Bezár

SZTE Magazin

IMG_5455

Programok az SZTE háza-tájáról

Programok az SZTE háza-tájáról

2020. január 03.
8 perc

Tudománynépszerűsítő előadás, osztálykirándulás és nyelvvizsga lehetőség, továbbá konferencia is szerepel az SZTE programkínálatában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetemi rendezvények közötti tájékozódáshoz érdemes figyelemmel kísérni az SZTE Hírportál folyamatosan frissülő Eseménynaptárát, mely itt érhető el. Az SZTE a továbbtanulást tervező középiskolások számára is kínál hasznos információkat, ezért érdemes nézegetni az SZTE honlapján a „Felvételizőknek” szóló oldalt, valamint a Junior Akadémia oldalát. Íme, az SZTE programkínálatának egy-egy részlete. Lehet szemezgetni!

 

 

Nyelvvizsgák az SZTE berkeiben

Az SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézete (IKI) minden évben szervez nyelvvizsgákat.

Az SZTE IKI által kínált lehetőségek közül a legközelebbi jelentkezési határidők: az Origó nyelvvizsgáé 2020. január 7.;  az ÖSD B1, B2, és C1-es szintű nyelvvizsgáé 2020. január 15.

Az SZTE IKI gazdasági nyelvi vizsgára, a PhD. nyelvvizsgára és az IKI intézményi nyelvi vizsgára 2020. január 17-éig lehet jelentkezni.  A telc nyelvvizsgával próbálkozók 2020. január 28-ig jelentkezhetnek az SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézetben.

További információ itt.

 

Az SZTE Mezőgazdasági Kara (MGK) Hódmezővásárhelyen szervez ECL nyelvvizsgákat.

Az SZTE MGK által kínált ECL (B1, B2 és C1 szint) nyelvvizsgákra jelentkezni 2020-ban január 13-ig, vagy március 12-ig, vagy szeptember 3-ig, vagy november 5-ig lehet. A kiadott bizonyítvány megfelel mind a felvételihez, mind a diploma-, illetve a PhD megszerzéséhez szükséges idegennyelvi követelményeknek.

További információ itt érhető el.


SZTE Junior Akadémiai Esték

Elsősegélynyújtás – (Nem) hétköznapi baleseteknél. A Magyar Imitációs Egyesület vendégelőadása 2020. január 8-án.

Ha kell, elájulnak, zokognak vagy órákig fekszenek a romok alatt a Magyar Imitációs Egyesület önkéntesei, hogy a mentő- és rendvédelmi szervek emberei gyakorolhassák rajtuk az elsősegélynyújtást. Szokatlan munkájuk életeket menthet. Erről mesélnek vendégelőadóként az SZTE Junior Akadémiai Esték soron következő előadásán, amelyet ezúttal az SZTE Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és Szakközépiskolában (Szeged, Kodály tér 1.) rendez meg az egyetemi egység 2020. január 8-án, szerdán 17 órától. 

További információ itt.

 

Jelentkezz az SZTE Junior Akadémia Beugró programjára!

Az érettségire való felkészülésben segít az SZTE Junior Akadémia Beugró programja.

Már elkezdődtek a középiskolások és a másodfelvételizők számára meghirdetett emelt szintű érettségire felkészítő tanfolyamok a kötelező tantárgyakból, nyelvekből, és biológiából illetve kémiából. 2020 januárjában azonban új tanfolyamok indulnak, ezúttal informatikából és olyan szakmai tárgyakból, mint turisztikai ismeretek, gépgyártás-technológiai ismeretek, mechatronikai ismeretek, automatikai és elektronikai ismeretek, illetve épületgépészeti ismeretek.

A 60 órás tanfolyamok önköltsége 30 ezer forint, de ezt az összeget visszakapják azok, akik a 2020/2021-es tanévben sikeresen felvételiznek a Szegedi Tudományegyetemre.

A felkészítőkre 2020. január 10-ig lehet jelentkezni a juniorakademia@rekt.szte.hu e-mail címen.

 

Educatio kiállításon az SZTE

2020. január 9-11. között rendezik meg Budapesten a Hungexpon a 20. Educatio oktatási szakkiállítást, amelyen a Szegedi Tudományegyetem is bemutatkozik.

Az Educatio kiállításon a hazai felsőoktatási intézmények mellett egyéb szakmai kiállítók, külföldi továbbtanulási lehetőségeket népszerűsítő kiállítók, és a tanulmányokkal kapcsolatos kiállítók várják az érdeklődőket. A legnagyobb hazai felsőoktatási kiállításon a Szegedi Tudományegyetem is részt vesz minden évben, így idén is várják a leendő hallgatókat és érdeklődőket az egyetem egyes karainak képviselői.

További információ itt.

 

A himnuszok kalandjai

Az SZTE JGYPK Mentor(h)áló Pedagógiai Szolgáltató Központ a pedagógusképzés és –továbbképzés népszerű fórumává növekedett az elmúlt években.

Az SZTE Mentor(h)áló „Pedagógiai esték” sorozatában, a Magyar Kultúra Napja előestéjén, 2020. január 21-én, kedden 18 órakor az IH Rendezvényközpontban (Szeged, Felső Tisza-part 2.) A Himnusz és a himnuszok kalandjai címmel Nyári Krisztián író, irodalomtörténész olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: Mi volt a himnusz a Himnusz előtt? Mióta illik állva hallgatni a himnuszt? Mi köze Kisfaludy Sándornak és a badacsonyi bornak az Európai Unió himnuszához?

Az előző programokról informálódni lehet a Mentor(h)áló honlapján.

Az SZTE Mentor(h)áló 2019/2020. tanév második félévében esedékes programjairól a legnagyobb közösségi portálon is olvashat.

A jegyvásárlásról részleteket itt talál.

 

Tanfelügyelői minikonferencia

„Mindig magasabbra!” – országos konferencia a tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatairól, jövőjéről és fejlesztési lehetőségeiről.

A Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézete (SZTE KÖVI) 2020. január 23-án (csütörtök) 9.30-13.00 óra között, az SZTE Rektori Hivatal épületének dísztermében (Szeged, Dugonics tér 13.) „Mindig magasabbra!” címmel konferenciát szervez.

A KÖVI a konferencián való részvételt jó szívvel ajánlja:

- a már szakértőként dolgozó kollégáknak,

- az intézményvezetőknek és helyetteseiknek,

- a tankerületi vezetőknek, szakembereknek,

- a tanfelügyelői és pedagógusminősítési terület iránt érdeklődő pedagógusoknak.

Előadók: dr. Szikora Ágnes főosztályvezető Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály; Ritter Attila intézményvezető, szakértő Janus Pannonius Gimnázium, Pécs; Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma; Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója; dr. Keczer Gabriella egyetemi docens, SZTE JGYPK, a KÖVI oktatója.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! ITTlehet regisztrálni!

 

Mi van a PISA-eredmények mögött?

Az OECD által készített 2018-as PISA-jelentést teszik nagyító alá az SZTE Mentor(h)áló „Pedagógiáról másképp” című program-sorozatának 2020. január 24-i estjén.

Az oktatáskutató dr. Setényi János 2020. január 24-én, pénteken 17.00 és 18.30 óra között előadást tart a Somogyi-könyvtár I. emeleti olvasótermében (Szeged, Dóm tér 1-4.). Középpontban: az OECD által készített 2018-as PISA-jelentés, amely szerint a magyar diákok továbbra is az átlag alatt teljesítenek szövegértésből, matematikából és természettudományokból. A színfalak mögötti tényeket összefüggés-rendszerbe ágyazó előadás az SZTE Közoktatási és Továbbképző Intézet (KÖVI) és az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt közös szervezésű programja.

További információ itt.

 

SZTE februári nyílt nap

2020. február 8-án ismét várja a Szegedi Tudományegyetem nyílt napján és ezzel egybekötött szülői értekezletén az érdeklődőket. E napon az SZTE Rektori Hivatal épületében (Szeged, Dugonics tér 13.) 9 és 14 óra között minden kar képviselője várja a leendő középiskolásokat és szüleiket is, akiktől a felvételivel és a képzésekkel kapcsolatos minden információt meg lehet tudni. A központi nyílt nap mellett az egyetem egyes karai is várják saját nyílt napjaikon az érdeklődőket, melyekről a kari honlapokon, illetve az SZTE Felvételizőknek szóló honlapján lehet tájékozódni. 

 

Felvételizz az SZTE-re!

A 2020 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre 2019. december második felében indult a jelentkezés. A felvételi jelentkezés leadási határideje 2020. február 15-e.

A továbbtanulást tervezők sok hasznos információt találnak a Szegedi Tudományegyetem Felvételizőknek szóló oldalán.

 

Ingyenes osztálykirándulások a Kalandor Programon keresztül

Az SZTE Junior Akadémia lehetőséget biztosít középiskolások számára ingyenes osztálykiránduláson való részvételre a Kalandor Program keretein belül.

Az SZTE Junior Akadémia támogatásával szervezett kirándulások célja, hogy a diákok jobban megismerhessék Szeged nevezetességeit, köztük az egyetem különböző intézményeit.

Az osztályok egy, illetve kétnapos kirándulásokon vehetnek részt. A szállást az SZTE Eötvös Loránd Kollégiuma biztosítja, az idegenvezetést is a kollégium egyetemi hallgatói tartják a diákoknak. A kirándulások időszaka: 2020 tavasza. A konkrét időpontot a résztvevő osztállyal egyeztetik.  Osztályokat csak korlátozott számban tud fogadni az egység, ezért érdemes minél hamarabb jelentkezni. Jelentkezési határidő: 2020. február 28.

További információ itt.

 

Mit tesz a net a gyerekkel?

Az SZTE JGYPK Mentor(h)áló Pedagógiai Szolgáltató Központ „Pedagógiai esték” sorozatában a gyermekjogok netes oldaláról is szó esik a 2020. március 17-i előadáson.

A tanárok és szülők számára egyaránt új információkat tartalmaz dr. Gyurkó Szilvia, Magyarország egyik legismertebb és legnépszerűbb gyermekjogi szakemberének előadása. Az SZTE Mentor(h)áló vendégeként arra a kérdésre keresi a választ, hogy „Mit tesz a net a gyerekkel?”, miközben a szülői/felnőtti tudatosságról, a digitális szülőségről beszél. A 2020. március 17-én, kedden 18 órakor kezdődő programnak az IH Rendezvényközpont (Szeged, Felső Tisza-part 2.) ad otthont.

További információ itt.

A jegyértékesítésről, illetve az SZTE Mentor(h)áló 2019/2020. tanév második félévében esedékes programjairól a legnagyobb közösségi portálon is olvashat.

Információ a programról itt.


PÉK a neveléstudomány határterületeiről

A Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézete és Neveléstudományi Doktori Iskolája, valamint az MTA-SZTE Képességfejlődés Kutatócsoportja 18. alkalommal rendezi meg a Pedagógiai Értékelési Konferenciát.

Minden érdeklődőt vár az SZTE a 18. Pedagógiai Értékelési Konferenciára. A tudományos program időpontja: 2020. április 2–4. Helyszíne: MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székháza (Szeged, Somogyi u. 7.) A PÉK lehetőséget kínál a pedagógia és határterületein kutatók, szakértők, kutatópedagógusok számára, kutatási és fejlesztési eredményeik bemutatására. A szervezők számítanak azok jelentkezésére is, akik nem kívánnak szakmai anyagot benyújtani, azonban érdeklődnek a pedagógiai értékelés elméleti és gyakorlati kérdései, illetve a neveléstudományi kutatás aktuális problémái iránt. A rendezvény programjában – a hagyományokat követve – nemzetközileg elismert kutatók plenáris előadásai is szerepelnek.
A PÉK nyelve magyar és angol. További információk itt.

 

Lányok napja

Az ország egyik legnagyobb pályaorientációs eseményét, a Lányok Napját a Nature-díjas NaTE (Nők a Tudományban Egyesület) kezdeményezte. A 9. Lányok Napját 2020. április 23-án tartják, a programba bekapcsolódik az SZTE is.

2020. április 23-án fiatal lányok ezrei szereznek életre szóló inspirációt pályaválasztásukhoz. E napon az ország legjobb vállalatai, egyetemei és kutatóintézetei – köztük a Szegedi Tudományegyetem – engednek bepillantást a kulisszák mögé. E napon a tudományos, technológiai és műszaki szakmák megnyílnak a lányok előtt. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézete is kapcsolódik a Lányok Napja program-sorozathoz. További információk itt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek