Egy újabb erdélyi szíve doboghat immár egészségesen a Gift of Life – Ajándékozz életet! nemzetközi program jóvoltából. A hatéves Teona Mária jól viselte a beavatkozást, így immár az ötödik, a kezdeményezés keretében Szegeden megoperált gyermek hagyhatja el a gyermekklinikát.

„Lassan már hagyomány, hogy havonta összejövünk és azt ünnepeljük, hogy a rotary segítségével sikerül megmentenünk egy gyermeket” – fogalmazott Hartyánszky István gyermekszívsebész professzor. Elmondta, hogy a Lugosról érkezett kislánynak veleszületett szívrendellenessége volt, a két kamrát elválasztó sövényen lyuk alakult ki, ami több problémát is okozhat. Egyrészt a lyukon keresztül nagy mennyiségű vér juthat át a bal kamrából a jobb kamrába, ami megterheli a szívet. Másrészt a tüdőbe is eljuthat a vér, és a megnövekedő nyomás tönkreteheti a tüdőt, harmadrészt pedig a fő ütőér eredésénél elhelyezkedő lyuk a billentyűt károsította. Hartyánszky professzortól megtudtuk, ez erdélyi kislány esetében ez a harmadik probléma jelentkezett. „Úgy ítélem meg, hogy jó időben operáltuk meg a gyereket, mert bizonyos esetekben ezek a lukak maguktól elzáródnak, ezért szoktak várni ezzel a beavatkozással. Az sem mindegy, hogy három hónapos korban műtünk meg egy gyermeket vagy ötéves kora körül” – tette hozzá.

„A három órahosszáig tartó műtét életemnek legnehezebb, leglassabban eltelő órái voltak” – fogalmazott örömkönnyeivel küszködve Georgiev Erzsébet, a gyermek nagymamája. Már a kis Mária születésekor közölték a szülőkkel, hogy lukas a szíve a kislánynak, először Temesváron vizsgáltatták meg specialistával, majd Marosvásárhelyre irányították őket, ahol évente két alkalommal ellenőrizték a gyermek állapotát, és azt javasolták, hogy halasszák el a műtétet, amíg nagyobb lesz. „Később viszont nem volt pénz a műtétre, miközben egyre rosszabbul érezte magát Teona Mária. Hallottunk Katona Márta professzor asszonyról, és megkerestük az SZTE gyermek-kardiológiai osztályának vezetőjét, aki megvizsgálta és elvállalta az unokámat” – mondta el portálunknak Georgiev Erzsébet. Megtudtuk, hogy a hat és fél éves gyerek jelenleg előkészítő osztályba jár nulladik évfolyamra, szeptemberben pedig kezdi az első osztályt. Azt, hogy gyors a felépülése Teona Máriának jól mutatja, hogy Katona Márta engedélyezte, hogy két hét múlva újra járhat az előkészítőbe a gyerek.

További gyermekeket műtenek meg Szegeden

„A műtétet annak a programnak a részeként végezték el, ami idén tavasszal zárul. Várhatóan további 2-4 gyermeken tud segíteni a Gift of Life, attól függően, hogy mennyibe kerül a beavatkozás, hiszen a kereteink végesek” – tudtuk meg Szabó Tibortól, a Budapest-Tabán Rotary Klub tagjától. Hozzátette, egyre inkább valószínű, hogy a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club fogja a jövőben koordinálni a programot, így a szegedi klinikán még több gyermeket műthetnek meg a program keretében. Szabó Tibor hangsúlyozta, a Gift of Life! minden rotary klubnak a közös ügye, így nemcsak Amerikából támogatják, hanem több magyarországi klub is hozzájárul anyagilag a gyerekek műtétéhez.

A Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagja, Farkas András arról tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t, hogy eddig Szegeden öt szívműtétet hajtottak végre a Gift of Life! keretében. „A hatodik operáció február második felében várható Szegeden, és további két gyermek vár arra, hogy időpontja legyen. A nemzetközi program harmadik ciklusára – ami egész Közép-Európát érinti – már hat műtétre való pénz gyűlt össze” – közölte. Farkas András biztatónak nevezte, hogy már az indulás előtt több operációra elegendő forrással rendelkeznek, de továbbra is várják a rotarysták az adományokat, hogy minél több gyermek szívműtétjét tudják finanszírozni.

A Gift of Life – Ajándékozz életet! nemzetközi program célja – melyet minden országban a rotarysták koordinálnak és biztosítják a szükséges anyagi fedezetet –, hogy olyan gyermekeket gyógyítsanak meg, szó szerint ajándékozva nekik az életet, akiket hazájukban nem tudnak megfelelő színvonalon ellátni. A magyar rotarysták 2014 nyarától a környező országokban élő szívbeteg gyermekeken segítenek, Erdélyből és immár a Vajdaságból is fogadtak gyerekeket, de munkájukat Kárpátaljára is szeretnék kiterjeszteni.

Forrás és fotó: szegedma.hu

Link: http://promenad.hu/cikk/az-otodik-szivbeteg-gyermeket-operaltak-meg-szegeden-151076

http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/02/gift-of-life-az-otodik-szivbeteg-gyermeket-operaltak-meg-szegeden-fotok.html

 

*

 

Minőségi díjat nyert ismét az SZTE Szent-Györgyi Klinikai Központ

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja második alkalommal nyerte el az IIASA-SHIBA minőségfejlesztési díjat.

Rangos, nemzetközileg is jegyzik az IIASA-SHIBA Díjat, mellyel a minőségfejlesztés területén elért kiemelkedő szervezeti megoldásokat ismerik el. Ezt a kitüntetést a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja először 2006-ban nyerte el. Az eredmény most megismételte az SZTE klinikai központ.

 

Csongrád megye két új IIASA-Shiba Díjjal büszkélkedhet: az egészségügy területén a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, míg a közigazgatás, közszolgálat területen a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnmegelőzési Osztálya nyerte el a kitüntetést.

 

A minőségfejlesztés területén elért eredményekért összesen 13 szervezet vagy csoport IIASA-Shiba Díjban, 3 pályázó Nemzeti Minőségi Díjban részesült, az elismeréseket a Nemzetgazdasági Minisztériumban adták át 2015. január 28-án. A rendezvényen a díj alapítása 25. évfordulójának megünneplése mellett az elismerést létrehozó Shoji Shiba professzor kifejtette: az elmúlt huszonöt évben Magyarország modernizálódott, a magyar ipar színvonalassá vált, felzárkózott a világhoz, mindehhez hozzájárult az infrastruktúra ugrásszerű fejlesztése, a teljes körű minőségfejlesztés gyakorlatának bevezetése. Az elismeréseket személyesen adta át a Japánból érkező díjalapító Shoji Shiba professzor.

 

 

A díjátadó ünnepségen a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Klinikai Központot Kovács Ivánstratégiai igazgató, Fábián Zoltán minőségügyi szakértő képviselte.

Csóka Ildikó, az SZTE minőségügyi vezetője elmondta: jómaga is bekapcsolódott a teljes folyamatba bekapcsolódott. Részt vett a pályázati prezentáció kialakításában, a helyszíni szemlében és a konzultációban is közreműködött az intézmény szint képviseletében. Szerinte a pályázat sikerében jelentős szerepet játszott az intézményben kialakított innovatív stratégiai - minőségirányítási rendszer, illetve annak együttműködése a szervezeti egység szintű stratégiával. Hangsúlyozta:„Mindannyian közös sikernek tartjuk az eredményt, az intézményi és a szervezeti egység szintű stratégia és minőségfejlesztés harmonizációjának gyakorlati megvalósulásaként”.

A díjátadó rendezvényen bemutatták a szegedi egyetemi klinikai központjának a minőségfejlesztés terén elért az eredményeit.

SZTEinfo

Link: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2015-februar/minosegi-dijat-nyert

 

*

20 dolog, amit talán nem tudsz a Szegedi Tudományegyetemről

A Tisza-parti universitasról sokat olvasni és hallani a napi sajtóban, az egyetem fakultásairól és széleskörű képzési kínálatáról - többek között - az egyetemi és kari honlapokon tájékozódhat az érdeklődő. De vannak olyan egyetemi büszkeségek, amelyekről az SZTE polgáraként szerezhetünk tudomást.

A felvételizők számára is érdekes SZTE-jellemzőkből szemezgettünk. Első blikkre találtunk 20 dolgot, amit talán nem tudsz a Szegedi Tudományegyetemről.

 

  1.  

Szent-Györgyi Albert

  1. Az egyetlen magyarországi felsőoktatási intézmény a Szegedi Tudományegyetem, amely Nobel-díjas rektorral büszkélkedhet. Az SZTE egykori rektora, a C-vitamin felfedezője, Szent- Györgyi Albert 1937-ben vette át az orvosi- élettani Nobel-díjat. A szegedi egyetem a Nobel-díjas tudós emléke előtt egész alakos köztéri szoborral tiszteleg, melyet az SZTE Rektori Hivatal Dugonics téri épülete előtt te is megtalálsz.
  2. Hazánk olyan jelentős irodalmi alakjai is szegedi egyetemen tanultak, mint például a költő József Attila és Radnóti Miklós, jelenleg is az SZTE-n oktat Szilasi László Mészöly-díjas író, irodalomtörténész.
  3. Angela Merkel Németország szövetségi kancellárja is a szegedi egyetemet választotta: ő az SZTE legújabb díszdoktora.
  4. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar oktatógárdájábaolyan jeles közigazgatási szereplők tartoznak, mint egykori és mai miniszterek és alkotmánybírók.
  5. Az egyetem Általános Orvostudományi Kara világszínvonalú Orvosi Készségfejlesztési Központtal büszkélkedhet. A karon hazánkban egyedülálló berendezés működik, a szimulációs Skills laborban az orvostanhallgatók „vészhelyzethez” hasonló szituációkat modellezve gyakorolhatnak babákon.
  6.  

'Kreatív műhely' a BTK-n

  1. A Tisza-parti univeristas Bölcsészettudományi Kar csúcstechnológiás „Új Médiakultúra Kreatív Műhelyében” a legkorszerűbb programokkal, Apple iMac típusú számítógépeken tanulhatnak és dolgozhatnak a jövő kommunikációs szakemberei. A bölcsészkar emellett azzal is dicsekedhet, hogy itt végzet tanulmányait a neves műsorvezető, Várkonyi Andrea.
  2. Az egyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara és Fogorvostudományi Karral közösen az országban egyedülálló képzést indított a dentálhigiénia jegyében, a BSc szintű dentálhigiénikus szakon a szájüregi betegségek megelőzését segítő szakembereket képeznek.
  3. Az SZTE Gazdaságtudományi Kar hallgatóiból is álló „Tep” csapat világra szóló sikert aratott a Microsoft Imagine Cup innovációs világversenyen. A csoport egy olyan mobilalkalmazás fejlesztésébe fogott, amely egyesíti magában a sportolásra használt fitneszprogramokat és a virtuális állatok gondozását jelentő tamagocsikat.

A GTK-s "TEP" csapat

  1.  
  2. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán olyan kiváló oktatóktól is tanulhatsz, akik saját tudós blogot vezetnek.
  3. Az egyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán oly annyira nagy hangsúlyt fektetnek a művészeti képzésre és a fiatal tehetségek támogatására, hogy a karon lehetőséged nyílik saját fotóidból, alkotásaidból önálló kiállítást szervezni.
  4. A Tisza-parti universitas Mérnöki Karán gépészmérnök szakon már duális képzési formában is tanulhatsz, így az elméleti tudással párhuzamosan gyakorlati tapasztalatra is szert tehetsz. Emellett a karon – többek között – a csokoládé gyártás technikáját is elsajátíthatod és megismerkedhetsz a 3D nyomtatás rejtelmeivel.
  5. Az SZTE Mezőgazdasági Karán az agrártudományok iránt elhivatott hallgatók a meghirdetett alap- és mesterszakok, valamint felsőoktatási szakképzések mellett juhász képzésben is részt vehetnek, a fakultás immár 30. éve közreműködik a Szent György-napi Juhásztalálkozó és Főzőverseny szervezésében.

  6. Az egyetem Természettudományi és Informatikai Kara a Szegeden épülő ELI lézerközpont előszobája, a kar tanszékein magad is megtapasztalhatod, hogy mi mindenre használható és mennyire veszélyes a lézer. Ugyanitt világhírű – többek között – a Bolyai Intézetbeli matematikai iskola, miközben bloggerek is oktatnak.

ELI látványterv

  1. Az Egyetemi Számítóközpontban található Magyarország egyik szuperszámítógépe, melynek különlegessége, hogy nagyon hatékonyan futtathatók rajta a vegyes párhuzamos programozási paradigmákat alkalmazó algoritmusok is.
  2. A szegedi egyetem Zeneművészeti Karán Magyarország egyik legjobb hangszerén, Szeged és környéke legjobb zongoráján tanulhatsz, hangversenyezhetsz. A kar zenekarai és kamaracsoportjai aktívan részt vesznek a város zenei életében, képviselik a Tisza-parti universitast Magyarország szerte és határainkon túl.
  3. Az újonnan indult osztatlan tanárképzésbe a szegedi egyetem Tanárképző Központja mellet az universitas négy kara is bekapcsolódik. A Tanárképző Központ sokszínű képzési kínálatának köszönhetően szinte bármilyen tantárgy párosításban tanulhatsz az SZTE-n.
  4. Az SZTE Sportközpont széles kurzuskínálatában a hagyományok mellett az extrém sportok szerelmesi is megtalálják a számukra legmegfelelőbb sportolási lehetőséget, hiszen az egyetemvitorlázás és sárkányhajózás testnevelés kurzusokat is indít. Talán nem tudtad: olyan olimpiai bajnokok végezték tanulmányaikat a Szegedi Tudományegyetemen, mint Janics Natasa kajakozó és Vajda Attila kenus.
  5. Az SZTE a számos hallgatói szolgáltatás és diákkedvezmény mellett szociális alapon ingyenes Szeged városi tömegközlekedési bérletet biztosít az arra jogosult hallgatóknak.
  6. A szegedi egyetemen tanuló tehetséges diákokat az SZTE Tehetségpont révén olyan neves személyek is támogatják, mint Lékó Péter nemzetközi sakknagymester.
  7. A Tisza-parti universitas Idegennyelvi Kommunikációs Intézete és az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ országosan is egyedülálló tevékenységként speciális nyelvtanfolyamokat szervez a nyelvtanulási nehézségekkel küzdő diszlexiás hallgatók számára.

 

A Szegedi Tudományegyetem felvételizőknek szóló oldalán- SZTE Felvételi- további hasznos információkat kínál.

 

 

További, a felvételivel kapcsolatos információink:

 

  1. Felvételi 1x1 sorozatunk:

Felvételi 1X1: keresztféléves képzés

Felvételi 1X1: kapacitásszám

Felvételi 1x1: munkarendek
Felvételi 1x1: Mi az ETR, Coospace, Modulo?
Felvételi 1x1: Mi az HÖK, EHÖK, TO, HSZI?
Felvételi 1x1: pontok és határok
Felvételi 1x1: képzési orientációs teszt

Felvétei 1x1: képzési szintek

Felvételi 1x1: legfontosabb határidők és dátumok

 

  1. Miért az SZTE? sorozatunk:

Miért az SZTE? Nyüzsgő kollégium vagy inkább albérlet?
Miért az SZTE? Kultúra és szórakozás

Miért az SZTE? Megannyi sportolási lehetőség

Miért az SZTE? Kiváló nyelvtanulási lehetőségek

Miért az SZTE? Egyre intenzívebb mobilitás

SZTEinfo

Link: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2015-februar/20-dolog-amit-talan-nem

 

*

2015. január 09.

 

 

Összegyetemi nyílt napot rendez a Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetem, Magyarország egyik legnagyobb, legszínvonalasabb, legelismertebb felsőoktatási intézményének gyakorlatilag az összes képzési területet felölelő kínálatával ismerkedhetnek meg az érdeklődők az SZTE nyílt napján szombaton.

A programokra egyaránt várják a jelentkezési lapjukat most beadó végzős diákokat és a felsőoktatásba való jelentkezést fontolgató alsóbb évfolyamokba járó tanulókat, valamint szüleiket is. A díszteremben szülői értekezletet tartanak a jelentkezés benyújtásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, a tájékozódási csatornákról és lehetőségekről, valamint a Szegedi Tudományegyetemet érintő változásokról a diákok, szülők és pedagógusok részére. (MTI)

Link: http://pannonrtv.com/web/?p=184779

Hasonló tartalommal megjelent cikkek
szegedi-hirhatar.hu - Nyílt nap az egyetemen - 2015.02.06
u-szeged.hu - Miért az SZTE? Egyre intenzívebb mobilitás - 2015.02.06
u-szeged.hu - Felvételi 1X1: képzési szintek - 2015.02.06
stop.hu - Összegyetemi nyílt napot rendez a Szegedi Tudományegyetem - 2015.02.06
hir6.hu - Összegyetemi nyílt napot rendez az SZTE - 2015.02.06
edupress.hu - Összegyetemi nyílt napot rendez az SZTE - 2015.02.06

 

*

 

Középiskolások és szülők az SZTE összegyetemi nyílt napján

Nagy érdeklődés kísérte ismét a Szegedi Tudományegyetem nyílt napját: a 2015. február 7-i programon a felvételi és az SZTE szakjai, szolgáltatásai álltak középpontban.

 

Több száz diák és szülő érdeklődött a Szegedi Tudományegyetem képzéseiről, a felvételi lap kitöltéséről, a legújabb tudnivalókról a 2015. február 7-i nyílt napon.

 

Apa és a lánya

 


Az SZTE ETSZK gyógytornász szakjáról sokan kérdeztek, például a Császártöltérsől érkezett 11. osztályos gimnazista lány és családja is.

Már a startnál, 9 órakor sokan léptek az SZTE impozáns, úgynevezett központi épületének kapuján. A – többek között – a rektori hivatalnak is helyet adóDugonics tér 13. szám alatti épület átriumában az SZTE 12 karának és Tanárképzési Központjának munkatársai mellett az egyetem szolgáltató egységei is várták az érdeklődőket. Az SZTE munkatársai egész délelőtt szinte folyamatosan beszélgettek a diákokkal és a szülőkkel, válaszoltak a kérdésekre.

 

 

Gyógypedagógusnak készül Magyari Éva Anna, aki Kiskunhalasról érkezett, Arra is kíváncsi volt, hogy a jelnyelv része-e a tantervenek.

Édesapjával együtt érkezett Bácsbokodról Hangya Noémi, aki tanítani szeretne: a magyar szak mellé vagy az angolt vagy a németet választja. Döntése attól is függ, milyen információkat kap majd az SZTE Bölcsészettudományi Kar standjánál. Édesapja arra is kíváncsi, milyen a kollégiumi helyzet.

Matek-fizika tanárként képzeli el jövőjét Balics Balázs. A bajai 11. osztályos középiskolást érdekli a képzés hossza, a gyakorló tanítás helye és időtartam ugyanúgy, mint a szegedi szórakozási lehetőségek.

 

Jelmezben és kórusban

 

Kuriózuma a Szegedi Tudományegyetemnek – többek között – az is, hogy itt Kulturális Iroda szervez az universitas falain kívülről is érdeklődőket vonzó fesztiválokat, pályázati fölhívásokkal és művészeti csoportok támogatásával ösztönöz alkotásra.


Az SZTE színészpalántái, azaz az az Egyetemi Színpad jelmezbe bújt alkotói is részt vettek a tájékoztatásban. Elmondták, hogy a tanulás mellett különböző művészeti ágakban is kipróbálhatják magukat az SZTE hallgatói.

– Pezsgő kulturális életbe cseppen a szegedi egyetemre érkező gólya – mondja Spitzer Jenő. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar negyedéves hallgatója személyes példájával is igazolja: az egyetemen tág térben mozoghat, aki ki szeretné próbálni alkotó erejét. Az SZTE Kulturális Iroda, Szegedi Egyetemi Színpad és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkciójában, a 12 dühös ember című sikeres produkcióban is szerepel a joghallgató: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-szeptember/12-duhos-ember Két társnőjével egyetemben jelmezbe bújt, és szórólapokat osztogatva, az érdeklődőkkel beszélgetve hívta föl az érdeklődő középiskolások figyelmét az SZTE szép kezdeményezéseire. – Fontos, hogy már most, a kezdet kezdetén lássa az ide jelentkező, hogy nemcsak száraz tanulnivalók tömege, hanem izgalmas egyetemista élet vár rá Szegeden!

 

Villámcsődület, avagy flashmob lepte meg az SZTE központi átriumában a továbbtanulásról beszélgetőket. A Kulturális Iroda szervezésében a patinás egyetemi épület átriumának első emeleti erkélyén szombaton fél 11 órakor énekelni kezdett egy csoport. Így hívta föl a figyelmet az SZTE alkotócsoportjaira és magára a Szegedi Egyetemi Énekkar. Reneszánsz jellegű madrigált és spirituálét adtak elő. Száz Krisztina, az Énekkar vezetője elmondta: a csoport igen nagy népszerűségnek örvend, és mind az egyetem, min pedig a város részéről több megkeresést kapnak. – Énekkarosnak lenni közösségformáló, hiszen a szaktársak sokszor kihullnak év közben, ám ez a csapat állandó és összetartó– jegyezte meg Vass Gyöngyvér, aki matek szakon tanul, ám az énekkar kapcsán rengeteg más karról ismert meg fiatalokat.

A felcsendülő dalokat, a kellemes meglepetés programot tapssal jutalmazta az SZTE összenyílt napon szegedi egyetemi lét ünnepi pillanataiba is bepillantó közönség.

 


Az eseményen készült képek itt megtekinthetők.

 

Pályamódosítással az egyetemre

 

– OKJ-s szakképzettséggel rendelkezem: pénzügy és számvitel képesítést szereztem, de időközben rájöttem: örömmel tanítanék kicsi gyerekeket. Ezért érdeklődtem az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar kínálatáról, leginkább a tanító képzésről – árulta el a Békés városából érkezőSzilágyi Alexandra.

 

Miért az SZTE? – kérdeztük az összegyetemi nyílt nap délelőttjén az információs táblánál a programot böngészőket. „Csupa jót meséltek erről az egyetemről a barátaim” –válaszolta Mester Kristóf, akit a média világa érdekel, s azt fontolgatja, miként tudná az OKJ-s képzését itt egyetemi diplomává növelni. „Itt élek Szegeden, egyszerűbb itt továbbtanulni, mint más városba ingázni” – reaglt a Vasvári szakközépiskolában érettségiző Csajkás Zsófia, aki az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar gazdaság-informatikai képzésben lát fantáziát „Itt magyarul lehet nemzetközi rangú diplomához jutni” – vélekedik a vajdasági Horgos melletti csöpp faluból, Kispiacról az SZTE Mérnöki Kar gépészmérnök képzésre vágyakozó fiatalember.

 


További képek itt megtekinthetők.

 

Professzori-rektorhelyettesi tanácsok a továbbtanuláshoz

 

Kapucnis és SZTE-logós pulóverben érkezett a „szülői értekezletre” Karsai Krisztina professzor. Az SZTE oktatási rektorhelyettese pontokba szedte és lendületes tempóban sorolta azokat a szempontokat, amelyek mérlegelni lehet és kell ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést hozza a fiatal a továbbtanulásról.

– A felsőoktatási rangsorokra támaszkodva, vagy a ma hiányszakmája alapján a jövőről dönteni kevés! – jelentette ki az SZTE oktatási rektorhelyettese. – Mérlegelés közben azt tartsák szem előtt, hogylegalább 40-50 évről döntenek, mikor egyetemi szakot választanak – hangsúlyozta.

„Milyen helyzetben tudom elképzelni magam 5-8 év múlva? Aktákkal a kezemben? Vagy emberekkel foglalkozva napi 8-10 órában? Esetleg inkább a jogi és gazdasági problémák megoldása érdekel? Vagy inkább az egészségügy és a környezetvédelem nagy kérdései izgatnak?” – sorolta Karsai Krisztina, milyen kérdésekre kell válaszolnia a pályaválasztásról dilemmázó fiatalnak. – A lényeg, hogy mindenki megtalálja a maga érdeklődési fókuszát.

 

A továbbtanulási irányról már döntést hozó tudatos fiataloknak és szüleiknek azt javasolta: nézzék meg az SZTE adott szakjának kurzuskínálatát, tematikáját. Így megerősíthetik elhatározásukat.

„A tudásátadáson kívül mit tud kínálni az intézmény?” – folytatta a kérdéssort az SZTE oktatási rektorhelyettese. Válaszként pedig felvillantotta az SZTE hallgatóinak járó jegyzetvásárlási és a lakhatási költségeket mérséklő támogatást, az olcsó menzákat, a sikeres pályázat esetén ingyenek tömegközlekedési bérlet, a hallgatókat segítő szolgáltatások sokaságát. Az Életvezetési és Tanácsadó Központ önképző tanfolyamaiora, illetve az IKI egyedülálló támogatására, a diszlexiások nyelvtanfolyamára, továbbá a Nemzetközi Mobilitási iroda által koordinált külföldi részképzési és szakmai gyakorlati programokrakülön is reflektorfényt irányított.

 

Szeged logisztikai szempontból is kiváló hely: a kisvárosnyi egyetem és hallgatói köré szerveződnek a programok, az albérleti árak. Ez is oka annak, hogy nemrégiben Európa 8. legjobb egyetemi városává minősítették Szegedet – így Cambridge és Bolognával került egy csapatba.

Angela Merkel is minket választott – fogalmazott az SZTE legújabb díszdoktorának fotóját mutatva Karsai Krisztina. Ismertette a német szövetségi kancellárnak a minapi átadó ünnepségen egyetemisták előtt elhangzott gondolatát a tanulás és a diploma fontosságáról, a sikerhez szükséges kitartásról.

Kutatóegyetem az SZTE, így a tudományos munkába is bekapcsolódhatnak a fiatalok. Az itteni diplomát elismeri a munkaerőpiac. Állítását adatokkal igazolta az oktatási rektorhelyettes: legutóbbaz SZTE államvizsga előtt álló végzőseinek 15 százaléka már rendelkezett munkahellyel; a friss diplomások 40 százaléka 1 hónapon belül, míg 25 százaléka 3 hónapon belül munkát talált.

 

A szolgáltató egyetem

 

Az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet (IKI): képviselőit a szegedi Pásztor Angéla faggatta a germanisztika szakhoz szükséges nyelvvizsgáról. A diák hasznos tanácsokat kapott, és arra is bíztatták, hogy vegyen részt egy előkészítő nyelvtanfolyamon, így garantálva a felsőfokú nyelvvizsga sikerét.

A Sportközpont standjánál is sokan megfordultak, mindenki az egyetem nyújtotta sportlehetőségekről és a kötelezően előírt testnevelési kurzusokról érdeklődött. Többek meglepett viszont, hogy a „hagyományos” sportok mellett az egyetem lehetőséget kínál többek között jógára, lovaglásra, vitorlázásra vagy akár kerékpározásra is.


Sok fiatal és szülő érdeklődött az SZTE szolgáltatásairól, például a Kulturális Iroda programjairól is.

A Hallgatói Önkormányzat tanácsadóihoz többnyire a szociális támogatás és a bérletigénylés kapcsánfordultak, akik mindemellett készséges tájékoztatást adtak a HÖK által szervezett számtalan kulturális programról, min például az április 7-12 tartandóÉrettségi Felkészítő táborról. A középiskolások figyelmére méltó az SZTE HÖK Junior programja, amely 1-1 napra bepillantást enged az SZTE életébeúgy, hogy a jelentkező kurusokat és programokat látogathat.

Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ is képviseltette magát, nagy hangsúlyt fektetve az online tanácsadásra, lévén azt a középiskolás diákok is igénybe vehetik. Emellett tudnivalóval szolgáltak az esélyegyenlőség témakörében is.

A Karrier Iroda asztalánál egy kis ártatlan „hazárdjátékra” hívták a jelenlévőket. A színes kerék megpörgetése után elgondolkoztató kérdéseket tettek fel nekik a pályaválasztást illetően.Folytatnák-e azt a munkát, amit a szüleik űznek? Mennyi alapbérért dolgoznának? Ilyesmire adhattak választ a vállalkozó kedvű fiatalok.

A Klebelsberg Könyvtár standjánál az intézményben található könyvekről, gyűjteményeiről, szolgáltatásairól és az otthont adó épületről hallhattak az érdeklődők. Emellett hasznos prospektusokat kézbe véve olvashattak a könyvtár nyújtotta lehetőségekről.

 


Az eseményen készült további képek itt megtekinthetők.

 

Karok és szakok

 

A SZTE 12 kara és a Tanárképzési Központja is megjelent az átriumban.

Például a BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR standjánál érdeklődő Gubics Flóriánt a pszichológia és tanárképzés érdekelte leginkább, de az egyetemválasztás kapcsán azt is elárulta, hogy fontos befolyásoló erővel bír rá az SZTE-s kulturális élet gazdagsága, a számtalan fiatalos program és a város szépsége is.

A vásárhelyi Hevesi Flóra és anyukája igen alaposnak mondható, ha az egyetemre való felkészülésrőlvan szó. A harmadikos gimnazista tavaly és idén is ellátogatott az SZTE nyílt napjára. Ezúttal az ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR pultjánál a jogi képzésen belüli specializációról, a félév menetéről, az áthallgatásról és a szabadon választható tárgyak iránt érdeklődtek.

Viola Lívia Budapestről utazott Szegedre, hogy megtekintse az egyetemi nyílt napot. Biomérnöknek készül, és alaposan kikérdezte a TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS INFORMATIKAI KAR képviselőit a képzés nyújtotta lehetőségekről és szakirányokról. – Számomra fontos az alapos tájékoztatás. A Facebook-on is követni szoktam az SZTE kínálatát, és az Education kiállításra is elmentem ősszel – jelentette ki lelkesen.

Középiskolás lányát kísérte el a nyílt napra Pomogács Anita. Jó alaposan kifaggatták aGYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KAR standjánál álló hallgatónőket az egyetemen szerzett tapasztalataikról, így azt is megtudhatták, hogy a karon végzettek is kaphatnak doktori címet. – Nagyon jó, hogy a fiatal egyetemistákkal beszélhetünk a nyílt napon, mert így „testközelből” ismerhetjük meg az SZTE működését – jegyezte meg.


Az SZTE ÁOK HÖK-vezetőjének a véleményére kíváncsi volt a VTV Szeged stábja is.

A ZENEMŰVÉSZETI KAR asztalánál egy család a felvételi vizsgadíjról és a tanárszakos képzésekről kérdezte a képviselőket. A köréjük gyűlt többi érdeklődő pedig a bejutási nehézségről és az első évek tapasztalatairól kérdezett, melyre a fiatal hallgatók kimerítő és segítőkész válaszokkal szolgáltak.

A TANÁRKÉPZÉSI KÖZPONT asztalánál is sokan megfordultak. Ők koordinálják az SZTE négy karán (BTK, ZMK, TTIK, JGYPK) folyó képzéseket, így őhozzájuk is számtalan kérdéssel érkeztek, kezdve a szakpárosítástól egészen a teljesítési feltételekig. Például a mindszenti Veres Patrícia, a hódmezővásárhelyi Betlhlen református gimiből azért jött, hogy – bár még csak 11. osztályos, de – minél többet megtudhasson a biológia tanár szakról.

A JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR standjánál a makói József Attila Gimnázium 12. osztályos diákja, Kúsz Vivien a tanító képzésről érdeklődött.

A MEZŐGAZDASÁGI KAR asztalánál a képzési félévekről, és az érettségi tárgyakról folyt a beszélgetés. Az informálásba még a kart vezető dékán is bekapcsolódott.

A MÉRNÖKI KARON pedig a frissen érintett duális képzés volt a központi téma, szinte minden második kérdés a duális képzésbe való bejutást és a teljesítést firtatta.

A GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR asztalánál Szerbiából érkezett magyar fiatalok álltak, és arról érdeklődtek, mennyire kell erős matek a bejutáshoz.

Az ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR és a FOGORVOSTUDOMÁNYI KAR kirendeltségénél a fiatalok elmondták, hogy nem is igazán a konkrét képzési információért jöttek, sokkal inkább egy utolsó „lökésért”, hiszen már eldöntötték, hogy orvosok szeretnének lenni. Ami igazából érdekli őket, azaz egyetemi élettel kapcsolatos tapasztalatok.

A FOGORVOSTUDOMÁNYI KAR képviselői többnyire hagyományos kérdésekkel találkoztak: „miből kell emeltszintűzni, mekkora a ponthatár”? Ám akadt, aki a fogfehérítés módját is megérdeklődte tőlük.

Az EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ÉS SZOCIÁLIS KÉPZÉSI KAR asztalánál szintén meglepő kérdések hangzottak el. Sokan ugyanis olyan képzések iránt érdeklődtek, amelyek Szegeden nem indultak. Szerencsére a segítőkész hallgatók mindenkit felvilágosítottak.

 

„Töltsük ki együtt a jelentkezési lapot!”

 

Teke Csabáné a lányát támogatva érkezett az eseményre. Az ő céljuk a tájékozódáson túl ajelentkezési lap kitöltése volt, amelyhez az V. számú teremben kaphattak segítséget. – Ez egy sokkal biztosabb módja, hogy kitöltsük ezt a fontos dokumentumot. Nemcsak, hogy segítséget kapunk, de rögtön szólnak nekünk, ha valamit elrontottunk, így rögtön ki lehet javítani. Nekünk a kitöltés úgy 20 percet vett igénybe, igaz sokat kérdeztünk az utólagos dokumentumfeltöltésekről és a hitelesítésről – tette hozzá.

Két barátnő, a szegedi Vasvári érettségizői – Csajkás Zsófia és Kondász Katalin – is beálltak a kígyózó sorba: a többiekhez hasonlóan az e-jelentkezési lap kitöltéséhez kértek segítséget. – Megnéztem a ponthatárokat, informatikából már letettem az előrehozott érettségit. Úgy számolom, nagy az esélyem arra, hogy az SZTE TTIK gazdaság-informatikus szakján diplomázzak – sorolta Zsófia öntudatosan mit tett eddig tervei valóra váltásáért. Elárulta azt is, hogy járt már az SZTE Karrier irodája tanácsadóinál, ahol hasznos tippeket kapott.

 

Felvi.hu és Diákhitel

 

A friss felvételi tudnivalókról, a legfontosabb határidőkről és a javasolt módszerekről is képet kaphattak a felvi.hu munkatársának az előadásából, a„szülői értekezleten”.

A Diákhitel Központ standjánál ismertette az elsőévesekkel a központ nyújtotta lehetőségeket. A 2001-ben életre hívott diákhitel jelenleg két konstrukciót kínál a felsőoktatásban résztvevőknek. Az úgynevezett Diákhitel1 szabadon felhasználható, a hitel igénylésénél nincs hitelbírálat és nem szükséges kezes vagy fedezet sem. Ezzel szemben a Diákhitel 2 csak a tanulmányok önköltségi díjának fedezésére igényelhető és az adott felsőoktatási intézmény számlájára érkezik. A Központ mindezzel szeretné segíteni a fiatalokat, hogy anyagi gondok nélkül tudjanak a tanulmányaikra koncentrálni.

 

 

SZTEinfo – Őszi Tamás, Újszászi Ilona

Fotók: Ú. I.

 

Az SZTE felvételizőknek szóló információinak csokra: http://www.u-szeged.hu/felveteli

 

Korábban írtuk: Nyílt nap és szülői értekezlet február 7-én az SZTE-n

Link: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2015-februar/kozepiskolasok-szulok

 

 

*

 

Önálló orvosi egyetem? Hónapok múlva születhet döntés

A felsőoktatási államtitkár szerint bővíteni kell az orvosképzés oktatói és klinikai kapacitását, mert az jelenleg nem teszi lehetővé a tervezett hallgatói létszámnövekedést.

Forrás: MTI / Varga György

A lap szombati számában Palkovics László kijelentette: hónapok múlva születhet meg a döntés, az érintettekkel lefolytatott egyeztetést követően az orvoskarok önállósításáról, vagy az intézmények egyben tartásáról, de szerinte az optimális működést elsősorban nem a szerkezet határozza meg. Az államtitkár szerint elképzelhető az orvosegyetemek környékén működő közkórházak részleges vagy teljes integrálása is az orvosegyetemekhez.

Az orvosképzés a felsőoktatás húzóágazata, nem véletlenül szerepel az ágazati stratégiában a kiemelt fókuszterületek között - jegyezte meg Palkovics László, aki szerint a fejlesztés forrásigényét azt követően lehet meghatározni, hogy döntés születik a jövőbeni működési formáról.

Az orvosi karok különválasztásának ötletéről itt olvashattok.

Link: http://eduline.hu/felsooktatas/2015/2/7/felsooktatasi_allamtitkar_orvosi_egyetem_FGX4XV

 

*

A hét hírei: a kilencéves általános iskolától az egyetemi rangsorig

 

Két oktatási ötletről is lehetett vitázni ezen a héten, megjelentettük a budapesti gimnáziumok és szakközépiskolák ötvenes listáját, és a diákhitel szabályai is változtak. Ezek voltak a hét hírei.

Önálló orvosi egyetem?

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy január 22-i lakossági fórumon kifejtette, álláspontja szerint önálló orvostudományi egyetemekre lenne szükség. A világszínvonalú hazai orvosképzés vonzza a külföldi hallgatókat – ebben hatalmas gazdasági lehetőségek is rejlenek -, az intézmények önállósága pedig fontos lenne a kórházak szakember-utánpótlása szempontjából.

Forrás: Túry Gergely

Palkovics László felsőoktatási államtitkár az ötletről szombaton úgy nyilatkozott: hónapok múlva születhet meg a döntés, az érintettekkel lefolytatott egyeztetést követően az orvoskarok önállósításáról, vagy az intézmények egyben tartásáról, de szerinte az optimális működést elsősorban nem a szerkezet határozza meg. Az államtitkár szerint elképzelhető az orvosegyetemek környékén működő közkórházak részleges vagy teljes integrálása is az orvosegyetemekhez.

Itt a lista: az egyetemek és főiskolák teljes online rangsora

Már az eduline-on is elérhető az egyetemek és főiskolák 2015-ös HVG-rangsora, amelyet az idén a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezet. A teljes cikket és az online rangsort (utóbbit Facebook-bejelentkezéssel) itt nézhetitek meg.

Mi lesz a kilencéves általános iskola ötletével?

Mindent meg kell tenni az általános iskolai képzés színvonalának javításáért, hogy ne legyen lemorzsolódás sem a gimnáziumokban, sem a szakoktatás és a szakképzés területén - mondta Rogán Antal frakcióvezető a Fidesz-KDNP évadnyitó frakcióülése után.

Forrás: MTI / Rosta Tibor

A mezőkövesdi tanácskozáson több megoldási javaslat is szóba került, de "egyiket sem támogattuk így, ebben a formában" - mondta Rogán Antal, tudatva: azt kérték a kormánytól, dolgozzon ki megoldási javaslatokat, és indítson róluk konzultációt a pedagógusszakmával és -érdekképviselettel, valamint a szülőkkel. A lehetséges megoldási javaslatok között megemlítette az általános iskolai képzés Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök által javasolt meghosszabbítását, de erről még Pokorni Zoltán is azt mondta - idézte őt -, hogy ennek bevezetéséhez időre lenne szükség. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Az 50 legjobb budapesti gimnázium és szakközépiskola

Milyen gimnáziumok és szakközépiskolák végeztek a HVG 2015-ös középiskolai rangsorának élén? Néhány héttel ezelőtt bemutattuk nektek a legjobb gyakorlóiskolák, két tannyelvű iskolák, egyházi és alapítványi iskolák rangsorát - most következzen azoknak a budapesti intézményeknek a listája, amelyek a legjobb eredményt érték el a diákok érettségi és felvételi eredményei, valamint a kompetenciamérésen megszerzett pontszám alapján. Itt nézhetitek meg a listát.

Változnak a diákhitel szabályai

Több módosítás is hatályba lépett a diákhitelekkel kapcsolatban februártól; a Diákhitel Központ hétfői közleménye szerint változás egyebek között, hogy már 40 éves korig lehet kérni és folyósítani a diákhiteleket, akár 11 tanulmányi félévre. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Link: http://eduline.hu/felsooktatas/2015/2/8/a_het_hirei_YTUW22

 

*

 

 

 

 

6. hét

2015. február 06.

Itt a lista: az egyetemek és főiskolák teljes online rangsora

 

Már az eduline-on is elérhető az egyetemek és főiskolák 2015-ös HVG-rangsora, amelyet az idén a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezet.

Abszolút rangsor

Az egyetemek és főiskolák 2015-ös, a HVG által összeállított rangsorát itt találjátok. A nyitóoldalon az intézmények összesített rangsorát nézhetitek meg - a kari rangsorokat a bal oldalon, a ''Válassz rangsort" legördülő listában választhatjátok ki. Az összesített rangsorról itt olvashattok, a képzési területek szerinti rangsorokat pedig itt találjátok.

Hallgatók kiválósága

Ha azt szeretnétek megnézni, hogy milyen eredményekkel kerültek be a hallgatók az egyes egyetemekre, főiskolákra, kattintsatok a ''Hallgatók kiválósága rang'' felirat alatti ''Mi ez?" gombra.

Itt különböző részrangsorokat találtok: megnézhetitek, hányan jelölték meg az intézményeket a jelentkezési lap első helyén, milyen a felvett hallgatók pontátlaga, hány elsőévesnek van nyelvvizsgája, illetve hányan szereztek döntős helyezést középiskolai versenyeken. Ha csak az egyik szempont alapján szeretnétek rangsorolni az intézményeket, kattintsatok a fejlécben lévő nyílra. Az adatokat itt is megnézhetitek képzési területek szerint is.

Oktatók kiválósága

Ha az ''Oktatók kiválósága rang'' alatti ''Mi ez?''gombra kattintotok, azt nézhetitek meg, hogy hány hallgató jut egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra, milyen a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya, és milyen az MTA-címmel rendelkezők aránya. Itt is megnézhetitek a képzési területek szerinti részrangsorokat.

Képzésterületi rangsorok

Ha egy adott képzési terület rangsorát szeretnétek megnézni, a ''Válassz rangsort'' listát kell végignéznetek, és rákattintanotok a megfelelő mezőre. Itt is átválthattok a hallgatói és oktatói rangsorokra, ehhez kattintsatok az oktatói vagy a hallgatói oszlop "Mi ez?" gombjára.

 

Link: http://eduline.hu/felsooktatas/2015/2/6/Diploma_online_rangsor_2015_Q2NU65

 

*

Az SZTE is sikert ért el a H2020 Teaming pályázatán

 

Több más hazai intézménnyel együtt a Szegedi Tudományegyetem is kivette a részét a Horizont 2020 keretprogram új, „Kiválóság terjesztése és a részvétel szélesítése” alprogramjában elért sikerekből.

Sikeresen szerepeltek a hazai pályázók - köztük az Szegedi Tudományegyetem - a Horizont 2020 keretprogram új, Kiválóság terjesztése és a részvétel szélesítése alprogramjában - tudtuk megKemény Lajostól, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettesétől. A program célja: a gyengébben teljesítő EU tagországok kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) teljesítményének a növelése. Az alprogram legnagyobb presztízsű akciójának első felhívására összesen 169 pályázat érkezett be, köztük kilenc, magyar koordinátor által vezetett konzorcium projektjavaslata.

A hazai siker annak is köszönhető, hogy a nyáron az NKFI Hivatal jogelődje, mint koordinátor hazai pályázatot hirdetett, és az ezen eredményes pályázatok indultak az európai megmérettetésen – tájékoztatta az MTI-t Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke. A szakértők által így kiválasztott három pályázóval szoros szakmai partnerségben készültek el a benyújtott pályaművek. Az NKFI Hivatal koordinálásával benyújtott két nyertes pályázatban olyan kiemelkedő intézmények együttműködése valósul meg, mint a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), a Semmelweis Egyetem és a European Molecular Biology Laboratory (EMBL), továbbá az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), a Budapesti Műszaki Egyetem és a Fraunhofer Intézet. A nyertes intézmények a támogatás összegét stratégiai tervük kidolgozására fordíthatják az elkövetkezendő 12 hónapban.

A Teaming akció második fázisában a már részletes stratégiai terveket értékelnek és a legjobb pályázók további, 15-20 millió euró közötti támogatást nyerhetnek el terveik tényleges megvalósítására.

 SZTEinfo

Link: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2015-februar/szte-is-sikert-ert-el

Hasonló tartalom:

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/ezek-a-legjobb-magyar-egyetemek-foiskolak/

 

 

*

Az SZTE Mérnöki Karán is elindul a duális képzés

Idén először jelentkezhetnek a Szegedi Tudományegyetem gépészmérnök képzésére felvételt nyert hallgatók duális képzésre. Az intézmény nyolc vállalati partnert tudhat maga mögött, ahol szeptembertől 10-15 diák kezdheti meg gyakorlatorientált tanulmányait.

Szeptembertől a műszaki, informatikai, agrár, természettudomány és gazdaságtudomány területén indítanak úgynevezett duális képzéseket a hazai felsőoktatási intézmények, amelynek lényege, hogy a hallgatóknak a képzés megkezdésétől gyakorlati helyet biztosítanak valamelyik partnervállalatnál. A 48 hetes tanév mintegy felét tölthetik el a diákok külső gyakorlati helyen, a maradék időben az elméletet sajátítják el.

Január 30-án a felvételi portálok nyilvánosságra hozták a duális képzéseket indító egyetemek és főiskolák listáját. A Szegedi Tudományegyetemen szeptemberben egyelőre csak a Mérnöki Kar indít képzést ebben a formában, államilag támogatott és önköltséges hallgatóknak, alapszakon. “Idén a gépészmérnök szakon indítjuk el, de a későbbiekben tervezzük, hogy az élelmiszermérnök, a mechatronikai mérnök és a műszaki menedzser képzéseket is bevonjuk. Azok a hallgatók, akik megfelelnek a partnercégek által támasztott követelményeknek: motivációs levelük, önéletrajzuk és a felvételi elbeszélgetés alapján bizonyítják rátermettségüket, felvételt nyernek hozzájuk. Ez nem tömeg-, hanem minőségi elitképzés, ami 10-15 tanulóval indulhat el szeptembertől” – tájékoztatta bővebben portálunkat a duális képzés kari sajátosságairólKeszthelyi-Szabó Gábor, a Mérnöki Kar dékánja.

A SZTE karának 8 partnervállalata van, többek között mezőgazdasági, építőipari és anyagmozgató gépeket forgalmazó Axial Kft., a Linamar Hungary Zrt. multinacionális cég, a hódmezővásárhelyi Tornádó International Kft., illetve a Szegedi Vas és Fémipari Szövetkezet. A képzéssel tulajdonképpen a gyakorlatvezető és a hallgató is jól jár: a vállalat járulékmentesen alkalmazhatja a diákokat, míg az egyetemisták belülről is megismerhetik egy cég működését, s a tanultakról sem csak a zárthelyi dolgozatokban bizonyíthatnak. Ráadásul a felvételt nyertek a teljes képzés ideje alatt – a szegedi gépészmérnök szakot tekintve hét félévre – fizetést kapnak.

“A cégek nagyon régóta igénylik a duális képzést. Korábban saját erőből is tudtunk gyakorlatorientált kurzusokat tartani, a hallgatók akkor heti egy napot töltöttek gyárakban. Most a hét félév felét valamilyen cégnél töltheti a 10-15 szerencsés, a szorgalmas munka pedig akár azt is eredményezheti, hogy a hallgatók később elhelyezkedhetnek a vállalatnál.” Mint azt a dékán kiemelte, hamarosan a többi szakon is kidolgozzák a duális képzést, 1-2 év gépészmérnöki tapasztalat pedig tanúsítani fogja a program sikerességét.

Link: http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/02/az-szte-mernoki-karan-is-elindul-a-dualis-kepzes.html

 

*

Felvételi 1X1: képzési orientációs teszt

Bölcsészkar vagy tanárképzés, informatika, vagy inkább mérnök szak? Még nem tudod, milyen képzésre jelentkezz?- Segít a Szegedi Tudományegyetem képzési orientációs tesztje!

 

Pályaválasztásodat meghatározza az a kép, amit a jövőbeni munkádról gondolsz. A kérdés az, mennyire felel meg ez a Te adottságaidnak, igényeidnek, beállítódásodnak.

A Szegedi Tudományegyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatósága és az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ azzal a céllal készített elektronikus képzési orientációs tesztet, hogy segítséget adjon a pályaválasztáshoz, támaszt nyújtson a továbbtanulás előtt álló diákoknak a hozzájuk legjobban illő képzési terület megtalálásához. Az online teszt kitöltése néhány percet vesz csupán igénybe, 51 állítást 1-10-ig terjedő skálán kell értékelni, aszerint, hogy mennyire meghatározó az állítás tartalma. Ezt követően a kitöltő diákok egy értékelő szöveget olvashatnak, melyben leírják, hogy a válaszok alapján mely képzési területet javasolják. Az értékelés a képzési terület leírása mellett tartalmazza a Szegedi Tudományegyetem adott területen belül választható szakjait is,melyekről részletesen a felkínált egyetemi oldalakra továbblépve olvashatnak.

A képzési orientációs teszt itt kitölthető: TESZT

SZTEinfo

Korábban írtuk Felvételi 1X1-sorozatunkban:

Felvételi 1X1: keresztféléves képzés

Felvételi 1X1: kapacitásszám

Felvételi 1x1: munkarendek
Felvételi 1x1: Mi az ETR, Coospace, Modulo?
Felvételi 1x1: Mi az HÖK, EHÖK, TO, HSZI?
Felvételi 1x1: pontok és határok

 

Link: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2015-februar/felveteli-1x1-kepzesi

 

*

 

2015. február 05.

Rektorok: nem megoldás az orvosképző karok "kimetszése"


A Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a budapesti Semmelweis Egyetem rektora elkötelezett minden olyan megoldás mellett, amellyel az orvosképzés a jelenleginél is jobb szintet érhet el, stratégiai terveiktől azonban jelentősen eltér az orvosképző karok "kimetszésének" gondolata, illetve egy "összeerőszakolt intézményi konstrukció" létrehozása. A négy rektor által közösen jegyzett, az MTI-hez eljuttatott február 3-ai közlemény szerint a hazai orvosképző intézmények nemzetközi reputációja a négy orvosképző hely együttes eredménye.

A közlemény szerint az érintett egyetemeknek jelentősen különbözik a története, intézményi kultúrája, felhalmozott tudásvagyona, amely sokszínűség egyúttal versenyképességük egyik fontos tényezője. Így például a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetemek, illetve orvoskarok hagyományos értékeitől, szakmai kultúrájától és stratégiai terveitől jelentősen eltér az orvosképző karok „kimetszésének” gondolata és legfőképpen „azon abszurd megközelítés, hogy ezek a nagy múltú intézmények provinciális képzőhelyként tervezzék jövőjüket egy összeerőszakolt intézményi konstrukcióban”. Ugyanakkor a budapesti egyetem azt példázza, hogy az önálló képzőhely is sikeresen működhet.

A felsőoktatási vezetők szerint kérdéses, hogy miért kellene egy ilyen szerteágazó területet egyetlen modellbe kényszeríteni, mikor számtalan külföldi példa mutatja, hogy sikeresen létezhetnek egymás mellett önálló orvosegyetemek és nagy multidiszciplináris egyetemek orvosi karai.

A rektorok hangsúlyozták: a konkrét javaslatcsomag ismerete nélkül elhamarkodott és megalapozatlan lenne véleményt alkotni. Az eddig megjelent hírekből ugyanis nem derül ki, hogy az átalakítással miként változna a finanszírozás, mi lenne a sorsa az intézmények által korábban elnyert európai uniós forrásoknak, hogyan valósulna meg a klinikai központokkal való együttműködés, a térítéses betegellátás és orvosképzés, a kutatás-fejlesztés, és legfőképpen, miként módosulna az ország orvosképzéséről kialakult igen kedvező nemzetközi megítélés.

Bármilyen javaslat elkészítése csak a következmények alapos végiggondolása és megfelelő hatástanulmányok alapján képzelhető el. A szükséges elemzések elvégzéshez az intézmények szívesen állnak a felsőoktatási államtitkárság segítségére.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy január 22-i lakossági fórumon kifejtette, álláspontja szerint önálló orvostudományi egyetemekre lenne szükség. A világszínvonalú hazai orvosképzés vonzza a külföldi hallgatókat – ebben hatalmas gazdasági lehetőségek is rejlenek –, az intézmények önállósága pedig fontos lenne a kórházak szakember-utánpótlása szempontjából. Hozzátette: tisztában van vele, hogy ez az elképzelés komoly szakmai vitákat vált majd ki.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár egy héttel később ennek kapcsán újságíróknak úgy fogalmazott, Magyarországon ha önállóak az orvosegyetemek, egy nagy orvosegyetemre lenne szükség, egységes képzési rendszerrel, kutatási irányítással és egységes elvek alapján működő klinikai központokkal.

(Forrás: MTI)
Link: http://www.edupress.hu/hirek/index.php?HirID=32315&pid=egycikk

 

*

Megvan a rák ellenszere? – Magyar tudós a kutatócsoportban

 


Dr. Ózsvári Béla munka közben, fotó: Paul Cliff

Meglepő történet járta be a világsajtót, miszerint egy rákkutató házaspár nyolcéves kislánya találhatta meg a rák ellenszerét, ami nem más, mint az antibiotikum. Az igaz történet meseszerű voltát még tovább lehet fokozni: az említett írás egyik első szerzője egy magyar fiatal kutató, dr. Ózsvári Béla. A Manchesteri Egyetemen sikerült megtalálnunk, és válaszolt is a kérdéseinkre.

Mesébe illő történet kapott szárnyra a múlt héten, ami nem kevesebbről számol be, mint arról, hogy egy rákkutató házaspár nyolcéves kislánya találhatta meg a rák ellenszerét. A gyermek kézenfekvő, ám mégis meghökkentő ötlettel állt elő, amikor szülei arról kérdezték, hogy mivel gyógyítaná meg a daganatos betegségben szenvedőket. A kislány azt felelte, hogy úgy tenne, ahogy a szülei vele, amikor fáj a torka: antibiotikumot adna a betegnek. Az édesapa, Michael Lisanti, a nagy múltú manchesteri egyetem rákkutatója ennek hatására vizsgálódni kezdett a laboratóriumban. A családfő legnagyobb meglepetésére számos olcsó és széles körben alkalmazott antibiotikum megölte a legveszélyesebb daganatos sejteket. Az mno.hu megtalálta az orvostudományban közölt publikációk nemzetközi adatbázisán az Oncotarget című folyóiratban január 22-én megjelent publikációt, amelynek egyik szerzője Lisanti. Nagy meglepetésünkre a publikáció egyik első szerzője egy magyar fiatal kutató, dr. Ózsvári Béla, akit a Manchesteri Egyetemen sikerült megtalálnunk, és válaszolt is a kérdéseinkre.

– Megtenné, hogy pár mondatban bemutatkozik az olvasóknak? Hol végezte a tanulmányait és a szakmai gyakorlatát? Hogyan került Manchesterbe? Milyen fontos kutatásokban vett eddig részt? Mi az, amivel jelenleg foglalkozik?
– Tarnaörsről, egy dél-heves megyei kisközségből származom. Gimnáziumi tanulmányaimat Jászapátin végeztem, ezután a Szegedi Tudományegyetemen biológia és angol szakfordítói szakot hallgattam. A diploma megszerzése után a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán kezdtem meg PhD-tanulmányaimat, mely során az akut hasnyálmirigy-gyulladás kialakulását vizsgáltuk. A doktori disszertáció megvédése előtt egy évet az amerikai Bostoni Egyetem Orvosi Központjában dolgoztam ösztöndíjasként. Ezt követően a szegedi AVIDIN Kft.-hez kerültem, ahol főként rákellenes gyógyszerfejlesztéssel foglalkoztunk. A Manchesteri Egyetemen professzor Michael Lisanti kutatócsoportjában 2 éve dolgozom mellrák elleni gyógyszerfejlesztéssel.

– Hogyan kell elképzelni a kutatómunkát a Manchesteri Egyetemen? Mennyi labor működik? Mi a kutatások fő témája? Milyen szerepet vállal ön ebben?
– A Manchesteri Egyetem az egyik legnagyobb angliai egyetem. A világ egyetemeinek ranglistáján tavaly a 38. volt. Jelenleg négy Nobel-díjas professzor dolgozik az intézményben, ebből ketten azok az orosz fizikusok, akik néhány éve egy új nanotechnológiai anyagot, a grafént találták fel. A rákkutatás kiemelten jelentős az egyetemen, Rákkutatási Intézetünk vezetője az a Sir Salvador Moncada, akit 1998-ban Nobel-díjra jelöltek a nitrogén-monoxid funkciójával kapcsolatos felfedezéseiért. Kutatócsoportunk helyileg egy magánadományokból fenntartott rákkutatást támogató szervezet (Cancer Research UK) manchesteri intézetében foglal helyet (az intézet első igazgatója egyébként a magyar származású Lajtha László volt). Ez a rákkutató intézet pedig közvetlenül egybeépült Európa egyik legnagyobb onkológiai központjával, a Christie Hospital épületével, ahol számos új potenciális rákgyógyszer anyagának klinikai vizsgálata folyik jelenleg is. Laborunk a tumorsejtet körülvevő mikrokörnyezetet – vagyis a mellráktumorsejt és az azt körülvevő kötőszöveti sejtek közötti kapcsolatát vizsgálja. Kutatócsoportunk mutatta ki, hogy a tumorsejt hatással van az azt körülvevő kötőszöveti sejtek működésére, amelyek ezáltal átalakulnak, úgymond „elrákosodnak”. Mindez elősegíti a rákos sejt energiatermelését, és végső soron pedig a tumor növekedését. Jelenleg a mellráktumorsejt elleni gyógyszerfejlesztési projektekért vagyok felelős: különböző mellráktumorsejteket tenyésztek Petri-csészékben és azokon számos hatóanyagot tesztelek különféle kísérleti módszerekkel. A gyógyszerjelölt anyagok száma lehet száz, de akar több ezer is, ezekből a tesztsorozatok alapján próbáljuk kiválasztani a legjobb molekulát, amit aztán további állatkísérletekben vizsgálunk. Ha sikeresnek bizonyulnak ezek az állatkísérletek akkor – további szigorú tesztek után – végül akár klinikai vizsgálatba, rákos betegekhez is kerülhet a hatóanyag.

– Megnéztük az orvostudományban közölt publikációk nemzetközi adatbázisát, ahol az antibiotikum és a rák kulcsszóra összesen 53 ezer publikációt találtunk. Miben különbözik az önök vizsgálata a korábbiaktól? Mi a kutatásuk lényege?
– Kutatási projektünk azon a hipotézisen alapult, hogy a sejtek energiatermelő szervecskéje (a mitokondrium) bakteriális eredetű, ezért bizonyos antibiotikumok mellékhatásként gátolhatják annak működését. A rákos sejtek, ezen belül is a tumoros őssejtek energiatermelése pedig igen magas, így feltételezhető volt, hogy egyes antibiotikumokra igen érzékenyen reagálhatnak ezek a sejtek. Hipotézisünk beigazolódott, és emellett igen meglepő volt az a tény, hogy több antibiotikum már igen alacsony dózisban is hatásos volt jó néhány tumoros őssejt ellen (mell-, méhnyak-, bőr-, tüdő-, hasnyálmirigy- és agytumor ellen is). Mindez nem azt jelenti, hogy ezzel a kísérlettel megtaláltuk a rák ellenszerét – inkább azt, hogy ilyen módon a tumor újraképződése és az áttétek kialakulási esélyének csökkentését érhetjük el. A legtöbb antibiotikum-rák kulcsszavakat tartalmazó tudományos cikk rákos betegek antibiotikum-terápiájával foglalkozik, vagyis nem kifejezetten a tumor hanem egyéb fertőzés elleni kezelésekről szólnak.

– Milyen szakaszba jutott el a kutatás? Mennyi és milyen munka áll még önök előtt? Ha jól tudom, egyelőre csak sejtvonalban végeztek kísérleteket. Milyen reményeket fűznek a további kísérletekhez?
– Jó néhány antibiotikum hatását vizsgáltuk ez idáig, míg végül másfél évnyi munka után kiválasztottuk a négy leghatásosabbat (Doxiciklin, Azitromicin, Tigeciklin ás pirvínium pamoát), melyeknek meglepően jó hatásuk volt különböző tumorőssejtekre. Laboratóriumunkban jelenleg is folynak további vizsgálatok ezekkel az antibiotikumokkal kapcsolatosan. Emellett tudomásunkra jutott, hogy Kanadában a torontói egyetemen jelenleg a Doxiciklin klinikai vizsgálatának előkészítése zajlik mellrákos betegek esetében. Az antibiotikumok alkalmazásának nagy előnye a rákgyógyászatban, hogy mellékhatásuk aligha van – nem úgy, mint a legtöbb kemoterápiás szereknek, továbbá míg a kemoterápiás szerek csak egy-egy ráktípusnál alkalmazhatók – tüdőrák, mellrák stb. –, addig az általunk végzett kísérletek alapján bizonyos antibiotikumok akár több tumortípus ellen is használhatók lehetnek. Nem utolsósorban az antibiotikumok jóval olcsóbbak a kemoterápiás szereknél, így gyakorlatilag a világ minden országában elérhetők.

– Szakértők szerint a hír izgalmas, mert minden szer, ami a gyulladást képes csökkenteni, az akár a rákot is gyógyíthatja, de a gyakorlatban szinte elképzelhetetlen, hogy valaki hosszú távon szedjen antibiotikumot, mivel az az immunrendszer működését befolyásolja. Mit gondol erről? Hogy képzelik el ezt a gyakorlatban?
– Nem vagyok onkológus, de úgy gondolom, hogy egy rákos beteg kezelésénél nem lehet az az elsődleges szempont, hogy olyan szert kapjon, ami nem gyengíti az immunrendszerét. Mert épp a jelenleg használatban lévő kemoterápiás szerek azok, amik igen nagy mértékben csökkentik az immunrendszer működését (gyanítom sokkal jobban mint egy antibiotikum-kúra). A kanadai klinikai vizsgálatban résztvevő betegek 3 hónapos antibiotikum-kezelést kapnak. Kíváncsi vagyok, hogy milyen sikerrel zárul majd ez a vizsgálat.

– A kutatásuknak óriási híre lett. Nem tartanak attól, hogy a reménykedő daganatos betegek elkezdik nyakló nélkül szedni az antibiotikumokat? Mit tanácsolnak a betegeknek?
– Jelen kísérleti eredményeink laboratóriumi kutatás eredménye, mely Petri-csészében növesztetett rákos sejteken történt. A felfedezés kecsegtető, viszont túl korai lenne messzemenő következtetéseket levonni és minden rákos betegnek antibiotikum-kúrát javasolni. Az én feladatom a kutatási projektjeink elvégzése, a betegeknek pedig kizárólag az onkológusaik javasolhatnak bármilyen gyógyszeres kezelést.

Link: http://mno.hu/tudomany/megvan-a-rak-ellenszere-magyar-tudos-a-kutatocsoportban-1271234

 

*

2015. február 04.

 

Abszurdnak tartják a rektorok az ˝egyetlen nagy˝ orvosegyetemet

 

Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged - Közös sajtóközleményt küldött szerkesztőségünkbe kedden a négy hazai orvosképző intézmény rektora. Ebben reagálnak a közelmúltban napvilágot látott, az orvosegyetemek átalakításával kapcsolatos sajtóértesülésekre.

 

Korábban megírtuk, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter lakossági fórumon az orvosegyetemek önállóságának kívánatos voltáról beszélt, Zombor Gábor egészségügyi államtitkár pedig múlt pénteki vásárhelyi látogatásakor egyetlen nagy orvosegyetem létrehozásáról. Akkor megkérdeztük Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetem rektorát, mit tud a tervezett változtatásokról, és hogyan érintik ezek a szegedi orvostudományi kart.

Néhány napos várakozás után a négy orvosképző vezetőjének közös válasza érkezett meg: ˝A Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem rektora hangsúlyozza, hogy a hazai orvosképző intézmények nemzetközi reputációja a négy orvosképző hely együttes eredménye. A rektorok elkötelezettek minden olyan megoldás mellett, amellyel az orvosképzés minősége a jelenleginél is jobb szintet érhet el. Az érintett egyetemek vezetése figyelemmel kíséri a terület átalakításáról szóló híreket, ám intézményi véleményt csak a pontos részletek ismeretével tudnak kialakítani.˝ ... ˝a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetemek, illetve orvoskarok hagyományos értékeitől, szakmai kultúrájától és stratégiai terveitől jelentősen eltér az orvosképző karok kimetszésének gondolata és legfőképpen azon abszurd megközelítés, hogy ezek a nagy múltú intézmények provinciális képzőhelyként tervezzék jövőjüket egy összeerőszakolt intézményi konstrukcióban˝ – írják az egyetemvezetők, majd sorolják azokat a kérdéseket, amelyeket az esetleges átalakítás felvet, de nincs rájuk válasz.

Végül kijelentik: ˝Természetesen, bármilyen javaslat szülessen is, az csak a következmények alapos végiggondolása és megfelelő hatástanulmányok alapján képzelhető el. Ezen elemzések elvégzéshez az intézmények bármely kérdésben szívesen állnak a Felsőoktatási Államtitkárság segítségére. Az intézmények vezetői veszélyesnek tartanák azt, ha a szakmai mérlegelés helyét a sajtópolémia venné át, így a fentiek szellemében az eddig megjelent híreket a kormányzattal várható egyeztetések előtt nem kívánjuk kommentálni˝ – zárul a közlemény.

 

Link: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/abszurdnak_tartjak_a_rektorok_az_egyetlen_nagy_orvosegyetemet/2416278/

 

*

A rektorok elkötelezettek az orvosképzés minőségének további javítása mellett

 

A pécsi, a debreceni, a szegedi és a budapesti Semmelweis Egyetem rektora elkötelezett minden olyan megoldás mellett, amellyel az orvosképzés a jelenleginél is jobb szintet érhet el, stratégiai terveiktől azonban jelentősen eltér az orvosképző karok „kimetszésének” gondolata, illetve egy „összeerőszakolt intézményi konstrukció” létrehozása.

A négy rektor által közösen jegyzett, az MTI-hez eljuttatott keddi közlemény szerint a hazai orvosképző intézmények nemzetközi reputációja a négy orvosképző hely együttes eredménye. A rektorok elkötelezettek minden olyan megoldás mellett, amellyel az orvosképzés minősége a jelenleginél is jobb szintet érhet el.

A közlemény szerint az érintett egyetemeknek jelentősen különbözik a története, intézményi kultúrája, felhalmozott tudásvagyona, amely sokszínűség egyúttal versenyképességük egyik fontos tényezője. Így például a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetemek, illetve orvoskarok hagyományos értékeitől, szakmai kultúrájától és stratégiai terveitől jelentősen eltér az orvosképző karok „kimetszésének” gondolata és legfőképpen „azon abszurd megközelítés, hogy ezek a nagy múltú intézmények provinciális képzőhelyként tervezzék jövőjüket egy összeerőszakolt intézményi konstrukcióban”. Ugyanakkor a budapesti egyetem azt példázza, hogy az önálló képzőhely is sikeresen működhet

A felsőoktatási vezetők szerint kérdéses, hogy miért kellene egy ilyen szerteágazó területet egyetlen modellbe kényszeríteni, mikor számtalan külföldi példa mutatja, hogy sikeresen létezhetnek egymás mellett önálló orvosegyetemek és nagy multidiszciplináris egyetemek orvosi karai.

A rektorok hangsúlyozták: a konkrét javaslatcsomag ismerete nélkül elhamarkodott és megalapozatlan lenne véleményt alkotni. Az eddig megjelent hírekből ugyanis nem derül ki, hogy az átalakítással miként változna a finanszírozás, mi lenne a sorsa az intézmények által korábban elnyert európai uniós forrásoknak, hogyan valósulna meg a klinikai központokkal való együttműködés, a térítéses betegellátás és orvosképzés, a kutatás-fejlesztés, és legfőképpen, miként módosulna az ország orvosképzéséről kialakult igen kedvező nemzetközi megítélés.

Bármilyen javaslat elkészítése csak a következmények alapos végiggondolása és megfelelő hatástanulmányok alapján képzelhető el. A szükséges elemzések elvégzéshez az intézmények szívesen állnak a felsőoktatási államtitkárság segítségére.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy január 22-i lakossági fórumon kifejtette, álláspontja szerint önálló orvostudományi egyetemekre lenne szükség. A világszínvonalú hazai orvosképzés vonzza a külföldi hallgatókat – ebben hatalmas gazdasági lehetőségek is rejlenek -, az intézmények önállósága pedig fontos lenne a kórházak szakember-utánpótlása szempontjából. Hozzátette: tisztában van vele, hogy ez az elképzelés komoly szakmai vitákat vált majd ki.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár egy héttel később ennek kapcsán újságíróknak úgy fogalmazott, Magyarországon ha önállóak az orvosegyetemek, egy nagy orvosegyetemre lenne szükség, egységes képzési rendszerrel, kutatási irányítással és egységes elvek alapján működő klinikai központokkal.

Link: http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/02/a-rektorok-elkotelezettek-az-orvoskepzes-minosegenek-tovabbi-javitasa-mellett.html

 

*

Szegedi szülészet: Ha nincs fotó, nincs probléma

 

Nem engedik a kismamáknak, hogy az ultrahangvizsgálaton telefonnal fotót készítsenek a monitorról, vagy megvásárolják a kinyomtatott képet a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán – adta hírül a Délmagyar.

– Ahogyan más orvosnál sem fotózgatnak a hozzátartozók, úgy ezen a területen is az a szabály, hogy ezt nem engedjük – mondta a lapnakSikovanyecz János egyetemi adjunktus. Szerinte ugyanis ez hátráltatná a munkát.

Az ultrahanggépek ugyan alkalmasak arra is, hogy kinyomtassanak róluk fényképeket, s korábban még kaptak is emlékbe ilyet a kismamák, ma már ez sem gyakorlat, nincs keret rá.

– Azt szoktam mondani a kismamáknak, hogy örüljenek, ha nem adok képet, mert csak akkor nyomtatunk, ha valami rendellenességet találunk – idézik Sikovanyecz Jánost. – Évekkel ezelőtt szó volt a térítéses fotónyomtatásról Szegeden is, de akkor nyugtát kellene adnunk...” Az adjunktus szerint a betegek mentalitásával van baj. A klinikai ellátás ugyanis nem örömszerzésről szól. Az üzleti alapú fényképadásra meg ott vannak a magánszolgáltatók.

Lapunknak szakértők azt mondták: az ultrahangkép egészségügyi adat, azaz az a páciensé, így lényegében betegjogokat sérthet a szegedi szülészeti klinika, amikor korlátozza a méhen belüli ultrahangképhez való hozzáférést.

Link: http://nol.hu/belfold/a-szegedi-szuleszeti-klinika-orvos-szerint-az-ellatas-nem-az-oromszerzesrol-szol-1513837

 

*

„A klinikai ellátás nem örömszerzésről szól”

 

Miért nem engedik a kismamáknak, hogy az ultrahangvizsgálaton telefonnal fotót készítsenek a monitorról, vagy megvásárolják a kinyomtatott képet? – tesz fel egy kézenfekvő kérdést a Délmagyar.

– Ahogyan más orvosnál sem fotózgatnak a hozzátartozók, úgy ezen a területen is az a szabály, hogy ezt nem engedjük – idézik a választSikovanyecz Jánostól, a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusától. Szerinte ez hátráltatná a munkát.

Az ultrahanggépek ugyan alkalmasak arra is, hogy kinyomtassanak róluk fényképeket, s korábban még kaptak is emlékbe ilyet a kismamák, ma már ez sem gyakorlat, nincs keret rá.

– Azt szoktam mondani a kismamáknak, hogy örüljenek, ha nem adok képet, mert csak akkor nyomtatunk, ha valami rendellenességet találunk – idézik Sikovanyecz Jánost. – Évekkel ezelőtt szó volt a térítéses fotónyomtatásról Szegeden is, de akkor nyugtát kellene adnunk...”

Szerinte a betegek mentalitásával van baj. A klinikai ellátás ugyanis nem örömszerzésről szól. Az üzleti alapú fényképadásra meg ott vannak a magánszolgáltatók – olvasható adelmagyar.hu-n.

 

Link: http://www.medicalonline.hu/cikk/a_klinikai_ellatas_nem_oromszerzesrol_szol

 

*

Új pályázati adatbázist használ a Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetem előfizetett a ProQuest cég PIVOT nevű szolgáltatására, mely összegyűjti az Amerikai Egyesült Államokban, az Európai Unióban, Ausztráliában és az ázsiai országokban angol nyelven elérhető pályázati forrásokat. Emellett a rendszer egyfajta kutatói partnerkeresési, nemzetközi kapcsolatépítési szolgáltatást is biztosít.

A ProQuest cég információ-aggregátor, különféle tudományos tartalmakat és megoldásokat nyújt egyetemeknek, kutatóintézeteknek, könyvtáraknak.

 

 

Gyűjtőprogram 33 milliárd dollárról

 

A cég PIVOT szolgáltatása finanszírozási lehetőségek és kutató profilok adatbázisa, mely összegyűjti az egész világon, elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban és az Európai Unióban, másodsorban Ausztráliában és az ázsiai országokban angol nyelven elérhető tudományos programok finanszírozási forrásait, a H2020 pályázatokat is – tudtuk meg Varga Györgytől, a Szegedi Tudományegyetem Európai Uniós pályázati koordinátorától.

Az adatbázis összességében 33 milliárd dollárnyi forrást jelent, amelynek 50%-a az USA-ból származik.

 

 

3 millió kutatói profil

 

Az adatbázis másik részét a kutatói profilok jelentik, amelyek száma mára 3 milliónál több a világ 75 országából.

„A rendszer bevezetése a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004-es projekt keretében valósul meg és a Szegedi Tudományegyetem Pályázati Irodájának szolgáltatás fejlesztéséhez kapcsolódik. A folyamat első állomásaként egy igényfelmérést végeztünk, majd a felmerült kari igények alapján eszközöket határoztunk meg, végül a PIVOT rendszer bevezetése mellett döntöttünk” – mondta Varga György. „ A rendszer nem önjáró, csak úgy tud működni, ha használják. Arra kérem valamennyi kollégát, hogynapi szinten használja ezt a rendszert, értesítse a kari vezetőket, kutatókat a friss pályázati forrásokról, így talán elérhető az a plusz pályázati forrás allokáció, amire szükségünk lehet 2015-ben”– emelte ki.

 

 

Új lehetőségek tárháza

 

A rendszer egyszerűen használható, naprakész, könnyen és sokféleképpen szűrhető információkat nyújt a pályázati forrást kereső kutatóknak, olyan pályázati forrásokról is információt biztosít, melyek kevésbé ismertek a magyar kutatók körében.

A PIVOT a pályázati források rendszerezése, kereshetővé tételemellett kutatói-profil adatbázist is kezel, vagyis a szolgáltatást használó kutatók feltölthetik, és rendszeresen frissíthetik publikációikat és kutatási témájukat tartalmazó profiljukat. Az így létrejött kutatói adatbázis egyszerűbbé, pontosabbá teszi a pályázati források keresését, mivel a PIVOT a kutatói profil alapján a leginkább releváns pályázatokat jeleníti meg. Emellett a pályázati forrást kereső kutatók azokat a kutatókat, kutatócsoportokat is megkereshetik, akikkel potenciálisan együttműködhetnek, vagyis a PIVOT egyfajta kutatói partnerkeresési, nemzetközi kapcsolatépítési szolgáltatást is biztosít.

 

Hozzáférés: egyetemi e-mail címmel

A PIVOT rendszer használatát 2015. január 28-án a Rektori Hivatalban a ProQuest munkatársa, Steve Smith ismertette a szegedi egyetem kari koordinátoraival.

Az egyetem oktatói, kutatói az alábbi linken egy egyszerű, az egyetemi email címükkel (…u-szeged.hu) történő regisztráció után kaphatnak hozzáférést a PIVOT-hoz: https://pivot.cos.com/register

A regisztráció után feltölthetik kutatói profiljukat, illetve különböző szűrési feltételek beállításával kereshetnek a számukra releváns pályázati forrásokra. A rendszer használatával kapcsolatos kérdéseikkel a karok PIVOT koordinátoraihoz fordulhatnak.

 

 

 

 

 

 

 

A kari koordinálók elérhetőségei:

 

ÁJTK

Árpádfalviné Szabó Éva

Erdélyi Szabolcs

ÁOK

Dr. Márton János

Szűcs Isván

BTK

Dr. Vajda Zoltán

Mikola Gyöngyi

ETSZK

Dr. Héderné Berta Edina

Presznerné Dr. Domján Andrea

FOK

Dr. Braunitzer Gábor

Papp Zsófia

GTK

Tarjányi Margit

Laczi-Nagy Judit

GYTK

Dr. Kiss Loránd

Dr. Berkó Szilvia

JGYPK

Alattyányi István

Dr. Bernáth András

MGK

Dr. Monostori Tamás

Dr. Jani Péter

MK

Dr. Kertész Szabolcs

Dr. Kis Krisztián

TTIK

Dudásné Nagy Marianna

Dr. Varga Csaba

ZMK

Lengyelné Stiebel Klára

Bagoly Bettina

 

SZTEinfo

Link: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2015-februar/uj-adatbazist-hasznal

 

*

2015. február 03.

 

A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lett Angela Merkel

Az ünnepélyes alkalomra fekete talárt öltő német kancellár a díszdoktori oklevelet az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen vehette át.

A díszdoktori címet Szabó Gábor fizikus akadémikustól, a szegedi egyetem rektorától vette át.

A hivatalos indoklás szerint Angela Merkel, az egykori fizikusból lett politikus az európai integráció megvalósításában végzett felelős és kiemelkedő gyakorló politikusi tevékenységéért, a német-magyar történelmi, művelődési, tudományos és gazdasági kapcsolatok előmozdításáért, a példaértékű környezetvédelmi és családvédelmi politika kialakításáért, a tudomány magas szintű műveléséért és támogatásáért, valamint a nemzetközi színvonalú oktatás - különösen a felsőoktatás - kiemelt támogatásában végzett munkájáért nyerte el az Szegedi Tudományegyetem "doctor honoris causa", azaz tiszteletbeli doktor kitüntető címét.

A Szegedi Tudományegyetem rektora az intézmény három kara - a Természettudományi és Informatikai Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar - kezdeményezésére még 2013. február 4-én terjesztette az egyetemi szenátus elé a javaslatot Angela Merkel díszdoktori címével kapcsolatosan. A szenátus ezt jóváhagyta, az ünnepi ceremóniát most tartották az Andrássy egyetem impozáns tükörtermében.

A meghívott magas rangú vendégek között Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mellett jelen voltak az öt legtekintélyesebb budapesti egyetem, továbbá a Szegedi Tudományegyetem vezetői, a teremben mintegy 80 hallgató is helyet foglalt.

Angela Merkel 1978-ban szerzett fizikusi diplomát még az egykori NDK-ban, a Lipcsei Egyetemen. 1990-től tudományos munkatársként dolgozott a kelet-berlini tudományos akadémia fizikai kémiai központi kutatóintézetében.

Angela Merkel 1989 végén lépett politikai pályára, és az 1990 októberében újraegyesült Németország Helmut Kohl vezette kormányában már miniszter lett. A környezetvédelem melletti elkötelezettségét jelzi, hogy 1994 és 1998 között a környezet-, illetve természetvédelemért felelős miniszteri tárcát kapta. 2005 ősze óta Németország kancellárja. A "klímakancellár" elnevezést is kapta, mivel a klímaváltozás káros hatásai elleni harc azóta is legfőbb politikai céljai közé tartozik.

A díszdoktori kitüntetés átadása a nyitányt jelentette Angela Merkel programjában a német támogatással működő, nemzetközi hírű Andrássy egyetemen. A kancellár előbb rövid előadást tartott, majd hallgatók kérdéseire válaszol.

Korábban Áder Jánosnál járt a Budai Várban, a köztársasági elnöknél.

MTI

Link:http://gondola.hu/cikkek/94759A_Szegedi_Tudomanyegyetem_diszdoktora_lett_Angela_Merkel.html

 

Hasonló tartalommal megjelent cikkek

atv.hu - Nézze Merkel és Orbán közös sajtótájékoztatóját élőben itt - 2015.02.02

origo.hu - Nézze meg Angela Merkel különleges talárját! - 2015.02.02

klubradio.hu - A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lett Angela Merkel - 2015.02.02

ma.hu - A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lett Angela Merkel - 2015.02.02

eduline.hu - Díszdoktori címet kapott a szegedi egyetemtől Angela Merkel - 2015.02.02

delmagyar.hu - Az SZTE díszdoktora lett Angela Merkel - 2015.02.02

hir.ma - Merkel Budapesten – A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lett Angela Merkel - 2015.02.02

mandiner.hu - A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lett Merkel - 2015.02.02

inforadio.hu - A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lett Angela Merkel - 2015.02.02

hirado.hu - A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lett Angela Merkel - 2015.02.02

stop.hu - A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lett Angela Merkel - 2015.02.02

orientpress.hu - A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lett Angela Merkel - 2015.02.02

erdon.ro - Merkel Budapesten - A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lett Angela Merkel - 2015.02.02

metropol.hu - A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lett Merkel - 2015.02.02

valasz.hu - A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lett Angela Merkel – Fotó - 2015.02.02

ujszo.com - A Szegedi Tudományegyetem díszdoktora lett Angela Merkel - 2015.02.02

hirek.sk - Merkel Budapesten: a pluralizmus, a béke és a szabadság jelenti Európa alapját - 2015.02.02

portal.ghost.hu - A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM DÍSZDOKTORA LETT ANGELA MERKEL - 2015.02.02

mandiner.hu - A Szegedi Tudományegyetem díszdoktorává avatták Angela Merkelt - 2015.02.02

 

*

 

 

2015. február 02.

 

Az SZTE dísztoktora lesz Angela Merkel

 

A Szegedi Tudományegyetem díszdoktori címét veszi át hétfőn, Budapesten a német kancellár

 

ITTHON | A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) doctor honoris causa címét is átveszi február 2-i magyarországi látogatásán Angela Merkel, Németország szövetségi kancellárja – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény szóvivője az MTI-t. A díszdoktorrá avatási ünnepségnek az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem ad otthont.

Újszászi Ilona közölte, az elismerés adományozását az intézmény három kara – aTermészettudományi és Informatikai Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar – kezdeményezte 2013 februárjában.

Angela Merkel „az európai integráció megvalósításában végzett felelős és kiemelkedő gyakorló politikusi tevékenységéért, a német-magyar történelmi, művelődési, tudományos és gazdasági kapcsolatok előmozdításáért, a példaértékű környezetvédelmi és családvédelmi politika kialakításáért, a tudomány magas szintű műveléséért és támogatásáért, valamint a nemzetközi színvonalú oktatás – különösen pedig a felsőoktatás – kiemelt támogatásában végzett munkájáért”nyerte el a Szegedi Tudományegyetem doctor honoris causa kitüntető címét.

Forás: MTI

 

Link: http://www.bekesifi.hu/magazin-5392.html

 

 

*

 

Elemző: Erős politikai üzenet a német kancellár látogatása

Azt jelzi, hogy Magyarország változatlanul fontos Németország számára, a magyar-német viszonynak ,,magas helyi értéke" van a Merkel-kormány nemzetközi kapcsolatrendszerében - mondja a német kancellár hétfői budapesti látogatása előtt egy tekintélyes német külpolitikai elemző.

Németország első női kancellárja, aki tizedik éve van hatalmon, és népszerűsége töretlen, kevesebb mint egy napot tölt a magyar fővárosban, mégis gazdag, a szakértők szerint jelzésértékű programot bonyolít le. Jelzi az életének első harmincöt évét az egykori NDK-ban töltő, evangélikus lelkészi családból származó kancellár politikusi céljait és gondolkodásmódját.

Orbán Viktor miniszterelnökkel mindenekelőtt európai uniós ügyekről és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyal, a német nyelvű Andrássy egyetemen hat magyarországi egyetem több mint száz hallgatójával találkozik, majd az antiszemitizmus elleni harc iránti szilárd elkötelezettségét demonstrálva több magyar zsidó szervezet vezetőivel folytat eszmecserét.

A már említett német politikai elemző, Kai-Olaf Lang szerint a látogatás jelzi, hogy a 61. évében járó kancellár rokonszenvvel tekint Magyarországra. A vizit elválaszthatatlan az egykori keletnémet menekültek nyugati kiutazását lehetővé tévő, 1989. szeptemberi magyarországi határnyitás 25. évfordulójától. Szinte bizonyos, hogy Angela Merkel ismét köszönetet mond a hírhedt berlini fal leomlását és a német újraegyesítést segítő magyar szerepvállalásért.

A jelen azonban a múltnál nagyobb súllyal esik latba: az Európai Unió előtt álló diplomáciai és gazdasági feladatok a kormányfői találkozó fő témáját alkotják. Ami az előbbit illeti, mindenekelőtt az uniós közreműködés az ukrán válság megoldásában, továbbá az EU és Oroszország viszonya, valamint várhatóan az európai bevándorlási politika összehangolása kerül terítékre.

Több magas rangú magyar politikus szerint az ukrán válság rendezésével és ettől elválaszthatatlanul az Oroszországgal kialakított viszony javításával kapcsolatos német és magyar érdekek egybeesnek, és nincs szó arról, hogy - mint egyes sajtókommentárok fogalmaztak - a magyar kormány ,,megvétózná" a Moszkvával szembeni, Angela Merkel által erőteljesen szorgalmazott szankciókat.

A hangsúly a szövetségesi szolidaritáson van, és ennek nem mond ellent, hogy a kényszerű szankcióknak sem Berlin, sem Budapest nem örül. Erre utal, hogy a magyar kormány határozottan támogatja a német kancellár közelmúltban előterjesztett javaslatát, amelynek lényege, hogy az EU szabadkereskedelmi megállapodásról tárgyalna az Oroszország vezette Eurázsiai Gazdasági Unióval, amennyiben kedvező elmozdulás történik az ukrán válság rendezését mindeddig akadályozó orosz magatartásban.

A kétoldalú kapcsolatok témakörével kapcsolatban a látogatást megelőző hetekben több találgatás kapott lábra. Főként az, hogy a német vendég ,,megdorgálja-e" majd a magyar kormányt egyes belpolitikai lépéseiért, valamint a magyarországi külföldi, köztük a német vállalatokat is sújtó gazdasági és pénzügyi intézkedéseiért. Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban a napokban úgy fogalmazott, hogy nincs problémás terület a magyar-német kétoldalú együttműködésben. Mindehhez hozzátette, hogy már csak ezért sem számít semmilyen kritikára. Ami amúgy nem is jellemző a rendkívül felkészült és pragmatikus tárgyaló hírében álló kancellárra, aki német források szerint azt vallja, hogy nem szabad beavatkozni egy szövetséges ország belpolitikájába.

Német szakértők fogalmazták meg azt is, hogy a látogatás nemcsak az Orbán-kormánynak, hanem Magyarországnak szól. Erre utal a már említett találkozó az egyetemista fiatalokkal, valamint a magyarországi zsidó szervezetek vezető képviselőivel. A vizit színfoltja lesz, hogy a Szegedi Tudományegyetem - fizikusi és politikai érdemeiért - a kancellárt díszdoktori címmel tünteti ki. A néhány órás és meglehetősen sűrű programba már végképp nem fért bele, hogy Merkel a Tisza-parti városba utazzon, ezért az oklevelet az Andrássy Egyetemen - erre az alkalomra talárt öltve - veszi át.

 

Link: http://www.hirado.hu/2015/02/01/eros-politikai-uzenet-a-nemet-kancellar-latogatasa/

 

Hasonló tartalommal megjelent cikkek
atv.hu - Erős politikai üzenet Merkel látogatása - 2015.02.01
inforadio.hu - Ezt üzeni Angela Merkel budapesti programja - 2015.02.01
gondola.hu - Erős politikai üzenet a német kancellár látogatása - 2015.02.01
hirek.sk - Német elemző: Erős politikai üzenet a német kancellár budapesti látogatása - 2015.02.01
inforadio.hu - Hétfőn érkezik Angela Merkel - 2015.02.01
hirszemle.net - Erős politikai üzenet a Merkel magyarországi látogatása - 2015.02.01

 

*

 

Igazi orosházi, igazi kutató – Koszorús Oszkár a Hét embere

 

Írások és könyvek tucatjaiban osztotta meg tudását az olvasókkal Orosháza díszpolgára, egyik helytörténésze, a levéltár vezetője. Országos díjjal ismerték el munkáját.

Az orosháziak többsége ismeri Koszorús Oszkárt, ami nem meglepő, hiszen több, a város jelenét és múltját bemutató kötet kapcsolódik az ő nevéhez, valamint 40 éven keresztül könyvesboltot vezetett a Kossuth utcán. Közismert és közkedvelt személyiség, mérhetetlen lexikális tudása odaadó segítőkészséggel párosul. Várostörténeti témákban, vagy csak egy-két információ pontosítása végett magam is gyakran fordulok hozzá segítségért, eddig még egyetlen kérdésem se fogott ki rajta. Több mint két éve az Orosházi Evangélikus Gyülekezeti Levéltár vezetője, az intézmény a minap az Év Kutatóhelye Díjat kapta. Ennek apropóján választottuk őt a Hét emberének.

Levéltárosunk Koszorús Oszkár evangélikus lelkész esperes és Bartos Éva tanítónő gyermekeként 1942. április 8-án látta meg a napvilágot Orosházán. Szentetornyán nőtt fel, az elemi iskolát is ott végezte. A Táncsics gimnáziumban érettségizett 1960-ban, ezt követően könyves boltban tudott elhelyezkedni, három évvel később a városi könyvtár munkatársa lett. Szegeden öt féléves könyvtáros képzőt végzett 1963-ban, az orosházi könyvtárban 1971-ig dolgozott, a felnőtt olvasó szolgálatban. Ezt követően 2011-es nyugdíjazásáig, negyven éven keresztül könyvesboltot vezetett. Jelenleg – 2012. októbere óta – a levéltár vezetője. Elmondása szerint örömmel és szívesen végzi munkáját.

Koszorús Oszkár mondhatni naprakész Orosháza múltjából (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Érdekel a munkám, és foglalkoztat mindaz, ami vele jár. Elég jól meg tudom jegyezni a számokat és a neveket. Sok családról száz számra tudok sok mindent, sokakat ismertem a régiek közül is, mert már ötven éve is szívesen beszélgettem az öregekkel – emlékszik vissza Oszkár. – Itt születettem, és úgy alakult az életem, hogy itt is maradtam. A katonaságot megúsztam, a tanulmányaimat pedig levelező úton végeztem – tette hozzá a levéltáros.

Sok elszármazott orosházival napi szinten levelez – elektronikusan, hiszen ahogy fogalmazott, haladni kell a korral. Új-zélandit, amerikait és számos európai országban élőt köt össze levelei által a várossal és egyben a magyarsággal.

Két gyermekkel és négy unokával büszkélkedhet: egyik lánya Orosházán él, az evangélikus óvoda munkatársa. Ő három unokával ajándékozta meg édesapját, közülük egyik Skóciában él, a másik Szarvason, a harmadik pedig a szegedi egyetemen tanul. Oszkár másik lánya 25 éve Kanadában él, ott 16 éves lesz idén az unoka. Ritkán látja őket, de napi szinten tartják a kapcsolatot.

Beszélgetésünk vége felé összegezte az elmondottakat, miszerint: meg van békélve a sorsával, és kiegyensúlyozott ember, mert úgy érzi, jó helyen van Orosházán.

 

Link: http://oroscafe.hu/2015/02/01/igazi-oroshazi-igazi-kutato-koszorus-oszkar-a-het-embere/cikk/kotroczom

 

*

Diáknyelven szólni a Z-generációhoz

Szeged - Magas színvonalú a szegedi egyetemi képzés, jól hasznosítható az itteni diploma, Szeged pedig a fiatalság számára kitalált, izgalmas város. Ezeket az üzeneteket új módszerekkel is el kívánja juttatni a középiskolásoknak az SZTE közkapcsolataival foglalkozó rektorhelyettes, Martinek Tamás.

 

 

Kutatói tapasztalat

Az egyik legfiatalabb professzora, az első MTA Lendület nyertes kutatója az SZTE-nek Martinek Tamás. A kutatómunkában alkalmazott projektmenedzselői tapasztalatait is hasznosítani tudja a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyetteseként. „Egy fontos kérdés felvetése. Egy haditerv. Ez a kutatói projektmenedzsment első két lépése. Fontos azonban meglátni, mikor ér véget a projekt, mikor kell új irányt venni" – érzékelteti Martinek Tamás, milyen szemlélettel szeretne eredményt elérni az SZTE közkapcsolati vezetőjeként.

– Élesedik a verseny a felsőoktatási piacon is. Versengünk a hallgatókért. Versenyezni kell a vállalati támogatásokért és a kutatói pénzekért. A felsőoktatási térben kialakult helyzetben szembeköszön a piacszerzés tudománya, azaz a marketing. A marketingnek pedig része a közkapcsolat. Vagy – más felfogás szerint – a közkapcsolatnak része a marketing – mondjaMartinek Tamás. A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesének a felfogása szerint munkája a kapcsolati hálózatba való beilleszkedésről szól.

Szereti azt a szót, hogy „közkapcsolat", Martinek Tamás. Szerinte szép fordítása a public relations kifejezésnek. – Kötődést kell kialakítani a potenciális, a jelenlegi és az egykori hallgatókkal, a lehetséges és a már létező támogatóinkkal. Ez mind-mind egy-egy kapcsolatot jelent, amit ápolni kell.

A toplistákon jól szerepel a Szegedi Tudományegyetem, különösen, ha összevetik a teljesítményt a befektetett pénzzel. Szegednek mint egyetemi városnak a megbecsültsége is egyértelmű Európában. Ám az egyetemi imázzsal foglalkozó rektorhelyettes szerint nincs ok hátradőlni.

– A rangsorokkal, különösen a hazai listákkal nemigen foglalkoznak a középiskolások. A szülők talán jobban figyelnek a toplistákra. Ám ritkák a pályaválasztói magatartás trendjeit mutató és frissülő adatok. Szívesen olvasnék ezzel foglalkozó tanulmányokat – ad tippet az ifjúságkutatóknak Martinek Tamás.

Feltalálni nem kell új marketingeszközöket, de azok használatát meg kell tanulnia annak, aki szereplője a felsőoktatási versenynek.


˝Közkapcsolat.˝ Szereti ezt a szót, tetszik a public relations kifejezés magyar megfelelője Martinek Tamásnak, az SZTE rektorhelyettesének. Fotó: Herner Donát


– Az alumni, azaz az öregdiák-mozgalom fontos az egyetem kapcsolati hálójában – jelenti ki a közkapcsolati rektorhelyettes, aki a szegedi Alma Mater mozgalom létező elemeinek szeretne keretet adni. – A potenciális vállalati partnerek megtalálása mellett az utánpótlás és a beiskolázás hagyománya is könnyebben kialakítható az alumnival. Az öregdiák-mozgalom sokoldalú hasznára szolgáltatnak mintát a rangos amerikai egyetemek.

Kérdéseik vannak, sok esetben pedig tele vannak bizonytalansággal az egyetemi hallgatónak készülő középiskolások. Diáknyelven, a közösségi médiában is megszólítaná a fiatalság Z-generációját.

– Örülünk a tudatos pályaválasztóknak. A bizonytalankodók rétegének pedig sokoldalúan bizonyítjuk, hogy magas színvonalú a szegedi egyetemi képzés, jól hasznosítható az itteni diploma, Szeged pedig a fiatalság számára kitalált, izgalmas város – sorolja a rektorhelyettes a három legfontosabb üzenetet, amit a február 7-i összegyetemi nyílt napon, de az egyetemi honlap felvételizőknek szóló oldalán is bemutat az SZTE.

 

Link: http://www.delmagyar.hu/szte/diaknyelven_szolni_a_z-generaciohoz/2415872/

 

*

 

Matek: kevesebb vizsga

Szeged - ˝Kevesebb tantárgy és vizsga, több specializálódási lehetőség.˝

 

Így népszerűsítette a megújult matematika szakot Krisztin Tibor akadémikus a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében. Magyar és szerb diákok, pedagógusok és egyetemisták vesznek részt a tegnap kezdődött és vasárnap záruló szegedi „téli egyetemen" és számítógépes tréningen. Az SZTE Bolyai Intézet, az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet, valamint az Újvidéki Egyetem Matematikai és Informatikai Intézet újabb közös projektje az Európai Unió IPA-programjában több mint 160 ezer euró támogatást nyert. A projektvezető Karsai János egyetemi docenstől megtudtuk: 30 fizikai mérőműszert, elektronikus segédanyagokat készítettek matematika- és fizikakurzusok, illetve gyógyszerészek, orvosok, biológusok, fizikusok és informatikusok számára.


Link: http://www.delmagyar.hu/szte/matek_kevesebb_vizsga/2415875/

 

*

 

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek