Bezár

SZTE Magazin

Kiemelt_Mate_Zsuzsanna_Konyvhet2_Mato_Gabor

„Az embernek szüksége van az egyensúlyra, amit a művészet kínál” – mondta könyvbemutatóján Dr. habil. Máté Zsuzsanna

„Az embernek szüksége van az egyensúlyra, amit a művészet kínál” – mondta könyvbemutatóján Dr. habil. Máté Zsuzsanna

2021. szeptember 17.
3 perc

A „Kultúr-, művészetfilozófiai és esztétikai továbbgondolások” című jubileumi kötete bemutatójával várta az érdeklődőket Dr. habil. Máté Zsuzsanna esztéta és irodalmár, az SZTE JGYPK Művészeti Intézet Rajz-művészettörténet Tanszék tanára. A 92. Ünnepi Könyvhét SZTE-s programján, az MTA SZAB székházban, Dr. Pusztai Virág az SZTE JGYPK adjunktusa kérdezte a szerzőt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Összehasonlító művészetelmélet és a vizuális kultúra, kultúr- és művészetfilozófia, az esztétika története, a filozófia, az irodalom és a művészet kapcsolata. E kutatási területeken Dr. habil. Máté Zsuzsanna több tudományos díjat is szerzett. 2010-ben a Madách Imre Díjat, 2020-ban pedig a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának Cs. Szabó László Díját nyerte el az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatója.


Mate_Zsuzsanna_Konyvhet1_Mato_Gabor-1

 

A „Kultúr-, művészetfilozófiai és esztétikai továbbgondolások” című kötet az SZTE JGYPK-hoz tartozó Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadónál jelent meg. A szerző tíz problémakört vizsgált meg. Ezek egy-egy korábbi tanulmánynak az újragondolásai.

 

A könyvnek már a borítója is nagyon beszédes, egy körben számtalan gondolkodó, esztéta, filozófus, művész és író neve található. A szerző elmondta, hogy ezek mind olyan emberek, akiknek élteti a szellemiségét, a gondolataikat és diskurzust, párbeszédet folytatott velük a kötetben. Erre utal a kötet cím is. A borítót Kiss Ferenc grafikustervező készítette.

 

A borítón található egy 60-as szám is, ami a szerző életkorára utal, ezért lett jubileumi ez a kiadás. Dr. habil. Máté Zsuzsanna azzal a szándékkal írta meg a művét, hogy az olvasót bevonja az alkotói és befogadói folyamatba, illetve a művészettel való esztétikai tevékenységek örömébe. Úgy gondolja, hogy a bizonytalan világban az embernek szüksége van az egyensúlyra, és ezt a művészet kínálja.

 

A könyvnek az első része a „Válság/ok és vált(oz)ás/ok” címet kapta, ami arra utal, hogy a válság nem feltétlen negatív jelenség, a kimenetele sokféle lehet. A szerző a változási folyamatokról ír ebben a részben. A könyvbemutatón megtudtuk, hogy ezekről azért fontos beszélni, mert magunk is óriási változás kellős közepén állunk. A szerző kutatja a tendenciákat, és közvetíti a nagy átalakulási narratívákat. Ezekre a változásokra a borítón szereplő gondolkodók nyújthatnak megértési lehetőségeket.

 

A második rész „Az egyensúlyteremtés lehetőségei a műalkotás révén” címet viseli. Dr. habil. Máté Zsuzsanna szerint olyan átalakulási történeti folyamatok közepén vagyunk, amelyek érintik a filozófiát és a művészetet is. Éppen ezért olyan témakörök kerültek a könyvbe, amik a jelenünkben életbevágóak, ezek most az aktuális dilemmák.

 

A kötetet végére mellékelte Dr. habil. Máté Zsuzsanna a saját készítésű képeit. Ezek több kiállításon is szerepeltek már. A képeket fontos lábjegyzetekkel is ellátta a szerző. Ez a blokk a „Kultúr-, művészetfilozófiai és esztétikai továbbgondolások” című könyv lezárása.

 

SZTEinfo – Mátó Gábor

Fotó: M. T.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek