Bezár

SZTE Magazin

Marcius_idusarol_nyito

Mi történt még március idusán? – Öt dátum és öt érdekesség

Mi történt még március idusán? – Öt dátum és öt érdekesség

2021. március 17.
3 perc

Tudtad, hogy Szent Miklós, vagyis a „Mikulás” március 15-én született? Magyarországon az 1848/49-es forradalom és szabadságharc nyitánya, március 15. nemzeti ünnepünk. Azonban más érdekes események is történtek más években „március idusán”. Ezekből az akár a szegedi egyetemhez is kötődő kuriózumokból gyűjtöttünk össze ötöt – az időben cikázva.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kétféle „Kossuth… díj”

1948. március 15-én a szabadságharc 100. évfordulója alkalmából adták át az első Kossuth-díjakat, azoknak, akik munkájukkal hozzájárultak az ország újjáépítéséhez. A díjat Kossuth Lajosról, a Batthyány-kormány pénzügyminiszteréről nevezték el. A Szegedi Tudományegyetem akkori jeles kutatói közül Sík Sándor irodalomtörténészt, Ivánovics György orvost és mikrobiológust, továbbá ifj. Jancsó Miklós orvost és farmakológust is az első Kossuth-díjasok között találjuk.

Érdekesség, hogy Kossuth Lajos testvére Kossuth Zsuzsanna, a szabadságharc alatt a magyar tábori kórházak főápolója. Nevéhez köthető a Kossuth Zsuzsanna Kamarai Díj, amelyet azok az oktatók kapják, akik az egészségügyi szakdolgozók képzésében kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Az elismerést például 2015-ben a Szegedi Tudományegyetem több dolgozója is elnyerte, amelyről további információ az SZTE Hírportálon olvasható.

 

A klímaváltozásról

2019. március 15-én szervezte meg a klímaváltozás elleni demonstrációt – az azóta közismert – Greta Thunberg. A diáklány a svéd parlament előtt sztájkolt a klímaváltozással szemben 2018-ban, azóta pedig több ezren csatlakoztak az általa szervezett nemzetközi mozgalomhoz.

A Szegedi Tudományegyetem is aktuális témaként kutatja és kezeli a klímaváltozás problémáját. Az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék docense, Dr. Gál Tamás elmondta, hogy az „elmúlt száz évben 1 Celsius-fokot emelkedett a hőmérséklet” amely igen komoly problémákhoz vezethet az elkövetkezendő 30 évben. A városklimatológussal készült interjút az SZTEmagazinban olvashatja el. Dr. Makra László, az SZTE Mezőgazdasági Kar oktatójának kutatási területe a pollenek és a klímaváltozás kapcsolatának vizsgálata. Egy rádiónyilatkozatában megállapította, hogy a „hőmérsékleti maximumok és minimumok évi együttes növekedése szoros kapcsolatot mutat a szezonális pollentermelés mennyiségével”. Legújabb kutatási eredményeiről 2021. március 11-én az SZTE Mezőgazdasági Kar honlapján számolt be.

 

Az „Újvilág” felfedezése

Kolumbusz Kristóf – az Amerika felfedezéséről híressé vált konkvisztádor – hajójával 1493. március 15-én sikeresen visszatért a Spanyol Palos városába. Ezzel pedig eredményesen megtette első útját Amerikába, az „újvilágba” és vissza.

Az SZTE hallgatói mélyebben is tanulmányozhatják a spanyol gyarmatosítás korszakát. Például az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon Spanyol-Amerika története: az Ősi Amerika és a gyarmati korszak címmel hallgathatják a kurzust, amelyről további információkat közölt 2018-ban az SZTE BTK honlapja.

 

„Mikulás” ünnepek

Két jeles nap is kötődik Szent Miklóshoz. A szülinapját március 15-én ünnepelhetné, hiszen i. sz. 270. március 15-én született. Szent Miklós neve napja a családi és intézményi ünneppé lett, hiszen a „Mikulás” december 5-én, Miklós napján hozza ajándékait a gyerekeknek.

A Szegedi Tudományegyetem Alma Mater Mikulást váró programja már évek óta mosolyt csal a gyermekek és felnőttek arcára. 2020-ban azonban a pandémia miatt személyes részvételre nem volt lehetőség, ezért online küldhették el a gyermekek rajzaikat az AM Mikulásnak. Az SZTE Alma Mater közösségi oldalán tekinthető meg, milyennek látják az egyetemi polgárok gyermekei Mikulást.

 

Vérbankok kora

1937. március 15-én megnyitották Amerikában az első vérbankot.

A véradás fontosságára az SZTE is felhívja a figyelmet, ugyanis az egyetem az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve minden évben szervez véradást – tudatja folyamatosan az SZTE Hírportálja a SZTEinfók között, például 2019 novemberében is. Az egyetemi hírek élére került az az infó is, amely 2018 októberében közhírré tette: az SZTE „Vérdepóval” is rendelkezik, ami megkönnyíti a vér tárolását és szállítását, valamint felhasználását.

 

SZTEinfo – Összeállította Móczár Dóra

Archív képek: SZTE Klebelsberg Könyvtár, SZTE Hírportál

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek