Bezár

SZTE Magazin

nyito_Szegedi_Noi_vizilabda_egyesulet_02_Mato_Gabor-1

Sikerek a medencében és az egyetemen

Sikerek a medencében és az egyetemen

2020. április 14.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem büszkeségei közé tartozik a Szegedi Női Vízilabda Egyesület. A csapat az OB I bajnokságban bizonyít hétről-hétre. Az edzések és a mérkőzések mellett az egyetemi tanulmányok is kiemelten fontosak a játékosnak. A koronavírus helyzet miatt az uszoda zárva van, így otthon edzenek a csapattagok.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Női Vízilabda Egyesület csapata a 2019-2020-as szezonban tizennégy játékosból áll, ebből ketten kapus poszton szerepelnek, tizenketten pedig mezőnyjátékosok. A játékosok munkáját és felkészülését két edző és a szakmai stáb segíti – tudtuk meg Miklós Rékától, az SZTE JGYPK közösségszervezés szakos hallgatójától és Korom Rékától, az SZTE JGYPK rekreáció és egészségfejlesztés szakos diákjától, akik mind a ketten kapás hátsó és kapás szélen játszanak a csapatban.


Szegedi_Noi_vizilabda_egyesulet_01_Mato_Gabor


A csapat minden évben az első osztályú OB I bajnokságban szerepel, valamint a Magyar Kupán is részt vesznek. Nyaranként többször szerepeltek már a Taylor & Nash tornán, ahol nemzetközi csapatokkal versenyeztek. A lányok eddigi legjobb eredménye az OB I bajnokságban a 4. hely, illetve a Magyar Kupa 2. helyezés – tudtuk meg a csapat játékosaitól.


A sikeres élsport kitartó felkészülést igényel, ami a koronavírus-járvány miatt most még nagyobb kihívást jelent. A lányok normál esetben heti 10-12 órát töltenek a medencében, az edzések hétköznap este 6 és 8 óra között vannak, de szárazföldi edzésekkel is erősíti magát a csapat az uszoda konditermében. – Mindig az aktuális eseményektől függ az edzés jellege. Az alapozó időszakban fejlesztjük az állóképességünket, és nagy súlyos kondi edzésekkel van erőfejlesztés, utána, ahogy közelednek a meccsek úgy fejlesztjük az erő, állóképességünket, majd a gyorsaságunkat. Az edzőnk úgy állítja össze ezeket a szakaszokat, hogy a legfontosabb meccsekre legyen a csapat csúcsformában. Jelenleg a kialakult helyzet miatt otthon edz mindenki, az uszoda zárva van. Az edzőnk összeállított egy hatnapos edzésprogramot, azt kell csinálunk április-májusban – nyújtott bepillantást a felkészülés részleteibe Lengyel Anett, aki rosszkéz hátsó poszton játszik.


Szegedi_Noi_vizilabda_egyesulet_02_Mato_Gabor


Bárki csatlakozhat a csapathoz, aki a tanulmányai mellett érez magában plusz motivációt a játékra, de sokszor az edző keresi fel a tehetségeket. – A vízilabdázás előtt úsztam és teniszeztem. Először a nővéremet hívták a csapathoz, és annyira tetszett neki a környezet meg a társaság, hogy az ikertestvéremmel mi is követtük őt az uszodába – így csatlakozott a csapathoz Lengyel Anett, az SZTE JGYPK rekreáció és egészségfejlesztés szakos hallgatója.


– Az egyetem támogatja az élsportot a tanulmányok mellett. Ez szoros időbeosztást jelent a játékosoknak, de kellő kitartással és küzdőszellemmel, sikeresek lehetünk az egyetemen és a medencében is. Természetesen a játékosoknak az iskola és a vízilabda egyaránt fontos, a közeli és a távoli célok tekintetében is – ismertette Miklós Réka az élsport és a tanulmányok összeegyeztethetőségének nehézségeit.


Szegedi_Noi_vizilabda_egyesulet_03_Mato_Gabor


Szegeden az egyetemisták közül, inkább a fiúk választják többen a vízilabdát, a lányok körében kevésbé népszerű ez a sport. Több szurkolónak is nagyon örülne a női csapat, ezért minden érdeklődőt bíztatnak a mérkőzések látogatására, mert egy stabil közönség mellett, a játék is sokkal eredményesebben menne a csapatnak.


Mátó Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek