Bezár

SZTE Magazin

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és a magyar-egyiptomi rektori konferencia részvevői az Új Kairó-i felsőoktatási és tudományos kutatási minisztériumban

A Szegedi Tudományegyetemnek jó híre van Egyiptomban – Dr. Zakar Péter a magyar-egyiptomi rektori konferencián

A Szegedi Tudományegyetemnek jó híre van Egyiptomban – Dr. Zakar Péter a magyar-egyiptomi rektori konferencián

2024. március 05.
4 perc

Március 2-5. között Kairóban rendezték meg az első Magyar-Egyiptomi Rektori Konferencia találkozóját, amelyen a két ország felsőoktatási programjainak együttműködését keresték az egyetemek vezetői. Az esemény Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter egyiptomi kulturális örökségmegőrzési és felsőoktatási tárgyalásait kísérte. A konferencia fő célja az volt, hogy a magyar egyetemek vezetői megismerjék az egyiptomi felsőoktatást és közvetlenül válaszolhassanak az ottani egyetemek érdeklődésére.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetemet Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese képviselte a Magyar-Egyiptomi Rektori Konferencián. Dr. Zakar Péter programja végén elmondta, az egyiptomi felsőoktatásnak láthatólag stratégiai szerepet szánnak az ország életszínvonalának növelésében. Az országban kormányzati és magánalapítványi támogatással gyorsított ütemben fejlesztik a létesítményeket és ezzel párhuzamosan a nemzetköziesítés révén keresnek együttműködést a kiváló színvonalú európai és amerikai egyetemekkel. Ez a törekvés volt tapasztalható a kairói, alexandriai rektorok érdeklődésében is, amely elsősorban arra irányult, hogy minél többféle, minőségi diplomát adó képzési lehetőséget kínálhassanak az egyiptomi hallgatóknak.

Dr. Zakar Péter elmondta, a konferencián beszámolt a Szegedi Tudományegyetem új eredményeiről, az idei évben megnövekedett hallgatói létszámról, az SZTE-hez és a szegedi kutatási agglomerációhoz kapcsolódó Nobel-díjakról. A tárgyalópartnerek különösen kedvezően fogadták, hogy a Szegedi Tudományegyetemen több mint 80 angol nyelvű képzési program működik. A látogatás feltárta, hogy az egyiptomi intézmények milyen típusú képzésekkel szeretnének kapcsolatot. A konferencián valamennyi magyar egyetem megjelent, így az érdeklődésből felmérhető volt az is, hogy az egyiptomiakhoz milyen hírek jutottak el a magyar intézményekről.

– A Szegedi Tudományegyetemnek jó híre van – állapította meg az SZTE külkapcsolatokért felelős rektorhelyettese. – Kis túlzással, ahogy az újabb és újabb kapcsolatfelvételi igények láttán pécsi egyetemi kollégám megjegyezte, azt mondhatjuk, hogy mindenki a Szegedi Tudományegyetem iránt érdeklődött. Ez jó jel.

Az SZTE rektorhelyettese a konferencia megbeszélésein kívül több kairói egyetemet is meglátogatott. Az Új Kairóban felépített Future University egyetemről elmondta, hogy a hatalmas beruházással épült magánegyetem a rangsorokban ugyan az SZTE mögött van, de egyes területeken, például az informatikai kutatásokban vagy a fogorvosi képzésben jó eredményeket ért el. A fogorvosi területen, valamint a közgazdasági és nemzetközi kapcsolatok terén kifejezetten érdeklődtek az SZTE képzése iránt.

Egy másik magánintézményre, az Európai Egyiptomi Egyetemre jellemző modell, hogy a külföldön akkreditált képzési programokat „megvásárolják”, vagyis a hallgató a partneregyetemtől kap diplomát, de képzése Egyiptomban történik. Ezt a modellt jellemzően olyan afrikaiak számára kínálják, akik nem szeretnék Európába küldeni gyereküket, valamint az egyiptomiak így igyekeznek ösztönözni, hogy hallgatóik az országban kapjanak minőségi képzést. Ez az intézmény az SZTE orvostudományi és egészségügyi képzései iránt érdeklődött.

Dr. Zakar Péter tárgyalt az egyik legjobb színvonalú egyiptomi intézmény, az Ain Shams University vezetőivel is. Jellemző a kairói egyetem méretére, hogy minden orvosi karnak külön kórháza van. Érdekes, hogy az orvostudományi terület mellett kifejezetten kérték a kapcsolat felvételét a szegedi egyetem bölcsészettudományi és művészeti területével.

A látogatás csak látszólag volt az egyiptomi kulturális helyszínekhez tett kényelmes kirándulás, mondta Dr. Zakar Péter, valójában folyamatos eszmecserével és tájékoztatással telt, mivel az egyiptomi felek komolyan érdeklődtek a Szegedi Tudományegyetem iránt. A rektorhelyettes azt tervezi, a konferencia során feljegyzett egyiptomi kapcsolatfelvételi témákról rövidesen tájékoztatja a karok dékánjait. Úgy értékelte, az egyiptomi felsőoktatást erősítő törekvések hozhatnak új kapcsolatokat a nemzetközi tanulmányok, a jog, a közgazdaságtan, az orvosi és fogorvosi, természettudományos, valamint a bölcsészettudományi és a művészeti területen.

A rektori konferencia résztvevői számára vasárnap a Kairótól keletre felépített Új Kairó kormányzati városban lévő egyiptomi felsőoktatási és tudományos kutatási minisztériumban rendezték a bemutatkozási eseményt. A plenáris ülésen többek mellett felszólalt Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Dr. Borhy László régész egyetemi tanár (ELTE) a Magyar Rektori Konferencia elnöke, valamint Prof. Mohamed Ayman Ashour, az egyiptomi felsőoktatási miniszter. A konferencia első szekciójában a magyar és egyiptomi egyetemek együttműködése volt a téma, míg a másodikban az egyiptomi kutatási területeket mutatták be a magyar vendégeknek. A konferencia tagjait Mostafa Madbouly egyiptomi miniszterelnök is fogadta a kabinet hivatalában.

Szombaton a magyar felsőoktatási küldöttség meglátogatta a gízai és szakkarai piramisokat, a kairói El Tahrir Egyiptomi Múzeumot és az Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumát (NMEC), este pedig szimfonikus koncertet hallgattak meg a kairói operaházban.

A Szegedi Tudományegyetemen jelenleg 55 egyiptomi hallgató és doktorandusz tanul, közülük 34-en a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karra, 6-6 hallgató pedig a Fogorvostudományi Karra és a Természettudományi és Informatikai Karra jár. Az elmúlt időszakban az SZTE kutatói egyiptomi kutatókkal közösen 137 publikációt dolgoztak ki, amelyeknek idézettségi aránya több tudományágban is kiemelkedő.

Panek Sándor

A borítóképen: Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és a magyar-egyiptomi rektori konferencia részvevői az Új Kairó-i felsőoktatási és tudományos kutatási minisztériumban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek