Bezár

SZTE Magazin

EB_nyugi

Meccsek és szurkolók a „Nyugiban”

Meccsek és szurkolók a „Nyugiban”

2021. július 09.
5 perc

Tücsökciripelés, langyos nyári szél, az utcára kiszűrődő szurkolói hangfoszlányok. Ez jellemzi a szegedi Nyugi Kert légkörét az Anglia-Dánia küzdelem alatt. A szurkolók zöme egyetemista. Nem mindenki focirajongó, de ha másért nem is, az élményért, a hangulatért és az összetartó baráti társaságok miatt érdemes itt lenniük. Ezek önmagukban is aranyat érnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hiába, hogy a koronavírus-járvány miatt a 2020-as foci EB-nek valójában 2021-ben lehetünk részesei. Hiába: a Európa bajnokságon Anglia és Dánia összecsapása nem mindenki figyelmet köti le a szegedi Nyugi Kertben sem. Az egyik sarokasztal Uno kártyacsata helyszíne. A fények, a nevetések, vagy éppen az Uno játék vesztesének szitkozódása, illetve az EB meccs kommentátorának ismerősen csengő hangja tölti be a teret.

 

Foci a kivetítőn és a csocsó asztalnál

 

A foci nemcsak a hatalmas kivetítőn, hanem a miniatűr csocsó asztalnál is „véresen komoly”. Az asztali foci játékosai azért néha-néha a kivetítőre pillantanak, hátha elleshetnek pár technikát, amivel le tudják nyűgözni, majd legyőzni az ellenfeleiket. A kert mási felében a való élet küzdelmeinek lehetünk szemtanúi. A szurkolók éppen azt vitatják, ki az esélyes, ki fog a végső hajrában az utolsó másodpercig küzdeni az Európa bajnoki címért. Napokon belül azt is megtudhatjuk ki nyeri az EB-t. De az elődöntő meccs hangulatát semmi sem írhatja felül, semmi sem hozhatja vissza…


Gólhelyzetkor az asztalokat feldöntve felugrunk, majd csalódottan konstatáljuk az elhibázott helyzetet. Nem baj, majd a következő labda a kapuban lesz. Fülembe jut egy mondat, mely így hangzik: „Bármi legyen, az olaszokra rakunk.” Hát nem fanatikus focirajongó az, aki bízik a rajongott csapatában és képes rájuk fogadni?!

 

Körülbelül a 30. percben Dánia briliáns gólt lő az angol kapuba, amit Pickford, az angol válogatott kapusa nem tudott kivédeni. Ilyenkor látszik meg a Nyugi Kert fiataljain, hogy ki kinek szurkol. Vannak, akik állva kiabálnak, mások ülve szomorkodnak és bíznak abban, hogy a következő gólt már az angolok lövik…

 

Mikor a labda a hálóban van

 

Egy SZTE-s hallgatóval, Balázzsal beszélgetek, mikor a labda berepül a dán kapuba. Mérgesen felkiált, maximális hangerőn, mivel az angoloknak szurkol. Nem valami jókor, de megkérdezem tőle:


– Milyen a hangulat, hogyan érzed magad?


– Jól, habár jelenleg nem az én csapatom vezet. Nem számítottam arra, hogy a dánok előbb adnak gólt az angoloknál. Nagyon jó egy egyetemi helyen nézni ezt a meccset! Tetszik, hogy szurkolók vesznek körbe, akik szintén egyetemisták. Közülük sokat ismerek. Az előbb oda mentem hozzájuk, és megkérdeztem kinek szurkolnak?

 

A meccs folytatásában egyik játékosunk csúnyán elesik. A mellettem lévő asztalnál, aggódó pillantásokat látok. Játékosunk hősiesen feláll, majd tovább küzd.


A következő percekben Anglia kiegyenlít. Csak annyit látunk, hogy a labda a hálóban van. A Nyugi Kert Anglia rajongói állva ujjonganak. Ekkor Balázs már jobb hangulatban mondja:


– Na, ezért szurkolok az angoloknak, őket tartom az EB nyerteseinek.


– Miért szereted a focit? – kérdezem.


– Mert hangulatos, nagyon élvezhető sport, még azok számára is, akik nincsenek annyira otthon a foci világában, nem nagyon követik e sport történéseit. Gyerekkoromban sokat fociztam. Ha alkalmam adódik rá, akkor még ma is focizom.

 

A második félidő

 

Észre sem vesszük, de a beszélgetés közben félidő lett. Félidőben a szurkolók elhagyják asztalaikat és ital utánpótlásért indulnak. Mi más dukál meccs mellé, mint egy korsó jéghideg csapolt sör! A mérkőzés egy kis szünet után tovább folytatódik. A hangulat töretlen, az ellenséges táborok kezdenek kirajzolódni a szurkolók között.

 

Folytatom utamat az asztalok között, SZTE hallgatókat kérdezgetve. Leülök Péter mellé, aki Dániának drukkol.


– Mi a véleményed Dánia góljáról? Hogyan vélekedsz az egyenlő állásról?


– Kiélezett a mérkőzés, de remélem, hogy a dánokban van még annyi erő, hogy újra át tudják venni a vezetést és így megnyerjék a mérkőzést.

 

– Miért Dánia a kedvenc? Milyen csapatnak tartod őket?


– Erős csapat. Sajnálom, hogy Eriksent nem láthatjuk a pályán. Ez egy nagy veszteség a csapat számára. Szimpatikus embereknek tartom őket, korrektül játszanak.


Péter szavait hallgatva, látom, hogy szorosan fogja az asztal szélét, ugyanis Anglia újabb gólt lő a 104. percben.


– Erre, nem tudok mit mondani. Nem baj, még a hosszabbításban van esélyünk.

 

Őszintén: már mindenki arcán azt látom, hogy „Legyen már vége!” A hosszabbítást újabb és újabb hosszabbítás követi. Sajnos, Dánia nem tud felzárkózni a hosszabbítás ellenére sem… A 120. perc után Anglia szurkolói „ötösöket” adnak egymásnak, örömükben megölelik egymást. Dánia szurkolói elmennek – még egy sörért, bánatukban.

 

Hosszabítások után

 

– Hogyan érzed magad a vereség után? – kérdezem Péter.


– Jól játszottak a dánok, büszkék lehetnek magukra. Sajnálom őket, de az is nagydolog, hogy idáig eljutottak. Szép teljesítmény tőlük.

 

A Nyugi Kertből kifelé menet megkérdezem Balázst is.


– Reménykedtem abban, hogy 3-1 lesz az állás az angolok javára, nem sokat tévedtem – mondja. – Izgalmas meccs volt, örülök az eredménynek. Az sem bántam volna, ha a dánok nyernek. Ne mindig a „nagyok” nyerjenek.

 

Vasárnap, 2021. július 11-én 21 órától kiderül, ki lesz Európa legjobb foci csapata. De büszkék lehetünk minden csapatra, főleg saját hazánk válogatottjára. Jó látni azt, hogy egyetemisták is érdeklődnek a sport iránt, és hogy végre – a koronavírus három hulláma után – adott a lehetőség „hallgató barát” helyen a kortársaikkal meccset nézni.

 

SZTEinfo – Kép és szöveg: Berecz Blanka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek