Bezár

SZTE Magazin

Rovatfejek_konyves_beszelgetesek_JNagyL

Az SZTE emeritus professzora szerint jó program az úgynevezett „Keleti nyitás”

Az SZTE emeritus professzora szerint jó program az úgynevezett „Keleti nyitás”

2020. december 08.

Megnyílt egy folyosó Magyarország és az arab világ között az első magyar követ Egyiptomba érkezésekor. A két térség közötti különleges kapcsolat a rendszerváltásig egy irányba haladt – véli Prof. Dr. Nagy László. A Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora az 1947 és 1989 közötti időszakot tárja az olvasó elé a Magyarország és az arab világ című könyvében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az 1970-es évek óta foglalkozik az arab világ 20. századi történetével Prof. Dr. J. Nagy László. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszékének emeritus professzora – többek között – a nacionalizmussal és annak hatásaival, a nemzeti felszabaditó mozgalmakkal és az arab világ nemzetközi kapcsolataival foglalkozik.

 

– Kutatásaim közben találkoztam sok magyar vonatkozással, egészen a 16. századig visszanyúlóan. Arra gondoltam, hogy megírom a kapcsolatok történetét avatott be J. Nagy László a könyve megírásának folyamatába. – Az ezzel járó kutatómunka igen hosszan elnyúlt – mondta az emeritus professzor, aki nagy utat járt be az ismeretanyag megszerzése érdekében.

 

Az SZTE professzora könyvtárakat és levéltárakat látogatott Algírban, Tuniszban, Kairóban, Párizsban, Aix-en-Provence-ban és Budapesten is. Az évtizedek alatt esősorban kutatókkal találkozott, illetve a politika azon képviselőivel, akik az 1954 és 1962 közötti nemzeti felszabaditó háborúban részt vettek.

 

– Többször jártam ezekben az országokban kutatni: Kairó, Tunisz, Algír, Rabat, Bejrut egyetemei meghívására vagy nemzetközi konferenciákon tartottam előadást – mesélte el J. Nagy László.

 

A „Magyarország és az arab világ 1947-1989”című, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságához tartozó JATEPress Kiadó gondozásában megjelent könyv az első magyar követ Egyiptomba érkezésétől a rendszerváltásig taglalja az eseményeket.

 

– Az új időszámítást a kapcsolatokban Antall József miniszterelnök 1991. novemberi kairói látogatásától számíthatjuk – rögzítette az SZTE emeritus professzora. – Az ezt követő időszakot már nem beszélem el e kötetben, mert az már politika, arról nem szándékozom írni. Az úgynevezett „Keleti nyitás” jó program, mert a rendszerváltás után a kapcsolataink, amelyek korábban nagyon jók voltak, igencsak meglazultak, egyes esetekben lenullázódottak. Ezeket most helyre kell állítani. Mert ez a térség nem csupán „terrorista fészek”, nem ártana, ha a nagyközönség jobban ismerné az arab világot.

 

A terrorista veszély – J. Nagy László szerint – mindenkit, minden országot érint, némelyeket jobban, elsősorban a történelmi múlt miatt.

 

A világ soha nem látott krízisen megy át, s ilyenkor a szélsőségek, a „szörnyek” mindenhol megjelennek – fogalmazott az SZTE BTK professor emeritusa. J. Nagy László a könyvét mindenkinek ajánlja. A szakembereknek azért, mert a kötet megfelel minden tudományos kritériumnak, például a lábjegyzetek és források tekintetében. A legszélesebb érdeklődő közönség is haszonnal olvashatja, mert világos, érthető megfogalmazásokkal mutatja be témáját, s bepillantást enged Magyarország külkapcsolatainak és az arab világnak a történetébe, sok érdekes magyar kapcsolatot feltárva a 16. századtól az 1980-as évek végéig.

 

 

SZTEinfo – Zombori Anett

Montázs: Gór-Nagy Gábor, Fotó: Ú. I.

 

J. Nagy László: Magyarország és az arab világ 1947-1989című kötetének az SZTE Klebelsberg Könyvtárban rendezett bemutatóján készült videofelvétel itt megtekinthető.

 

Korábban írtuk:

89. Ünnepi Könyvhét – J. Nagy László: „A múlt benne van a jelenben – Algériában és Franciaországban is”

 

2020 nyarán, az SZTE virtuális könyvheti beszélgetés-sorozatában megjelent cikkek, ajánlók:

Míg nincs vakcina, a járvány elleni védekezés eszköze – több száz éve – a karantén

„A megismerés szintjei – Haikufüzér utazóknak” az SZTE geológus professzorától, M. Tóth Tivadartól

A mesék birodalmában Mórocz Károllyal, az SZTE alumnusával

„Izgalmas belátni a történelem kulisszái mögé” – véli a PhD-értekezést író Szent-Györgyi-kutató könyvtáros

Egy kalandokkal teli könyv kalandos élete

Sors-cserepek – Erósztól a festővászonig

Zelka, a fagyos Persephoné

Aszterión, a csillagközi vándor

A kolozsvári és szegedi gyökerű Neohelicon a legjobbnak értékelt folyóirat a Springer kiadványai között

„Rajongani kell a választott médiumért” – véli Sebők Orsolya könyvillusztrátor

Az SZTE könyves beszélgetései az ünnepi könyvhéten és a Klebelsberg Könyvtárban

Virtuális Könyvhét
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek