Bezár

SZTE Magazin

Educatio_MK_Tari_Fanni
Robotot épített az SZTE Mérnöki Kar frissen végzett hallgatója

Robotot épített az SZTE Mérnöki Kar frissen végzett hallgatója

2020. január 27.
2 perc

Tran Do Tuong Huan, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának frissen végzett mechatronikai mérnöke szakdolgozatában robotikával foglalkozott és meg is építette saját robotját. Az interaktív fejlesztéssel az SZTE MK standjánál az Educatio kiállítás látogatói is találkozhattak. Hallgatótársunkat tanulmányairól és a robotépítésről kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Mire való ez a robot, mit tud?

Gyerekek tanulását, kommunikációját segíti. A felhasználó zenét hallgathat, videókat nézhet, böngészhet az interneten, mikrofon segítségével kommunikálhat a robottal, képeket készíthet vele, vezérelheti a mozgását, emailt írhat vele. Angol-vietnámi nyelvtanulást segítő programot készítettem rá és több népszerű játékot is telepítettem a gépre.


– Miért választottad a robotépítést szakdolgozati témádnak?

Manapság a szolgáltató robotok ágazata szerte az egész világon egyre népszerűbbé válik azért, hogy az emberi életminőséget javítsa. Létezésük megnyitja a tudományos és technológiai fejlődést, valamint a kreatív intelligencia új korszakát, amelyben a kézi munkát fokozatosan felváltja a gépimunka. Nagy pontossággal, non-stop működési képességgel és több feladatos képességekkel a robot szinte az élet minden területén képes támogatni az embereket. Ezen erősségek miatt úgy döntöttem, hogy megvalósítom a „Kommunikációs képességű mobil robot tervezése és megvalósítása” című projektet. Olyan robot megalkotása volt a célom, amely képes gyerekekkel játszani, tanulni, kommunikálni.


82497483_579930005922652_5200569482598154240_n


– Hogy készítetted el a robotot?

Először a vázat Solidworks szoftverrel megterveztem. A burkolatot Vietnámban készítettem 3D nyomtatással. Magyarországon vásároltam egy ipari számítógépet, Kínából rendeltem hozzá egy kijelzőt és több programot is fejlesztettem hozzá Microsoft Visual Studioban.


– A jövőben mivel szeretnél foglalkozni?

Nagyon szeretem a programozást. Robotikával szeretnék majd foglalkozni. Jelenleg automatizálással foglalkozom.


IMG_20200109_142055


– Tervezel még másféle robotokat készíteni?

Olyan robotot szeretnék fejleszteni, amely tud házi munkákat végezni, például porszívózni, illetve nyelvtanulást segítő verzióban gondolkodtam még.


– Elegendő tudást adott az SZTE Mérnöki Kara a robot megépítéséhez és beprogramozásához?

A legfontosabb alap dolgokat megtanították jól az egyetemen. A robot építéséhez Youtube-on néztem videókat és interneten kerestem az alkotáshoz szükséges további ismeretanyagot.

 

SZTEinfo: Újvári Gréta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek