Bezár

SZTEhírek

FANUC_2023

SZTE-s diákok a 2023-as FANUC Olimpia Robotikai Versenyen

SZTE-s diákok a 2023-as FANUC Olimpia Robotikai Versenyen

2023. szeptember 05.
2 perc

Az idei évben először a Szegedi Tudományegyetem is képviseltette magát a FANUC Olimpia Robotikai Versenyen. A két csapat tagjait, az SZTE Mérnöki Kar mechatronikai mérnök szakos hallgatóit a versenyről és a felkészülésről kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Mérnöki Kar két csapata a negyedik, illetve ötödik helyen végzett a 2023-as FANUC Olimpia Robotikai Versenyen. A 4. helyet Kormány Tibor és Sárközi Bence, az 5. helyet pedig Szűcs Péter és Varga Krisztián László párosok szerezték meg. Felkészítő oktatók a Mechatronikai és Automatizálási Intézet tanársegédei; Csík Dominik és Pesti Richárd voltak.

 

Szűcs Péter hallgató elárulta, hogy a robotikai versenyről Dr. Sarcevic Péter tanár úrtól hallottak, ő mérte fel az igényeket az őszi félévben. Mivel mindkettőjüket kifejezetten érdekli ez a szakirány, a jelentkezés mellett döntöttek. Ebben különös motivációt jelentett amikor megtudták, hogy a FANUC több napos képzéssel készíti fel a csapatokat a versenyre.

 

Az első fordulót a Mérnöki Karon tartották. Ennek kapcsán Varga Krisztián Lászlótól megtudtuk, hogy a robotika műhelyben lévő és a verseny során is rendelkezésre álló edukációs robot cella kézikönyvéből kellett felkészülniük, és ez alapján egy CooSpace tesztet kitölteni. A megmérettetés során holtversenyek alakultak ki, ezért helyben rögtönzött kérdésekre is válaszolni kellett.

 

FANUC_2023_2

Pillanatkép a versenyről.


A FANUC Olimpia során 3-4 órás szakaszokra bontották fel a 3 napos versenyt. Mindig az adott szakasz elején osztották ki a feladatokat a versenyzőknek, s ezek sokszor egymásra épültek. Sárközi Bence szerint könnyebb lett volna a dolguk, ha ismerik a pontozási rendszert, de összességében úgy gondolja, hogy az iskolára nem hoztak szégyent, és mindent megtettek a siker érdekében.

 

Kormány Tibor háláját fejezte ki a versenyért, melytől olyan tapasztalatokat kapott, amikből tovább tud fejlődni, s a felkészítő nap során elsajátított számos robotikai ismeret egyedülálló lehetőséget kínált a tanulásra. A többi versenyzővel kötött ismeretségek pedig még különlegesebbé tették az itt töltött időt.

 

Az SZTE diákjai a versenyt mindenkinek ajánlják, akit kicsit is érdekel a robotika világa, hiszen remek alkalom a tudás megszerzésére.


Fülöp Kata

Fotó: facebook.com/fanuchungary

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek