Bezár

SZTEhírek

Magyarazat_mindenre2

A Velencei Filmfesztivál fődíjas filmje a 27. Őszi Kulturális Fesztiválon

A Velencei Filmfesztivál fődíjas filmje a 27. Őszi Kulturális Fesztiválon

2023. október 17.
2 perc

Már megtekinthető a mozikban Reisz Gábor legújabb alkotása, a Magyarázat mindenre. Október 10-én közönségtalálkozót tartottak a Belvárosi Moziban, ahol a film rendezőjével és operatőrével beszélgetett Sághy Miklós, a Szegedi Tudományegyetem Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszékének vezetője.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Számtalan érdekes programmal várja az érdeklőket a 27. Őszi Kulturális Fesztivál. A filmek szerelmesei sem maradtak esemény nélkül, mert október 10-én a szegedi Belvárosi Moziba látogatott Reisz Gábor, aki egyben film írója, rendezője és zeneszerzője, valamint Becsey Kristóf, a film operatőre. Velük beszélgetett Sághy Miklós, a Szegedi Tudományegyetem Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszékének vezetője. A rendezőnek ez már a harmadik nagyjátékfilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek után.

Röviden a Magyarázat mindenre története: Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

Magyarazat_mindenre1

– Ez a film formanyelvileg nagyon eltér a másik két filmtől. Az előző kettő heterogénebb volt, nagyon sokféle regiszterben mozgott, sokféle stílusban, és sok utalás megtalálható volt benne. Azokhoz képest a Magyarázat mindenre sokkal letisztultabb, homogénebb, realisztikusabb – mondta a közönségtalálkozón Sághy Miklós.

Reisz Gábor legújabb filmje óriási sikernek örvend. Szeptemberben megnyerte a Velencei Filmfesztiválon a fődíjat, azóta pedig hétről-hétre nagy sikerrel játsszák a mozik. A Belvárosi Moziban is szinte telt ház volt a közönségtalálkozó előtti vetítésen.

– Rengeteg dolog történt velem az elmúlt pár évben. Azt éreztem, hogy ez rányomja a bélyeget az alkotásra. Ebből a fojtogató helyzetből próbáltam kiszakadni. Ez volt az alkotás egyik kiindulópontja. Az életemben is sok mindent történt, talán az SZFE-üggyel kezdődött, aztán sorozatos tragédiák jöttek. Ezután következett az, hogy a Nemzeti Filmintézet elkaszálta az akkori filmtervünket, és rájöttünk, hogy nekünk valahogyan dolgoznunk kell ezen a helyzeten – tette hozzá Reisz Gábor.

Magyarazat_mindenre3

A filmnek az egyik érdekessége, hogy néhány kivételtől eltekintve egy kamerával forgatták le a jeleneteket. A közönségtalálkozón Becsey Kristóf elmondta, hogy az egy kamerás megoldás stílusjegye is a filmnek, sokszor ez teremtette meg a feszültséget bizonyos jelenetekben.

A film továbbra is megtekinthető a Belvárosi Moziban és a Cinema City-ben is.

 

Mátó Gábor

Fotó: Iványi Aurél

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek