Bezár

SZTE Magazin

szgytv

Tanulmányi versenynaptár a szegedi egyetemen

Tanulmányi versenynaptár a szegedi egyetemen

2020. január 03.

Az egyetemi felvételire tudatosan készülő diákok sikerességéhez hozzájárulnak a tanulmányi versenyek. A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság, illetve az SZTE Junior Akadémia mellett az SZTE több kara és intézete is szervez a középiskolásoknak vetélkedőket. Az SZTE „versenyprogramjából” adunk ízelítőt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szegedi Tudományegyetem


SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny

 

Az SZTE 2012 óta minden évben meghirdeti a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt.

A népszerű, a természettudományok iránt érdeklődő középiskolások számára vonzó SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága szervezi az SZTE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak bevonásával, valamint a Pro Talentis Universitatis Alapítvány együttműködésével. Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny több tudományterületet érintve az egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, valamint Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre is számítani lehet. A tanulmányi verseny feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak. A versenyre való felkészülést az SZTE ajánlott irodalomjegyzékkel is segíti.

A vetélkedő fő témája 2019-ben: Szent-Györgyi és munkássága, valamint orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok 2014-2018 között.

A 2020. évi versenyfelhívás a 2019/2020. tanév második felében lesz elérhető.

További információ itt.

 

 

Prezentációs Technikák Verseny 2020 középiskolásoknak és egyetemistáknak

 

Hetedik alkalommal rendezi meg az SZTE Junior Akadémia a Szegedi Tehetséggondozó Tanács által meghirdetett Prezentációs Technikák Versenyt, ahol a hallgatók előadói képességeiket mérhetik össze.

A középiskolások a versenyre egy 3-10 diából álló PowerPoint vagy Prezi előadással nevezhetnek, amelyet a juniorakademia@rekt.szte.hu címre kell elküldeni. A téma a „zöld világ”. A jelentkezőnek kutatómunkát kell végeznie egy általa választott környezetvédelmi témával kapcsolatban. Világítson rá a problémára, keressen már létező megoldási javaslatokat és egészítse ki saját ötletekkel az előadását!

A legjobb prezentációkat készítő tanulók a döntőn mérhetik össze előadói képességeiket, ahol a korábban kidolgozott téma prezentálására 7 perc áll rendelkezésre. A zsűri a tartalmat, a kreativitást, az előadói- és beszédstílust, illetve a prezentációs technikák alkalmazását is értékeli.

A nyeremény: pénzjutalom és értékes tárgynyeremények, a megszerzett tapasztalat pedig már a szóbeli érettségin is hasznosítható.

Jelentkezési határidő: 2020. január 31.

Döntő: 2020. április 8. szerda 17.00 óra

További információ itt.

 


 

SZTE Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK)


Herba Medica tanulmányi verseny

 

A Herba Medica tanulmányi versenyt az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet szervezi. Célja a gyógynövények, a növénykémia, az orvos- és gyógyszerésztudomány népszerűsítése mellett a versenyzők természettudományos kompetenciáinak és készségeinek, valamint egészségtudatos szemléletének fejlesztése.

A verseny első két fordulója elektronikus formában zajlik, beadási határidők: 2019. december 8. és 2020. január 12. A kialakult eredmény alapján a legjobbak tanáraikkal együtt meghívást kapnak a szegedi döntőre, amelyet 2020. március 28-án rendez meg az SZTE GYTK. A döntő laboratóriumi gyakorlatból és egy tudományos előadás megtartásából áll. A felmerülő költségeket szponzorok segítségével a szervezők finanszírozzák.

Háttér:

Az első versenyről készült, Drogot is vizsgáltak a középiskolások az SZTE GYTK Herba Medica Tanulmányi Versenyén” címűriport itt olvasható.

A legutóbbi versenyről itt lehet olvasni.


 

 

SZTE Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK)


Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny

 

A 2019/2020-as tanévben rendezi meg a 9. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézet Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke. A diákoknak e versenyen a természetföldrajzi ok-okozati összefüggések felismerésére, valamint elemző gondolkodásra ösztönző feladatokat kell megoldaniuk. A többfordulós verseny szegedi középdöntője tartalmaz laboratóriumi és számításos térképészeti feladatokat, szóbeli és írásbeli megmérettetést. A szervezők programokkal, bemutatókkal, játékos vetélkedővel készülnek a középdöntőn a középiskolások és kísérőtanáraik számára.

2018-ban 64 középiskola 130 csapata (összesen 260 középiskolai tanuló) jelentkezett a versenyre, melyre 2 fős középiskolás csapatok jelentkezését várták magyarországi és határokon túli magyar középiskolákból. Egy iskolából maximum 3 csapat jelentkezhet. A versenyen a részvétel ingyenes. A szegedi középdöntőbe jutott csapatok és kísérőtanáraik (kb. 60 középiskolai tanuló és 20 kísérőtanár) számára szállást és étkezést, valamint változatos, élménydús szakmai programokat biztosítanak a szervezők. A döntőbe jutott csapatok és felkészítő tanáraik értékes könyvjutalmat, könyvutalványt, tárgyjutalmakat kapnak. A legjobb három csapat és kísérőtanáraik négynapos belföldi szakmai tanulmányúton vehetnek részt, melynek teljes költségét a szervezők állják.

A tanulmányi verseny az általános és középiskolai természetföldrajzi tananyagra épít, ezen túlmenően a 2019/2020-as tanévben a verseny kiemelt témája: A Mediterrán karsztok világa. A szakirodalom letölthető a verseny honlapjáról.

Jelentkezési határidő: 2019. december 20.  Az 1. forduló időpontja: 2020. január 30.

A verseny középdöntőjére és döntőjére az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézetében kerül sor 2020. április 3-án és 4-én.

Jelentkezni a honlapon elérhető online felületen lehet.

Segédanyag a regisztrációhoz letölthető itt.

A versennyel kapcsolatos további információk:

Versenyfelhívás, korábbi évek versenyfeladatai, a felkészüléshez szakirodalom itt érhető el.

Egyéb információk:

Izing Máté Antal

E-mail: jakucsverseny@gmail.com

Telefonszám: +36/307362903

Háttér:

„Let’s GEO!” – Bonyhádi csapat nyerte az SZTE V. Jakucs László földrajzversenyét című, a 2016. évi vetélkedőt bemutató riportunk itt található.

A 2017. évi versenyről szóló, „Bonyhádi és szegedi győzelem az SZTE VI. Jakucs nemzetközi földrajzversenyén” című tudósítás itt olvasható.

Az 2018. évi vetélkedő után készült, „Rekordszámú diák vett részt a VII. Jakucs László Nemzetközi Földrajversenyen” című cikk itt olvasható.

A földrajztanárok számára további információ itt.

 


KTPK=Kreatív Tudományos Program Középiskolásoknak:

1. Játsszunk fizikát! emlékversenyek;

2. Polygon Pályázat Matematikából, középiskolásoknak;

3. Szegedi Innovatív Informatikai Verseny

 

  1. Játszunk fizikát! emlékversenyek

A kísérletes versenyt 2000 óta rendezi meg az SZTE TTIK. Minden évben más-más tudósra emlékezve évente változik egy kicsit a verseny neve is. E vetélkedő arra igyekszik ösztönözni az általános és a középiskolás diákokat, hogy fedezzenek fel érdekességeket a körülöttük lévő világban.

Három héten keresztül, hetenként egy tudománytörténeti kérdést és három megoldandó kísérleti feladatot közölnek a szervezők. A résztvevőknek a feladatok megoldásait, a kísérletek körülményeit, az azokból származó tapasztalatokat és a jelenségek magyarázatait kell elküldeniük, kísérletenként legfeljebb egy-egy oldalnyi terjedelemben. A megoldásokat jól érthetően, pontosan kell megfogalmazni. A saját készítésű eszközök rajzai, fotói segítik a megoldások értékelését. A feladatok mellett található tudománytörténeti kérdés az adott évi névadóval kapcsolatos.

A megadott link az eddigi évek összefoglalója, és ezen az oldalon is meg fog jelenni az új versenyfelhívás is.

A verseny eddigi feladatai elérhetőek itt.

Mivel a verseny bekerült a KTPK-programba is, az idei felhívás elérhető itt is.

A Játszunk fizikát! emlékversenyt általában december végén, január elején hirdeti meg az SZTE, akkor várhatóak az új információk a fenti honlapokon.

 

  1. Szegedi Innovatív Informatikai Verseny:

A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézete már 6. alkalommal hirdeti meg a SZIIV vetélkedőt a középiskolás diákok számára, ezúttal az SZTE TTIK által szervezett Kreatív Tudományos Program Középiskolásoknak rendezvény keretei között.

A 2019/2020. tanévben is két szekcióban várják a jelentkező diákok pályamunkáit. A verseny kapcsán szeretnének lehetőséget adni a tehetséges és kreatív középiskolás diákoknak, hogy a műszaki informatika vagy a szoftverfejlesztés területén elért eredményeiket bemutathassák és megmérettessék.

A SZIIV verseny döntője a KTPK kétnapos esemény-sorozatának része: a döntős diákok interaktív bemutatókon, workshopokon és laborlátogatásokon vehetnek részt.

A verseny témája:

A SZIIV versenyen a szervezők nem kötik meg a diákok kezét és kreativitását, bármilyen informatikai témájú probléma vagy feladat megoldásával kapcsolatos pályamunkával nevezhetnek az alábbi két szekció valamelyikére:

A műszaki informatika szekcióba olyan pályamunkák beérkezését várják, melyeknél csupán egy kikötés van: a feladat ne csupán programozási feladatból álljon. A diákoknak meg kell építeniük, vagy már meglévő elemekből össze kell állítaniuk egy rendszert (elektronikai, robotikai, vezeték nélküli rendszerek, biológiai jelek mérése és feldolgozása, stb...), amely működtetéséhez szükséges szoftvert is a diákoknak kell elkészíteniük.

Az informatika szekcióba olyan pályamunkákat várnak, amelyekben a diákok egy szoftvert készítenek el. A fejlesztéshez tetszőleges programozási nyelv és programozói függvénykönyvtár használható. A szoftver kategóriáját illetően nem tesznek megkötést a szervezők, lehet játék, asztali számítógépen futtatható alkalmazás, webes alkalmazás, mobil applikáció, vagy Kinect-es alkalmazás.

Jelentkezési feltételek:

A versenyre középiskolás diákok egyénileg vagy legfeljebb 3 fős csapatokban, kísérőtanárral együtt a pályamű beküldésével jelentkezhetnek. A nevezés díjtalan.

Fontos dátumok:

Első forduló: 2020. február 28., a pályamunkák beküldésének lezárása.

Második forduló: 2020. április 3 - 4., a verseny.

Háttér információ:

A 2017. évi vetélkedőn készült, „Az SZTE SZIIV programját szívesen ajánlják az informatikai verseny szervezői és nyertesei” című riport itt olvasható.

 

  1. Polygon Pályázat Matematikából, középiskolásoknak:

Pályázni egyénileg lehet, vagy maximum 3 fős csapattal. A pályamunkákat az SZTE TTIK Bolyai Intézet oktatóiból álló zsűri fogja elbírálni.

Díjak (csapat esetén a jutalom megoszlik a tagok közt):

I. díj: 25 ezer Ft értékű könyvutalvány és egy Polygon könyv,

II. díj: 20 ezer Ft értékű könyvutalvány és egy Polygon könyv,

III. díj: 15 ezer Ft értékű könyvutalvány és egy Polygon könyv,

Dicséret: Polygon könyv

Felelős szervező: Katonáné dr. Horváth Eszter, e-mail: horeszt@math.u-szeged.hu, telefonszám: 62/546-378

Az összes időpont megtalálható itt.

Beküldési határidő: 2019. december 15.

 

 

SZTE TTIK Bolyai Intézet

 

  1. Szőkefalvi-Nagy Gyula Matematikai Emlékverseny középiskolásoknak

Felelős szervező: dr. Kosztolányi József, e-mail: kosztola@math.u-szeged.hu, telefonszám: 62/544-095

A verseny története, lebonyolítása, szerkezete

A versenyt először az 1961-1962. tanévben rendezték meg a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium szervezésében Csongrád megyei középiskolás diákok számára. A kezdetben megyei versenyhez előbb Bács-Kiskun és Békés megye középiskolái csatlakoztak, majd az utóbbi 20 évben az ország számos középiskolája bekapcsolódott a versenybe. Néhány éve a határon túlról (Szabadka, Zenta) is érkeznek a versenyre diákok. A versenyfelhívást és az első forduló feladatait a szervezők közel 100 középiskolába szokták elküldeni minden tanév elején.

A verseny háromfordulós, mindegyik fordulóban hat, évfolyamonként különböző, nyílt végű feladatból álló feladatsort kapnak kézhez a versenyezni kívánó tanulók. A verseny feladatainak kitűzői egy adott tanévben egy, a versenyben résztvevő középiskola vagy megye matematika tanárai, illetve a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének oktatói. Az első két forduló feladatainak megoldására mintegy másfél-két hónap áll a diákok rendelkezésére, így az itt kitűzött feladatokon otthon dolgozhatnak, egyes problémák kapcsán önálló kutatásokat végezhetnek.

A döntőben évente változó, a négy évfolyamon összesen kb. 200-250 tanuló vesz részt. A díjazott és dicsérettel jutalmazott tanulók oklevélben részesülnek, ezenkívül a díjazott tanulók az SZTE Polygon Kiadó matematika tárgyú könyveiből könyvjutalmat is kapnak.

A verseny a résztvevők számára ingyenes.

3 fordulós a verseny, az első forduló februárban, a döntő április második felében lesz.

A verseny célja, a feladatok jellege

A verseny alapvető célja a tehetségkutatás és tehetséggondozás. Ennek megfelelően a feladatok elsősorban a matematikát szerető, a matematika iránt érdeklődő 9-12. osztályos tanulóknak szólnak. Bár a nyílt végű feladatok ismeretanyag tekintetében nem, vagy csak alig haladják meg a középszintű érettségi követelményeknek megfelelő tananyagot, megoldásukhoz sok esetben eredeti ötletek és összetett gondolatmenetek szükségeltetnek. A feladatsorok összeállítói törekedtek arra, hogy egy feladatsoron belül a hat feladat fokozatosan nehezedő legyen, és az első néhány feladat megoldásával sikerélményhez jussanak a kevésbé felkészült tanulók is. Mivel a döntő forduló zárthelyi, ezért előfordul, hogy az első két forduló feladatai nehezebbek a döntő feladatainál. Minden egyes döntős feladatsorban van legalább egy olyan feladat, amelyik nagyon hasonló a megfelelő megelőző fordulók valamelyik feladatához.

 

  1. Medve Matek=Medve Szabadtéri Matekverseny:

Előnevezési határidő: 2020. március 6.

Az országos verseny szervezői itt tekinthetők meg.

Szegedi forduló: 2020. április 18., a döntő 2020. június 6.

 

 

 

SZTE TTIK Fizika Intézet

 

Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny

Az 1975 óta létező fizikai feladatmegoldó verseny történetéről itt található információ:

A 2019/2020-as tanév a megújulás éve lesz, új verseny kiírása a következő tanévben várható.

Háttér információ itt található.

 


SZTE TTIK Kémiai Intézet

 

52. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny

Az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny (Irinyi OKK), mint a kémiaoktatás eszköze évtizedek óta jelen van Magyarországon, és a határon túli magyar kémiaoktatásban is egyedülálló szerepet tölt be. Az elméleti verseny anyagának alapja az általános- és középiskolákban tanult kémia, kategóriánként értelmezve. A verseny három fordulóból áll: 1. iskolai forduló, 2. megyei forduló, 3. országos döntő. Az 1. forduló csak írásbeli feladatlapból (elmélet és számítási feladatok) áll. A 2. forduló egy írásbeli és egy laboratóriumi gyakorlati részből tevődik össze, míg az országos döntőben az írásbeli és laboratóriumi gyakorlati rész a legjobbak számára kiegészül egy szóbeli megmérettetéssel is. A Kémiai Intézet a verseny megyei (2.) fordulójának laboratóriumi gyakorlati részét szervezi.

Ennek időpontja: 2020. február 27.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek