Bezár

SZTE Magazin

A múltbéli sebek hatásáról hallottunk a Thealteres előadáson

A múltbéli sebek hatásáról hallottunk a Thealteres előadáson

2020. augusztus 26.
2 perc

Egy anyaként megbukott világhírű pszichológus történetét mutatja be a fia szemszögéből a Láthatáron Csoport Hagyaték című előadása. A 30. THEALTER fesztiválon bemutatott előadás, Martin Miller A tehetséges gyermek igazi drámája és Alice Miller írásai alapján készült.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nézők egy üres térben ülnek, ahol először a Feuer Yvette által alakított Alice Miller jelenik meg. A műveiből kezd a szülőkre vonatkozó részleteket idézni. Néhány perccel később szinte kirobban a közönség soraiból a Martin Millert játszó Rába Roland. A hirtelen előtörő üvöltés és az erőszakos akciók váratlanul érhetik a nézőt. Az előadás sokkol, nemcsak az erős kezdéssel, de a későbbi történésekkel is. Martin Miller fejében járunk, ahol egy bírósági tárgyaláshoz hasonlóan zajlik le az anya és fia közti beszélgetés. Érzelmek széles skáláját ismerhetjük meg a két színésztől.


Rába Roland rendkívül erőszakos, szinte robbanásszerűen jön ki belőle minden érzelem, minden szó. Feuer Yvette visszafogottan játszik, de remekül reflektál a karaktere felé irányuló támadásokra. A színes, érzelmekkel teli párbeszédek gondolkodásra ösztönzik a nézőt. Vajon a fiúnak vagy az anyának van igaza? Olyan komoly témákat feszeget a Hagyaték, mint a gyerekkori abúzus vagy éppen a holokauszt hatása. A sérelmekkel teli múltnak következményei vannak, nekünk, nézőknek pedig döntenünk kell.


Sokszor nehéz feldolgozni az elénk táruló információkat, az egyik pillanatban még úgy tűnik, hogy az anyának van igaza, de mire meghoznánk a döntésünket, addigra már a fiú érvei látszanak helyesnek. Figyelmünket semmi nem vonhatja el, valóban csak a párbeszédekre és a két színész játékára kell koncentrálnunk. A tér szinte teljesen üres, csak néhány szék, illetve a szerzők könyvei kerülnek interakcióba a színészekkel. A mű egy képzeletbeli síkon játszódik, ahol folyamatosan az ítélet felé haladunk, mégis a végére a valóságban találhatunk megnyugvást. A végső döntésünkben fontos szerepe lehet akár a személyes élményeinknek is, de válaszokat találhatunk az előadás után levetített, Martin Millerrel készült videóinterjúban is, ahol a pszichológus tár elénk válaszokat.


SZTEinfo: Mátó Gábor


Korábban írtuk a 30. THEALTER Fesztiválról:

Együtt írjuk a Jég-doktrínák variációit

Jászay Tamással: „A nap 24 órájában a színházzal foglalkozom”

Színház helyett karanténfilm: Egy nő - A Homo Ludens Project filmbemutatója

Lenni vagy nem? – Aktuális és megosztó téma a színpadon

30. THEALTER az SZTE színháztudománnyal foglalkozó oktatója, Jászay Tamás iránytűjével

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek